Xperia Z5 Ailesi Detaylı İnceleme

Sony’ nin kötü gidişata karşı son kozu olan Xperia Z5 ailesini oluşturan Z5, Z5 Premium ve Z5 Compact modellerini sizler için detaylıca inceliyoruz.
Xperia Z5 Ailesi Detaylı İnceleme

z5-ailesi.jpg

3 Kişilik Aile

Sony normalde tek sayı ile çıkardığı telefonlarına Compact adını verdiği ve büyük telefon sevmeyenler için aynı işlemci gücü ve hızına sahip fakat daha küçük ve elde taşınabilir boyutlarda telefonlar yapıyordu. Z5 için de aynı beklenti zaten mevcuttu ve beklenen de oldu Z5 ile birlikte Z5 Compact tanıtıldı.

Sony’ nin bir sürprizi daha vardı. Z5 ailesinin en ses getirecek ve en üst seviyesine konumlandırdığı Z5 Premium… Z5 premium ilk 4K ekran çözünürlüğe sahip telefon olarak tarihe adını yazdırdı. Sony bu defa aileyi 3 kişilik kurdu.

Z5 ailesine bakınca orta sıradaki ve aileye adını veren telefon olan Z5 modelinin özellikleri aynı zamanda diğer modellerin de özellikleri olacağı için bu modelin detaylarına bakıp diğer modellerinde artı ve eksi olan durumlarını da ekleyeceğiz.

 

Tasarımsal Farklılıklar ve Güzel Düşünülmüş Parmak İzi Okuyucu

z5-parmak-izi-okuyucu.jpg

Sony Z serisi ile klasikleşen köşeleri keskin tasarım anlayışını Z5 modeliyle de koruyor. Önceki modeller gibi bu telefonun da ön ve arkası düz yapıda... Bundan önceki Z2 ve Z3 modelindeki gibi ön-arka düz cam kaplama yerine Sony ufak bir dokunuş ile telefonun arka yüzeyini kumlanmış, mat cam ile kaplamış. Bu ufak dokunuş ile telefonun elde bıraktığı his arttırılmış. Telefonda ekranı düşme ve darbelere karşı Gorilla Glass 4 ile korunuyor.

Model ailesinin kullanılan malzemeler konusunda ufak tefek farkları bulunuyor. Bunlardan biri az önce yukarıda bahsettiğimiz arka yüzeyin cam olması konusu… Z5 ve Z5 Compact modellerinde bu durum mevcutken, Z5 Premium modelinde tek parça alüminyum gövde bulunuyor. Adı üzerinde olduğu gibi daha fazla Premium his verilmek için bu tasarım tercih edilmiş.

z5-tasarimlar-001.jpg

Bir diğer farklılık yaratan konu da Z5 Compact tarafında yapılmış. Z5 ve Z5 Premium alüminyum çerçeveye sahipken Z5 Compact modelinde plastik malzeme kullanılmış. Plastik malzeme çok fazla göze batmasa da Z5 ve Z5 Compactı elinize aldığınızda fark ediyorsunuz. Tabi bu durumun sebebi Sony’ nin fiyat/performans ürünü olan Compact modelinin fiyatını düşük tutmak istemesi…

Sony tasarım konusundaki yeteneğini bir kez daha konuşturmuş ve öndeki sade ve tuşsuz görüntüyü bozmadan parmak izi okuyucusunu nereye koyabilirim diye düşünmüş ve en ideal yeri bulmuş. Telefonun parmak izi okuyucusu güç tuşu üzerinde bulunuyor. Yani telefonun ekranın açıp kapattığımız tuş aynı zamanda parmak izinizi okuyabiliyor. Bu çok pratik fakat çok dahice bir geliştirme olmuş diye düşünmekteyiz. Ayrıca tasarımsal açıdan bakınca da çok estetik duruyor.

 

Dünyanın En Hızlı Mobil Kamerası

z5-kamera.jpg

Sony son dönemdeki kötü gidişatına son vermek için bu sefer gerçekten çalışmış. Z2 ve Z3 modellerinde aynı kamerayı kullanan firma bu kez kamerayı geliştirmiş ve 23 MP çözünürlüğünde Exmor RS sensörlü kamera kullanmış. Bu kamera ile birlikte Sony mobil cihazlardaki en gelişmiş kameranın bu olduğunu iddia ediyor. Bu kamera 0,03 saniyede otomatik netleme yapmasıyla da dünyanın en hızlı telefon kamerası olma özelliğini taşıyor.

ISO değerlerine baktığımızda 12.800 e kadar çıkabiliyor ve 4K video kaydı yapabiliyor. Ayrıca kameranın diğerlerinden ayrılan bir başka özelliği de 5 kata kadar görüntüyü bozmadan yaklaştırabiliyor olmanız…

Ön tarafta da özçekim beklentisini düşünen firma 5.1 MP çözünürlüğe sahip Full HD video kaydı yapabilen ve Steady Shot (Titreşim Engelleme) özelliğine sahip bir kamera yerleştirmiş. Bu kameranın daha geniş açılı bir lense sahip olduğunu da hatırlatalım. 

Ayrıca tüm modellerin IP68 sertifikasına sahip olduğunu yani 1,5 metre derinlikteki suya 30 dakika ve toza karşı dayanıklı olduklarını ekleyelim. 

 

Snapdragon 810 İşlemci ve Adreno 430 Grafik İşlemcisi

snapdragon-islemci.png

Sony piyasanın en iyi performansa sahip işlemcilerinden Snapdragon 810 işlemciyi Z5 ailesinde kullanmayı tercih etmiş. Bu tercihi konusunda akıllarda soru işaretleri var çünkü Snapdragon 810 işlemci yüksek performans üretirken yüksek ısınma sorunu da oluşturuyor fakat Sony cephesinden gelen açıklama endişeleri azalttı. Sony işlemcide bazı ufak rötuşlar yapıldığını ve yazılımsal anlamda da iyileşme sağlandığı için aşırı ısınma sorunu yaşanmayacağını garanti etti.

Bu işlemciye bakınca Z5 modelinde Full HD 1080p çözünürlükteki bir ekranda, Z5 Compact modelinde HD 720p ekranda ve Z5 Premium modelinde 4K çözünürlüğe sahip bir ekranda çalışacağını düşünürsek, Compact modelinde çok rahat çalışırken Z5 Premium’ da ise biraz yorulacağını söylemek mümkün. Tabi burada çekirdek hızı vs konular da devreye giriyor. Yani Z5 Premium yavaş çalışır, kasılır falan gibi durumlar aklınıza gelmesin Sony mühendisleri bu telefonları geliştirirken birçok testlerden geçiriyorlar ve onaylanınca üretime geçiriyorlar. Hele ki Premium iddiası ve 4K ekran gibi ilklere yer verilirken…

z5-grafikler.jpg

Telefonların grafik işlemcileri de Adreno 430 yani piyasadaki en güçlü grafik işlemcilerden. Bu da demek oluyor ki oyun tutkunları için istedikleri oyunları hiç takılma ya da yavaşlama yaşamadan akıcı şekilde oynamak bu telefonlar ile mümkün olacak. Grafik işlemcinin güçlü olması ve daha az güç tüketen modelin olması da pil ömrü için ayrıca avantaj sağlıyor.

Modellerin donanım anlamında ayrılan bir dikkat çekici bir özelliği var. Z5 ve Z5 Premium modellerinde 3 GB olan Ram miktarı Z5 Compact modelinde 2 GB olarak kullanılmış. Bunun bir avantaj mı dezavantaj mı olduğu konusuna kısaca değinirsek, hem işlemcinin güçlü olması hem de ekranın 720p HD olması sebebiyle zaten Compact modeli tam bir performans canavı durumunda. Sony ayrıca yukarıda belirttiğimiz fiyat politikası sebebiyle de 2 GB Ram belleğin yeterli olduğunu düşünmüş.

 

Yüksek Çözünürlüklü Ses ve Güçlü Batarya

z5-ses.jpg

Sony ses konusunda tüm dünyada ünlü ve bu ününü mobil platformda kullanmayı biliyor. Z5 ailesi de Hi-Res yani yüksek çözünürlüklü ses dosyalarını oynatabiliyor. Yüksek çözünürlük desteği olan kulaklıklar ya da harici hoparlörler ile muhteşem netlikte ses çıkışı almanız mümkün. Ayrıca Walkman yazılımı ile bildiğimiz Clear Audio+ özelliği ile sesi tekrar işleyip kalitesini arttırabiliyor. Tüm bu özellikler ile müzik keyfinizi ikiye katlayacak iyebiliriz.

Yukarıdaki saydığımız özellikleri küçük bir batarya ile yapmak durumunda kalırsanız telefonu sürekli şarja takmanız gerekebilir. İşte bu yüzden Sony batarya konusunda yine iddiasını ortaya koyuyor ve 2 güne kadar pil ömrü vaad ediyor.

z5-batarya.jpg

Z5 modeline baktığımızda 2.900 mAh , Z5 Premium 3.600 mAh ve Z5 Compact 2.500 mAh kapasitesinde bataryalar ile geliyor. Bu değerlere bakınca en uzun pil ömrünü Z5 Compact modelinin sunacağını tahmin etmek zor değil.

 

Sony Xperia Z5 Alınır Mı?

Sony Z5 ailesini geçtiğimiz günlerde ülkemizde yaptığı bir etkinlik ile tanıttı ve satış fiyatlarını duyurdu. Buan göre;

  • Sony Xperia Z5 Compact  : 1.999,00 TL
  • Sony Xperia Z5                  : 2.499,00 TL
  • Sony Xperia Z5 Premium : 2.799,00 TL

Z5 ailesi fiyat konusunda biraz yüksek gibi görünüyor fakat piyasaya bakınca fiyatlarının ortalam olduğunu söyleyebiliriz. Bu telefonlar arasında alınacak en ideal model bizim fikrimize göre Z5 Compact modelidir. Hem fiyatıyla hem de performansıyla sizi fazlasıyla mutlu edecektir. Üst ekran daha büyük olsun isterseniz Z5 alınabilir ama ben Premium bir his ve ilk 4K ekranlı telefonu kullanmak istiyorum derseniz Z5 Premium sizin için uygun olabilir.

 

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.