Lumia 650 İnceleme

Misrosoft' un en son tanıtımını yaptığı Lumia 650' yi tüm teknik detaylarıyla inceledik. Telefonun artıları ve eksileri neler? Lumia 650 Türkiye'de ne zaman satılacak ve fiyatı ne olacak? İşte cevaplar...
Lumia 650 İnceleme

LUMİA 650 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Microsoft firmasının en son tanıttığı modeli Lumia 650' yi tüm teknik detaylarıyla masaya yatırıyoruz. Giriş seviyesi donanıma sahip telefon özellikle tasarımıyla dikkatleri üzerine topladı. Lumia 950 ye olan benzerliği gözden kaçmayan Lumia 650, Windows Mobile 10 işletim sistemiyle gelen ilk giriş seviye cihaz olacak. İşte Lumia 650 teknik özellikleri:

- 5 inç  720p HD çözünürlüğe sahip OLED ekran

- Clear Black ve Gorilla Glass 3 teknolojisi

- 1.3 GHz 4 çekirdekli Snapdragon 212 işlemci

1 GB Ram ve Adreno 304 GPU

- 16 GB dahili ve 200 GB ye kadar arttırılabilir hafıza

- 8 MP led flaşlı 720p HD video kaydı yapan arka kamera

- 5 MP geniş açılı 720p HD video kaydı yapabilen ön kamera

- 2.000 mAh değiştirilebilir batarya

- 4.5G desteği ve Windows Mobile 10 işletim sistemi

 

AMİRAL GEMİSİ MODELİNE BENZER TASARIM

Yukarıda da bahsettiğimzi gibi Lumia 650' nin tasarımı firmanın amiral gemisi olan Lumia 950' yi andırıyor. Her ne kadar andırıyor desek de malzeme kalitesi olarak segmentin ve fiyat aralığının yarattığı farklar mevcut. Telefonun tasarım anlamında şık durduğunu ilk bakışta söyleyebilir. Lakin detaylara indikçe durum biraz değişiyor.

lumia-650-ekran.png

Ön tasarıma bakınca 5 inçlik ekran karşılıyor. Ekranın çözünürlüğü 720p yani 1280x720 piksel. İnç başına 297 piksel keskinlik değeri sunuyor. Cihazda kullanılan OLED ekran ve Clear Black teknolojisi ile giriş seviyesi için yeterli kalite sağlanmış diyebiliriz. Ekranın etrafında bırakılan boşlukların kalın olması dikkat çeken ikinci nokta oluyor. Üstte ve altta büyük boşluklar ve kenarlardaki kalın dirsekler telefonun ekran gövde oranının %68 de kalmasına neden olmuş. Bu oranın en az %70 oranında olması estetik açıdan gerekirdi diye düşünüyoruz.

lumia-650-yan.jpg

Lumia 650, sahip olduğu metal çerçeve ile kalite algısını bir tık yukarı çekmeye çalışmış. Metal çerçeve konusunda artık her üretici gibi Microsoft da giriş seviyesinden itibaren kullanacak gibi duruyor. Çerçevenin sağ tarafında üstte ses tuşları ve altında açıp kapatma yuşu bulunuyor. Telefondaki fiziksel tuşlar sadece bu kadar. ÜStte kulaklık girişi, altta da güç girişi mevcut. Hoparlör Sony Xperia modellerindeki gibi ön tarafta ekran ile çerçevenin birleştiği noktaya konumlandırılmış. 

lumia-650-arka.jpg

Arka tarafa baktığımızda büyük bir kamera dikkat çekiyor. Kameranın boyutları oldukça büyük ve dışarıya doğru çıkıntı yapacak şekilde tasarlanmış. Birçok kullanıcının dışarıya doğru çıkıntı yapan kamera tasarımına olan eleştirileri olduğu gibi biz de kamera çıkıntısını pek beğenmediğimizi belirtelim. Kişiden kişiye bu yorum değişebilir lakin daha şık ve çıkıntısız kamera tasarımı yapılabilirdi. Kameranın sol tarafında tek led flaş bulunuyor. Tam altında ise krom Microsoft logosu kullanılmış.

 

VASAT KAMERA VE PERFORMANS

650-kamera.jpg

Lumia 650' nin 8 MP arka kamerası F/2.2 diyaframa sahip. 720p HD video kaydı imkanı sağlayan kameranın yüz tanıma, makro çekim, otomatik odaklanma, coğrafi etiket gibi özellikleri mevcut. Lumia' nın üst modellerinde kullandığı kaliteli kameranın aksine giriş seviyesi için bu kamera ile yüksek kaliteli fotoğraflar çekmek pek mümkün görünmüyor. Diğer giriş seviyesi telefonların kamerası gibi gündüz çekimlerinde başarılı sonuçlar alsa da gece çekimlerinde ve loş ışıkta vasatın üstüne çıkamayacağını söylemek zor değil. Ön kamera özçekimleriniz için 5 MP çözünrülük değeri sunuyor ve 720p HD video kaydı yapabiliyor.

İşlemci tarafına geçtiğimizde cihazda Snapdragon 212 işlemci kullanıldığını görüyoruz. Bu işlemci 1.3 GHz hızında çalışan 4 adet çekirdek barındırıyor. 1 GB ram bellek ve Adreno 304 grafik işlemcisi ana işlemciye eşlik ediyor. İşlemcinin giriş seviye işlemci olduğunu ve performans beklentisi olanların bu beklentisinden vazgeçmesi gerektiğini belirtelim. Windows Mobile işletim sistemi her ne kadar stabil olsa da işlemcinin düşük güce sahip olması elbette kullanımda yavaşlıklar çıkaracaktır. Microsft da zaten telefonu tanıtırken iş dünyasına vurgu yaptı. Uygun fiyatlı şirket telefonu kategorisinde yer alan cihaz için vasat performans sunacağını belirtelim.

 

DEĞİŞTİRİLEBİLİR PİL VE ARTTIRILABİLİR HAFIZA

lumia-650-batarya.jpg

Telefonun donanım tarafında dahili 16 GB hafıza ile geliyor olması yetersiz gibi görünse de arttırılabilir hafıza desteği sunduğunu hatırlatalım. 200 GB ye kadar microSD kart ile hafıza kapasitenizi arttırabiliyorsunuz. Bu seçenek çoğu kullanıcıyı memnun edecektir. Özellikle yukarıda belirttiğimiz üzere iş telefonu olarak düşününce hafızanın arttırılabilir olması telefon için olumlu yorumlara neden olacaktır.

Microsoft bu telefon için 2.000 mAh kapasiteli değiştirilebilir pil tercih etmiş. Pilin değiştirilebilir olması olumlu puan alırken kapasitesinin düşük tutulması eksi puan aldı. Ekranın düşük çözünürlüğe sahip olması ve kullanılan işlemci düşük güç tüketiyor olsa da iş telefonu olarak vurgulanan bir telefonun sürekli mail alıp-gönderme ve yoğun konuşma gibi faaliyetlerin altından kalkabilmesi gerekir. Bu yüzden bu batarya ile yoğun kullanımda 1 günü çıkarmanız biraz zor olacak gibi görünüyor. Normal kullanıcılar için günü rahat çıkaracağını ve geceden geceye şarj ihtiyacı sunacağını belirtelim.

 

FİYAT VE EDİTÖR YORUMU

lumia-650-fiyat

Telefonun fiyatı tanıtımında 200 dolar olarak açıklandı. Kuru çevirdiğimiz zaman yaklaşık olarak 550-600 TL arası gibi bir rakama karşılık geliyor. Fakat ülkemizde alınan vergiler ile bu rakamın üzerine 200-250 TL gibi bir tutar daha ekleneceğini varsayabiliriz. Net olmamakla birlikte ülkemize 2016 bahar ve yaz aylarında satışa sunulacak Lumia 650' nin fiyatı 750-800 TL bandında olacak diye tahmin ediyoruz.

Editör Yorumu: Telefonun segmenti giriş olduğu için üstün özellikler ve hız beklemek zaten anlamsız olur. Ama kullanılan işlemcinin ve ram miktarının artık daha iyi olabileceğini düşünüyorum. İş camiası için bu özellikler yetersiz olacaktır fakat normal kullanıcı için yeterli denebilir. Microsoft' un bir başka hatası da zaten zor günler geçirdiği pazarda yüksek fiyat politikası uyguluyor olmasıdır. Bu telefonun donanımına göre pahalı olduğunu rakiplerine bakarak söylemek güç değil.

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.