iPhone 5SE Ön İnceleme

Apple merakla beklenen etkinliğini 21 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirdi. iPhone 5SE adında olacağı, sızdırılan haberlerde belli olan telefon tasarımıyla da tahminleri yanıltmadı. İşte yeni iPhone 5SE ön incelemesi...
iPhone 5SE Ön İnceleme

iPHONE 5SE DETAYLAR

Apple, yeni iPhone modeli ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı. Uygun fiyatlı iPhone denemesi olarak ilk önce iPhone 5C diye plastik kasaya sahip model çıkarmış fakat satış rakamlarıyla hayal kırıklığına uğramıştı. Ayrıca iPhone 5C' nin fiyatı da beklendiği gibi ucuz olmamıştı. Ucuz iPhone fikrini rafa kaldırmayan şirketin bu konuda çalışmalara başladığı haberleri yayınlanıyor, hatta adının iPhone 5SE olacağı söyleniyordu. Sızdırılan bilgiler doğru çıktı ve iPhone 5S kasası içinde, küçük ekranlı fakat işlemcisi ve kamerası yenilenmiş bir telefon ortaya çıktı. iPhone 5SE bakalım hangi teknik özelliklere sahip:

iPHONE 5SE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • 4 inç Retina Ekran 1136x640 IPS Led ekran
  •  500 nit parlaklık değeri ve dayanıklı kaplama
  •  1.84 GHz çift çekirdekli 64 Bit mimariye sahip A9 işlemci
  •  2 GB Ram ve PowerVR GT7600 grafik işlemci
  •  16 GB ve 64 GB seçenekli arttırılamayan hafıza
  •  12 MP iSight çift led flaşlı arka kamera ile 4K UHD video kaydı
  •  1.2 MP ön kamera HDR destekli fotoğraf ve 720p HD video kaydı
  •  14 saat konuşma ve 12 saat internet süresi sunana çıkarılamayan pil
  •  Parmak izi okuyucu ve 4.5G desteği

DIŞI ESKİ İÇİ YENİ

iphone-5se-ekran.PNG

Telefonun tasarımı iPhone 5S ile birebir aynı. iPhone 6 modeliyle kasada değişikliğe giden ve ekranı büyüten firmaya eski kullanıcıların kimisinden tepki gelmiştir. Nitekim firmanın da tek elle kullanılabilen telefon vurgusu yaptığı reklamlarının üstüne bir sonraki modelde ekranı ve kasayı büyütmesi tutarsızlık göstergesiydi. Kullanıcıların taleplerini dikkate aldık deseler de piyasada küçük ekranlı ve eline rahat sığacak telefon isteyen insan sayısı az değil. Günümüzde hala daha 4S modelini ve 5 modelini kullanan kişiler için muhteşem karşılanacağını tahmin etmek zor değil.

iphone-5se-ebat.PNG

Cihaz, 5 ve 5S modelleriyle aynı ebatlara sahip 4 inç Retina çözünürlüklü 1136x640 IPS ekran ile geliyor. Parlaklık derecesi arttırılarak 500 nit seviyesine çıkarılmış. Bu parlaklık değeri sayesinde karanlık ortamlarda özçekim yaparken anlık beyaza dönerek flaş görevi yapması sağlanmış. Ekranın üstünde ve altında bırakılan boşluklar oldukça fazla. Ekran gövde oranı %61 seviyesinde... Günümüzde %70 in altındaki oranlar hantal görünüm yaratıyor ve eleştirilere sebep oluyor. Bu konuda biraz geride kaldığını söyleyelim fakat bu kasayı böyle sevenlerin de çok olduğunu hatırlatalım.

iphone-5se-performans.PNG

Değişmeyen kasanın aksine telefonun işlemcisi iPhone 6S modelinde kullanılan işlemciyle aynı. Yani 1.84 GHz 64 Bit mimarili çift çekirdekli işlemci kullanılıyor. İşlemcinin ayrıca dahili M9 işlemciye sahip olduğunu ve sensör aktivitelerini bu işlemcinin takip ettiğini belirtelim. Ram konusunda ilk tanıtıldığından itibaren tartışmalar yapıldı ve 1 GB mi yoksa 2 GB mi olduğu net açıklanmadı fakat Antutu testine sokulan telefonun 2 GB ram bellek ile geleceği doğrulandı. Bu haliyle yoğun eleştiri oklarının hedefi olacağı konu atlatılmış oldu. Grafik işlemci tarafında PowerVR GT7600 işlemci yer alıyor ve oyunlarda yüksek grafik performansı vaad ediyor.

 

12 MP iSiGHT KAMERA

12-mpisight-kamera.jpg

Apple' nin en gelişmiş kamerası olan 12 MP iSight kamera iPhone 5SE modeline dahil edilmiş. Bu kameranın 4K video kaydı yapabildiğini ve Full HD ve HD kalitede ağır çekim videolar kaydedebildiğini biliyoruz. Ayrıca f/2.2 diyafram değerine sahip kamera, ayrıca 63 MP panoroma fotoğraflar çekebiliyor. Otomatik görüntü sabitleyici, HDR ve kızılötesi filtreye sahip bu kamera, Apple reklamlarında sıkça gördüğümüz canlanan fotoğraflar da yakalayabiliyor.

iphone-5se.PNG

Ön kameraya baktığımızda Apple hayal kırıklığı yaratmıyor diyemeyiz. Tanıtımdan itibaren kullanıcıların en çok eleştirdiği konulardan birisi olan ön kameranın çözünürlüğü: 1.2 MP. Özçekimlerin çok sevildiği ve neredeyse herkes tarafından kullanıldığı günümüzde firmalar 5 MP ön kamera standardını yakalamış durumda fakat iPhone 6S modelinde 5 MP ön kamera kullanan Apple amiral gemisi modelini tercih edenleri üzmemek için böyle yapmış diye düşünüyoruz. 

yeni-iphone.PNG

iPhone 5SE 16 ve 64 GB hafıza seçenekleri ile satışa sunuyor. 4K video kaydı yapan kameraya sahip bir telefon için 16 GB arttırılamayan hafıza seçeneği pek mantıklı olmamış. Sistem uygulamalarının 4-5 GB alanı kapladığını ve kullanıcıya 11 GB alan sunulduğunu düşünürsek Apple bu konuda biraz cimri davranmış diyebiliriz. Genişletilemeyen hafıza, Apple modellerinin en büyük dezavantajları arasında yer alıyor. Firma bunu ilk olarak 8 GB seçeneğini kaldırarak telafi etmeye çalışmıştı fakat gelişen teknoloji ile birlikte fotoğrafların ve videoların çözünürlüğüne paralel olarak boyutları da büyüyor ve daha fazla hafıza kapasitesine ihtiyaç duyuluyor. 32 GB ile başlaması beklenen telefonun 16 GB ile gelmesi almayı düşünenler için biraz hayal kırıklığına sebep olacak diyebiliriz. 

FİYAT VE EDİTÖR YORUMU

iphone-5se-fiyat.PNG

Editör Yorumu: Apple yüksek fiyatıyla maddi durumu iyi olmayan kitle tarafından alınamıyordu. Nispeten daha uygun bir fiyat ile pazardan daha çok pay kapmaya çalışıyor diyebiliriz. Gerçi ülkemizde satılan fiyatlarına bakılırsa çok da uygun fiyatlı olmayacağını görüyoruz fakat iPhone kullanmaya heves eden kimseleri cezbedeceği bir gerçek... Büyük ekran sevmeyenler ve özellikle bayanlar tarafından yoğun ilgi göreceğini tahmin ettiğim telefonu alacaklar için 16 GB tercih edilmemesi mantıklı olacaktır. Güncelleme desteğini en az 3 sene alacak telefonun 64 GB ile alınması hafıza sorunları yaşamanıza mani olacaktır. 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.