Biyografi Filmleri | En İyi 34 Ödüllü Biyografi Filmi | 2024

İçeriğimizde IMDb'den tam not almayı başarmış en iyi biyografi filmlerini derledik. İşte her biri birbirinden ilginç en iyi gerçek hayat hikayeleri...
Biyografi Filmleri | En İyi 34 Ödüllü Biyografi Filmi | 2024

İzlenmesi Gereken En Yeni Biyografi Filmleri Listesi

Her biri gerçek bir yaşam öyküsü... Bu listede tüm zamanların en iyi biyografi filmlerini spoiler içermeden bir araya getirdik. Listemizde yer alan en güzel biyografi filmlerini IMDb puanlarına göre sıralıyoruz.

Biyografi filmleri;

1. Blonde

Biyografi filmleri
Yönetmen Andrew Dominik tarafından Joyce Carol’un çok satan romanından uyarlanan bu yapımda Hollywood’un en kalıcı ikonlarından birisi olan Marilyn Monroe’nun hayatı en cesur hali ile canlandırılıyor. Normal Jeane olarak yaşadığı değişken çocukluğundan, yıldızlığa yükselişi ve romantik olarak düşündüğü ilişkilere kadar her şey gün yüzüne çıkmaktadır.

TürBiyografiDramRomantik
IMDb5,6
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenAndrew
Dominik
OyuncularAna de
Armas
Lily
Fisher
Julianne
Nicholson

2. I’m Charlie Walker

Biyografi filmleri
1971’de, iki petrol tankeri San Francisco Sahili açıklarında şiddetli bir şekilde çarpışmıştı. Milyonlarca galon ham petrol akarak çevreyi tamamen kirlettiğinde ise işler iyiye gitmemeye başlar. Bunlara rağmen Charli, San Francisco Körfezi’nin çoğunu tehdit eden kıyı şeridini temizlemek için en kazançlı sözleşmelerden birini sağlamayı başardığında her şey değişmeye ve güzelleşmeye başlar.

TürBiyografiDram
IMDb4,7
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenPatrick
Gilles
OyuncularMonica
Barbaro
Dylan
Baker
Mike
Colter

3. The Good Nurse

Biyografi filmleri
Merhametli bir hemşire ve hayatını tehdit eden bir kalp rahatsızlığı ile mücadele eden bekar anne Amy, yoğun bakım ünitesindeki zorlu bir gece vardiyasının ardından fiziksel ve duygusal sınırlarını zorlar. Birimindeki yardım sever ve düşünceli Charlie ise Amy’i boş bırakmaz. Hastanede uzun bir gece geçirirken ikisi büyük bir dostluk kurar ve Amy yıllar sonra ilk kez küçük kızlarının ve kendisinin bir geleceği olduğuna inanır.

TürBiyografiSuçDram
IMDb7,1
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenTobias
Lindholm
OyuncularJessica
Chastain
Eddie
Redmayne
Kim
Dickens

4. Elvis

Biyografi filmleri
Geçmişin ve geleceğim dünyalarca ünlü rock’n’roll yılsızı Elvis Presley’in hayatı sizlerle. Tartışmalı menajeri Albay Tom Parker’ın anlattıkları doğrultusunda gelişen hikayede; Elvis’in inişleri çıkışları, kariyeri boyunca karşılaştığı zorluklar ve aşk hayatı da dahil her şey tüm detayları ile araştırılıyor.

TürBiyografiDramMüzikal
IMDb7,5
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenBaz
Luhrmann
OyuncularTom
Hanks
Austin
Butler
Olivia
DeJonge

5. Corsage

Biyografi filmleri
Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth’in hayatındaki birçok detay kurgusal olarak sizlerle. 1877 yılları Noel Arifesinde, Elisabeth sonunda kırk yaşını doldurur ve resmi olarak yaşlı bir kadın kabul edilir. Bir zamanlar güzelliği için putlaştırılan halk imajını koruyup korumamak da tamamen Elisabeth’in kararına bağlıdır.

TürBiyografiDramTarih
IMDb7,2
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenMarie
Kreutzer
OyuncularColin
Morgan
Vicky
Krieps
Finnegan
Oldfield

6. Major

Biyografi filmleri

Kasım 2008’de olan Bombay saldırılarında şehit olan ve 2009’da Hindisan’ın en büyük barış zamanı kahramanlık ödülü Ashoka Chakra’ya layık görülen Binbaşı Sandeep’in hayatı sizlerle.

TürAksiyonBiyografiDram
IMDb8,2
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenSashi
Kiran Tikka
OyuncularAdivi
Sesh
Prakash
Raj
Revathi

7. Father Stu

Biyografi filmleri
Hayatını inançlara adayan bir adamın ilham verici hikayesi üzerine kurulan bu filmde artist olmak üzere Los Angelas’a taşınan Stuart’in hayatı sizlerle. Burada Katolik inancını benimseyen ilişkiler arasına engel yaratan Carmen ile de tanışır. Tanışmalarının sonucu, hastalıkları ve elde etmek için uğraştığı başarıları da sizlerle.

TürBiyografiDram
IMDb6,5
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenRasolind
Ross
OyuncularMark
Wahlberg
Mel
Gibson
Jacki
Weaver

8. The Swimmers

Biyografi filmleri
Kız kardeşler Yusra ve Sarah, 2015 yılında yaşanılan iş savaş sırasında evleri yıkılınca, Suriye’den kaçmaları gerekti. Türkiye’den Yunanistan’a geçmek üzere planladıkları gemi yolculuğunda motor bozulur ve yüzebilen iki kişiyle birlikte koca gemide hayatlarının kurtarılması üzerine dua etmeye başlarlar. Yıllar sonrasında ise Yusra Rio Olimpiyatları’nda iki yüzme yarışında yarışır.

TürDramBiyografiSpor
IMDb7,2
Gösterim
Tarihi
2022
YönetmenSally
El Hosaini
OyuncularAli
Suliman
Roderick
Hill
James
Krishna Floyd

9. Mank 

Biyografi filmleri

1941 yapımı “Citizen Kane” adlı filmin senaristi olan Herman Mankiewicz’in hayatını konu almıştır. Mank filmi, 1930 yıllarda çok popüler olmuş sert eleştirmen ve alkolik senarist Herman Mankiewicz’in “Citizen Kane” filmini yazarken yaşadığı zorlukları, yönetmenlerin ve oyuncuların neler çektiğini anlatan biyografik bir filmdir.

TürDramBiyografi
IMDb7,1
Gösterim
Tarihi
2020
Yönetmen David
Fincher
OyuncularGary
Oldman
Amanda
Seyfried
Lily
Collins

10. Hamilton 

Biyografi filmleri

Hamilton filmi, Amerika’nın kurucu isimlerinden birisi olan Alexander Hamilton’un hayatını anlatan biyografik bir filmdir. Hazine Bakanı Alexander Hamilton, Amerika’nın en önde gelen kurucu babalarından birisidir. Yaşadığı hayatı anlatan film gerçekten de izlenmesi gereken en iyi biyografi filmlerinden birisidir. Sizi sinemaya tekrar aşık edecek olan Hamilton filmini kesinlikle izlemelisiniz.

TürTarihMüzikBiyografi
IMDb8,6
Gösterim
Tarihi
2020
YönetmenThomas
Kail
OyuncularLin-Manuel
Miranda
Jonathan
Groff
Daveed
Diggs

11. The Irishman 

en iyi biyografi filmleri

Netflix suç filmleri türünde  2019 yılında izleyicisiyle buluşan The Irishman filmi, İkinci Dünya Savaşı sırasında organize suç örgütü lideriyle bir arada çalışmış, savaşta gazi olan döneminin en sert ve azılı isimlerinde mafya tetikçisi Frank Sheeran’ı dilinden anlatılmaktadır.

TürDramSuçBiyografi
IMDb8,2
Gösterim
Tarihi
2019
YönetmenMartin
Scorsese
OyuncularRobert
De Niro
Joe
Pesci
Al
Pacino

12. Green Book

en iyi biyografi filmleri

Biyografi filmleri listesinde 2018 yılında vizyona giren ve en iyi senaryo ödülünü alan Green Book filmi, İtalyan bir Amerikan mahallesinde yaşayan Tony Lip ile Ünlü Afro-Amerikalı piyanist Dr. Don Shirley’in macera ve dram dolu hikayesini anlatmaktadır. Ünlü müzisyenin organizasyon için gitmek istediği yerlerde siyahilere düşman olanların olduğunu bilmektedir. Bu yüzden bu bölgelerden uzak durmalı ve onun güvenli yerlerden götürecek bir şoföre ihtiyaç duymaktadır. Bunun için işinin en iyisi olan Tony Lip ile çalışır. İkili bu zorlu yolculuklarında farklılıklarını bir kenara bırakmak ve kendilerini geliştirmek zorundadır. Oscar ödüllü filmler listesinde de yer verdiğimiz bu baş yapıtı mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.

TürDramBiyografi
IMDb8,2
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenPeter
Farrelly
OyuncularViggo
Mortensen
Mahershala
Ali
Linda
Cardellini

13. American Sniper

Biyografi Filmleri

American Sniper ismiyle gösterime giren “Keskin Nişancı” filmi, başarılı yapımcı Clint Eastwood yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Dram ve aksiyon filmleri türünde bu harika yapımın konusu; son derece başarılı bir ABD askeri olan Chris Kyle’nin Irak’ta geçirdiği savaş dönemini konu etmektedir.  Bradley Cooper’ın başrolünde yer aldığı filmin oyuncu kadrosunda Luke Grimes, Sienna Miller, Jake McDorman ve Jason Hall rol almaktadır.

TürDramAksiyon
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenClint
Eastwood
OyuncularBradley
Cooper
Sienna
Miller
Luke
Grimes

14. First Man

Biyografi Filmleri

“First Man” ismiyle gösterime giren “Ay’da İlk İnsan” filmi, başarılı yapımcı Damien Chazelle tarafından beyazperdeye aktarılmıştır. Filmin konusu; ABD’nin NASA astronotlarından Neil Armstrong’un aya gidiş görevini anlatmaktadır. Ay’a ilk ayak basan adam olarak bilinen Neil, NASA tarafından gerçekleştirilen yolculuğunun tüm detayları beyazperdeye aktarılmıştır.

TürDram
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenDamien
Chazelle
OyuncularRyan
Gosling
Claire
Foy
Jason
Clarke

15. Lincoln

Biyografi Filmleri

Hem yönetmenliğini hem de yapımcılığını Steven Spielberg’in üstlendiği “Lincoln” filmi, 2013 yılının Şubat ayında Türk izleyicilerle buluşmuştur. Eski Amerika Birleşik Devletleri başkanı Abrahamn Lincoln’ün hayatını konu eden film, En İyi Erkek Oyuncu Oscar ödülüne layık görülmüştür. Filmde Daniel Day-Lewis “Lincoln” karakterini canlandırırken, Sally Field “Mary Lincoln” karakterine hayat vermektedir.

TürDram
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2012
YönetmenSteven
Spielberg
OyuncularDaniel
Day-Lewis
Sally
Field
David
Strathairn

16. Snowden

Biyografi Filmleri

Oliver Stone tarafından yazılan ve yönetilen “Snowden” filmi, 2016 yılının Eylül ayında izleyiciyle buluşmuştur. Filmin baş karakteri olan Edward Snowden, ABD hükümetinin güvenlik çatısı altında bireylerin kişisel bilgilerini, cep telefonlarını, maillerini ve hatta cep telefonlarına kadar dinleme ve izleme yaptığını öğrenecektir. Snowden’ın fark ettiği bu durum, 2013 yılının Haziran ayında tüm dünyaya duyurulmuştur. ABD’nin vatan haini ilan edilen Snowden, bazı kesimler tarafından da kahraman ilan edilmiştir.

TürGerilim
IMDb7,3
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenOliver
Stone
OyuncularJoseph
Gordon-Levitt
Shailene
Woodley
Melissa
Leo

17. Sully 

Biyografi Filmleri

En Yüksek Görev” adlı otobiyografi kitabından uyarlanan Sully, En İyi Film Oscar’ı sahibi Clinton Eastwood yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. 2009 yılında arızalanan yolcu uçağını büyük bir başarıyla Hudson Nehri’ne indiren kahraman pilot Chesley Sullenberger’i konu etmektedir. 155 yolcunun hayatını kurtarmayı başarmış Chesley, her ne kadar halk ve medya tarafından taktir ediliyor olsa da firmanın taktirini kazanamayacaktır.

TürDram  
IMDb7,4
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenClint
Eastwood
OyuncularTom
Hanks
Aaron
Eckhart
Laura
Linney

18. Love & Mercy 

Biyografi Filmleri

Aşk ve Merhamet filmi, ünlü müzik grubu The Beach Boys’un kurucusu Brian Wilson’ın hayatını anlatmaktadır. Bill Pohlad yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan film, hem Wilson’ın sanatçılık kariyerini hem de hayatta verdiği zorlu mücadeleyi konu etmektedir. Psikolojik sorunlarla mücadele etmeye çalışan ünlü sanatçı, babasının yol açtığı travmalarla uzun süre kendini mahvedecektir.

TürDram
IMDb7,4
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenBill
Pohlad
OyuncularElizabeth
Banks
John
Cusack
Paul
Giamatti

19. Freedom Writers

Biyografi Filmleri

Freedom Writers ismiyle gösterime giren “Özgürlük Yazarları” filmi, Richard LaGravenese yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Son derece kararlı ve idealist bir öğretmen olan Erin, farklı ırklardan oluşan öğrenci topluluklarına ders vermektedir. Oldukça zorlu bir yol olan bu meslek, Eric’in tepkiler almasına sebep olmaktadır. Öğrencilerine hoşgörü ve anlayışı aşılamaya çalışan Eric, zamanla her bir öğrencisinin hayat hikayesine şahitlik edecektir.

TürDramKomedi
IMDb7,5
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenRichard
LaGravenese
OyuncularHilary
Swank
Patrick
Dempsey
Scott
Glenn

20. Kaldırım Serçesi 

Biyografi Filmleri

“La Mome” ismiyle vizyona giren “Kaldırım Serçesi” filmi, Olivier Dahan yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Ünlü sanatçı Edith Piaf’ın hayatını konu eden film, izleyiciyi kendine hayran bırakmayı başarmıştır. Başrolünü Marion Cotillard’ın canlandırdığı film, En İyi Kadın Oyuncu Oscar Ödülü kazanmıştır.

TürDramRomantik
IMDb7,6
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenOlivier
Dahan
OyuncularMarion
Cotillard
Jean-Pierre
Martins
Gérard
Depardieu

21. Moneyball 

Biyografi Filmleri

2011 yılında vizyona giren “Moneyball” filmi, dönemin en sevilen biyografi ve spor filmleri arasında yer almaktadır. Yazar Michael Lewis’in 2003 yılında kaleme aldığı “Kazanma Sanatı” romanından beyazperdeye aktarılan filmin başrolünde Brad Pitt, Jonah Hill ve Chris Pratt oynamaktadır. Filmde Billy Beane karakterine hayat veren Brad Pit, “Oakland A” beysbol takım kaptanı olarak bilinmektedir. Oldukça sınırlı bütçeye sahip takım, zengin kulüplere dahi kafa tutmaktadır. Yoktan bir takımı var eden Billy, beysbol sanatının inancıyla çabalamaya devam edecektir…

TürDram
IMDb7,6
Gösterim
Tarihi
2011
YönetmenBennett
Miller
OyuncularBrad
Pitt
Jonah
Hill
Philip
Seymour Hoffman

22. The Theory of Everything 

Biyografi Filmleri

“The Theory of Everything” ismiyle gösterime giren “Her Şeyin Teorisi” filmi, ünlü film yapımcısı James Marsh yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Başrollerini Eddie Redmayne, Felicity Jones, Emily Watson ve David Thewlis’in paylaştığı yapım, Oscar ödülüne layık görülmüştür. Filmin konusu; farklı teorileri ve iddiaları ile tüm dünyayı kasıp kavuran ünlü fizikçi Stephen Hawking’in hayatını anlatmaktadır.

TürDram
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenJames
Marsh
OyuncularEddie
Redmayne
Felicity
Jones
Tom
Prior

23. The Social Network

Biyografi Filmleri

“The Social Network” ismiyle gösterime giren “Sosyal Ağ” filmi, David Fincher yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Film, dünyanın en çok kullanılan ve her kes tarafından neredeyse bilinen Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in hayatını konu etmektedir. Hardvard Üniversitesi’nin sistemine sinirlenen Zuckerberg, kız arkadaşı tarafından terk edilmiş bir erkektir. Okuldaki tüm kızların fotoğraflarını ele geçirmek isteyen ünlü girişimci, okulun veritabanını alt üst edecektir. Yaptığı uygulama ile okuldaki kızların hangisinin daha güzel olduğunu anlayabilen sistem, Facemash ismiyle adlandırılacaktır. Başarıya adım adım giden ünlü girişimci Mark Zuckerberg’i hiç böyle görmemiştiniz.

TürDram
IMDb7,7
Gösterim
Tarihi
2010
YönetmenDavid
Fincher
OyuncularJesse
Eisenberg
Justin
Timberlake
Andrew
Garfield

24. Hidden Figures 

Biyografi Filmleri

Hidden Figures ismiyle gösterime giren “Gizli Sayılar” filmi, Theodore Melfi yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Margot Lee Shentterly’in öyküsünü anlatan filmin başrollerinde Taraji P. Henson, Janelle Monae, Kevin Costner, Jim Parsons ve Octavia Spencer rol almaktadır. NASA’da büyük işlere imza atan 3 siyahi kadın, büyük bir NASA operasyonuna dahil edileceklerdir. Dünya yörüngesinden ayrılan Ameikalı astronot John Glenn komutlarına yardım eden 3 siyahi kadın, tüm dünyayı heyecana boğmayı başarmıştır.

TürDram
IMDb7,8
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenTheodore
Melfi
OyuncularTaraji
P. Henson
Octavia
Spencer
Janelle
Monáe

25. Bohemian Rhapsody 

Biyografi Filmleri

Queen grubunun ünlü ismi Freddie Mercury’nin hayatını konu alan film, Bryan Singer yönetmenliğinde beyazperdeye taşınmıştır. 2018 filmleri arasında en çok izlenen yapımlardan olan Bohemian Rhapsody filmin başrollerinde Rami Malek, Brian May, Ben Hardy ve Gwilym Lee rol almaktadır. Adeta dünyayı şarkılarıyla kasıp kavuran Mercury’yi anma niteliği taşıyan film, ünlü solistin ikonik şarkılarını ve hayat hikayesini izleyicilere aktarmaktadır.

TürDramMüzik
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2018
YönetmenBryan
Singer
OyuncularRami
Malek
Gwilym
Lee
Lucy
Boynton

26. Enigma

Biyografi Filmleri

The Imitation Game ismiyle vizyona giren “Enigma” filmi, Morten Tyldum yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. İkinci Dünya Savaşı dönemini yansıtan yapım, İngiliz istihbaratının tüm cabalarına rağmen Enigma şifresini bulmaya çalışması anlatılmaktadır. Nazi Almanyası’nın çok özel olarka hazırladığı Enigma, gizli bir şifrelemeye sahiptir. İngiliz hükumeti ülkenin en iyi hacker, kripto ve şifre çözücü beyinlerini bir araya toplayacaktır. Şifre çözücüler arasında en dikkat çeken isimi ise genç profesör Alan Turing ve ekibi olacaktır.

TürDram
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2014
YönetmenMorten
Tyldum
OyuncularBenedict
Cumberbatch
Matthew
Goode
Keira
Knightley

27. Lion 

Biyografi Filmleri

Abisinin dönmesini bekleyen küçük bir Hintli kız çocuğu, o gelene kadar tren vagonunda uzanmaktadır. Ansızın uyuyakalan küçük kız, trenin hareket ettiğini ve bulunduğu yerden giderek uzaklaştığını fark edecektir. Calcutta’ya kadar giden küçük kız artık hem evsiz hem de ailesizdir. Avustralyalı bir aile tarafından evlat edilen kız, ailesini bulmak için elinden geleni yapacaktır.

TürDram
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2016
YönetmenGarth
Davis
OyuncularDev
Patel
Rooney
Mara
Nicole
Kidman

28. The King’s Speech 

Biyografi Filmleri

“The King’s Speech” ismiyle gösterime giren “Zoraki Kral” filmi, tarihi kurgu türünde yazılmış Tom Hooper yönetmenliğine sahiptir. En İyi Film Oscar Ödülü başta olmak üzere 4 farklı dalda Oscar kazanan The King’s Speech filmi, başarılı oyuncu kadrosuyla izleyenleri bir kez daha büyülemeyi başarmıştır. Filmin konusu; İngiliz Kraliyet ailesi mensuplarından VI. George’un kekemeliği yenmesi ve dönemin aile olaylarını anlatmaktadır.

TürDram
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2010
YönetmenTom
Hooper
OyuncularColin
Firth
Helena
Bonham Carter
Derek
Jacobi

29. Persepolis

Biyografi Filmleri

Marjane Satrapi’nin “Persepolis “ adlı çizgi romanından sinemaya uyarlanan film, 2007 yılının Ekim ayında Türk izleyicileriyle buluşmuştur. Animasyon türünde çekilen yapım, en iyi biyografi filmleri arasında gösterilmektedir. Filmin konusu; genç bir kız çocuğunun gözünde 1970’lerin İran yönetimini anlatmaktadır. Ekonomik ve toplumsal açıdan zedelenmeleri, kalkınmaları ve düşüşleri konu eden filmde İran halkı demokratik bir yönetime sahip olacağının hayalini kurarken büyük bir şok yaşayacaktır.

TürDram
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenMarjane
Satrapi
Vincent
Paronnaud
OyuncularSean
Penn
Iggy
Pop
Gena
Rowlands

30. Le Scaphandre et le Papillon

Biyografi Filmleri

Le Scaphandre et le Papillon ismiyle gösterime giren “Kelebek ve Dalgıç” filmi, ünlü yaoımcı Julian Schnabel yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Film, dünyaca ünlü Elle dergisinin editörü Jean Dominique Bauby’in gerçek hayat hikayesini konu etmektedir. Hayatını zihninde yaşamaya mahkum olan ünlü editör, geçirdiği bir beyin kanaması sonucunda tüm bedenini felce mahkum edecektir.

TürDram
IMDb8,0
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenJulian
Schnabel
OyuncularMathieu
Amalric
Emmanuelle
Seigner
Marie-Josée
Croze

31. Into the Wild 

Biyografi Filmleri

Jon Krakauer’in 1996 yılında yayımlanan aynı isimli kitabından sinemaya uyarlanan "Into The Wild filmi", Sean Penn yönetmenliğinde beyazperdeye taşınmıştır. En iyi biyografi türünde yapımlar arasında gösterilen Into the Wild, Christopher McCandless ismindeki bir gencin macera dolu hayatını konu etmektedir.

TürDramMacera
IMDb8,1
Gösterim
Tarihi
2007
YönetmenSean
Penn
OyuncularEmile
Hirsch
Marcia
Gay Harden
William
Hurt

32. Çöküş

Biyografi Filmleri

Der Untergang ismiyle vizyona giren “Çöküş” filmi, ünlü yapımcı Oliver Hirscbiegel yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılmıştır. Biyografi türünde en iyi Alman filmleri arasında yer alan Çöküş, 1945 yılındaki Nazi Almanya’sında yaşamakta olan Adolf Hitler’in son günlerini ve Berlin kentinde ki çöküşlerini konu etmektedir. İzleyenleri o dönemlere götürmeyi başaran Çöküş filmi, Alman tarihçi Joachim Fest’in “Inside Hitler’s Bunker” adlı kitabından sinemaya uyarlanmıştır.

TürDram
IMDb8,2
Gösterim
Tarihi
2004
YönetmenOliver
Hirschbiegel
OyuncularBruno
Ganz
Alexandra
Maria Lara
Rolf
Kanies

33. Raging Bull 

Biyografi Filmleri

Raging Bull, 1980 yılının Kasım ayında izleyiciyle buluşmuştur. Martin Scorsese yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan film, en iyi biyografi yapımları arasında gösterilmektedir. “Kızgın Boğa” filminin konusu; boksör Jake LaMotta’nın başından geçen olaylar zincirini anlatmaktadır. Ünlü boksörün hayat hikayesini konu eden film, Raging Bull: My Story’den sinemaya uyarlanmıştır. Toplam 8 dalda Oscar’a aday olan Raging Bull, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Film Kurgusu alanlarında ödül kazanmıştır.

TürDram
IMDb8,2
Gösterim
Tarihi
1980
YönetmenMartin Scorsese
OyuncularRobert De NiroCathy MoriartyJoe Pesci

34. Schindler’s List 

Biyografi Filmleri

İzleyiciler tarafından en yüksek puanı alan “Schindler’s List filmi" biyografi türünde yapılmış en başarılı yapımlar arasında gösterilmektedir. Steven Spielberg yönetmenliğinde beyazperdeye aktarılan 2. Dünya Savaşı konulu film, 12 dalda Oscar’a aday gösterilmiş olup 7 farklı dalda Oscar ödülü kazanmıştır. Filmin konusu; Alman işadamı Oskar Schindler’in İkinci Dünya Savaşı döneminde kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırarak onların hayatını kurtarması anlatılmaktadır.

TürDram
IMDb8,9
Gösterim
Tarihi
1993
YönetmenSteven
Spielberg
OyuncularLiam
Neeson
Ben
Kingsley
Ralph
Fiennes

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum