En İyi Kült Filmler - Sinema Tarihine Geçen Efsane 35 Film

Bu içeriğimizde izleyicilerden tam not almayı başarmış en iyi kült filmlerdir. İşte her biri birbirinden gizemli, dram ve tarihi kurgu dolu kült filmler...
En İyi Kült Filmler - Sinema Tarihine Geçen Efsane 35 Film

İzlenmesi Gereken En Kült Filmleri Listesi

Bu listede tüm zamanların en iyi kült filmlerini spoiler içermeden bir araya getirdik. Listemizde yer alan en güzel kült filmleri IMDb puanlarına göre sıralıyoruz. İşte en iyi filmler listesinde de yer alan efsane kült filmler listesi.

Kült Filmler;

1. The Matrix

Kült Filmler

Bir yaşanmış gerçek vardır, bir de yaşanmışın ötesinde bir gerçeklik. Son derece tehlikeli bir adam olan Neo, kendisini başka bir dünyaya götürebilecek güzel kadın Trinity ile tanışır. Matrix hakkında bir şeyler öğrenmek isteyen Neo, Morpheus’u bularak ondan bilgi alacaktır.

TürAksiyonGerilimBilimkurgu
IMDb8.7
Gösterim
Tarihi
1999
YönetmenLana
Wachowski
OyuncularKeanu
Reeves
Laurence
Fishburne
Carrie
-Anne
Moss

2. Gladiator (Gladyatör)

Kült Filmler

İmparator Marcus Aurelius’un hüküm sürdüğü Roma İmparatorluğunda general Maximus, imparatorluk sürecinde gitgide yükselmektedir. Babasının kendisini sevmeyip Maximus’u sevmesi Commodus’u rahatsız etmektedir. Commodus bir gün Maximus ve ailesinin öldürülmesi için emir verir. Ailesi öldürülen Maximus’un tek isteği vardır o da Commodus’u öldürmek ve ailesinin intikamını almak.

TürAksiyonMaceraEpik
IMDb8.5
Gösterim
Tarihi
2000
YönetmenRidley
Scott
OyuncularRussell
Crowe
Joaquin
Phoenix
Connie
Nielsen

3. Avatar

Kült Filmler

Hırsızlık olayında abisini kaybeden yarı felçli Jake Sully, Pandora adındaki gezegende misyonunun başına geçmeye karar verir. Askeri bir şirketin geliştirdiği Avatar programı insanları Na’vi haline büründürür ve Pandora’ya gönderir. Bu sisteme gönüllü dahil olan Jake Sully için başka bir yaşam var olacaktır. Jake Pandora’ya geçtiği anda artık vücudunun tüm fonksiyonlarını kullanabilmektedir. Pandora’da gerçek aşkı bulan Jake, insanlardan Pandora gezegenini korumaya çalışacaktır.

TürMaceraBilimkurgu
IMDb7.8
Gösterim
Tarihi
2009
YönetmenJames
Cameron
OyuncularSam
Worthington
Zoe
Saldana
Sigourney
Weaver

4. Braveheart (Cesur Yürek)

Kült Filmler

Yaşadığı büyük acılar sonrası memleketi İskoçya’ya dönen William Wallace’in tek hayali çiftçilik yaparak sakin bir hayat yaşamaktır. Çocukluk aşkıyla karşılaşan William, onun peşinden sürüklenir. Bir gün İngiliz askerleri William’ın çocukluk aşkına tecavüz etmeye çalışırlar. William onu kurtarır fakat sevdiği kadın yaşadıklarını kaldıramayıp intihar eder.

TürBiyografikDram
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1995
YönetmenMel
Gibson
OyuncularMel
Gibson
Sophie
Marceau
Catherine
McCor
-mack

5. Alien (Yaratık)

Kült Filmler

Bilmedikleri bir gezegene iniş yapmak zorunda olan mürettebatın hayatta kalma çabasını anlatmaktadır. Tarihin ünlü uzay gemisi Nostromo görevini tamamlamış Dünya’ya dönerken, başka bir gezegenden sinyal alır. Çağrıyı karşılıksız bırakmayan mürettebat bilinmedik gezegene iniş yapar. Bu sinyalin bir uyarı sinyali olduğunu sonradan farkeden mürettebatı doğaüstü bir yaratık beklemektedir.

TürKorkuBilimkurgu
IMDb8.4
Gösterim
Tarihi
1979
YönetmenRidley
Scott
OyuncularSigourney
Weaver
Tom
Skerritt
Veronica
Cart
-wright

6. Aguirre, the Wrath of God (Aguirre, der Zorn Gottes)

Kült Filmler

Aguirre, der Zorn Gottes ismiyle vizyona giren “Aguirre, Tanrının Gazabı” filmi, Werner Herzon yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. İspanyol kaşifler, altınıyla ünlü El Dorado’yu bulmak için bir yola çıkmışlardır. And Dağları’nda incelemelerde bulunan ekip, altın ülkesini keşfetmeye hazırdır. Öte yandan Don Pedro başkanlığında yola çıkan Don Lope de Aguirre, yerli köylülerin desteği ve haritalar yardımıyla sallarda uzun bir yolculuk yapacaktır. Her şeyin kabusa döndüğü bu yolculukta ne ekip ne de mühimmat kalmıştır. Görünmeyen oklar tarafından tüm ekibin öldüğü bölgede, Aguirre ne yapacağını şaşırmıştır. Her şeye rağmen zafere doğru yola devam eden Aguirre, başına geleceklerden haberdar gibidir..

TürDramMacera
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1972
YönetmenWerner
Herzog
OyuncularKlaus
Kinski
Ruy
Guerra
Helena
Rojo

7. Papillon (Kelebek)

Kült Filmler

Henri Charriere’nin gerçek bir hayat hikayesini konu eden “Kelebek” filmi, 1973 yılında beyazperdeye aktarılmıştır. Franklin J. Schaffner yönetmenliğinde vizyona giren film, daha önce ufak bir suçtan hüküm giymiş Henri’nin, işlemediği bir cinayet suçundan yeniden yargılanmasını ele almaktadır. Kendi masumiyetinin kanıtlayamayan Kelebek lakaplı Henri, Fransa’nın kötü şartlarına sahip meşhur “Şeytan Adası” hapishanesine gönderilecektir. İnsanlık dışı muamelelere şahit olan Henri, o korkunç günleri anlatan muazzam bir kitap kaleme almıştır.

TürDramBiyografi
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1973
YönetmenFranklin J.
Schaffner
OyuncularSteve
McQueen
Dustin
Hoffman
Victor
Jory

8. Battleship Potemkin (Potemkin Zırhlısı)

Kült Filmler

En eski kült filmler arasında yer alan “Potemkin Zırhlısı”, 1925 yılında Sovyetler Birliği tarafından yapılmıştır. Sergey Ayzenştayn yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan film, tarihin karanlık sayfalarını sinemaya taşımıştır. Potemkin Zırhlısı isimli bir gemi, kötü şartlar içerisinde yaşamını sürdürmekte olan gemi tayfası tarafından isyana maruz kalacaktır. Odesa halkının da destek verdiği isyan, inanca yönelik sahneleriyle izleyiciyi sürüklemeyi başarmaktadır.

TürDram
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1925
YönetmenGrigori
Aleksandrov
OyuncularGrigori
Aleksandrov
Sergueï
Eisenstein
Aleksandr
Antonov

9. La Dolce Vita (Tatlı Hayat)

Kült Filmler

La dölce vita ismiyle gösterime giren “Tatlı Hayat” filmi, Federico Fellini yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Altın Palmiye ödüllü film, dram ve komedi dolu sahneleriyle izleyiciyi kendine hayran bırakmaktadır. Film, şehir hayatındaki sofistike ahlaki çöküntüleri ve yozlaşmayı bir gazetecinin gözünde sinemaya taşımaktadır. Kendini gazetecilik mesleğine adamış Marcello Rubini, vaktini Roma’nın parıltılı caddesi Via Veneto’da yeni haberlerini bulmak için geçirmektedir. Genç gazetecinin 1 haftalık vaktini konu eden film, 1960’lı yıllarda ki toplumun yapısını farklı bir türde ele almaktadır.

TürDramKomediBilimkurgu
IMDb8.0
Gösterim
Tarihi
1960
YönetmenFederico
Fellini
OyuncularRiccardo
Garrone
Walter
Santesso
Valeria
Cian
-gottini

10. Gone with the Wind (Rüzgar Gibi Geçti)

Kült Filmler

Gone with the Wind ismiyle gösterime giren “Rüzgar Gibi Geçti” filmi, dram ve romantizm dolu sahneleriyle izleyicileri büyülemeyi başarmıştır. Film, ABD Sivil Savaş döneminde Georgia eyaltinde yaşamakta olan göçmen bir aileni konu etmektedir. İrlandalı göçmen aileden Scarlett, Brent ve Stuart isimli iki kız kardeşiyle muhabbet etmektedir. Ancak kız kardeşleri Scarlett’ten bir şeyler gizlemektedir. Gönlünü Scarlett’e kaptıran Ashley Wilkes, yakın zamanda kuzeni Melanie ile evlenecektir. Herkesin habersiz olduğu bu olay, ilerleyen zamanda büyük ses getirecektir. Bunun üzerine gönlünü Rhett Butler’a kaptıran Scarlett, Ashley’i asla unutamayacaktır. Film +18 kült filmler arasında yer almaktadır.

TürDramRomantik
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1939
YönetmenVictor
Fleming
OyuncularVivien
Leigh
Clark
Gable
Leslie
Howard

11. Ben-Hur

Kült Filmler

Dram ve aksiyon temalarının bir arada işlendiği Ben-Hur filmi, William Wyler yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Kudüste yaşamakta olan Ben-Hur, son derece varlıklı bir prenstir. Yıllardır görüşemediği çocukluk arkadaşı Messala, Roma’da hakim olmuştur. Seneler sonra yeniden Kudüs’e dönen Messala, çocukluk arkadaşı Ben-Hur’Dan bir şey isteyecektir. Romalıları eleştiren Yahudileri teşhis etmesi ve teslim etmesini isteyen Messala’nın teklifi Ben*Hur tarafından kabule dilmeyecektir. İki farklı kulvarda birbirine dişlenen iki çocukluk arkadaşı, dönemin en iyi kült filmleri arasında gösterilmektedir.

TürDramMacera
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1959
YönetmenWilliam
Wyler
OyuncularCharlton
Heston
Stephen
Boyd
Jack
Hawkins

12. Solaris (Solyaris)

Kült Filmler

Sovyet filmleri arasında yer alan “Solaris”, 1972 yılının en sevilen kült yapımları arasında yer almaktadır. Andrey Tarkovski yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan film, duygusal sebeplerden dolayı başarısızlıkla sonuçlanan bir uzay deneyini konu etmektedir.

TürDramFantastik
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1972
YönetmenAndreï
Tarkovski
OyuncularNatalya
Bondarchuk
Donatas
Banionis
Jüri
Järvet

13. The Elephant Man (Fil Adam)

Kült Filmler

“The Elephant Man” ismiyle gösterime giren “Fil Adam” filmi, David Lynch yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Başrollerini John Hurt ve Anne Bancroft gibi isimlerin paylaştığı yapım, dram temalı sahneleriyle izleyiciyi kendine bağlamayı başarmaktadır. Filmin konusu doktor Frederick’in 1880’li yıllarda gittiği bir sirkte gördüğü adamı konu etmektedir. Son derece tuhaf görünüme sahip bu adamın adı Merrick’tir. Onun hastaneye yatırılması gerektiğini söyleyen doktor. Sonunda ikna etmeyi başaracaktır.

TürAksiyonGerilimBilimkurgu
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1980
YönetmenDavid
Lynch
OyuncularAnthony
Hopkins
John
Hurt
Anne
Bancroft

14. Life of Brian (Brian'ın Hayatı)

Kült Filmler

Hz. İsa ile aynı gün doğan Brian, yıllar geçtikçe bir dedikodunun içerisine dahil olacaktır. Brian artık büyümüş, genç bir delikanlı olmuştur. İngiliz komedi grubu Monty Python’un en iyi güldürü filmlerinden olan “Life of Brian”, İngiliz komedisinde en çok tartışmaya sebep olan filmdir.

TürKomedi
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1979
YönetmenTerry
Jones
OyuncularGraham
Chapman
Terry
Gilliam
John
Cleese

15. Blade Runner (Ölüm Takibi)

Kült Filmler

Fantastik ve bilim kurgu türünde çekilmiş “Blade Runner” filmi, Ridley Scott yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Bıçak Sırtı ismiyle ülkemizde izleyicilerle buluşan yapım, kaçak android robot ya da yapay insanları avlayan bir polis memurunu konu etmektedir. Blade, Replikant’larla yaptığı mücadeleden son derece bezmiş ve sıkılmıştır. Meslekten ayrılmayı düşündüğü bir dönem çaldıkları uzay gemisiyle 5 Replikant’ın yeniden geldiğini öğreneceklerdir. Onun görevi ise bu şehirdeki diğer insanları korumak için 5 yapay insanın peşine düşmek!

TürFantastikBilimkurgu
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1982
YönetmenRidley
Scott
OyuncularHarrison
Ford
Rutger
Hauer
Sean
Young

16. The Bridge on the River Kwai (Kwai Köprüsü)

Kült Filmler

The Bridge on the River Kwai ismiyle vizyona giren “Kawai Köprüsü” filmi, David Lean yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Albay Nicholson, Kawai Nehri üzerinde bir köprü yapımı başlatacaktır. Esirler tarafından yapılacak olan köprü, Albay Saito’nun cephaneleri daha kolay taşımasına yardımcı olacaktır. Elindeki en iyi köprüyü yapmaya karar veren Albay Nicholson, kendi gururunu ve askerlerinin motivasyonunu yükseltmeyi hedeflemektedir.

TürDram
IMDb8.1
Gösterim
Tarihi
1957
YönetmenDavid
Lean
OyuncularAlec
Guinness
William
Holden
Jack
Hawkins

17. Judgment at Nuremberg (Nüremberg Duruşması)

Kült Filmler

Gerçek olaylara dayandırılarak sinemaya aktarılan “Nüremberg Duruşması” filmi, Stanley Kramer yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Oscar ödüllü film, İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşanan birçok olayı izleyicilerle buluşturmaktadır. Dört hakim, Nazi rejiminde yaptıkları insanlık suçları sebebiyle Nüremberg Mahkemesi’nde yargılanmaktadır. Son derece çirkin ve korkunç gerçeklerin ortaya çıktığı duruşma salonunda herkes duyduklarına şaşıp kalacaktır. En iyi mahkeme filmleri arasında yer alan “Nüremberg Duruşması”, kült filmi olarak izleyicilerin beğenisine sunulmuştur.

TürDram
IMDb8.2
Gösterim
Tarihi
1961
YönetmenStanley
Kramer
OyuncularSpencer
Tracy
Marlene
Dietrich
Richard
Widmark

18. Citizen Kane (Yurttaş Kane)

Kült Filmler

Citizen Kane ismiyle vizyona giren “Yurttaş Kane” filmi, Orson Welles yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Film, hayatını kaybeden bir iş adamının ölmeden önceki son sözlerini araştıran muhabirin hikayesini anlatmaktadır. Son derece zengin bir hayat yaşamakta olan Kane, gösterişli ve prestijli bir hayatın tadını çıkartmaktadır. Kadınlar, para ve eğlence! Tam olarak Kane’nin yaşamını anlatan bu çizgi, onun son sözünün bir parçası olabilir mi? Kane ölmeden önce “Rosebud” kelimesini söylemiştir. Peki ya bu kelime demek? Sır perdesi aralanıyor…

TürDram
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1941
YönetmenOrson
Welles
OyuncularOrson
Welles
Joseph
Cotten
Dorothy
Comingore

19. To Kill a Mockingbird (Bülbülü Öldürmek)

Kült Filmler

To Kill a Mockingbird ismiyle gösterime giren “Bülbülü Öldürmek” filmi, Robert Mulligan yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Oscar ödülüne layık görülen yapım, ABD’nin Alabama eyaletinde yaşamakta olan bir ailenin başına gelen durumları konu etmektedir. Scout ve Hem adında ki kardeşler, annelerini kaybetmiş ve babaları avukat Atticus Finch ile beraber yaşamaya başlamıştır. Bir gün siyahi bir gencin kadına tecavüz suçundan yargılanması davasına bakan Finch, çevresi tarafından gördüğü tepkilere rağmen adamın suçsuz olduğunu anlatmaya devam etmektedir.

TürDramGizem
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1962
YönetmenRobert
Mulligan
OyuncularGregory
Peck
Brock
Peters
Robert
Duvall

20. Ladri di biciclette (Bisiklet Hırsızları)

Kült Filmler

Ladri di biciclette ismiyle gösterime giren “Bisiklet Hırsızları” filmi, Vittorio De Sica yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Dram dolu sahnelere ev sahipliği yapan film, savaş sonrası bir toplumun sahip olduğu korkunç portreyi bir kez daha izleyiciye aktarmaktadır. Antonio adında genç bir adam, yeni işi için bir bisiklet satın almıştır. Kısa süre içerisinde bisikleti çalınan Antonio neye uğradığını şaşıracaktır. Yaşadığı problemli hayatın içerisinden sıyrılabilmek için tek ihtiyacı olan bisikletidir.

TürDram
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1948
YönetmenVittorio
De Sica
OyuncularLamberto
Maggiorani
Enzo
Staiola
Lianella
Carell

21. Dersu Uzala

Kült Filmler

Dram ve macera dolu sahnelere ev sahipliği yapan “Dersu Uzala” filmi, Akira Kurosava yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Oscar Ödüllü film, doğanın dilinden anlayan Dersu Uzala’nın yaşamını konu etmektedir. Bir grup Rus araştırmacı, ormanlık alanda Dersu Uzala ile karşılaşacaktır. Doğa hakkında yeni bilgiler öğrenecek olan araştırma ekibi, tabiatın önemini bir kez daha fark edecektir.

TürMaceraDram
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1975
YönetmenAkira
Kurosawa
OyuncularYuri
Solomin
Maksim
Munzuk
Svetlana
Danil
-chenko

22. Scarface (Yaralı Yüz)

Kült Filmler

Küba devrimci lideri Fidel Castro, rejim muhaliflerine ABD’ye gitme hakkı tanımaktadır. Sayısız insanın göç hazırlığında olduğu o dönemde, Küba’nın en azılı suçluları arasında yer alan Tony Montana ce arkadaşı Manny Ribera’da yer almaktadır. Miami’ye yerleşen ikiliden Tony, kendisini ünlü uyuşturucu baronu Frank Lopez’in yanında bulacaktır. Son derece aksiyon dolu sahnelere ev sahipliği yapan “Scarface” filminin yönetmen koltuğundan Oscar Ödüllü Brian De Palma yer almaktadır. Film, Al Pacino’nun başrolünde yer aldığı en iyi filmler arasında gösterilmektedir.

TürAksiyonDramSuç
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1983
YönetmenBrian De
Palma
OyuncularAl
Pacino
Michelle
Pfeiffer
Steven
Bauer

23. Taxi Driver (Taksi Şoförü)

Kült Filmler

Taxi Driver ismiyle gösterime giren “Taksi Şoförü” filmi, Vietnam Savaşı’nın lekesini hala üzerinden atamamış ve geceleri taksi şoförlüğü yapan bir gencin dramını konu etmektedir. Son derece kirli ve adaletsiz bulduğu dünyaya uyum sağlamayı yok sayan bu adam, sosyal hayatında ki başarısızlıklar, saplantılar ve yanlış kararlar ile büyük bir çıkmazın içerisinde yer alıyor. Son derece düşündürücü ve sürükleyici sahnelere ev sahipliği yapan Taxi Driver filmi, Martin Scorsese yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır.

TürDramGerilim
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1976
YönetmenMartin
Scorsese
OyuncularRobert
De Niro
Jodie
Foster
Harvey
Keitel

24. 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı)

Kült Filmler

“2001: A Space Odyssey” ismiyle gösterime giren “2001: Bir Uzay İstasyonu” filmi, Stanley Kubrick yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Bilim kurgu temalarının işlendiği film, bir grup primatın yemek kavgasıyla başlamaktadır. Ansızın beliren bir taş, primatların kavgasını yarıda kesecektir. Beyin kullanımını başlatan bu olay, evrimin ilk adımı olacaktır. Farklı tarihlerde ortaya çıkan bu taş, insan beynin hayvanlardan ayıran en büyük noktasının zeka olduğunu ve evrim teorisinin basamaklarını işlemektedir.

TürBilimkurgu
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
1968
YönetmenStanley
Kubrick
OyuncularKeir
Dullea
Gary
Lockwood
William
Sylvester

25. The Shining (Cinnet)

Kült Filmler

Stanley Kubrick yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan tüm zamanların en çok izlenen yapımlarından The Shining filmi... Colorado Dağı’nda kış bakıcısı olarak çalışan Jack, ailesi ile beraber kışın kapalı olan otelde yalnız kalacaklardır. Otelde kötü ruhların olduğunu hisseden Danny, medyum Torrance’nin küçük oğludur. Daha önce otelde kızını ve karısını öldüren Bay Grady’nin ruhu ile tanışacak olan Jack, giderek korkunç bir hal alacaktır.

TürKorkuGerilimPsikolojik
IMDb8.4
Gösterim
Tarihi
1980
YönetmenStanley
Kubrick
OyuncularJack
Nicholson
Shelley
Duvall
Danny
Lloyd

26. Paths of Glory (Zafer Yolları)

Kült Filmler

Kült film severlerin en favori filmleri arasında yer alan “Zafer Yolları”, Paths of Glory ismiyle vizyona girmiştir. Stanley Kubrick yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan film, dram ve gerilim dolu sahneleriyle izleyicileri sürüklemeyi başarmaktadır. Filmin konusu; savaş ortamının insan psikolojisi ve hayatı üzerinde ne gibi etkiler yarattığını gözler önüne sermektedir. Birinci Dünya Savaşı döneminde geçen sahneleriyle film, Fransız General Broulard’ın General Mireau’ya Ant Tepesini almayı emretmesiyle başlamaktadır. Tamamen kendi çıkar ve menfaatleri içinbu teklifi kabul eden Mireau, tüm orduyu tehlikeye attığının farkındadır. Makam ve mevki için bunu kabul eden general, kirli duyguları ve düşüncesiz davranışlarıyla bir orduyu nasıl hüsrana uğrattığına şahitlik edeceksiniz.

TürDramGerilim
IMDb8.4
Gösterim
Tarihi
1957
YönetmenStanley
Kubrick
OyuncularKirk
Douglas
Ralph
Meeker
Adolphe
Menjou

27. Apocalypse Now (Kıyamet)

Kült Filmler

Apocalypse Now ismiyle vizyona giren “Kıyamet” filmi, Francis Ford Coppola yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Altın Palmiye ve Oscar Ödülü kazanan filmin başrollerinde Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper ve Laurence Fishburne rol almaktadır. Filmin konusu; yerel bir kabilenin tanrısı olarak bilinen kişinin başka bir adam tarafından öldürülme görevini konu etmektedir. Albay Walter Kurtz, Vietnam’daki kabileyi yönetmektedir. Yüzbaşı Willard ise Amerikan ordusuna vahşice davranan bu kabilenin liderini öldürmeyi planlamaktadır. AMB ile Vietnam Savaşı sırasında geçen bu olaylar zinciri, Kurtz’un peşine düşen Willard’ı kötü bir adam yapacaktır.

TürDramGerilim
IMDb8.4
Gösterim
Tarihi
1979
YönetmenFrancis
Ford
Coppola
OyuncularMartin
Sheen
Frederic
Forrest
Robert
Duvall

28. Sunset Blvd. (Sunset Bulvarı)

Kült Filmler

Sunset Bulvarı, Joe Gillis adında genç bir senaristin başından geçen olayları anlatmaktadır. Geçmişe dönen sahneleriyle izleyiciyi hem meraklandıran hem de sürükleyen film, Joe’nin kanlar içerisinde yattığı havuz sahnesiyle başlamaktadır. Bundan 6 ay öncesine kadar dönen sahneler, eski borçlarıyla başı dertte olan Joe’nin kaçışlarını göstermektedir. En sonunda Sunset Bulvarında’ki bir eve sığınan genç senarist, ünlü aktris Norma Desmond’un evine gelmiştir. Norma’nın yeni çıkacak filmi için görev alan Joe, senaryo yazımında kendini göstermek için uğraşmaktadır.

TürDram
IMDb8.4
Gösterim
Tarihi
1950
YönetmenBilly
Wilder
OyuncularWilliam
Holden
Gloria
Swanson
Erich Von
Stroheim

29. Leon: The Professional (Sevginin Gücü)

Kült Filmler

“Leon” ismiyle gösterime giren Sevginin Gücü filmi, Luc Besson tarafından yazılan ve yönetilen en iyi kült filmler arasında yer almaktadır. Oldukça dağınık bir aile yapısına sahip olan Mathilda, henüz 12 yaşında genç bir kız çocuğudur. Uyuşturucu işlerine bulaşan babası, ailenin tüm fertlerinin ölmesine sebep olmuştur. Mafya liderinin evi bastığı sırada dışarıda olan Mathilda, olaylardan kıl payı kurtulmuştur. Apartman komşusu Leon’a sığınan küçük kız, bir seri katilin evinde olduğundan habersizdir. Son derece soğukkanlı olan Leon, Mathilda’ya karşı bambaşka tavır sergilemektedir. Tüm zamanların en iyi filmler listesinde yer alan yapım ile ilgili editörlerimizin hazırladığı "Leon Filmi Hakkında Bilinmeyen 13 Bilgi" içeriğini mutlaka okumalısınız.

TürDramGerilim
IMDb8.5
Gösterim
Tarihi
1994
YönetmenLuc
Besson
OyuncularJean
Reno
Gary
Oldman
Natalie
Portman

30. Rear Window (Arka Pencere)

Kült Filmler

Rear Window ismiyle vizyona giren “Arka Pencere” filmi, Alfred Hitchcock yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Filmin konusu; komşusu hakkında korkunç bir gerçeğe şahitlik eden adamın hikayesi anlatılmaktadır. Jeffries adında ki fotoğrafçı, bir kaza sonucu bacağını kırmıştır. Evinde istirahat eden Jeffries, dairesinin penceresinden sokağı seyretmektedir. Sıkıntıdan eline aldığı teleskopla komşularını izleyen Jeffries, komşusunun karısını öldürdüğünden şüphelenmektedir. Olayı araştırması için fotomodel sevgilisi Lisa ve hemşiresi Stella’dan yardım isteyen adam, gerilim dolu olaylar zincirine dahil olacaktır.

TürGerilim
IMDb8.5
Gösterim
Tarihi
1954
YönetmenAlfred
Hitchcock
OyuncularJames
Stewart
Grace
Kelly
Wendell
Corey

31. City Lights (Şehir Işıkları)

Kült Filmler

En iyi kült filmler arasında yer alan “City Lights”, Charlie Chaplin tarafından yönetilmiştir. Beraberinde başrolünü ve film müziğini besteleyen Chaplin, sessiz sinema türünde çektiği en iyi yapımlar arasında gösterilmektedir. Şehir Işıkları ismiyle bilinen film, görme engelli genç bir kız ve evsiz bir gencin hikayesini konu etmektedir.

TürDramKomedi
IMDb8.5
Gösterim
Tarihi
1931
YönetmenCharles
Chaplin
OyuncularCharles
Chaplin
Virginia
Cherrill
Harry
Myers

32. Fight Club (Dövüş Kulübü)

Kült Filmler

Chack Palahniuk’un “Dövüş Kulübü filmi” adlı romanından sinemaya aktarılan film, David Fincher yönetmenliğinde izleyiciyle buluşmuştur. Başrollerini Brad Pitt ve Edward Norton’un paylaştığı film, dram ve aksiyon dolu sahneleriyle izleyenleri kendine hayran bırakmaktadır. Kariyer sahibi Jack, tek düze hayatın verdiği yorgunluktan kurtulmak için kanser terapisine girmektedir. Orada kendi gibi hasta olmayan Marla’yla tanışacağından habersizdir. Bir gün ansızın dahil olduğu bir kavga onun tüm hayatını değiştirmeye yetecektir.

TürAksiyonDram
IMDb8.8
Gösterim
Tarihi
1999
YönetmenDavid
Fincher
OyuncularEdward
Norton
Helena
Bonham
Carter
Brad
Pitt

33. The Good, the Bad and the Ugly (İyi, Kötü ve Çirkin)

Kült Filmler

“Il buono, il brutto, il cattivo” ismiyle gösterime giren İyi, Kötü ve Çirkin filmi, Sergio Leone yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Film, üç silah arkadaşının maceralarını konu etmektedir. Kaderin bir araya getirdiği üç karakterden İyi ile Çirkin’in tehlikeli ancak kazançlı işleri vardır. Büyük bir suçtan aranan Çirkin, İyi tarafından polise teslim edilerek dar ağacından geri kurtarılacaktır. Gizli bir hazinenin ortaya çıkmasıyla arası bozulan ikili, Kötü adındaki adamla karşılaşacaklardır.

TürAksiyonMaceraKovboy
IMDb8.8
Gösterim
Tarihi
1966
YönetmenSergio
Leone
OyuncularClint
Eastwood
Eli
Wallach
Lee Van
Cleef

34. Pulp Fiction (Ucuz Roman)

Kült Filmler

Ucuz Roman filmi, başarılı oyuncu, senarist ve yapımcı Quentin Tarantino yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Honey ve Pumpkin çifti, birbirini seven ve eğlenmek için küçük çaplı soygunlar yapan sevgililerdir. Başka bir yerde ise son derece başarılı bir boksör para karşılığı hile yapmayı reddedecektir. Bir başkası ise patronun geciken ödemelerini almak için silahlarını konuşturmaktadır. Sıra dışı karakterlerin ansızın bir afraya geldiği “Ucuz Roman” filmi, 3 Oscar Ödülü kazanmıştır.

TürDramGerilim
IMDb8.9
Gösterim
Tarihi
1994
YönetmenQuentin
Tarantino
OyuncularJohn
Travolta
Samuel L.
Jackson
Uma
Thurman

35. 12 Angry Men (12 Öfkeli Adam)

Kült Filmler

En iyi kült filmler listemi birinci sırada yer alan “12 Öfkeli Adam”, cinayet zanlısı bir gencin 12 jüri üyesi tarafından yargılanmasını konu etmektedir. Babasının ölümü ile yargılanan Latin Amerikalı genç adam, mahkeme heyetinin sorduğu bıçağı kaybettiğini söyleyince işler sarpa saracaktır. Kendini savunabilecek hiçbir yolu kalmayan Davis, kaybetmesi durumunda idam edilecektir. 12 kişilik jüri ekibi kararını açıklar. Yalnızca sekiz numaralı jüri onun suçsuz olduğuna inanacaktır.

TürDram
IMDb8.9
Gösterim
Tarihi
1957
YönetmenSidney
Lumet
OyuncularHenry
Fonda
Martin
Balsam
John
Fiedler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum