iPhone 6 - iPhone 5SE Karşılaştırması

Apple yeni tanıttığı telefonu ile yine piyasaya bomba gibi düştü. iPhone 5SE adını verdiği telefonun dışı eski fakat içi yeni diyebiliriz. En yakın rakibi olan iPhone 6 ile iPhone 5SE karşılaştırması ile hangi telefonun daha iyi olduğunu anlatıyoruz.
iPhone 6 - iPhone 5SE Karşılaştırması

iPHONE 6 iPHONE 5SE'YE KARŞI

Apple, bir süredir sızıntılarla gündeme gelen küçük ekrana dönüş yapacağı dedikodularını doğruladı ve iPhone 5SE modelini tanıttı. iPhone 5 ve iPhone 5S kasa tasarımından sonra keskin kenarlı kasadan vazgeçerek yuvarlak kenarlara sahip iPhone 6 ve iPhone 6 Plus modellerini tanıtmıştı. Yeni kasa tasarımı kimisi tarafında beğenilirken kimisi tarafından eleştirildi. Rakamlara bakıldığında yüksek satış başarısı yakalamayı başardı. Firmanın kafasında daha uygun fiyata sahip bir iPhone üretme ve düşük fiyatlı telefon pazarından da pay kapma planı vardı. Bunu iPhone 5SE modeli ile hayata geçirdi. Nispeten daha ucuz olan telefon, iPhone 5S ile tıpatıp aynı kasaya sahip. İşlemci tarafından yenilikler yapılan telefonun en yakın rakibi ise iPhone 6 oldu. Biz de bu iki telefonun karşılaştırmasını sizler için yaptık.

1- EKRAN KARŞILAŞTIRMASI

iphone-6-vs-5se-ekranlar.jpg

Yukarıda bahsettiğimiz gibi iPhone 5SE eski model ile aynı kasayı kullanıyor. Bu kasa alışık olduğumuz bir kasa ve ele kolay sığan yapısıyla oldukça beğeniliyor. Kasa küçük olunca ekran da küçülüyor. Telefonda 4 inç retina çözünürlüklü ekran bulunuyor. Bu ekranın eski iPhone 5S' ye göre sadece parlaklık derecesinin arttırıldığını ve 500 nit parlaklık sunduğunu görüyoruz. iPhone 6' da ise şirket, uzun zaman sonra kullanıcıların talebini dikkate almış ve 4.7 inç ekran kullanmıştı. Bu ekranın da retina çözünürlüğe sahip olduğunu görüyoruz. Çözünürlük değerleri aynı olunca ekranlar arasında keskinlik ve netlik bakımından bir fark bulunmadığını görüyoruz. Sadece büyük ekran ile birlikte büyüyen telefon tasarımını elde tutmayı zorlaştırdığını düşünenler için iPhone 5SE tercih sebebi olacaktır.

 

2- İŞLEMCİ KARŞILAŞTIRMASI

a8-vs-a9.jpg

iPhone 6' da telefon ile birlikte tanıtılan Apple A8 işlemci bulunuyor. Bu işlemci, 1.4 GHz hızında çalışan çift çekirdeğe sahip. Ana işlemci, bünyesinde ona yardımcı olan M8 hareket ve sensör işlemcisi barındırıyor. Ona PoverVR GX6450 grafik işlemci ve 1 GB ram bellek eşlik ediyor. iPhone 5SE' ye geçtiğimizde telefonda Apple' nin en güçlü iPhone işlemcisi olan ve iPhone 6S modelinde kullanılan Apple A9 işlemci yer alıyor. Bu işlemci 1.84 GHz hızında çalışan çift çekirdeğe ve ona yardımcı M9 işlemciye sahip. PoverVR GT7600 grafik işlemci ve 2 GB ram bellek ile birlikte yüksek performans sunuyor. Ayrıca iPhone 5SE, iPhone 6S ile birlikte 2 GB ram kullanan ikinci iPhone modeli oldu. Bu sebeple bir adım öne geçiyor diyebiliriz.

 

3- KAMERA KARŞILAŞTIRMASI

ip6-vs-ip5se-kameralar.jpg

iPhone 6' nın kamerasına baktığımızda 5S modelinde kullanılan 8 MP çözünürlüğe sahip iSight kamera görüyoruz. Bu kamera ile 1080p Full HD videolar kaydedebiliyorsunuz. Ön kamerasının ise 1.2 MP çözünürlüğe sahip olduğunu ve yine 1080p Full HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. iPhone 5SE modeli ise Apple' nin en gelişmiş kamerası olan 12 MP iSight kamera kullanıyor. Ana kamerasıyla 4K UHD video kaydı yapabilen telefon ayrıca 1080p çözünürlükte saniyede 120 kare ağır çekim video imkanı sunuyor. Ön kamerasının aynı şekilde 1.2 MP çözünürlükte kalmış olması ve sadece 720p HD video kaydı yapması, özçekim severler açısından onu iPhone 6 karşısında bir adım geriye düşürüyor. Arka kameranın sahip olduğu kızılötesi karma filtre, Live Photos, seri çekim modu, video yaklaştırma ve 5 elementli lens ile iPhone 5SE kamera karşılaştırmasının kazanan tarafı oluyor.

 

4- BATARYA VE DİĞER ÖZELLİKLER

iphone-6-vs-iphone-5se-tasarim.jpg

Apple her zaman olduğu gibi model tanıtımında bataryanın kapasitesini mAh cinsinden belirtmedi. O yüzden iPhone 5SE' nin kaç mAh bataryası olduğu henüz net değil. iPhone 6 bataryasının 1.800 mAh kapasiteye sahip olduğu biliniyor. Boyutları itibarıyla daha küçük kapasiteli olacak bataryanın firma tarafından açıklanan verilere göre sunacağı kullanım ömrü iPhone 6 ile aşağı yukarı aynı olacak. Ekranın küçük olması ve yeni işlemcinin daha az güç tüketmesi sayesinde iPhone 5SE internet kullanımında 3-4 saat, video oynatmada 2-3 saat kadar daha fazla kullanım sunacak. Batarya tarafında da iPhone 5SE' nin önde olduğunu görüyoruz.

Bağlantı tarafında iPhone 6' ya baktığımızda Bluetooth 4.0 kullanıldığını görüyoruz. iPhone 5SE' de ise daha güncel olan Bluetooth 4.2 sürümüne yer verildiğini görüyoruz. Bu daha hızlı ve kaliteli bağlantı demek oluyor. Ayrıca her iki telefonun 4.5G desteği mevcut. Farklı olarak iPhone 5SE Voice over LTE(VoLTE) teknolojisine sahip. Yani sesli görüşmelerinizde daha net, hızlı ve kalitesi ses iletimi sağlayacağı manasına geliyor. 

 

5- FİYAT VE EDİTÖR YORUMU

Apple ucuz fiyat politikası ile pazara sunmayı hedeflediği telefon ülkemizdeki vergi sistemi sebebiyle öyle beklenildiği kadar ucuz olmayacak. Apple resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre her iki telefonun güncel fiyatları şöyle:

 

- iPhone 6 16 GB       2.700 TL

- iPhone 6 64 GB       3.100 TL

- iPhone 5SE 16 GB   2.000 TL

- iPhone 5SE 64 GB   2.400 TL

 

Editör Yorumu: Telefonların kıyaslamasına baktığımızda daha güncel olması bakımında iPhone 5SE öne çıkıyor. Büyük ekran takıntısı olmayanların güncel işlemci, kamera ve 2 GB ram belleği ile 5SE tercih etmeleri daha mantıklı olacaktır. Apple her telefonuna güncelleme desteği verdiği için 2 GB ram belleği olan iPhone 5SE, iPhone 6 modeline göre daha uzun ömürlü, sıkıntısız kullanım sunacaktır.

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.