The Matrix Hakkında İlk Kez Duyacağınız 30 Gerçek

İzleyen her insanda kafa karışıklığı ve hayatı sorgulama süreci başlatan bir film olan The Matrix hakkında çoğu kişinin bilmediği ilginç bilgileri siz NeOldu.com okurları için içerik haline getirdik.
The Matrix Hakkında İlk Kez Duyacağınız 30 Gerçek

The Matrix (1999) Hakkında İlk Kez Duyacağınız İlginç Bilgiler

3 Eylül 1999 tarihinde Türkiye üzerinde yayınlanmaya başlayan bir aksiyon, bilim kurgu filmi olan The Matrix çıktığı tarihten bu yana sevilen, izlenilen bir film olmayı başarmıştır. İşte günümüzde kült filmler kategorisi adı altında bulunan film hakkında 30 ilginç bilgi.


1. Filmin açılış sahnesi altı aylık eğitim alınarak çekildi ve çekim dört gün boyunca sürdü.

1-797.jpg


2. Efsanevi Hong Kong dublör koordinatörü Woo-Ping Yuen başlangıçta film üzerinde çalışmayı reddetti. İstediği şekilde senaryoyu düzenlediği zaman bile fahiş bir ücret isteyerek Wachowskiler’i yıldırmaya çalıştı. Wachowskiler vazgeçmedi ve ısrarcı oldu bunun ardından Woo-Ping Yuen filmin tüm dövüş sahnelerini kendinin kontrolü altında olacağını ve her oyuncuya 4 ay boyunca eğitim vermek şartıyla kabul edeceğini söyledi. Wachowskiler, Woo-Ping Yuen’in bu isteğini kabul etti.

2-862.jpg


3. Carrie-Anne Moss, sahnelerden birini çekerken bileğini burkmuş, fakat aynı sahneyi tekrar oynamamaları için çekim bitene kadar kimseye söylememiştir.

3-799.jpg


4. Film lobi çatışmasından sonra, kamera geri döner ve lobideki silahlı çatışmanın sonucunu gösterir. Tam bu sırada sütunlardan birinin bir parçası yere düşer. Bu, çekimler sırasında tesadüfen oluşan ve planlanmayan bir olaydır ancak yapımcılar uygun gördüğü için tekrar çekilmemiştir.

4-840.jpg


5. Matrix içinde yer alan tüm sahneler, sanki bir bilgisayar monitöründen izliyormuş gibi yeşil renk tonuna sahipken, gerçek dünyadaki sahneler mavi renktedir. Yönetmenler mavinin daha çok gerçek bir dünya rengi olduğunu düşündüklerinden Matrix sahnelerinde minimum düzeyde mavi kullanıldı.

5-696.jpg


6. Stüdyo, senaryoyu "kimsenin anlamadığı senaryo" olarak tanımladıkları için çok sayıda açıklayıcı diyalogda ısrar etti fakat kabul edilmedi.

6-690.jpg


7. Neo'nun bir kapsülde uyandığı sahneye hazırlanmak için Keanu Reeves on beş kilo verdi ve Neo'ya zayıf bir görünüm vermek için tüm vücudunu tıraş etti.

7-823.jpg


8. Kostüm tasarımcısı Kym Barrett'e göre, Trinity'nin kostümü daha düşük bütçe için ucuz PVC ile yapıldı. Benzer şekilde, Neo'nun paltosu da aslında çok pahalı bir kumaş değildi. Sadece 3 dolara satın alınan yün karışımıydı.

8-769.jpg


9. Laurence Fishburne, senaryoyu okuduktan sonra diğer insanların onu neden kafa karıştırıcı bulduğunu anlamadığını söyledi.

9-426.jpg


10. Yunan mitolojisinde Morpheus, rüyaların tanrısıdır. Bu filmde Morpheus'un rolü, insanları rüya hallerinden gerçeğe uyandırmaktır.

10-393.jpg


11. Matrix filmi 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından Ulusal Film Sicili arşivlerinde saklanmak üzere 1. Sırada seçildi.

11-202.jpg


12. Will Smith'e Neo karakterini oynaması için başvuruldu, ancak the Wild Wild West'te (1999) başrol oynamak için teklifi geri çevirdi. Daha sonra, o zamanlar "Oyuncu olarak yeterince olgun olmadığını" ve rol verilirse "Her şeyi mahvedeceğini" itiraf etti.

12-269.jpg


13. Carrie-Anne Moss, filmin başlangıcında Trinity'yi içeren çekimleri ve tüm akrobatik hareketleri kendisi gerçekleştirdi.

13-183.jpg


14. Neo, Trinity ile arabaya ilk kez bindiğinde, Switch ondan "bakır tavan" olarak söz eder. Coppertop, insan ırkının nasıl bir enerji kaynağı haline geldiğini açıklarken Morpheus'un Neo'ya gösterdiği pil Duracell Pil için bir argo niteliği taşıyor.

14-179.jpg


15. Filmin ilk kırk beş dakikasında Neo'nun seksen dizesi var. Bu satırların kırk dördü sorulardan oluşuyor buda toplam diyaloğunun yarısından biraz fazlası, hesaplamalara göre Neo ortalama dakikada bir soru soruyor.

15-168.jpg


16. Açılış sırasındaki telefon izleme programındaki tarih damgasında "2/19/98" yazar. Kapanış dizisindeki telefon izleme programındaki tarih damgası "9/18/99" şeklindedir. Bu, filmdeki olayların tam olarak on dokuz ayda gerçekleştiği anlamına gelir.

16-101.jpg


17.  The Matrix fikri 1990'ların başında geliştirilme aşamasındayken Lana & Lilly Wachowski'nin Neo rolü için ilk tercihi Brandon Lee idi, ancak The Crow (1994) setinde trajik bir şekilde öldü.

17-112.jpg


18. Belinda McClory "Switch" rolü için seçmelere katıldığında, rolün sadece yarısını oynuyordu. Karakterin başlangıçta androjen aktörler tarafından oynanması planlanmıştı. Gerçek dünyada, bir erkek oyuncu tarafından oynanacak ve Matrix'te bir kadın formunda temsil edilecek, dolayısıyla "Switch" adı verilecek. Warner Brothers fikri geliştirdi ve McClory her iki ortamda da tek bir kadın rolü aldı.

18-087.jpg


19. Morpheus'un Neo'yu Matrix'in bir bilgisayar simülasyonundan geçirdiği "Kırmızılı Kadın" sahnesinde, tekrar eden bir programın illüzyonunu yaratmak için aynı oyuncuyu sayısız çekimde rol içine soktu. Örnek: açılış çekiminde arkası kayık saçlı ve güneş gözlüklü uzun adam, birkaç saniye sonra bir polis memuru park cezası yazarken görülüyor.

19-080.jpg


20. Helikopter sahnesinin çekilmesi neredeyse filmin iptal edilmesine neden oldu, çünkü helikopterle yasaklanmış olan Sidney hava sahasından uçtular. Avustralya, Yeni Güney Galler'deki yasalar çekimlerin devam etmesine izin verecek şekilde değiştirildi.

20-085.jpg


21. Keanu Reeves filmin başlangıcında matriste geçen sahneleri için, Thomas Anderson'ın dünyaya pek de uymadığına dair hisleri uyandırmak için kostümlerini kasıtlı olarak çirkin ve uygunsuz hale getirdi.

21-053.jpg


22. Nisan 2016 itibarıyla, DARPA'daki bir araştırma ekibi, boyun tabanına yerleştirilen elektrotların kullanımını ve bir kişinin nörotransmiterlerini etkilemek için elektriksel dürtülerin kullanımını içeren Hedefli Nöroplastisite Eğitimi'ne (kısaltılmış TNT) odaklanan bir proje üzerinde çalışıyordu. Amaç, Temsilcilerin dilleri ve diğer karmaşık konuları çok kısa sürede öğrenmesine izin vermektir. Bu, Neo'nun tıbbi olarak istilacı olmadıkça karmaşık becerileri daha hızlı öğrenmek için eğitim programına dahil edilmesinin neredeyse aynısı. Araştırmacılar bu filmden etkilendiklerini itiraf ettiler.

22-088.jpg


23. Wachowskiler senaryoyu beş buçuk yıl boyunca senaryonun on dört taslağı üzerinde çalışarak hazırladı. Senaryoyu okuyan stüdyo yöneticilerinin çoğu fikirlerini sevse de, bunun ekrana nasıl yansıyacağını hayal etmekte son derece zorlandılar.

23-079.jpg


24. Film o yıl düzenlenen Akademi Ödüllerinde aday gösterildiği kategorilerin dördünü de kazandı.

24-076.jpg


25. Neo, Morpheus'a yönelik öfkeli saldırılarına başlamadan önce dövüş eğitimi programında, Bruce Lee'nin tavırlarına benzer şekilde, rakiplerine saldırmadan önce burnunu başparmağı ve parmağıyla ovuşturur. Bu Hareket, Reeves tarafından doğaçlama yapıldı.

25-043.jpg


26. Ajan Smith'in sesi için, Hugo Weaving 1950'lerin haber okuyucusunu taklit etti.

26-035.jpg


27. Çekimlerin ilk gününde Hugo Weaving bacağından yaralandı. Ameliyatla çıkarılması gereken bir polip olduğu ortaya çıktı. Bir süre oyuncunun yeniden kadroya alınmaması gerektiği önerisi vardı, ancak tüm dublör çalışmasının çekim sonunda gerçekleşmesi için programı değiştirerek Weaving rolü üstlenmeyi başardı.

27-034.jpg


28. Neo ve Ajan Smith arasındaki iklimsel metro kavgası sahnesi programda on gün boyunca devam etti.

28-031.jpg


29. Wachowskis'e göre, Matrix evrenindeki tüm hayvanlar bilgisayarda oluşturulan görüntülerdir.

29-020.jpg


30. Filmdeki son konuşması dışında Keanu Reeves hiçbir zaman arka arkaya beş cümleden fazla konuşmadı.

30-020.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum