Scarface - Yaralı Yüz Hakkında İlk Kez Duyacağınız 25 Gerçek

Suç filmlerinin aşığı olanların sürekli izlemelerine rağmen asla sıkılmadıkları bir film olan 1983 yapımı Scarface, Türkçesi Yaralı Yüz filmi hakkında ilk defa duyacağınız bilgileri sizler için derledik.
Scarface - Yaralı Yüz Hakkında İlk Kez Duyacağınız 25 Gerçek

Scarface – Yaralı Yüz Hakkında İlk Kez Duyacağınız Bilgiler

2 Aralık 1985 yılında Türkiye üzerinde yayınlanmaya başlayan filmin üzerinden 27 yıl geçmiş olmasına rağmen kendisini hala izlettiren ve sevdiren filmler arasında yer almayı başarıyor. Artık kültleşmiş olan bu film hakkında hemen hemen hepinizin ilk kez duyacağı ilginç bilgileri liste haline getirdik. İşte Scarface hakkında ilk kez duyacağınız 25 gerçek bilgi.


1. Tony ve Elvira’nın Cadillac’ta araba galerisinde oturdukları sahnede Al Pacino gizlice Michelle Pfieffer’in uzağa bakarken taktığı şapkayı takıyor, bu senaryo üzerinde yazılı değil, Michelle geri dönüp Al Pacino’nun şapkayı taktığını görünce verdiği tepki gerçek. Michelle Film sonrası yapılan röportajda verdiği tepkinin karakterini koruduğunu ve kendinin harika olduğunu söyledi.

1-812.jpg


2. Brian De Palma filmi MPAA'ya ilk sunduğunda yönetim ekibi film için ''X derecelendirmesi'' verdi. Brian De Palma sonrasında filmde bazı kesintiler yaparak filmi 2. kez MPAA yönetim ekibine sundu, yönetim filme tekrar bir ''X derecelendirmesi'' verdi. Brian De Palma filmde tekrar kesintiler yaparak 3. kez yönetim ekibine filmi sundu fakat yönetim ekibi filme yine ''X derecelendirmesi'' verdi. Brian De Palma filmde daha fazla kesinti yapmak istemedi ve tanıdık vasıtası ile MPAA yönetimi ile bir görüşme ayarladı. Görüşmede filmin yalnızca uyuşturucu ve yeraltı dünyasındaki gerçek hayatın doğru bir tasviri olmadığını, aynı zamanda uyuşturucu karşıtı bir film olduğunu ve herkesin görmesinin gerektiği bir film olduğu konusunda ısrar etti.Bu, hakemleri, filmin sunulan üçüncü kesiminin 18-2 oyla bir "R derecesini" hak ettiğine ikna etti. Bunun ardından yönetmen filmi kimsenin farketmeyeceğini düşünerek neredeyse hiç kesinti yapmadan yayınladı. Düşündüğü gibi oldu ve bunu birkaç ay sonra çektiği bir videoda açıkladı.

2-865.jpg


3. Scarface (1983) 2003 yılında sinemalarda yeniden piyasaya sürüldüğünde, stüdyo Brian De Palma'nın film müziğini değiştirmesini istedi, böylece filmden esinlenen rap şarkıları kullanılabilirdi. De Palma bunun bir saygısızlık olduğunu söyleyerek edilen teklifi sert bir dille reddetti.

3-813.jpg


4. Tony Montana, kokain için argo olarak ‘’yeyo’’ kelimesini kullanıyor. Al Pacino bu kelimeyi Küba aksanını öğrenirken beğendi ve elektrikli testere sahnesinde doğaçlama bir şekilde kullandı, yönetmen Brian De Palma, sahneyi film boyunca bu kelimeyi kullanmasını isteyecek kadar beğendi.

4-825.jpg


5. Steven Bauer oynadığı rolü seçmelere katılmadan kazandı, seçmelerin yapıldığı süre içinde kast direktörü olan Alixe Gordin, Bauer'i gördü ve yönetmenlere haber verdi, herkesin ortaklaşa verdiği karar ile Bauer, Manny karakteri rolü için uygun görüldü ve işe alındı.

5-699.jpg


6. Al Pacino bir röportajda Tony Montana'nın oynadığı tüm karakterlerin favorilerinden biri olduğunu söyledi.

6-682.jpg


7. Tony'nin küvette televizyon seyrettiği sahnede, Manny'ye "Dem pelicangların uçmasına bakın" der. Bu söyleyiş şekli Al Pacino'nun Küba aksanıyla doğru bir şekilde anlaşmak için bir dil koçuyla öğrendiği şeydir.

7-846.jpg


8. Steven Spielberg ve De Palma, ikisi 1970'lerin ortalarında stüdyo filmleri yapmaya başladığından beri arkadaştılar ve birbirlerinin setlerini ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirdiler. Spielberg, filmin sonunda Kolombiyalıların Tony Montana'nın evine ilk saldırısını yaptığı günlerden birinde orada bulunuyordu, bu yüzden De Palma, Spielberg'in saldırganların eve ilk girdiği düşük açılı çekimi yönetmesine izin verdi.

8-761.jpg


9. Al Pacino'nun kamera karşısında gerçek kokaini buruşturduğu uzun zamandır bir efsane olsa da, filmde kullanılan "kokain" sözde süt tozu idi. Bu durum Al Pacino'nun burnu için problemler yarattı. 2015 yılında Pacino, "Yıllar sonra orada bir şeyler yaptım ve burnuma ne olduğunu bilmiyorum ama değişti" açıklamalarını yaptı.

9-428.jpg


10. Al Pacino, karakterini korumasına yardımcı olmak için görüntü yönetmeni John A. Alonzo'dan kendisiyle sadece İspanyolca konuşmasını istedi.

10-404.jpg


11. Saddam Hüseyin'in çeşitli işletmelerinden para aklamak için kurduğu uluslararası şirket, Scarface (1983) ana karakterinden sonra Montana Management olarak adlandırıldı.

11-209.jpg


12. Direk ateşli silahlar, yalnızca kamera kapağı açıkken ateşlenmeleri için elektronik senkronizasyon cihazlarıyla donatılmıştı. Sonuç olarak, silahların namlu ağzı çoğu filme göre çok daha görünür ve tutarlıydı.

12-255.jpg


13. Tony'nin annesini oynayan Miriam Colon, Al Pacino'dan sadece 4 yaş büyüktü.

13-189.jpg


14. Filmin neredeyse tamamı Los Angeles, California ve Miami Florida'da çekildi, bunun sebebi filmin yayınlanan konusu nedeniyle kızan Küba ve Amerikalı'ların protestolarının prodüksiyonu tehlikeye atmaması içindi.

14-198.jpg


15. Tony'nin "küçük arkadaşım" diye söylediği şey namluya takılı olan M203 40 mm bomba fırlatıcısı olan bir M16.

15-187.jpg


16. Başlığa rağmen, Tony Montana film boyunca yalnızca bir kez "Yaralı Yüz" olarak adlandırılır ve buda sadece İspanyolca olarak söylenir ("Cara cortada").

16-106.jpg


17. Filmdeki testere sahnesinde bikinili sarışın kızı oynayan Tammy Lynn Lepper, 6 Temmuz 1983'te şüpheli bir şekilde ortadan kayboldu ve hiç haber alınamadı. Leppert bu filmde çalışırken bir sahnete problem yaşadı ve karavanına götürüldü. Karavanda aile dostu ile görüşen Leppert ona kara para aklama iddialarından ve onu öldürmek isteyen insanlardan korktuğunu dile getirdi. Kaybolan Leppert kız kardeşi tarafından hala aranıyor.

17-113.jpg


18. Filmlerdeki küfür, cinsel içerik ve şiddeti izleyen Family Media Guide şirketine göre Scarface (1983) filmi dakikada yaklaşık 1,21 defa ''F*ck'' kelimesini kullanıyor. Buna rağmen şirkete göre bu film o yıl vizyona giren filmlerin en iyisiydi.

18-109.jpg


19. Brian De Palma senaryoyu o kadar beğendi ki, Flashdance'i (1983) bu filmi yönetmek için yönetmekten vazgeçti.

19-085.jpg


20. Michelle Pfeiffer, yapım sırasında Al Pacino'nun yüzünü kazara kesti.

20-071.jpg


21. Brian De Palma'nın yönettiği Scarface filmi, 1932 yapımı Scarface: The Shame of the Nation'u konu alan farklı bir yeniden yapımdır. De Palma filmi orijinal filmin yönetmeni ve senaristine ithaf etmiştir.

21-066.jpg


22. Scarface, aslında bir İtalyan-Amerikan gangster olan Al Capone'un takma adıydı.

22-090.jpg


23. Filmin sonuna doğru, Tony'nin malikanesinin tepesine çengel atan uşağın tek bir çekimi var. İster inanın ister inanmayın, bu tek çekim aslında yukarıdaki maddelerde bahsettiğimiz ve o sırada seti ziyaret eden Steven Spielberg tarafından yönetildi.

23-070.jpg


24. Tony Montana'nın Kübalı olması ve ana dilini İspanyolca konuşması gerekmesine rağmen, film boyunca yalnızca bir satır İspanyolca konuşuyor.

24-078.jpg


25. Filmin yapımı sırasında Miami kentinde yapımcıların şehirde çekim yapmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda büyük bir tartışma yaşandı. Miami Turist Kurulu, özellikle Miami'nin Kübalı göçmenlerini gangster ve uyuşturucu satıcıları olarak gösterdiği için, filmin Miami'ye turizmi caydıracağından korktukları için filme izin vermemeye karar verdi.

25-053.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.