Schindler'in Listesi Filmi Hakkında İlginç Bilgiler

Amerikalı Yönetmen Steven Zaillian tarafından yazılan 1993 yapım Schindler’in Listesi hakkında bilgileri topladık ve liste haline getirdik.
Schindler'in Listesi Filmi Hakkında İlginç Bilgiler

Schindler’in Listesi Hakkında Bilinmeyen 15 Bilgi

Steven Spielberg gibi başarılı bir yönetmenin elinden çıkan inceleme film içeriğimize konu olan Schindler’in Listesi filmi hakkında bilinmesi gerekenleri araştırdık. İşte En iyi savaş filmleri arasına girmeyi başaran Schindler’in Listesi hakkında bilinmeyeler ve film hakkında eleştirilere bu yazımızda yer verdik.


Schindler’in Listesi Hakkında İlginç Bilgiler

1. Avusturya uyruklu Thomas Keneally, 1980 senesinde İtalya’da yapılan bir film festivaline gittiği sırada bir deri dükkanına girmiş. Dükkan sahibi Keneally’nin yazar olduğu öğrendikten sonra Leopold Page hikayesini anlatır. Hikaye’nin konusu ise 2. Dünya Savaşı yaşanırken fabrikatörlük yapan Oskar Schindler’in kendisini, karısı ve çok fala sayıda Yahudiyi kurtarışının hikayesidir.

schindlerin listesi oyuncu bilgisi


2. Page 1948 yılında Amerika’da yaşamına devam etmek istemiştir. Taşındıktan 40 yıl süre boyu kendisini kurtaran adamla ilgili film çekmek istemiştir. Tarih 1951 olunca Avusturyalı yönetmen Fritz Lang ile film için anlaşmış, ancak bir süre sonra işler kötü gidince film çekilememiştir.

schindlerin listesi izleyici yorumları


3. Page, yönetmen Kenally’e film için verdiği belgede o sırada yaşanan konuşmalar gibi ve oradan sağ ayrılan insanların isimlerinin yazılı olduğu kağıt parçasının kopyasını vermiş. Bu sayede Kenally, Schindler’s Ark isimli kitabını yazması için ilham almış.

schindlerin listesi konusu


4. 1983 yılında yayınlanan Thomas Keneally’nin kitabının filmini çekmek isteyen Amerikalı yönetmen Billy Wilder olmuş. Auschwitz kampında öldürülen ailesi adına bu filmi çekmek istemiş, fakat telif haklarını daha önceden satın alan Steven Spielberg kendisinin çekmesine karar vermiştir. Wilder film yayınlandığı 10 yıl aradan sonra filmin çok başarılı olduğunu söylemiştir.

schindlerin listesi hikayesi


5. Adını Hollywood’un başarlı yönetmenlerinin arasına yazdırmayı başaran Steven, çektiği tüm filmlerde fazla hasılat yaparak kaliteli bir yaşam geçirmekteydi. Schindler’in Listesi gibi büyük bir öneme sahip olan filmden gelecek olan parayı düşünmeden çekimlere başlar. Schindler’in Listesi’nin getirdiği kazancı Spielberg, 1994 yılında kendisinin kurduğu Shoah Vakfına bağışladı.

schindlerin listesi teknik kadro


6. Film içerisine kendi görüşlerini eklemek isteyen Spielberg, katliamdan canlı ayrılanlarla röportaj yapılmadan Polanya’ya gitti. Yaptığı araştırmalar sonucu sahipsiz bir taş ocağı keşfetti. Burada Płaszów toplama kampı canlandırıldı ve 92 gün çekim yapıldı.

schindlerin listesi konusu
 


7.  Steven, Ralph Fiennes’in birkaç film performansını izleyerek Amon Goeth karakteri için rolü kendisine verdi. Ralph, rol icabı İrlanda’ya gidip Guiness adında siyah bira içerek tam 13 kilo almayı başardı. Bir süre sonra Ralph ile soykırımdan kurtulmuş olan Mila Pfefferberg tanıştı. Mila kendisine gerçek Amon Goeth’i hatırlattığını söyleyerek istemsiz bir şekilde titremektedir.

schindlerin listesi küçük kız


8. Filmin telif haklarına sahip olan Steven, filmi kendisinin çekemeyeceğini düşünerek Roman Polanski’ye teklifte bulunmuş. 8 yaşlarında bu soykırımda annesini kaybeden Polanski bir şekilde bu kamptan kurtulmayı başarmış. Filmin hikayesini kişisel bulan Polanski, çekim yapmamıştır.

schindlerin listesi ödülleri


9. Spielberg, kendisine gelen fabrikatör Oskar Schindler rolü için çok fazla sayıda istek olmasına rağmen kafasında olan 3 önemli isimden birini istemiştir. İlerleyen zamanlarda bu oyunculardan vazgeçerek, Anna Christie filminde gördüğü İrlandalı oyuncu Liam Neeson’dan etkilenerek seçmeye karar vermiş.

schindlerin listesi yönetmeni


10. MCA/Universal film şirketi içerisinde filmin görüntüsünü siyah-beyaz yapılmasını isteyen Steven Spielberg ve görüntü yönetmeni olan Janusz Kaminski olmak üzere sadece 2 kişi desteklemiştir. Çoğunluk olarak demode düşünüldüğü için siyah beyaz olması istenmemiştir. Spielberg soykırımı yaşayanlardan ve siyah beyaz video kayıtlarından öğrendiği için filmin siyah beyaz olmasını savunmuştur. Schindler’in Listesi şimdiye kadar yapılan en yüksek bütçeli siyah beyaz filmdir.

schindlerin listesi nerde çekildi


11. Filmin izleyicide daha fazla etkisini göstermesi için konuşmaları Almanca ve Lehçe şeklinde istemiş ancak oyuncuların bilmediği bir dilde istediği performansı gösteremeyeceği düşünerek bu isteğinden vazgeçmiştir.

schindlerin listesi çekim yılı


12. Almanların Yahudileri topladıkları kısımda göze batan, kırmızı üstlü küçük kız aslında gerçekten bir alıntıdır. Kırmızı paltosu ile tanınan küçük kızın asıl ismi Roma Ligocka’dır ve bu soykırımdan kurtulmayı başarmıştır. Yıllar sonra Almanya’da The Girl in the Red Coat isimli bir biyografik kitap yazmıştır. Schindler’in Listesi filminde kırmızı üstlü küçük kızı oynayan 3 yaşında olan Oliwia Dabrowska sadece 18 yaşında filmi izleyeceğine Spielberg’e söz vermiş.

schindlerin listesi oyuncuları


13. 66. Akademi ödellerine laik görülen Schindler’in Listesi dikkatleri üzerine toplamıştır. En iyi film gibi tam 7 ayrı alanda Oscar kazanmayı başarmıştır. Schindler’in Listesi 1994 yılında Oscar ödülüne sahip olmuştur.

schindlerin listesi bilgi


14. 2. Dünya Savaşı sırasında kurulmuş olan Auschwitz en büyük toplama kampı’nda çekim yapılmış. Spielberg, o kamp içinde öldürülen insanlara saygı göstermek için iç kısımlarda çekim yapmamıştır. Steven, çekim sırasında duygularının çok fazla etkilenmesinden ötürü, tekrardan motivasyon için her gece o yılların popüler komedisi olan Seinfeld ile vakit geçiriyormuş.

schindlerin listesi film


15. Çocukluk yıllarında 3 yıl boyunca geçiren içlerinde Auschwitz de bulunan tam 2 Alman toplama kampında hayatta kalan Branko Lustig, Auschwitz’de kendisine verilen seri numarasını koluna dövme olarak yaptırdığını gören Spielberg, kendisini filmin yapımcısı yaptı.  

schindlerin listesi


Schindler’in Listesi Hakkında Kullanıcı Yorumları

? Hayatımda izlediğim en iyi film olabilir. Tarihin iğrenç nazilerin insanlığa karşı işlediğin suçları, yahudilerin nelere maruz kaldığı gösteren inanılmaz bir film. Schindler'in ne kadar erdemli bir insan olduğu da çok açık. Kesinlikle izlenmeli. Doğukan S.


? Önce adamın ne yapmak istediğini anlamıyorsunuz. Filmin sonralarına doğru ne olduğunu anladığınızda '' vay be ! '' dedirten müthiş bir sonuç var. Aziz mertebesinde bir insaniyet... gerçek hayattan konu edilmiş olması da filmi daha da can acıtıcı hale getiriyor. Tüm zamanların en güzel en çok seyredilen ilk sıradaki filmlerinden. BAŞ YAPIT.. Mutlaka izleyiniz. Tamer T.


? Hayatımın en anlamsız 3 saatiydi bir Alman’ın elinden geldiği kadar yahudi kurtarması yahudiler bundan pek etkilenmemiş olacak ki zamanında kendilerine tanınan bu hakkı Filistinlilere tanımıyorlar istediği kadar en iyiler arasına girsede gözümde 5 para etmez bir film. Afsar B.


? Kesinlikle harika bir film.siyah beyaz olması bana biraz itici geliyordu. Şunu diyebilirim ki iyikide izlemişim. Ben nadiren bir filme 10 üzeirnden tam puan veririm. Bu filmde benim nadirlerimden birisi.10/10. Sena


? Baş yapıt denince akla ilk gelen film. Oscar Schindlerin başlarda amacı parayken , insana yapılan yatırımın değerini anlaması ve filmin sonunda bir tek insan demesi gerçekten çok güzel işlenmiş. Yatağın altına saklanan kırmızılı kızı unutmak mümkün mü. Allah hiçbir milletin başına böyle bir soykırım vermesin. Enes N.


? Hiçbir yahudi soykırımı filminin Piyanistten iyi olacağını düşünmezdim. Fakat, bu filmi izledikten sonra daha iyi olduğunu rahatça söyleyebilirim. Çok daha etkileyici olmuş. Gerçek anlamda filmin notu 10/10. Temoan B.


? Çok güzel bir filmdi bu kadar uzun olmasına rağmen asla temposunu düşürmüyor, filmin sonunda 197 dakikanın nasıl geçtiğini anlamamış ve gözleri dolmuş bir şekilde kalkıyorsunuz. Kesinlikle tatmin olacağınız bir film. Zaten Steven Spielberg denince fazla lafa gerek kalmıyor. Ceren S.


? 10/10 harika bir başyapıt hayatımda izlediğim en güzel 2. dünya savaşı konulu film her şeyi apaçık ve en ince detayına kadar anlatan bir film mutlaka herkesin izlemesi ve arşivinde bulundurması gereken bir film. Mert.


Schindler’in Listesi Filmi Oyuncuları

Liam Neeson

Oskar Schindler karakterini canlandıran Liam, Schindler’in Listesi filmindeki rolü ile çok fazla tanınmıştır. Birçok filmde rol almayı başaran Liam bu film sayesinde en iyi erkek oyuncu akademi ödülüne aday gösterilmiştir.

Liam Neeson


Ben Kingsley

Zindan adası gibi başarılı yapımlarda rol almayı başaran akademi ödüllü İngiliz oyuncu Ben, Schindler’in Listesin de Itzhak Stern karakteriyle karşımıza çıkmaktadır.

Ben Kingsley

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.