Microsoft Lumia 950 İnceleme

Microsoft' un amiral gemi modelleriden Lumia 950, ülkemizde satışa sunuldu. Modelin sunduğu teknik özellikleri ve diğer tüm detaylarını bu haberimizde sizler için masaya yatırdık.
Microsoft Lumia 950 İnceleme

LUMİA 950 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Microsoft, Nokia markasını satın aldıktan sonra telefonlarında bir süre daha Nokia adını kullandı fakat daha sonra bunu kaldırarak modellerine sadece Lumia adını vermeye ve Microsoft logosunu basmaya başladı. Kendi adını kullanarak çıkardığı ilk telefon ise Microsoft Lumia 950 ve 950 XL oldu. Windows 10 Mobile platformuyla birlikte tanıtılan yeni amiral gemisi Lumia 950 modelinin teknik özelliklerini detaylı inceliyoruz:

- 5.2 inç 2K QHD (1440x2560) çözünürlüğe sahip AMOLED ekran

- Clear Black ve Gorilla Glass 3 teknolojisi

- 1.8 GHz 6 çekirdekli Snapdragon 808 işlemci

- Adreno 418 GPU ve 3 GB Ram bellek

- 32 GB dahili ve 200 GB ye kadar arttırılabilir hafıza

- 20 MP Carl Zeiss mercekli, BSI sensörlü, çift led flaşlı 4K video kaydı yapan arka kamera

- 5 MP geniş açılı Full HD video kaydı yapabilen ön kamera

- 3.000 mAh değiştirilebilir batarya ve kablosuz şarj özelliği

- 4.5G desteği, USB Type-c, Continuum ve Windows Mobile 10 işletim sistemi

 

LUMİA 950 TASARIM

lumia-950-tasarım

Telefonun tasarımına baktığımızda köşeli yapısı dikkat çekiyor. Ön tarafta ekran üstünde ve altında bırakılan boşluklar ne ince ne de kalın. Normal boşluklar bırakılmış ve %70 lik ekran gövde oranı yakalanmış. Telefon oldukça ince ve ele güzel oturuyor denebilir. Ön yüzde herhangi bir fiziksel tuş kullanılmıyor. Aynı şekilde telefonun sağ tarafı hariç herhangi bir tuşu mevcut değil. Sağ tarafa baktığımızda fiziksel deklanşör, açma-kapatma düğmesi ve ses düğmeleri yer alıyor. Arka tasarıma geçtiğimizde sizi kocaman kamera karşılıyor. Üstte tam ortada bulunan kameranın etrafındaki metalik halkalar, zaten iri olan kamerayı olduğundan daha iri gösteriyor. Kameranın sol tarafında çift renkli led flaşa yer verilmiş. Sağ tarafında ise hoparlör bulunuyor. Ayrıca yine tam ortada metalik Microsft logosu güzel duruyor.

 

LUMİA 950 AMOLED EKRAN VE SNAPDRAGON İŞLEMCİ

lumia-950 fiyat

Telefonda Samsung üretimi 2K QHD çözünürlüğe sahip 5.2 inç ebatlarında  AMOLED ekran yer alıyor ve 564 ppi yoğunluk değeri sunuyor. Bu ekranın AMOLED olması renklerin daha derin üretilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca Lumia' nın ClearBlack teknolojisi ile birleşince güneş altında dahi ekran oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Ekranın parmak izi engelleme kaplaması ve kırılma, çizilmelere karşı dayanıklı Gorilla Glass 3 korumaya sahip olduğunu da belirtelim.

Telefonun kalbinde görev yapan ve ona hayat veren işlemcisi Snapdragon üretimi 6 çekirdekli 1.8 GHz hıza sahip 808 işlemci... Ona eşlik eden 3 GB ram ve Adreno 418 ile birlikte tüm oyunların ve uygulamaların altından donma ya da kasma olmadan kalkabileceğini söyleyebiliriz. Nitekim kullanılan işletim sistemine bakında Windows Mobile 10 gerek akıcılığı, gerekse düşük donanımda dahi stabil çalışması sayesinde alkış alıyor. Kullanılan işlemcinin daha güncel versiyonları piyasada bulunuyor olsa da işletim sisteminin avantajıyla oldukça yeterli ve performanslı bir kullanım sunduğunu belirtelim.

 

LUMİA 950 PURE VIEW KAMERA VE DEĞİŞEN BATARYA

lumia-950-kamera

Microsoft, Nokia' dan devraldığı kamera konusunu yazılımsal eklentilerle daha ileri taşımaya çalışıyor. Yeni eklentiler yapsa da başarısını kanıtlamış 20 MP çözünürlüğe sahip arka kameraya yer vermiş. Bu kameranın 4K UHD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Ayrıca çift renkli led ile karanlık ortamlarda dahi iyi fotoğraflar çekebilmenize imkan sağlıyor. Arka kamerada BSI sensör ve Pure View işbirliği oldukça tatmin edici işler ortaya koyuyor. Bunlara ek olarak optik görüntü sabitleme, hızlı odaklanma ve HDR gibi özellikleriyle kısaca başarılı arka kamerasa sahip olduğunu belirtelim. Ön tarafta özçekimleriniz için geniş açılı 5 MP kamera mevcut. Bu kamera da Full HD video kaydedebiliyor.

Telefonun bir diğer güzel yanı ise bataryası. Microsoft bu telefonda 3.000 mAh batarya kullanarak kullanıcıyı oldukça memnun edecek bir hamle yapmış. Ayrıca bu bataryanın değiştirilebiliyor olması cabası olmuş. Hızlı şarj özelliği ile 30 dakikada batarya tamamen boşken %50 seviyesine kadar doluyor. Buna ek olarak kablosuz şarj desteği sunuyor olması, aparatını alanlar için telefonun bir diğer güzel özelliği diyebiliriz. 

LUMİA 950 EKSTRALAR VE FİYAT

lumia-950-continuum

Telefonun en güzel özelliklerinden bir tanesi Windows Mobile 10 işletim istemi ile birlikte gelen Continuum özelliği... Bu özellik ile telefonunuz bilgisayara dönüşüyor diyebiliriz. Alacağınız bir bağlantı aparatıyla herhangi bir monitöre ya da monitör destekli televizyona bağladığınız telefon, bilgisayar haline geliyor ve klavye-fare desteği sunuyor. Office programlarıyla çalışan kişiler için bu oldukça güzel bir özellik diyebiliriz. Ayrıca USB Type-C ile geleceğin standardı olacak USB bağlantısı kullanılıyor. Telefonun artık ülkemizde de kullanılabilen 4.5G desteği sunduğunu da ekleyelim.

Telefonun güzel özellikleri ile birlikte Türkiye piyasasına geç girmesi kullanıcıları üzdü. Telefonu bekleyenler için Lumia 950 resmi satış fiyatı 2.299 TL olarak açıklandı. Bu fiyattan biraz daha uygun fiyatlara internet kampanyalarından satın alınabilen cihaz, Windows 10 Mobile deneyimini yaşamak isteyen alıcılarını bekliyor.

 

Editör Yorumu: Telefonun genel özellikleri oldukça yeterli ve dengeli. Özellikle Continuum teknolojisi birçok kullanıcıyı cezbetmeye yetecek cinsten fakat ülkemiz piyasasına geç girmesi satışlarını olumsuz etkileyecektir. İlk tanıtıldığında ve satışa sunulduğundaki heyecanı yakalaması imkansız olacaktır.

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.