Adet (Regl) Dönemi Hesaplanmasında Bilinmesi Gerekenler

Adet dönemi hesaplanması adet gören kişiler için önem taşımaktadır. Adet dönemi nasıl hesaplanır, hesaplamada önemli olan hususlar nelerdir? İşte cevaplar;
Adet (Regl) Dönemi Hesaplanmasında Bilinmesi Gerekenler

Adet (Regl) Nedir?

Regl bir diğer adı ile adet dönemi, ergenlik çağından, menopoz dönemine kadar ayda bir yaşanan rahimden gelen kanamaya denilmektedir. Regl kadınlarda yaşanan fizyolojik bir durumdur. Rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılma işlemi ile yaşanmaktadır.

Adet (Regl) Dönemi Hesaplanmasında Bilinmesi Gerekenler

Doğurgan kadınlarda ve genç kızlarda üreme amacıyla yaşanmaktadır. Genç kızların ergenliğe girmesi ile başlayan bu durum, menopoz dönemin de sonlamaktadır. Bu dönem süresince kadınlar her ay kanama görmektedir. 28 günde bir tekrarlanmaktadır. Bu durum menopoz dışında hamilelik döneminde de durmaktadır.

Adet (Regl) Belirtileri Nelerdir?

Regl olmadan 1 hafta öncesinde kendini bazı belirtilerle göstermektedir. Bu belirtiler vücutta ve ruh halinde değişikliklerle görülmektedir. Vücudun birçok bölgesinde gerginlik ve şişlik yaşanırken, ruh halinde genel olarak mutsuzluk yaşanmaktadır. Bu durum reglden 1 hafta önce başlamakta ve regl süresi boyunca sürmektedir.

Adet (Regl) Dönemi Hesaplanmasında Bilinmesi Gerekenler

Regl belirtileri arasında; ruh halinde değişkenlik, aşırı sinirlilik hali, yorgunluk, halsizlik, cinsel isteğin artması, karında, kol ve bacak bölgesinde şişkinlikler, göğüslerde şişkinlik ve ağrı, vücudun sıvı toplaması nedeniyle kilo artışı, iştah artışı, mide bulantısı, terleme, ateş basması, uyku bozukluğu, baş ağrısı, eklem veya bel bölgelerinde ağrı görülmesi vardır.

Adet (Regl) Gecikmesi Nedir?

Genellikle regl 28 günde bir görülmektedir. Bu durum normal regl düzeni olarak devam etmektedir. Bazı kadınlarda gecikmeler yaşanmaktadır. Regl gecikmeleri dikkate alınmalıdır. Gecikmelerin birçok sebebi bulunmaktadır.

Genellikle ilk sebebi olarak hamilelik, emzirme durumu ve menopoz olarak bilinmektedir fakat her kişide farklı sebeplerden oluşmaktadır. Kişinin ruh halinden dolayı yaşanan gecikmeler, stres, üzüntü ve sıkıntı gibi nedenlerden oluşmaktadır. Bazı kişilerde ise kullanılan ilaçlar nedeniyle yaşanan hormonal sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Adet (Regl) Dönemi Hesaplanmasında Bilinmesi Gerekenler

Bunların yanı sıra gecikmeler bazen farklı hastalıkları işaret etmektedir. Bu yüzden gecikme yaşayan kadınlar doktora başvururak sebebinin araştırılmasını sağlamalıdır. Yapılan muayene ve testler sonucu gecikme sebebi belirlenir ve tedavi uygulanır.

Regl gecikmesi hamilelik, emzirme dönemi, menopoz, ruhsal durumlar, ilaç kullanımı, rahim hastalıkları gibi durumlardan dolayı yaşanabilir.

Adet ( Regl) Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Regl günü, regli başlama gününden bir sonraki ay yaşanacak regl başlanmasına kadar geçirilen sürenin hesaplanmasıdır. Adet dönemi hesaplamada adetin kaç gün sürdüğü ve nasıl geçtiği önem taşımaktadır. Her kadının adet dönemini tespit edip, takvim kullanması gerekmektedir.

Adet döneminde kanama genellikle 2, 5 ve 7 gün arası sürmektedir. Adet kanamaları 28 günde bir görülmektedir. Normal ve düzenli şekilde regl gören kadınlarda 21 - 35 gün arası görülmektedir.

Adet (Regl) Dönemi Hesaplanmasında Bilinmesi Gerekenler

Bu normal bir adet döngüsüdür. Kişi bir önceki son birkaç adet kanamasının başlangıç günlerini bir takvime işaretler ise bu dönemlerin arasındaki gün sayısını bularak adet düzenini tespit edebilir.

Adet (Regl) Dönemi Hesaplamanın Önemi

Regl gören her kişinin bu günleri not etmesi gerekmektedir. Yani her kadın regl dönemi için takvim tutmalıdır. Bu hesaplamalar kadınlara fayda sağlamaktadır. Kadınların, kendileri hakkında bilgi sahibi olmalarını neden olur. Doktor kontrolü esnasında doktorun sorularına doğru ve bilinçli cevaplar verilmesinde destek olmaktadır.

Adet (Regl) Dönemi Hesaplanmasında Bilinmesi Gerekenler

Genellikle regl dönemini ağrılı geçiren kişiler, tıbbi yollara başvurarak ilaç kullanır ve bu şekilde ağrılarının azalmasını sağlarlar. Eğer takvim tutulursa, regl dönemi hesabı yapılır ve kişi regl olacağı zamanı bilir, ağrıları yaşamamak için daha önce tedbir alabilir.

Aynı zamanda kadın doğum ve jinekolog muayeneleri sırasında ilk soru olarak son regl tarihinin ilk günü sorulmaktadır. Bu yüzden adet dönemi hesaplama önemli bir konudur. Bu takvim hormonlarınızın nasıl çalıştığını, üreme sağlığınız hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adet Döneminde Dikkat Edilmesi GerekenlerAdet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?
Doğal Adet Söktürücü BitkilerAdete İyi Gelen İlaçlar ve Çaylar
Adet Söktürücü Yiyecekler ve İçeceklerReglken Cinsel İlişkiye Girmek Günah mı?
Reglken Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mı?Hamileyken Regl Olunur mu?
Regl Öncesi ve Regl Dönemi Cinsel İstekErkekler Regl Olur mu?
Adet Söktürücü HareketlerAdet Geciktirici Hap Nasıl Kullanılır?
Adet Düzensizliği ve NedenleriAdet Gecikmesi Neden Olur?
Adet Kanı Azlığı Neden Olur?Regl Döneminde Şişkinlik
Regl veya Adet Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

2 adet arası nasıl hesaplanır?

2 adet arasını hesaplamak için adetin ilk gününden bir sonraki adetin ilk gününe bakın. Bu sürenin normalde 28 gün olması gerekir. 21 ile 35 gün arasında olması da normal olarak kabul edilir. Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başlanılan gün olarak kabul edilmektedir.

Adet tarihi nasıl hesaplanır?

İlk adetin başlandığı gün not alınır daha sonrasında diğer adet gününe bakılır. İki adet gününün arasındaki gün sayısı 21 ile 35 gün arasında ise normaldir. Daha az olması veya daha fazla olması durumunda doktora başvurmak gerekir.

Adet gecikmesi nasıl hesaplanır?

28 günlük bir adet döngünüzün olduğunu ele alırsak son adet tarihinden sonra 28 gün içerisinde adet olmadıysanız adet gecikmesi durumu yaşanıyor demektir. Yaklaşık olarak 10 gün gecikmeden sonra test yaptırılabilir.

Adetim kaç gün gecikti?

Adetinizin kaç gün geciktiğini hesaplamak oldukça kolaydır. Normal bir adet 28 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Adetin 28 gün içerisinde tekrar gerçekleşmesi gerekir. 28 günü geçtikten sonra kaç gün geciktiğini hesaplayabilirsiniz.

Kaç günde bir adet olunur?

Sağlıklı olan her kadın 28 günlük periyotlarla adet olmaktadır. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 1 hafta kadar sürebilmektedir.

Adet gecikmesi 10 günü geçerse ne olur?

Adetin 10 gün gecikmesi, birçok problemin habercisi olabilir. Adetin 10 günden fazla gecikmesi durumunda direkt olarak doktorunuza başvurmanız gerekir. Yakın bir tarihte korunmasız cinsel ilişkiye giren bireyler gebelik testi yaptırmalıdır.

Cinsel ilişki adet gecikmesine neden olur mu?

Cinsel ilişki sırasında korunma yöntemleri kullanılmazsa gebeliğe bağlı adet gecikmesi yaşanabilir. Eğer ilişkide korunma yöntemleri uygulandıysa gecikme yaşanmaz. Beklenen adet tarihi gecikirse gebelik testi yaptırılmalıdır.

35 günde bir adet olmak normal mi?

Ara sıra 35 günde bir adet olmak normal olarak karşılanabilir fakat her ay 35 gün sürüyorsa bir anormallik söz konusu olabilir. Kişinin doktora başvurması gerekir. Normal süre ortalama 28 ile 35 gündür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum