Kolesterol Nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi

Vücudumuzun ürettiği ve gıdalardan da alınabilen yağımsı bir madde olan kolesterolün yüksekliği hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Kolesterol Nedir? Yüksek Kolesterol Belirtileri ve Tedavisi

Vücudun önemli bir yapı taşı olan kolesterol, insanların akıllarına çeşitli sorular getirmiştir. İşte bu sorular; Kolesterol nedir? Kolesterol belirtileri nelerdir? Kolesterolün yükselmesine sebep olan faktörler nelerdir? Kolesterol nasıl düşürülür? gibi birçok sorunun yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

İşte kolesterol hakkında bilinmesi gerekenler...

Kolesterol Nedir?

yüksek kolesterol

Kolesterol, hücre yapısına, hormon ve enerji üretimine katkıda bulunan balmumuna benzeyen bir yağdır. Kolesterol vücudumuz tarafından üretilen ve bazı gıdalardan da alabileceğimiz bir maddedir. Yüksek kolesterol yani kolesterol fazlalığı olduğu zaman damarlarda birikir ve plakalar oluşur.

Yüksek kolesterol, her ne kadar tek başına bir hastalık olarak kabul edilmese de, damarlarda birikmesinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına neden olabilmektedir. Bu yüzden bir an önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

HDL (İyi) Kolesterol Nedir?

yüksek kolesterol

Düşük değerlerde olması gerek LDL'nin aksine, vücuttaki HDL değerlerinin yüksek olması sağlığımız için oldukça iyidir. HDL, fazla kolesterolün sindirim sistemi ile vücuttan atılması için karaciğere ulaşmasını sağlar. HDL, damar tıkanıklığına ve kan dolaşımının yavaşlamasına neden olan kolesterolün vücuttan atılmasını sağladığı için iyi kolesterol olarak bilinir.

LDL (Kötü) Kolesterol Nedir?

yüksek kolesterol

LDL, karaciğerde üretilen ve kolesterolü kan yoluyla taşıyan moleküller proteinlerdir. LDL'yi kötü kolesterol olarak bilmenize rağmen, bazı yararlı fonksiyonları da vardır. Aminoasitleri ve antioksidanları diğer hücrelere ulaştırılan LDL, vücutta fazla miktarda bulunduğunda önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmekte ve negatif etkileri pozitif yönlerinden ağır basmaktadır. Bu yüzden kötü kolesterolün bir an önce düşürülmesi gerekir.

Kolesterol Belirtileri

yüksek kolesterol

Yüksek kolesterolün belirtileri arasında göz altında oluşan siyah halka, ağızda acımsı tat, baş ağrısı, görmede bulanıklık, baş dönmesi, yorgunluk, stres, uykusuzluk, sol kolda ve kalp üzerinde ağrı bulunuyor. Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız kolesterol seviyeniz olması gerekenden yüksek olabilir.

Kolesterolün yüksek olup olmadığını kesin olarak anlamak için kan testi yapmanız gerekiyor. Lipit profili adı verilen bu test 9 ile 12 saat arasındaki açlıktan sonra kişiye yapılır. Uzman bir doktorun bu işlem sonrasında teşhis yapabilmektedir.

Kolesterol Neden Yükselir?

yüksek kolesterol

Kolesterolü yükselten şeyler yanlış beslenme, hipertansiyon, diyabet, menepoz, sigara, alkol, stres, hareketsizlik, böbrek, karaciğer ve tiroid hastalıklarıdır. Bu nedenlerden en az birine sahipseniz kolesterolünüz yükselebilir. Bu yüzden kendinize daha iyi bakmalı ve bu sebeplerden mümkün olduğu kadar kendinizi soyutlamalısınız.

Kolesterol Değerleri Kaç Olmalıdır?

yüksek kolesterol

Kullanılan ölçütlere göre kişi başka bir kalp rahatsızlığı taşımıyorsa açlık sonrası gerçekleştirilen testlerde kolesterol değeri 200 mg/dl'nin altında ise ideal, 200-239 mg/dl ise sınırda, 240 mg/dl üzeri ise yüksek olarak değerlendirilir. Eğer kolesterol seviyeniz yükseğe yakın ya da yüksekse bir an önce düşürmeniz gerekiyor.

Kolesterol Nasıl Düşürülür?

yüksek kolesterol

Kolesterolü düşürmenin birçok yolu bulunuyor. Yağsız et tüketmek, çok fazla yumurta tüketmemek, yağı az kullanmak, ceviz ya da fındık tüketmek, tuzdan uzak durmak, lifli gıdaları bol tüketmek, kepekli ekmeği tercih etmek, meyveleri kabuğuyla tüketmek, kuru baklalara öğünlerde daha fazla yer vermek ve bol bol su tüketmek bu yollardan en bilinenleridir.

Kolesterol Nasıl Tedavi Edilir?

yüksek kolesterol

Yüksek kolesterol teşhisi yapılmış olan hastaya doktorlar ilk olarak yaşam tarzı değişikliğini önermektedir. Beslenme öğünlerinizde ve yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler kolesterol seviyesinin düşmesine olanak sağlayacaktır.

Diyet ve yaşam tarzı değişikliğinin yeterli olmadığı durumlarda ise doktorlar ilaç ve diğer tedavi yöntemlerini tercih etmektedir. Özellikle statinler yüksek kolesterol için en sık reçete edilen ilaçlardır. Karaciğere etki eden bu ilaçlar vücudunuzun daha fazla kolesterol üretmesine engel olurlar. Bu sayede kısa süre içerisinde kolesterol olması gereken seviyeye iner.


İlginizi Çekebilir
Kolesterolü Düşüren Besinler, Kürler ve Çaylar

Kolesterol belirtileri nelerdir?

Göğüs ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, solgun görünümlü cilt, nefes darlığı, yaraların geç iyileşmesi, yüzde oluşan sarı renkli yağ bezleri ve uyuşma yüksek kolesterolün belirtilerinden öne çıkanlardır.

Kolesterol yükselince ne olur?

Kanda biriken kolesterol, damar duvarlarına yerleşerek tıkanıkların oluşmasına neden olur. Ayrıca safra kesesindeki maddeleri birleştirerek safra taşının oluşmasına sebebiyet verir.

Kolesterolü düşürmek için ne iyi gelir?

Kolesterolü düşürmek için zeytinyağı, badem, fındık, domates, barbunya, balık, yulaf ezmesi gibi besinleri ve düzenli egzersizi önerebiliriz. Bu önerileri uyguladığınız takdirde kısa süre içerisinde yüksek kolesterol probleminden kurtulabilirsiniz.

Kolesterol ne kadar olmalı?

Kolesterol seviyesi yapılan lipit testi sonucunda 200 mg/dl altında ise ideal, 200-239 mg/dl arasında ise sınırda, bu seviyenin yukarısında ise yüksektir. Bu yüzden kolesterol seviyenizi 200 mg/dl'nin altında tutmaya özen gösterin.

Kolesterolü yükselten şeyler nelerdir?

Kolesterolü yükselten besinler kruvasan, kızartma, sakatat, işlenmiş et, fast food yiyecek, kek, tam yağlı süt, yağlı yoğurt, şeker barı, margarin ve tereyağlarıdır. Bu besinleri tüketmeyi bırakmanız halinde kolesterol seviyesinin düşeceğinden emin olabilirsiniz.

Kolesterol uyku hali yapar mı?

Yüksek kolesterolün olumsuz etkilerinden birisi de sürekli halsizlik ve yorgunluğa sebebiyet vermesidir. Bölgesel olarak da nüksedebilen bu yorgunluk hali bazı zamanlarda tüm vücuda yayılarak uyku hali de yapmaktadır.

Kolesterol bir anda yükselir mi?

Kolesterol yüksekliğindeki bulgular çoğu zaman ani kolesterolden ziyada uzun süre kolesterol yükselmesine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Dolayısıyla ani olarak kolesterol yükselmesi gibi bir durum yoktur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.