Sony Yeni X Ailesi

Sony, herkesin merakla beklediği Z serisi yerine yeni model ailesini tanıttı. Giriş, orta ve üst segmente hitap eden yeni X ailesi telefonlarını sizler için masaya yatırdık.
Sony Yeni X Ailesi

SONY YENİ X AİLESİ

Sony X ailesi, şirketin CES 2016 da herkese ters köşe yaptığı telefon ailesi oldu diyebiliriz. Firmanın Z serisi ile bilinen amiral gemi modellerine en son ekleyeceği Xperia Z6 modelinin tanıtılması beklenirken ortaya X ailesi çıktı. Haftalar öncesinden sızdırılan görseller ve render çizimleriyle gündeme gelen ve teknik özellikleri hakkında birçok iddialar ortaya atılan Z6 modeli yok oldu. Sony bu anlamla fuarın en çok şaşırtan firmalarından biri oldu diyebilir. 

Yeni X ailesi üç model şeklinde tanıtıldı. Giriş, orta ve üst segmente konumlandırılan modeller sırasıyla Xperia XA, Xperia X ve Xperia X Performance diye adlandırıldı. Modellerin teknik detaylarına geçmeden önce firmanın yaptığı önemli bir açıklamayı aktaralım. Sony bundan sonra Z serisine yeni model çıkarmayacağını belirtti. Yani en son çıkan Xperia Z5 ailesi ile birlikte Z serisi de son bulmuş oldu. Yeni X ailesinin ülkemizde satışa sunulacağı tarih ve fiyat hakkında henüz resmi bilgi mevcut değil. Uygun fiyatlarla satışa çıkarsa piyasayı domine edeceğini şimdiden söyleyebiliriz.

SONY XPERİA XA

sony xperia xa

Ailenin giriş seviye üyesi Xperia XA, donanım bakımından en zayıf üyesi fakat bu, telefonun düşük özelliklere sahip olduğu anlamına gelmiyor. 5 inç ebatında 720p HD çözünürlük sunan ekrana sahip telefonun tasarımı ailenin diğer üyelerinden biraz farklı. Ekranın kenarlarındaki dirsekler neredeyse yok gibi... Bu görüntüsüyle XA oldukça şık duruyor. Telefonun kalbinde Mediatek üretimi 8 çekirdekli 2.0 GHz hıza sahip MT6755(Helio P10) işlemci yer alıyor. Bu işlemcinin performans değerleri giriş seviyesi için oldukça iddialı diyebiliriz. Bu işlemciye 2 GB Ram bellek ve 16 GB dahili depolama kapasitesi eşlik ediyor. Telefonun güzel bir özelliği 200 GB kapasiteye kadar Microsd kart desteği sunuyor olması. Bu şekilde hafıza sorunu ortadan kaldırılmış. 

sony xa kamera

Ana kameraya baktığımızda 13 MP çözünürlüğünde Exmor RS sensöre sahip olduğunu görüyoruz. Sony, 23 MP kamerasına yer vermemiş lakin çözünürlük olayının fotoğraf kalitesi için önemli olmadığını sanırız artık herkes biliyordur. Arka kamera Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz. Ayrıca Sony G lens, hybrit odaklanma, dijital görüntü sabitleme, temiz görüntü yaklaştırma gibi birçok özelliği barındırdığını görüyoruz. Ön kameranın ise 8 MP çözünürlük değerine ve 88 derece geniş açılı lense sahip olduğunu görüyoruz. Ön kamera ile de Full Hd 1080p video kaydı yapılabildiğini belirtelim.

Bataryanın 2.300 mAh değeri ilk bakışta düşük gibi gelse de tasarruflu işlemcisi ve bu işlemciyi yormayan ekrana sahip telefonun bir de Sony pil yönetimi sayesinde rahatlıkla 1 gün kullanım süresi sunduğu belirtiliyor. Telefonun su geçirmezlik özelliği bulunmuyor. Ayrıca 4.5G desteği ve Andorid 6 Marshmallow sürümü ile piyasaya sürüleceğini ekleyelim.

SONY XPERİA X

sony xperia x

Orta segmentte dişli rakip olacağa benzeyen Xperia X, ailenin diğer üyeleri gibi 5 inçlik ekrana sahip. Bu ekran 1080p Full HD çözünürlük değerine ve X-Reality Engine görüntü işleme özelliğine sahip. Tasarım olarak ağabeyi X performance ile aynı kasa tasarımına sahip telefonda Snapdragon üretimi 6 çekirdekli 1.8 GHz hıza sahip işlemci yer alıyor. Bu işlemcinin, Qualcomm firması tarafından orta-üst segmentin güçlü ve daha az enerji tüketen işlemcisi olarak tanıtıldığını hatırlatalım. İşlemciye 3 GB ram bellek ve 32 GB dahili depolama birimi eşlik ediyor. Ayrıca 200 GB kapasiteye kadar MicroSD kart desteği sunuyor.

Sony xperia x sarı

23 MP çözünürlüğe sahip kameranın firmanın geliştirdiği en hızlı odaklanma ve en kaliteli fotoğraf sunan kamerası olduğunu görüyoruz. Temiz yaklaştırma, yüz tanıma, G lens ve daha birçok özelliğe sahip arka kamerayla 1080p Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz. Ayrıca led flaş ve geliştirilmiş dijital görüntü sabitleme özelliği de bu kameraya eklenmiş. Ön kameranın geniş açılı 13 MP çözünürlüğe sahip olduğunu ve gelişmiş özellikler ile donatıldığını görüyoruz. 

2.620 mAh batarya kapasitesine sahip cihazda pil çıkarılabilir yapıda değil ve telefonda su ve toz geçirmezlik özelliği bulunmuyor. 4.5G desteği sunan telefonun henüz ülkemizde resmi satış tarihi ya da fiyatı ne olacak belli değil fakat telefonun özelliklerine bakınca orta-üst segment arasında kendine yer bulacağını söylemek zor değil.

SONY XPERİA X PERFORMANCE

sony xperia-x-performance

Geldik ailenin en büyük üyesine... Herkesin beklediği Z6 yerini dolduracak model olan X Performance; 5 inçlik 1080p Full HD çözünürlüğe sahip ekranla geliyor. Ekranın çizilmeye karşı dayanıklı, parmak izi tutmayan kaplama kullandığı ve Triluminos görüntüleme teknolojisiyle donatıldığını görüyoruz. En dikkat çeken kısım ise Qualcomm' un en üst modeli olan 2.2 GHz hıza sahip 4 çekirdekli Snapdragon 820 işlemci oldu. Tanıtılan diğer amiral gemi modelleri gibi X Performance de piyasadaki en hızlı işlemcilerden birine sahip. 3 GB ram bellek ve 32 GB dahili depolama kapasitesi sunulan telefonun hafızası istenirse 200 GB'ye kadar MicroSD kart ile arttırılabiliyor.

Sony xperia x-performance kamera

23 MP çözünürlüğe sahip Z5 modelinde sunulan kamerayla benzer özelliklere sahip kamera hybrit odaklanma ile çok hızlı fotoğraflar çekmenize imkan tanıyor. Ayrıca dijital görüntü sabitleme, yüz tanıma, HDR video kaydı ve temiz görüntü yaklaştırma gibi bir sürü özellik mevcut. Ön tarafta 13 MP çözünürlüğe sahip kamerayı görüyoruz. Bu kamera XA modelinde kullanılan arka kamera ile aynı özellikleri taşıyor. Geniş açılı lens ve görüntü işlemcisiyle daha iyi özçekimler yakalamanıza imkan sağlıyor. Her iki kameranın da Full HD video kaydı yapabildiğini ve arka kameranın led flaşa sahip olduğunu ekleyelim.

Batarya tarafında Sony, 2.700 mAh kapasiteli batarya kullanmış. Ayrıca 4.5G desteği ve diğer kardeşlerinden farklı olarak suya ve toza karşı dayanıklılık sunan telefonun güç tuşu üzerindeki parmak izi okuyucusu da oldukça şık görünüm ve kullanışlılık sağlıyor.

NeOldu.com / İlkay Engin

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.