iPhone 6 ile 6S Karşılaştırma

iPhone 6 ile iPhone 6S modellerini karşılaştırıyoruz. Bakalım yeni model ile eski model arasında nasıl farklar var? iPhone 6 sahipleri iPhone 6S almalı mı? İşte cevapları...
iPhone 6 ile 6S Karşılaştırma

iPhone 6 ile 6S Karşı Karşıya...

Apple’ nin yeni modeli olan iPhone 6S tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük ilgiyle karşılandı. Yeni işlemciyle güçlenen ve bazı yenilikler sunan iPhone 6S incelememize buradan göz atabilirsiniz. iPhone 6S ile iPhone 6 karşılaştırmamıza geçmeden her iki telefonun tasarım bakımından aynı olduğunu, telefonu masaya koysanız ya da elinizde gördüklerinde 6 mı 6S mi olduğunu çoğu kişinin ayıramayacağını da belirtelim.

Değişmeyen Ekran Kalitesine İlave 3D Force Touch

3d-force-touch.jpg

Apple iPhone 6 da kullandığı ve retina ekran adını verdiği 4.7 inç 1334x750 piksel çözünürlüğe sahip ekranı, iPhone 6S modelinde de kullandı. Ekran çözünürlüğü ve parlaklık değerleri arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Kullanılan panellerin birebir aynı olduğunu belirtelim.

Her iki telefonda da kullanılan panel aynı olmasına rağmen Apple 3D Force Touch adını verdiği yeni bir teknolojiyi hayata geçirdi. Bu özelliği donanım kategorisi altında ele almak daha mantıklı gibi görünse de ekran ile ilgili olduğu için burada değiniyoruz.

3D Force Touch teknolojisi ilk kez telefonlarda kullanılan bir teknoloji olma özelliği taşıyor. Ekranın alt katmanında yer alan bir sensör ekrana uyguladığınız basınç seviyesine göre tepki veriyor. 3 kademeli basınç algılayabilen Force Touch ile göz atma işlemi kolaylaşıyor.

Resimlerinize ya da maillerinize dokunarak önizleme şeklinde kısaca göz atabiliyorsunuz. Bu hem zaman kazandırıyor hem de daha basit bir kullanım sağlıyor. 3D Force Touch özelliğinin geliştiricilere açıldığını ve bunu kullanan farklı ve yeni uygulamaların yolda olduğunu da belirtelim.

Yapışan Donanım İyileştirmeleri

6s-islemci-001.jpg

Apple, tanıttığı S serisi telefonlarında tasarım anlamında değişiklik yapmazken aradan geçen 1 yıllık arada geliştirdiği işlemcisine yer veriyor ve kullanıcılara güncellenmiş bir versiyon sunuyor. Aynı şeklide 6S modelinde de bu oldu fakat 6S modelinde firma ilk kez 64 Bit işlemciye yer verdi. Yeni A9 işlemcinin A8 işlemciye göre %70 daha performans sunduğu Apple tarafından açıklandı.

A9 işlemcinin yanında hareket ve sağlık uygulamalarını kontrol eden M9 işlemcinin de M8 e göre daha geliştirildiği ve özellikle üretim teknolojisi olarak daha az güç tüketecek ve daha yüksek performans verecek şekilde tasarlandığı belirtildi.

Apple firması donanımsal açıdan uzun süreden beri değiştirmeye gerek duymadığı bir özelliği de iPhone 6S ile değiştirdi. 2 GB ram bellek kullanılan iPhone 6S, çoklu işlemlerde daha akıcı deneyim sunabiliyor. Apple bu güne kadar 2 GB ram miktarının gereksiz olduğunu savundu fakat İOS 9 işletim sistemiyle birlikte 1 GB ram miktarının yeterli olmadığını bu hareketiyle de itiraf etmiş oldu.

Touch ID yani parmak izi okuyucusunu da geliştiren firma, parmak izi hassasiyetinin geliştirildiğini ve okuma hızının arttırıldığını belirtti. Artık parmak izinizi daha kolay tanımlayabiliyorsunuz.

Çözünürlüğü Arttırılan Kamera

6s-kamera-001.jpg

Apple yine uzun süreden beri kullandığı bir özeliği iPhone 6S modeliyle değiştirdi. iPhone 4S modelinden beri kullandığı 8 MP çözünürlüğündeki arka kamera 12 MP çözünürlüğe yükseltildi. Buna paralel olarak iPhone 6 modelindeki 1.2 MP ön kamera çözünürlüğü de 6S’ de 5 MP oldu. Özçekimler iPhone 6S ile çok daha kaliteli olacak.

iPhone 6S ile birlikte yeni gelen bir diğer özellik de 4K video kaydı oldu. iPhone 6 ile en fazla Full HD kalitede videolar çekebilmeniz mümkündü. 6S ile değişen işlemcinin desteğiyle artık 4K UHD videolar kayıt edilebiliyor.

Yeni geliştirilen bir özellik olan Live Photos ile hareketli fotoğraflar çekmeniz mümkün kılındı. Bu özelliği HTC’ den hatırlayanlar olacaktır. Bu özellik de iPhone 6 da bulunmuyor. Ayrıca iPhone 6S ile 4K video kaydederken aynı anda 8 MP çözünürlükte fotoğraflar da çekebiliyorsunuz.

Küçülen Batarya Artan Depolama Alanı

iPhone 6 ile gelen 1.810 mAh batarya 100 mAh küçültüldü ve iPhone 6S ile birlikte 1.715 mAh kapasitede bir batarya kullanıldı. Bu eleştirilere sebep olduysa da Apple bataryanın bir günlük kullanımı rahat çıkarabileceğini iddia ediyor. Buna gerekçe olarak yeni A9 işlemcinin daha az güç tükettiğini belirtiyor.

Depolama tarafına bakınca iPhone 6’ nı 16 ve 64 GB seçeneklerine ek olarak iPhone 6S ile birlikte 128 GB depolama seçeneğinin sunulduğunu görüyoruz. 4K videolar çekebilen ve hafıza kartı desteği bulunmayan bir telefon için 128 GB hafıza seçeneği olması zaten olması gerekendi ve Apple da bunu yaptı.

iPhone 6 ile 6S Fiyat Karşılaştırması

iPhone 6 ve 6S fiyatları ise aşağıdaki gibi:

  • iPhone 6 16 GB     2.699 TL
  • iPhone 6 64 GB     3.099 TL
  • iPhone 6S 16 GB   3.099 TL
  • iPhone 6S 64 GB   3.499 TL
  • iPhone 6S 128 GB 3.899 TL

Editör Yorumu: iPhone 6 kullananların iPhone 6S almaları çok da gerekli değil çünkü iPhone 6 donanımıyla gayet yeterli performansı sunabiliyor. Aynı şekilde iPhone 5S kullanan kişilerin de iPhone 6S modeline geçmeleri çok mantıklı görünmüyor. 6S almayı düşünenlerin iPhone 5 ve daha önceki modelleri kullanan kişiler olması gerektiğini düşünüyoruz çünkü ödenen yüksek fiyatlar bir telefona verildiğinde eğer sorun çıkartmıyorsa uzun süre kullanabileceğiniz bir telefon olmalıdır. 

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.