Adet Gecikmesine Sebep Olan 10 Faktör

Adet gecikmesi sebepleri nelerdir, en fazla kaç gün sürerse normal olarak karşılanır? Adet gecikmesine sebep olan faktörleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Adet Gecikmesine Sebep Olan 10 Faktör

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin birden fazla sebebi olabilmektedir. İçeriğimizde bizler de adet gecikmesine sebep olan faktörleri tek tek inceleyeceğiz. İşte, adet gecikmesi sebepleri, nedenleri ve çözümleri;

1. Doğum Kontrol Hapları

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin en önemli sebeplerinden bir tanesi kullanılan doğum kontrol haplarıdır. Doğal bir yöntem olmayan doğum kontrol hapları sonrasında vücudun hormon yapısı değişir. Bu durumda adet gecikmesine sebep olur. Bu sebepten dolayı doğum kontrol haplarını doktorunuza danışmadan almayınız.

2. Hormon Bozuklukları

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Uzmanlara göre, kadınlarda yaşanan adet gecikmesinin en temel sebeplerinden bir tanesi olarak Hormon Bozuklukları gösterilir. Tiroid hormonunun az veya yüksek salgılama yapması buna örnek olarak gösterilebilir. Hormonal bozukluk sonrasında vücutta oluşan aşırı kıllanma da adet düzensizliğine ve adet gecikmesine sebebiyet verebilir.

3. Obezite

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Her bedensel rahatsızlıkta olduğu gibi obezite adet gecikmesinin başlıca sebeplerinden bir tanesi olabilir. Adet gecikmesine sebep olan obeziteden kurtulmak için diyetisyeninizin verdiği zayıflama programını uygulamanızı öneririz.

4. Gebelik

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesinin en doğal sebeplerinden bir tanesi gebeliktir. Eğer sürekli olarak bir cinsel hayatınız bulunuyorsa ve adet gecikmesi yaşadıysanız kesinlikle gebelik testi yapmanızı öneririz. Hamile kaldıysanız adet gecikmesi yaşanabilir.

5. Zayıflık

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Obezite nasıl adet düzensizliğine ve gecikmesine sebep oluyorsa zayıflıkta aynı şekilde regl gecikmesine sebep olmaktadır. Gerektiğinden zayıf olan birey, vücutta ye ralan östrojen hormonunu üretimini düşürmüş olur ve bundan dolayı adet gecikmesi yaşar. Adet gecikmesini ortadan kaldırmak için kuruyemiş ve pekmez gibi kalorisi yüksek yiyecekler tüketin.

6. Sporda Aşırıya Kaçma

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Kadınların normalden fazla spor yapması sonucunda regl yani adet döngüsü bozulabilmektedir. Bu yüzden gereğinden fazla spor yapmamak gerekir. Adet gecikmesinin en popüler sebeplerinden birisidir.

7. Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Kullanılan birçok ilaç adet düzensizliğine sebep olabilir. Özellikle antidepresan, antibiyotik ve kortizon hapları adet gecikmesine sebep olan sebeplerin başında gelmektedir. Bu ilaçları alırken kesinlikle doktorunuza danışınız.

8. Stres, Bunalım & Depresyon

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Stres, korku ve depresyon gibi durumlarda da adet gecikmesi gerçekleşir. Çünkü vücut bir savunma mekanizması oluşturur. Bu durumda da vücudun işleyişinde değişiklilere sebep olabilir. Bunalım içerisinde olmak adetin gecikmesine neden olur.

9. Kanser ve Tedavisi

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Kanser olan bireylerde adet döneminde gecikme ortaya çıkabilmektedir. Kanser nedeniyle tedavi gören bireylerde de adet gecikmesi görülebilir. Kanser, gecikmenin yanı sıra kanamanın da erken olmasına neden olmaktadır.

10. Kalp Hastalıkları

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Çeşitli kalp hastalıkları yüzünden adet döneminin gecikmesi yaşanabilir. Kalp hastalıkları yüzünden stres, fiziksel problemler ortaya çıkar. Bu da adetin gecikmesine sebep olur. Kalp hastalıkları olan bir bireyin yılda 2 veya 3 kez adet gecikmesi yaşaması normaldir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adet Döneminde Dikkat Edilmesi GerekenlerAdet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?
Doğal Adet Söktürücü BitkilerAdete İyi Gelen İlaçlar ve Çaylar
Adet Söktürücü Yiyecekler ve İçeceklerReglken Cinsel İlişkiye Girmek Günah mı?
Reglken Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mı?Hamileyken Regl Olunur mu?
Regl Öncesi ve Regl Dönemi Cinsel İstekErkekler Regl Olur mu?
Adet Söktürücü HareketlerAdet Geciktirici Hap Nasıl Kullanılır?
Adet Düzensizliği ve NedenleriRegl Döneminde Şişkinlik
Adet Kanı Azlığı Neden Olur?Adet Sancısı Nedir, Neden Olur?
Adet (Regl) Döneminin Hesaplanması

Adet gecikmesi kaç gün olur?

Kadınların adet süreçleri hakkında sorduğu sorunların başında "Adet gecikmesi kaç gün olur?" sorusu gelmektedir ve  birçok kadın bu durumu yanlış bilmektedir. "Adet gecikmesi" 3-4 gün sürdüğünde bu durum çokta anormal değildir.

Ortalama 7 günlük bir esneme payı bulunmaktadır. Eğer 7 günden fazla sürdüyse yukarıdaki sebeplerden dolayı olabilir. Çok uzun bir süre ertelenme yaşandıysa doktorunuza gözükebilirsiniz.

Adet gecikmesi nasıl çözülür?

Adet gecikmesi çözümleri arasında birçok etken yer almaktadır. Adet gecikmesi yaşayanların yapması gereken şey, en yakın süre içerisinde kadın doğum uzmanına başvurmanızı öneririz. Doktorunuz üzerinde yapağı testler sonrasında size gerekli tespiti çıkartıp gerekli tedaviyi uygulayacaktır. 

Ergenlik döneminde regl nasıl olur?

Kızların ergenlik döneminde yaşamaya başladığı Adet (regl) durumu ilk başlarda tam bir düzene giremez. Beklenilen zamandan önce veya sonra olabilir. Bu yüzden tam bir adet gecikmesinden bahsedilemez. İleriki yıllarda tam olarak düzene girmezse doktorunuza muayene olabilirsiniz.

Adet gecikmesi gebelik yoksa neden olur?

Adet gecikmesi birçok sebepten dolayı meydana gelebilir. Eğer gebelik durumu yoksa stres, kullanılan ilaçlar, hormonal sorunlar, rahim hastalıkları, kist, myom gibi hastalıklar yüzünden adet gecikmesi yaşanabilir.

Adet gecikmesi 10 günü geçerse ne olur?

Adet gecikmesi 10 günü geçtiği zaman direkt olarak doktora başvurulması gerekir. Adet gecikmesi stres, rahim hastalıkları, vajinal hastalıklar, gebelik, fiziksel hastalıklar gibi nedenlerden dolayı olabilir. 

Adet olmadım sebebi ne olabilir?

Adet gecikmesi tiroit rahatsızlıkları, rahim hastalıkları, hormon bozuklukları, anoreksiya, stres, sağlıksız beslenme, kistik fibrozis, bluimia nervoza gibi nedenlerden dolayı yaşanabilmektedir. Kanser de adet olmamanıza neden olabilir.

1 hafta adet gecikmesi normal mi?

Kadınlarda adetin 1 hafta erken veya geç olması kabul edilebilir bir durumdur. Kadın yılda 2 defa adet düzensizliği yaşayabilmektedir. Hasta cinsel olarak aktif değilse ve gebelik şüphesi yoksa hemen panik olmaya gerek yoktur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum