İpone 6S Detaylı İncelemesi

Apple’ nin Eylül ayında tanıttığı yeni gözdesi ve en şu ana kadar yaptığımız en iyi telefon dedikleri iPhone 6S’ i tüm detaylarıyla sizler için inceliyoruz.
İpone 6S Detaylı İncelemesi

iPhone 6 ve 6S kasası bükülme testi

Değişmeyen Tasarım, Artan Malzeme Kalitesi

Apple iPhone serilerinde bildiğimiz üzere S olarak adlandırdığı ve ara model olarak belirtebileceğimiz telefonlar ile her yıl güncelliyor. Bu güncellemeyi yaparken donanımsal geliştirmeler yaptığını göz önünde bulundurursak iPhone 6S için de tasarım olarak yenilikten bahsetmek pek mümkün değil.

Apple’ nin iPhone 6 Plus olarak ilk kez büyük ekranlı iPhone girişimi bükülme skandalıyla karşı karşıya kalmış ve o günden sonra sanırız her telefona düşme testine ileveten bükülme testleri uygulanır olmuştu. Apple bu konudan dersini almış ve eleştirilere kulak vermiş gibi görünüyor. Bu sefer 7000 serisi alüminyum dediği ve iPhone 6 ve 6 Plus modeline göre çok daha sağlam ve elle bükülmesi neredeyse imkansız bir malzeme kullanmış.

Malzeme bazındaki sağlamlığın yanında Apple, özellikle bayan kullanıcıları cezbedecek güzellikte bir metalik pembe kasa tanıttı. Bu renk Roze Altın diye geçiyor ve gerçekten göze hoş görünüyor. Bunların haricinde kamera çıkıntısı gibi firmanın çokca eleştirildiği kusurlar hala devam ediyor. Hele bir de kılıf ile kullanırsanız telefonun iPhone 6 mı yoksa 6S mi olduğunu anlamak imkansız diyebiliriz.

 

Bu Güne Kadar Yapılan En Hızlı iPhone

6S Performans artış grafiği

iPhone 6S yukarıda da bahsettiğimiz gibi en büyük değişikliği işlemcisinde yaşadı. Yeni A9 işlemci 64 Bit desteği sunuyor ve beraberindeki M9 hareket işlemcisiyle ile harika işlere imza atıyor. Apple bu zamana kadar hep 1 GB Ram konusunda direndi fakat gelişen uygulamalar ile birlikte görselliği arttırılan işletim sistemlerinin rahatça çalışması 1 GB ile pek mümkün değildi. Bunu göz önüne almış olacak ki iPhone 6S 2 GB Ram belleği ile diğer iPhone’ lerden ayrılıyor.

Yeni A9 işlemci 1.84 GHz hızında çalışıyor ve önceki nesil A8 işlemciye göre %70 daha hızlı olduğu Apple tarafından iddia ediliyor. Telefon iOS 9 işletim sistemiyle birlikte bu donanımın hakkını veriyor. Arka planda açılan uygulamalar arası geçişlerde iPhone 6’ dan çok daha seri performans gösteriyor. Tüm bunların yanında telefonun grafik işlemcisinin de 4 çekirdekli genel yapıdan sıyrıldığını ve 6 çekirdekli olduğunu belirtelim. Yani iPhone 6S en ağır grafikli oyunların ve uygulamaların üstesinden rahatca gelebilecek güçte…

 

12 MP iSight Kamera ve 4K Video Kaydı

6S iSight 4K kamera

Apple, diğer telefon üreticilerine inat iPhone serilerinde 8 MP kameranın yeterli olduğunu düşünüyor ve kamera çözünürlüğünü yükseltmemek için direniyordu. iPhone 6S ile bu durum da değişti ve 12 MP çözünürlüğe sahip iSight kamera kullanılmaya başlandı. Yeni kamera f/ 2.2 diyafram açıklığına sahip ve 4K UHD kalitede video kaydı yapabiliyor.

Öz çekim furyasının da popülerliğini koruması üzerine Apple ön kamerayı da elden geçirmiş ve çözünürlüğü 5 MP seviyesine çıkarmış. Bu haliyle yüksek netlikte özçekimler mümkün kılınmış durumda. Tabi yükselen çözünürlük ile birlikte geliştirilen sadece bu değil, telefonun ön tarafında flaş olmadığı için karanlık ortamlardaki özçekimleriniz için yazılımsal flaş diye adlandırılan telefonun ekranı birden beyazlaşarak flaş işlevi görüyor. Bu özellik ile de özçekim kalitesini arttırmış oluyor.

iSight kamera, video kaydı konusunda da iddialı geliyor. Saniyede 30 kare 4K video kaydı ile çağın yeni çözünürlük seviyesini karşılayabiliyor. Bunun yanında saniyede 120 kare 1080p (Full HD) ve saniyede 240 kare 720p (HD) ağır çekim video kayıtları yapmanız mümkün. Kameranın optik titreşim engelleme(sadece iPhone 6S Plus) ve sinematik titreşim engelleme işlevleri sallantı ve el titremesi olmadan çok akıcı videolar çekmenizi sağlıyor. Daha önce HTC tarafından geliştirilen hareketli fotoğraf özelliği de mevcut olan telefon 3 boyutlu dokunma özelliği ile ekrana biraz bastırdığınız zaman adeta fotoğrafın canlanmasını sağlıyor.

 

3D Force Touch ile Gelen Peek&Pop

Apple, tamamen dokunmatik ekran ile birlikte hayatımıza yön veren çimdikleme diye tabir ettiğimiz yakınlaştırma ve uzaklaştırma hareketinin fikir babasıdır. Uzun süredir ekranlarda bu gibi özel bir teknoloji ve kullanım değişikliği bulunmuyordu. iPhone 6S modeliyle Apple yine kendine has bir fikir ile 3 boyutlu dokunma teknolojisini kullanıcılarına ve mobil teknoloji dünyasına sundu.

3D Force Touch sistemi ekranın 3 farklı basıncı algılamasını ve farklı komutlar yüklemenizi sağlıyor. Bunu yaparken size hafif titreşim de vererek sizin de basıncı titreşim ile de hissetmenizi sağlıyor. Yani bu teknoloji ile fotoğrafları ve maillerinizi üzerine hafifçe bastırarak önizleme şekline görebiliyorsunuz. Bu size hem hız hem de vakit kazandırıyor.

Peek&Pop da aynen yukarıdaki cümlelerimizin karşılığı demek oluyor. Hafifçe bastırdığınız anda mail önizlemeniz size sunuluyor, parmağınızı çektiğiniz anda geri gidiyor. Eğer o mailin doğru olduğunu gördünüz ve üzerinde işlem yapmak istiyorsunuz işte o zaman biraz daha bastırıyorsunuz mailiniz açılıyor. Aynı durum fotoğraflarda geçerli hafifçe bastırıp yukarıya doğru hafif çektiğinizde de aynı işlevi size sunuyor.

3D Force Touch Kamera Seçenekleri

3D Force Touch özelliği ile kamerayı hangi özelliğini kullanmak isterseniz o şekliyle açabiliyorsunuz. Mesela özçekim yapacaksınız. Kamerayı açıp sonra aşağıdan özçekimi seçmek yerine kamera uygulama simgesine hafifçe bastırıyorsunuz ve size seçenekler açılıyor. Oradan ön kamerayı açıp anında özçekim özelliğine kavuşabiliyorsunuz. Bu birçok uygulamada kullanılabiliyor. Hatta 3D Force Touch özelliği geliştiriciler için de açılmış durumda ve bundan sonraki geliştirilen uygulamalarda geliştiricilerin neler yapabileceği tamamen onların hayal gücüne kalmış durumda…

 

Küçülen Batarya Büyüyen Fiyat

iPhone 6S 16 GB Fiyat

Apple batarya konusunda her daim eleştirilen firmaların başında gelmiştir. Hatta iPhone kullanıcıları için şarj aletleriyle birlikte yaşamak zorundalar gibi söylemleri duyabiliyoruz. Bu durumu Plus modeliyle kırmış olsa da son yaptığı hareket yine eleştirilere sebep oldu çünkü iPhone 6S’ nin bataryası 6 ya göre daha küçültülerek 1.715 mAh seviyesine getirilmiş. Halihazırda iphone 6 nın batarya performansı zaten eleştiriliyordu ve bataryanın büyütülmesi bekleniyordu. Bunun aksini yapan Apple ise yeni işlemcinin daha az güç tükettiğini ve iOS 9 ile birlikte kullanıcıların tüm günü rahat çıkarabileceğini iddia ediyor.

Telefonun iPhone 6’ya göre biraz daha kalınlaştığını da belirtelim. 3D Force Touch teknolojisi ve özel ekran koruması sebebiyle telefon çok az derecede kalınlaşmış durumda. Belki de bu yüzden Apple batarya konusunda küçülmeye gitmiş olabilir. Kalınlık konusunda kafasında soru işareti oluşan kişilere bu kalınlığın dikkatle bakmadıkça fark edilmeyeceğini ve iPhone 6 kılıflarının 6S ile de rahatça kullanılabildiğini belirtelim.

iPhone 6S fiyatı, ülkemizde 16 GB versiyonu ile 3.099,00 TL ile satın alınabiliyor. Eğer havale yaparsanız 2.975,04 TL ye düşüyor. Eğer 64 GB lık versiyonu almak isterseniz 3.499,00 TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekiyor.

 

İlkay Engin

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.