Adet Düzensizliği Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlar için oldukça önemli olan adet düzeni kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Adet düzensizliğine sebep olan faktörler nelerdir?
Adet Düzensizliği Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Adet Düzensizliği Nedir?

Normal adet düzeni adetin başlangıcından diğer adetin başlangıcına kadar olan süredir ve buna siklus denir. Siklus 21-35 gün arası olmalıdır. Kanama süresi ise 2-7 gün arası normal olarak kabul edilir.

Bu süreden daha uzun süren kanamalar ve 21-35 gün arası süreçten daha seyrek ya da daha sık olan kanamalar adet düzensizliği olarak adlandırılır. Adet düzensizliklerinin en ileri boyutu “amenore” de, hiç adet görememe durumundan bahsedilir.

Adet Düzensizliği

Genç kızlığa girişim, 15 ile 16 yaşındadır ve hala adet görememiş olması durumunda mutlaka nedenlerinin araştırılması gerekir. Bazı nedenlerde menopoz, emzirme dönemlerinde adet görülmez. Bunların isimlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Oligomenore: Normalden daha seyrek adet görmek.
  • Polimenore: Normalden daha sık adet görmek.
  • Menoraji: Adetlerin düzenli fakat fazla miktarda olması.
  • Metroraji: Adet aralarının eşit olmaması.  

Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Adet düzeni kişiden kişiye değişmektedir. Adet döngüsü ortalama 28 günde bir hesaplanır. Bu dönem içerisinde adetin kaç gün sürdüğü ve kanamaların düzeni hakkında bilgi edinilir.  Normal adet kanamaları 1-7 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Bu süreç kişiden kişiye değişmektedir. Kimilerinde 4-5 gün sürerken kimilerinde ise bu süre 6-7 gün olmak üzere değişir.

Adet dönemlerinde ortalama kan gideri 35-40 ml kadar olmaktadır. Bu oran 80 ml üzerine çıktığında çok fazla olarak nitelendirilirken, 35 ml altına düşen kanama miktarının az olduğu belirtilmektedir. Ancak kadınların koruma olarak kullandıkları sprialler kanamanın yoğun ve ağrılı geçmesine neden olmaktadır.

Adet Düzensizliği

Adet düzeninin kişiden kişiye değişmesinin bir diğer nedeni ise hormonal değişikliklerdir. Aynı zamanda kullanılan doğum kontrol hapları adet düzeninde dengesizliklere yol açabilir. Doğum kontrol hapları adetin gecikmesine veya adetin erken gelmesine neden olabilir.

Hormonal değişiklikler nedeniyle düzensizleşen adet kanamalarında vajinal akıntı farklılıkları, mide krampları, ağrı ve psikolojik değişiklikler olarak belirti vermektedir. Aynı zamanda adet döneminin yaklaşmasıyla vücutta çeşitli belirtiler de meydana gelmektedir. 

Adet öncesi sendromu adı verilen bu dönem adet gününden 2-3 gün önce görülmeye başlar.

Bu belirtiler aşırı sinirlilik ve ani öfkelenme, yorgunluk hissi, göğüslerde şişkinlik ve ağrı, mide bulantısı, iştahın artması, eklem ve baş ağrıları, kilo artışı, sık sık terlemedir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Adet düzensizliğine hormonal, yumurtalık kistleri, rahim içerisindeki bazı lezyonlar, tümörler, aşırı kilo alımı veya verimi, ağır egzersizler, kötü beslenme, stres ve depresyon, döl yatağını ilgilendiren herhangi bir olay, hormonları etkileyebilecek tümörler neden olmaktadır.

Adet Düzensizliği

Uterin Polipleri veya Miyomları, Doğum Kontrol Hapları, Antidepresan Kullanımı, karaciğer Sirozu, Diyabet, Sistemlik Lupus adet düzensizliğine neden olur.

Adet Düzensizliği Nasıl Tespit Edilir?

Adet döneminde bazı konulara dikkat edilip not alınması dahilinde kişide adet düzensizliği olup olmadığı kolaylıkla tespit edilir. Bu yüzden adet gören her kadın bu dönemde yaşadığı tüm durumları not almalıdır. 

Adet Düzensizliği

  • Adet döngüsü başlama ve bitme tarihi not alınmalı
  • Regl akıntısının miktarına dikkat edilmeli
  • Adet dönemi cinsel ilişki sonrası kanama olup olmadığına dikkat edilmeli
  • Adet döneminde normal dışı durumları not alınmalı

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle adetin 3. veya 5. gününde hormonal profile bakılır. Düzenleyici hormonal haplarla adet çok kolay bir şekilde düzene oturtulabilir fakat bu ilaçlar yüzde 100 çözüm değildir.

Adet Düzensizliği

Kişinin hormonları normal çıkarsa yaşam tarzına göz atılmalıdır. Örneğin kişinin kilo problemi varsa kilo verdirilmesi gerekir. Aynı şekilde aşırı derecede kilo kaybı varsa bu konuda bir yönlendirme yapılmalıdır. Aşırı stres ya da depresyon mevcutsa psikolog veya psikiyatriste yönlendirilmelidir .Çok nadiren polip, miyom gibi durumlarda ameliyat uygulanmaktadır.

Adet (Regl) Düzensizliği Belirtileri Nelerdir?

Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği belirtileri arasında birçok sebep yatabilir. 21 günden kısa 35 günden fazla aralıkla yaşanan adet, Art arda 3 veya daha fazla adet görememe, Kanamanın normalden az ya da fazla olması, 7 günden fazla süren regl ve ağrı, sancı, kramp, Menopoz sonrası yaşanan kanamalar, İlişki sonrası yaşanan kanamalar regl düzensizliği belirtiler arasındadır.

Adet (Regl) Düzensizliği Hamileliği Engeller mi?

Adet düzensizliği, bazı durumlar da hamile kalmayı engelleyebilir, geciktirebilir, bazı durumlarda ise engel olmamaktadır. Bu durum adet düzensizliğinin nedenlerine göre değişim göstermektedir.

Regl düzensizliğinin dışında bazı durumlar da hamileliği engellemektedir. Genellikle bazı hastalıklar, üreme yolunda oluşan hastalıklar hamile kalmayı engelleyen ve geciktiren faktörler arasındadır.

Adet Düzensizliği

Bu yüzden hamile kalamama durumuna ilk neden adet düzensizliği gösterilmektedir fakat bazı kişilerde ise adet düzensizliği hamile kalamamanın ilk sebebi olmaktadır. Yani bu durum kişiden kişiye değişmektedir. 

Adet düzensizliği olan bazı kadınlarda yumurtlama ile alakalı problemler oluşmaktadır. Düzenli ve dengeli yumurtlama yaşamayan kadının hamile kalma ihtimali zayıftır. Bu yüzden kişilerin doktora başvurarak adet düzensizliği tedavisi görmesi gerekmektedir. 

Adet Düzensizliği Görenlerin Yumurtlama Dönemleri Ne Zaman?

Adet düzensizliğinin genel olarak sebebi yumurtlama bozukluğudur. Bu sebeple düzensiz adet olan kişiler, yumurtlama zamanını tespit etmek ve hamile kalmayı kolaylaştırmak daha zor bir durumdur. Her kadın belirlenen normal olarak kabul edilen adet döngüsünü yaşamamaktadır.

Adet düzensizliği gören kişiler, yaşadıkları adet döngüsünü belirlemelidir. Regl başlangıç tarihi ve regl bitiş tarihi hesaplanarak bir takvim oluşturulmalıdır. Her kadın adet döngüsünü belirlemek adına takvim kullanmalıdır. Bu durum kadınlar için önemlidir.

Adet Düzensizliği

Regl beklenen tarihten 14 gün ileriye gelerek, genel olarak yumurtlama dönemi hesaplaması yapılabilir. Yani kadının yumurtlama dönemi, adet kanamasının başladığı ilk günden sonra 14. gün olarak görülmektedir. Bunların dışında eczanelerde satılan yumurtlama testleri ve yumurtlamayı belirleyen testler kullanılabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adet Döneminde Dikkat Edilmesi GerekenlerAdet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?
Doğal Adet Söktürücü BitkilerAdete İyi Gelen İlaçlar ve Çaylar
Adet Söktürücü Yiyecekler ve İçeceklerReglken Cinsel İlişkiye Girmek Günah mı?
Reglken Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mı?Hamileyken Regl Olunur mu?
Regl Öncesi ve Regl Dönemi Cinsel İstekErkekler Regl Olur mu?
Adet Söktürücü HareketlerAdet Geciktirici Hap Nasıl Kullanılır?
Adet Gecikmesine Sebep Olan FaktörlerRegl Döneminde Şişkinlik
Adet Kanı Azlığı Neden Olur?Adet Sancısı Nedir, Neden Olur?
Adet (Regl) Döneminin Hesaplanması

Adet düzensizliği tedavisi

İlk olarak adet düzensizliği sebebi araştırılmalıdır. Bunun nedeni hormonal ve ya da üreme organı kaynaklı olup olmadığı öğrenilmektedir. Adet düzensizliği nedeni tespit edildikten sonra tedavi şekli belirlenmelidir. Adet düzensizliği neden eğer aşırı kilo ve aşırı zayıflık ise kişinin bu durumu dikkate alınmalıdır.

Kilolu ise zayıflaması, zayıf ise kilo alması için tedavi uygulanmaktadır. Eğer ruhsal durumlardan dolayı adet düzensizliği yaşanıyorsa, kişinin psikiyatriden destek alması gerekmektedir. Hormonal bozukluklar nedeni ile oluşan adet düzensizliği ilaçlarla tedavi edilmektedir. Genellikle doğum kontrol hapları kullanılmaktadır. Bu ilaçlar 6 ay ve 1 yıl arasında kullanılmaktadır. 

Adet düzensizliği nasıl belli olur?

Regl, düzensizlikleri birçok nedenden dolayı oluşmaktadır. Bu durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Düzensizlikler her kadında farklı sebeplerden dolayı yaşanmaktadır. Genellikle stres, mevsimsel değişimler, ilaç kullanımı ve bazı hastalıklar adet düzensizliğine neden olmaktadır.

Düzensiz adetin sebebi nedir?

Adet düzensizliğinin duygusal ve fiziksel strese dayandığınız söyleyebiliriz. Fazla kilolu olmak veya zayıflık gibi nedenlerden dolayı da adet düzensizliği yaşanabilir. Yumurtalama bozuklukları, rahim içi anormallikler adet düzensizliğine neden olur.

Adetimin düzene girmesi için ne yapmalıyım?

Adet düzensizliklerini ortadan kaldırmak için ilk olarak sorunu öğrenmeniz gerekir. Doktora giderek sorununuzun ne olduğunu öğrenin. Daha sonrasında da bu sorunu çözmek için uğraşın. 

Adet düzensiz olursa ne olur?

Adet düzensiz olursa rahim duvarının fazla büyümesi, yumurta rezervinde yumurta bulunmaması, dış gebelik gibi sorunlara neden olmaktadır. Adetinizin düzensiz olması durumunda doktora başvurmak gerekir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.