Regl Sancısı Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Regl Ağrısı Nedir?
Tıp dilinde “dismenore” olarak adlandırılan regl sancısı kadınların korkulu rüyası haline gelmiştir. Regl öncesi ve regl süresinde devam eden ağrıların şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişmektedir. Regl ağrıları kişinin tüm düzenini alt üst etmektedir.
İş yerinde, okulda ve evde yerine getirmesi gereken işleri ve aktiviteleri kısıtlar. Regl ağrılarının çoğu kişide şiddetli ve dayanılmaz şekilde olması durumunda jinekolog muayenesi gerektirir.
Regl Ağrısı Türleri Nelerdir?
Regl ağrıları primer ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Primer Dismonera
Genellikle rastlanan regl ağrısı türüdür. Adet kanamasından 1-2 gün önce başlayan ve 2. günden sonra azalan ağrı türüdür. Karnın alt kısmına gelen sancılar bir bölgede toplanabileceği gibi aynı zamanda sırt, bel ve kasıklara da yayılabilir. Primer Dismonera genellikle reglin 1. ve 2. yılından sonra ortaya çıkarak 40’lı yaşlara kadar devam etmektedir.
Skonder Dismonera
Genellikle 30-35 yaş arası kadınlarda görülen bir adet sancısıdır. Bu ağrılar genellikle altta yatan bir rahatsızlığın nedeni olarak ortaya çıkar.
Skendor dismonera, çikolata kisti, miyomlar (rahimde oluşan iyi huylu tümörler), rahimde ve yumurtalıklarda bakteri nedeniyle oluşan enfeksiyonlar, rahimde yapışıklıklar, rahim boynu darlıkları, kızlık zarının adet göremeyecek şekilde tam kapalı olması gibi nedenler yüzünden meydana gelir.
Regl Sancıları Neden Olur?
Regl döneminde rahim kasılmaları kadın tarafından sancı olarak hissedilir. Regl döneminde rahimde prostaglandinler olarak adlandırılan kimyasalların salgılanması rahim kasılmalarının şiddetini arttırmaktadır.
Serviks (rahim ağzı) girişi, kürtaj ve enfeksiyon gibi nedenlerle daralmış olması regl dönemi sancılarını arttırmaktadır. Aynı zamanda spiral kullanımı da adet sancılarının diğer nedenlerindendir.
Regl Belirtileri Nelerdir?
Adet göremeden 24 saat önce ağrılar başlar ve adet döneminin başında şiddetli olmakla birlikte sonuna doğru hafifler. Kasıklarda oluşan ağrılar sırt ve bel bölgesine yayılabilir. Ancak ağrı ve sancılar dayanılamayacak boyutlarda ise bir uzmana başvurmak gereklidir.
Bazı şiddetli regl sancıları altta yatan kadın hastalıklarının belirtisi olabilmektedir. Regl döneminde midede bulantı, kusma, ishal, kabızlık, baş ağrısı, karın şişliği, yorgunluk hissi görülür.
Regl Ağrıları ve Jinekolog Muayenesi
Regl ağrılarının şiddeti, günlük aktivitelerin yerine getirelememesi ve iş kaybı gibi durumların yanı sıra uzun süren adet dönemlerinde mutlaka jinekolog muayenesi gerekmektedir. Rastgele ilaç kullanımı ve kulaktan dolma bilgilerle uygulanan tedavi yöntemleri çeşitli olumsuzluklara ve yan etkilere neden olabilir.
Kişiden kişiye değişen regl döneminde kişiye uygun tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Rahim iç tabakasının normal dışı bölgelerde bulunması (Endometriyozis), kronik enfeksiyon (Adenomiyozis), karın içi yapışıklıklar, yumurtalık kistleri, miyomlar gibi çeşitli kadın hastalıkları kendi belirtilerinin dışında yalnızca regl döneminde aşırı kanama ve sancı gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda yanlış tedavinin uygulanmaması adına jinekolog muayenesi çok önemlidir.
Regl Ağrıları Tedavisi
Regl ağrılarında başlıca tedavi yöntemi ağrı kesici kullanımıdır. Ancak ağrının süresi ve şiddetine bağlı olarak değişen tedavi yönteminde uzman kontrolü ve muayenesi oldukça önemlidir. Yanlış uygulanan tedavi çeşitli sorun ve yan etkileri beraberinde getirebilir.
Ağrı kesicilerin yanı sıra yumurtlamanın doğum kontrol ilaçları ile ortadan kaldırılmasıyla ağrıların düzene girmesini sağlar. Ancak doğum kontrol hapları doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Çoğu zaman psikolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan regl sancıları aynı zamanda rahim iç tabakasının normal dışı bölgede bulunmasıyla da meydana gelmektedir. Bu durumda laparoskopi yöntemi ile karın boşluğu incelenir.
Regl Sancısı Tedavisinde Size Düşen Görevler
Karın bölgenizi sıcak su torbası veya sıcak duş ile sıcak tutmak rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Egzersiz yapmak ağrınızı dindirmenize yardımcı olacaktır. Sigara, alkol ve kafein regl sancısını tetiklemektedir. E vitamini, omega-3 yağ asitleri, B1 ve B6 vitaminleri adet sancısını dindirmeye yardımcı olmaktadır.
Düzenli uyku ağrının kontrolünü sağlayacaktır. Fındık, fıstık, susam, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kepekli ekmek gibi besinlerle sağlıklı beslenmek ağrıyı kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
Regl Ağrılarına Neler İyi Gelir?
Regl ağrıları son derece can sıkıcı bir durumdur. Peki regl ağrılarına ne iyi gelir? Regl ağrılarını dindiren, sizi rahatlatacak bazı besinler ve yöntemler vardır. Bunları deneyerek regl ağrılarını hafifletebilirsiniz.
1. Keten Tohumu
Adet ağrılarınızı azaltan besinlerin başında keten tohumu gelir. Menopoza yaklaşan kadınlar günde 2 kaşık keten tohumu tüketerek ateş basmasın %60 azalmasını sağlar. Keten tohumunu kahvaltıda veya ara öğünlerde yoğurda katarak tüketebilirsiniz.
2. Tam Tahıllar
Tam tahıllar kan şekerini dengeler, lif ve protein açısından zengindir. Tam tahıllı besinleri adet öncesi dönemde tüketmeniz ağrılarınızın azaltabilir.
3. Kalsiyum
Kalsiyum açısından zengin besinler; brokoli, soya sütü, ton balığı ve diğer balık çeşitleri adet ağrısına iyi geliyor.
4. Sıcak Su Torbası
Karnınızın altına gelecek şekilde ya da iki bacak aranıza sıcak su torbasını koyun. Bunun sıcaklığı 40 derece olmalıdır. Böylelikle kan dolaşımınız hızlanır ve karın ağrınız azalır.
5. Bitki Çayı
Bitkisel çaylar kaslarınızı gevşeterek ağrınızı azaltır. Papatya ve rezene çayı oldukça yararlı oluyor. Kahve, çikolata, çay, kola gibi kafein içeren gıdaların tüketilmesi öngörülmüyor.
Adet Sancısı Olduğunda Yapılabilecek Şeyler
Adet sancısını biraz hafifletmek için bazı önlemler alabilirsiniz. Sizlere önerdiğimiz yöntemleri deneyerek ağrıyı hafifletebilir, regl dönemini daha hafif bir şekilde geçirebilirsiniz.
Sigara ve alkolü hayatınızdan çıkarın. Bu etkenler adet sancısının artmasına neden olur. Düzenli olarak egzersiz yapmak adet sancınızın azalmasını sağlar. Karnınıza sıcak su torbası koyarak adet sancınızı azaltabilirsiniz.
Bazı vitaminler adet sancınızın azalmasını sağlar. Örneğin, E vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asitleri gibi. Karnınıza yapacağınız hafif masaj ağrınızı azaltacaktır. Stres ağrınızın artmasına neden olacağından, hayatınızdan stresi olabildiğince çıkarmaya bakın.
Adet sancısı neden olur?
Endometriozis (Rahim iç tabakasının, rahim dış tabakasında bulunması, rahim ağzında oluşan darlık, rahim tümörleri, rahmin farklı pozisyonlarda olması, Rahimde oluşan iltihabi hastalıklar, psikolojik nedenler ağrıya neden olur.
Adet ağrısını geçirmek için ne yapılır?
Adet sancısı çekmek bir kader değildir. Belli başlı hususlara dikkat edilerek bu ağrının azalması sağlanır. Beslenme insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Doğru ve dengeli beslenme ile birlikte bazı pratik teknikler ağrınızı hafifletiyor. Ağrınız çok şiddetliyse ilaç almaktan kaçınmayın. Evlenince adet sancıları azalır demek yanlış olur. Doğumdan sonra kadının rahmi genişlediği için kasılmalar olmadığı için bu ağrı daha da azalır.
Regl sancısına iyi gelen besinler nelerdir?
Adet ağrısına iyi gelen besinler arasında; kedi otu, nane, zerdeçal, siyah kohoş, melek otu, safran, muz, çilek, yaban mersini, zencefil, ahududu yaprağı ve ada çayı yer almaktadır. Bu besinleri tüketerek kendinizi rahatlatabilir, sancıları azaltabilirsiniz.
Şiddetli regl ağrısı kimlerde görülür?
Yapılan araştırmalar sonucu kadınların yaklaşık %60’ından fazlasında adet dönemleri çok ağrılı geçtiği ortaya koyulmuştur. Ağrının nedeni, adet döneminde rahmin kasılmasına bağlı olarak rahme giden kan akımı ve oksijenin azalmasıdır.
Ağrı her kadında aynı düzeyde değildir. Bunun nedenleri; kadınların sosyal düzeyi, psikolojisi, ağrı algısı ve genetiklik önemli rol oynuyor. Genelde kadınlar bu dönemde, eve tıkanır, insan yüzü görmek istemez ve oldukça duygularında değişiklik yaşanır.
Adet döneminde vücutta neler olur?
Adet döneminde vücutta karın ağrısı, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık, aşırı susama hissi, tatlı yeme isteği, yorgunluk, göğüslerde şişlik, iştahsızlık görülebilmektedir. Bu dönemde vücutta şişliklerin olması ve kiloda artış normal bir durumdur.
Regl döneminde cinsel ilişkiye girilir mi?
Kadınlar adet döneminde herhangi bir ağrı yaşamıyor ise cinsel ilişkiye girebilir. Bu durumda prezervatifin mutlaka kullanılması gerekmektedir. Adet döneminde uterus içindeki kanın dışarıya atılabilmesi için rahim ağzı açık olmalıdır.