Kalp Sembolü Kalbe Benziyor Mu?

Birine sevgimizi göstermek için çizdiğimiz, aldığımız hediye kutularının şekli olan kalp gerçekte organımız olan kalbe benziyor mu?
Kalp Sembolü Kalbe Benziyor Mu?

Eski zamanlardan beri insanlar bazı kavramları anlatabilmek için sembolleri kullanmayı tercih etmişlerdir. Semboller, temsil ettikleri şeylerin aynısı olmak zorunda değildir çünkü sembol, bir kavramı soyut hale getirir ve bunu ne şekilde yapmamız gerektiği gibi bir ölçü yoktur. Bir nesneye atfedilen bu soyut anlamı karşılamanın en iyi örneklerinden biri çapraz kemik ve kuru kafadır. Bu insan iskeletini değil de ölümü temsil eder.

Kalp sembolü de aşk ve tutku ile ilişkilendirilen kalbi temsil eder. Ortaçağdan beri edebiyatta, özellikle dini edebiyatta kalp, hayat, can ve ruhun sembolü olmuştur. Kalp, beden ile ruhun bağlantı yeridir. Tıbba göre ise kalp, insan duygularının merkezidir. Dolayısıyla bu sembol tam da olması gerekeni ifade etmiştir.

 

Kalp Sembolü Ne Zamandan Beri Var?

Sanat tarihine baktığımız zaman kalp sembolünün mağara resimlerinde bile olduğunu görüyoruz. Bir diğer önemli nokta ise kalp sembolünün Yunan sanatında kalple değil, asma sarmaşık veya asma yaprağı ile ilişkili olmasıdır. Daha da değişik olanı ise modern İsviçre'de sembolog Carl Liungman'a göre bu sembolün kalçalar ile ilişkili olması ve tuvaletleri işaret etmesidir.

Yine de biliyoruz ki ortaçağdan beri kalp motifi, Batı kültüründe organımız olan kalbi temsil ediyor. Kalp sembolünün kalbe benzemediği gibi genel bir görüş yaygın olsa da bu sembol neredeyse kalbimizin birebir aynısıdır. Kalbin simetrik ters armut biçiminin biraz daha abartılmış halidir ve kırmızıdır.

kalp yapan insan

 

Neden Kalp Sembolü?

Acaba yüklenen anlamları kırmızı bir daire veya kırmızı bir dikdörtgen de ifade edebilecekken neden kalp motifini seçtik? Araştırmalara göre kalp şeklinin üst çıkıntıları çoğu kültürde birleşmeyi ve uçmayı temsil ediyor. Dikey kısımsa ters üçgendir, bu da bir denge ve tamamlanma sembolüdür. Bu sembol, bütün olarak bakıldığı zaman simetrik olması ile hoş bir görüntü oluşturur.

kırmızı kalp

Sembolbilimciler araştırmaları yaparken dikkat etmiştir ki, kalbin üst kısmı aynı zamanda kadın göğsünü andırır. Bu durum ortaçağa ait resimlerde bir abartı unsuru olarak kullanılırken etkileri iskambil kâğıtlarında da görünür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.