The Shining Hakkında İlk Kez Duyacağınız 27 Bilgi

Stephen King’in kitabından uyarlanan ve yıllardır göz önünde bir film olan The Shining hakkında hiç bilinmeyen ve herkesin ilk kez duyacağı bilgileri araştırarak sizler için içerik haline getirdik.
The Shining Hakkında İlk Kez Duyacağınız 27 Bilgi

The Shining Hakkında İlk Kez Duyacağınız Bilgiler

Stephen King’in romanından uyarlanan film ilk kez 13 Haziran 1980 yılında gösterime ABD’de girdi. Neredeyse herkesin izlediği ve hafızasında yer edindiği film olan The Shining çekiminin ve yayınlanmasının ardından yıllar geçmiş olmasına rağmen hala kendinden söz ettirmeyi başarmış nadir filmler arasında. İşte gelmiş geçmiş en kaliteli filmlerden biri olan The Shining hakkında ilk kez duyacağınız 27 bilgi.


1. Danny Lloyd film yapımında hem çok küçük hem ilk işi olduğu için yönetmen Stanley Kubrick tarafından özel ilgiye maruz kaldı. Lloyd filmin çekimleri esnasında oynadığı filmin korku filmi değil dram filmi olduğunu sanıyordu. Wendy'nin Coloradı Lounge'da Jack'e bağırıp Danny'i götürdüğü sahnede Lloyd değil onun boyutunda yapılan bir kukla kullanıldı. Kukla sayesinde bu tarz sahnelerde Lloyd'un orada olmasına gerek yoktu. Lloyd film yayınlandıktan tam 11 yıl sonra kendisi 17 yaşındayken filmi izledi.

1-827.jpg


2- Danny Lloyd’un Tony gibi konuşurken parmağını hareket ettirme fikri kendisine aitti, bunu film seçmelerinde kendiliğinden yaptı.

2-827.jpg


3- Shelley Duvall’a göre, kötülüğü ile tanınan sahne olan ‘’İşte Johnny!’’ sahnesinin çekilmesi ve 60 kapının kullanılması 3 gün sürdü.

3-793.jpg


4- Jack’in banyo kapısını kırdığı sahne için, sahne ekibi kolayca kırılabilecek bir kapı yaptı. Ancak, Jack Nicholson önceden gönüllü itfaiye şefi olarak çalıştığı için kapıyı çok kolay bir şekilde parçaladı. Sahne ekibi bu sefer daha güçlü bir kapı yapmak zorunda kaldı.

4-806.jpg


5- Jack Nicholson doğru rolü ve görünüşü elde etmek için 14 gün boyunca sadece peynirli sandviç tüketti, filmden sonra yapılan bir röportajda 4 yıl boyunca peynirli sandviç yemediğini dile getirdi.

5-666.jpg


6. Jack Nicholson ve Shelley Duvall'a göre Stanley Kubrick, eleştirmenlerin, test izleyicilerinin, aktörlerin ve Stephen King'in istediği ve önerdiği şeyleri umursamayarak sadece başarı, şöhret ve para için bu filmi çekti. Nicholson ve Duvall bu filmi kariyerlerinin en zor rolü olarak dile getiriyorlar. Nicholson, Duvall'ın performansını bir aktristin üstlendiği ve oynadığı en zor rol olarak görüyor.

6-694.jpg


7. Bir sahne için senaryo kağıdında Jack Nicholson'un hiçbir şey yapmadan öylece durduğu yazıyordu fakat Jack kendi fikrini uygulayarak tenis topunu fırlattı, bu ekip tarafından beğenilerek filme eklendi.

7-857.jpg


8- Çekimler sırasında senaryo değişikliği o kadar fazla yapılmışki Jack Nicholson film sonrasında yapılan röportajda senaryoyu okumayı bıraktığını ve her gün kendisine verilen yeni sayfaları okuduğunu söyledi.

8-731.jpg


9- Filmin çekimlerinin sürekli ve fazlasıyla tekrar edilmesi sebebiyle Anjelica Huston, çekim zamanı Jack Nicholson ile beraber yaşadı. Anjelica Huston setteki uzun saatler ve Stanley Kubrick’in tatmin olmaması sebebiyle tekrarlı çekimlerin ardından Nicholson’un döndükten hemen sonra doğruca yatağa gidip uykuya daldığı söyledi.

9-400.jpg


10- Jack Nicholson, film için Scatman Crothers’i önerdi. Stanley Kubrick, Scatman Crothers’e sadece bir sahne için yüzden fazla çekim yaptırarak zor zamanlar yaşattı, Crothers sonraki filmi Clint Eastwood’un yönettiği ve genellikle sahneleri tek seferde çekilmesiyle ünlü olan Bronco Billy’de (1980) oynadığında ve sahnelerin sadece tek seferde çekileceğini öğrendiğinde röportaj vererek gerçekten gözyaşlarına boğuldu.

10-386.jpg


11. Kompulsifliği ve sahneleri sayısız yeniden çekimiyle adından söz ettiren Stanley Kubrick, asansörden akan kanı sadece üç çekimde ele aldı. Ancak aynı setin kurulması 9 gün sürdü. Kapılar her açıldığında ve kan döküldüğünde Kubrick, ''Bu kana benzemiyor.'' diyordu. Bu sahnenin çekiminin Stanley Kubrick'in istediği şekilde olması tam 365 gün sürdü. Film sonrası yapılan röportajda Kubrick bu sahne için ''Hala istediğim gibi değil ama zamanım kalmamıştı, eğer zamanım olsaydı daha iyisini yapabilirdim'' dedi.

11-224.jpg


12- Filmde gösterilen garajın sahibini oynayan ve kısa bir rolü olan Tony Burton, bir gün çekime satranç seti ile geldi, çekim aralarında biriyle oynayabileceğini düşünen Tony, Kubrick’in gençliğinde para için oynamış bir profesyonel olduğunu bilmiyordu, Kubrick satranç setini fark edince çekimin gerisinde olmasına rağmen o gün çekimleri iptal ederek tüm gün Tony ile birlikte satranç oynadı. 12-246.jpg


13- Shelley Duvall, çekimler yüzünden yorgun düştü, ve bu yorgunluk ona fiziksel hastalıklar ve saç dökülmelerininde dahil olduğu bir sürü rahatsızlık getirdi.

13-204.jpg


14- Stanley Kubrick ilk başta Slim Pickens’in Hallorann rolünde oynamasını istiyordu, Ancak Slim Pickens Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying ve Love the Bomb (1964) filminlerinde Stanley Kubrick ile birlikte çalıştığı ve Stanley Kubrick ile çalışmanın ne demek olduğunu bildiği için teklifleri reddederek onunla hiçbir şey yapmak istemediğini dile getirdi.

14-177.jpg


15- Filmin son sahnelerinden olan karlı labirent için 900 ton tuz ve ezilmiş strafor kullanıldı.

15-166.jpg


16- Stephen King filmi izledikten sonra oldukça fazla hayal kırıklığına uğradığını söyledi, film görsellerinin çarpıcı ve etkileyici olduğunu kabul eden Stephen King filmin yüzeysel olduğunu ve özünü yansıtmadığını söyledi. Stephen King filmi sık sık ‘’Motoru olmayan lüks araba’’ olarak tanımladı.

16-099.jpg


17- Barry Lyndon’dan (1975) sonra Stanley Kubrick, birçok yeni kitap okuyarak bir sonraki projesini araştırmaya başladı. Sekreteri, Stanley Kubrick’in beğenmediği ve istemedi kitapları ofisinde duvara fırlattığını duyuyordu. Bir gün Stephen King’in romanını okumaya başlayan Kubrick’in kitabı duvara fırlattığını duymayan sekreter doğru kitabın bu olduğunu biliyordu ve bununla ilgili bir röportaj verdi. İlginç bir şekilde Stephen King, romanın oldukça yavaş başladığını düşündüğü için bu açıklamalara inanmıyor.

17-090.jpg


18- Stephen King, Stanley Kubrick’in film uyarlamasından duyduğu memnuniyetsizlik sebebiyle kendi kitabını daha yakından inceledi ve bir mini dizi çekmeye karar verdi. Ancak Kubrick kitabın yapım uyarlamasının haklarına sahipti, bu yüzden King’in kendi kitabını mini diziye uyarlama hakkını elde edebilmesi için ona sözleşme imzalattırdı. Sözleşmede bulunan bir madde ise Stephen King’in film hakkında olumsuz eleştirileri keseceği yönündeydi.

18-108.jpg


19- Jack’in yazdığı Colorado Lounge dahil Overlook Hotel’in tüm iç odaları İngiltere’de bulunan Elstree stüdyolarında çekildi. Salon takımı güneş ışığını yeniden oluşturmak için kullanılan aydınlatmalardan üretilen yoğun ısı sebebiyle alev aldı. Bütün bunlardan önce çekimlerin bitmesi ve sahnelerin tamamlanması tesadüftü.

19-078.jpg


20- Oyuncaklara doğru vurulan tenis topunun doğru yere gitmesi için sahne tam 50 defa çekildi.

20-087.jpg


21- Amerikan Sinema Filmler Derneği çekim malzemeleri taşınırken her yaş tarafından görülecek olan kanın gösterilmesine izin vermedi. Stanley Kubrick onları kanın paslı su olduğuna ikna etti ve içi kan dolu karavanı geçirmeyi başardı.

21-065.jpg


22. Stanley Kubrick filmi senaryo sırasına göre çekmek istediği için çekimle ilgili tüm setlerin her an hazır olması gerekiyordu. Bunun için Elstree Studios'taki her alan kullanıldı, tüm setler inşa edildi, önceden aydınlatıldı ve stüdyodaki tüm çekimler için hazır hale getirildi. 

22-100.jpg


23- Setlerde klima bulunmadığı için setler çoğu zaman çok fazla ısınıyordu, Çit labirent seti bunların en yoğun ve boğucu olanıydı, oyuncular ve ekip giydikleri giysilerin neredeyse hepsini çekim bittikten hemen sonra olabildiklerince hızlı çıkarıyorlardı.

23-065.jpg


24- Ne Lia Beldam (Banyo sahnesindeki genç kadın) ne de Billie Gibson (Banyo sahnesindeki yaşlı kadın) bu filmden önce veya sonra başka hiçbir filmde görünmedi.

24-075.jpg


25- Saul Bass Stanley Kubrick tatmin olmadan önce filmin posterinin yaklaşık üç yüz versiyonunu ürettiğini söyledi.

25-041.jpg


26- Stephen King, geriye doğru yazılan "cinayet"in aslında yazılana kadar "redrum" olduğunu bilmiyordu. O kelimenin çeşitli ilişkilerini sevdi. Red Rum 1970'lerde ünlü bir yarış atıydı.

26-026.jpg


27- Stanley Kubrick, Shelly Duvall’a tüm film boyunca kötü davrandı, Duvall’ın psikolojisi bozulacak dereceye gelmişti. Elindeki sopayla merdivenden geri geri yukarı çıktığı sahnede Duvall o anın film sahnesi olduğunu bilmiyordu ve orijinal tepkilerini verdi.

27-032.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.