Ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıkları geliyor. En fazla risk grubundakiler ise erkeklerdir. Yaş ortalamasına baktığımızda kalp hastalığından ölenlerin yüzde 80'i 60 yaşının üzerinde. Erkeklerde daha çok kalp rahatsızlıklarına rastlanıyor. Kadınlarda oran daha az. Bunun nedeni de doğurganlık döneminde salgılanan östrojen hormonu.
Ancak kadınlarda da risk menopozun başlamasıyla artış gösteriyor çünkü östrojen hormonu da kesiliyor. Erkeklerde ise kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkması, erkeğe özgü olan hormonlar LDL' yi yükseltip, HDL' yi düşürüp, karındaki yağ birikimin artmasını sağlıyor. Kan hücrelerinin de sayısını arttırıp pıhtılaşmayı aktifleştirip, kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor.
Özellikle ailesinde kalp hastalığı bulunan kişiler varsa, bireyin kalp hastalıklarına yakalanma oranı %25 artıyor. Bu yüzden kabimize iyi bakmamız gerek. Sağlıklı beslenerek, spor yaparak çaba göstermeliyiz, hastalığı vücudumuza davet etmemeliyiz. Öncelikle yapılması gerekenler;
- Tansiyonunuzu kontrol altında tutun.
- Şekeriniz varsa daha dikkatli davranın.
- Vitamin eksikliğini önemseyin.
Neler Yemeli?
- Sigarayı bırakmak, balık tüketiminin artması ve balık yağı almanız kan pıhtılaşmasını azaltır.
- Haftada 2 kez mutlaka balık tüketin.
- Haftada 2 gün mutlaka kurubaklagil tüketin.
- Kırmızı renkteki besinleri mutlaka tüketin.
- Kahvaltılarınızın olmazsa olmazı yulaf olsun.
Altın Kurallar
- Margarin yerine zeytinyağı tüketin.
- Sütü az yağlı için.
- Çok su - az tuz tüketin.
- Posalı yiyecekler kurtarıcı rol oynar.
- Sigara düşmanınızdır.
- Depresyondan kaçın.
Kalp Sağlığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar.
- Kalp hastaları egzersiz yapamaz derler ama kalp hastalarına, kalp kaslarını güçlendirmeleri için egzersiz yapmaları öneriliyor.
- Ancak ileri kalp yetersizliği kalp kapak hastalığı ve ciddi ritim bozuklukları söz konusuysa egzersizden kaçınmak gerekiyor.
- Sigarayı yıllar sonra bırakmak kalp sağlığı için yarar sağlamaz düşüncesi tamamen yanlıştır. Sigarayı bıraktıktan üç yıl içinde kalp krizi geçirme riski yarıya düşüyor.
- Kalp ameliyatı olanlar hareket etmekte zorlanır diyenlere inanmayın. Çünkü kalp hastaları hangi ameliyatı geçirmiş olurlarsa olsunlar hastalar toplarlandıktan sonra hareket etmekte zorlanmadan günlük hayatlarına tam olarak geri dönebiliyor.
- Düzenli egzersiz yapan, ideal kilodaki kişilerin kalp krizi geçirmeyeceği inancı da yanlıştır. Risk faktörlerinin bulunması kalp krizlerine yol açabiliyor.
- Kalp krizi gençlerde görülmez bilgisi keşke doğru olsa. Son yıllarda artan sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, obezite, sağlıksız beslenme gibi risk faktörleri gençlerde kalp krizi görülme sıklığının artmasına neden oluyor.
- Ailede kalp hastası yoksa kalp krizi riski yoktur diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Genetik yatkınlık kişide kalp hastalığının çıkmasına neden olabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.