Kalp Krizi Neden Olur? Kalp Krizi Riskini Artıran 20 Yiyecek

Sürekli olarak tükettiğimiz bazı besinler kalp krizi riskini arttırmaktadır. İçeriğimizde kalp krizine neden olan yiyecekleri detaylıca inceledik.
Kalp Krizi Neden Olur? Kalp Krizi Riskini Artıran 20 Yiyecek

Kalp Hastalıkları Riskini Artıran Yiyecekler

Kalp insan vücudundaki en hayati organdır. Özellikle de yaşlandıkça kalbinize dikkat etmeniz hayati değer taşır. Çoğu uzman bize sağlıklı bir kalbe sahip olmanın en iyi yolu olarak düzenli egzersiz yapmayı ve ne yediğimize dikkat etmemiz önerilir. Ancak günlük olarak tükettiğimiz bazı besinler şeker, sodyum ve yağ gibi kalbe zarar veren bolca madde içeriyor.

Kalp krizi riskini arttıran yiyecekler peynir, konserve sebzeler, soğuk kesim yiyecekler, domates sosu, dondurulmuş pasta, dondurulmuş gıdalar, kahve kreması, harmanlanmış kahveler, margarin, ketçap, bulyon, meyve suları, diyet soda, dondurma, bisküvi, pastırma, sucuk, beyaz pirinç, Çin yemeği, sığır eti ve kızarmış tavuktur. Bu besinlerden uzak durmanızı öneriyoruz.

Kalp Krizine Neden Olan Yiyecekler Listesi

SıraYiyecekEtkisi
1Soğuk Kesim YiyeceklerYüksek Oranda Sodyum İçerir
2PeynirTuz Miktarı Fazla
3Konserve SebzelerYüksek Oranda Sodyum İçerir
4Domates SosuSodyum Oranı Yüksek
5Dondurulmuş PastaYüksek Oranda Trans Yağ İçerir
6Dondurulmuş GıdalarSodyum Oranı Yüksek
7Kahve KremasıŞeker ve Trans Yağ Miktarı Fazla
8Harmanlanmış KahvelerYüksek Miktarda Yağ İçerir
9MargarinAşırı Miktarda Yağ İçerir
10KetçapKalp Basınç Dengesini Bozabilir
11BulyonYüksek Miktarda Yağ İçerir
12Meyve SularıŞeker Oranı Yüksek
13Diyet SodaEtkisi Bilinmeyen Maddeleri İçerir
14DondurmaKolesterolü Yükseltir
15BisküviYüksek Miktarda Trans Yağ İçerir
16Pastırma ve SucukNitrat Oranı Yüksek
17Beyaz PirinçKalp Hastalıkları Oluşumunu Riskini Arttırır
18Çin YemeğiYüksek Miktarda Yağ İçerir
19Sığır EtiTuz Oranı Yüksek
20Kızarmış TavukKolesterolü Yükseltir

Kalp Kiriz Riskini Arttıran 20 Yiyecek

İşte kalp krizi riskini artıran yiyecekler...

1. Soğuk Kesim Yiyecekler

kalp krizine neden olan yiyecekler

Kimse lezzetli bir sandviçe hayır diyemez. Soğuk etlerin kolay hazırlanabildiği ve muazzam bir lezzete sahip olduğuna da şüphemiz yok. Ancak bu şarküteri etleri çoğu zaman inanılmaz miktarda sodyum içermektedir. Soğuk kesimler, dilim başına yaklaşık 250 miligram sodyum katkısı içerebilir. Bu yüzden mümkün mertebe bu yiyeceklerden uzak durun.

2. Peynir

kalp krizine neden olan yiyecekler

Lezzetli olmasına rağmen peynir doymuş yağın en büyük katkı maddesidir. Bu yağ türü, midede kendini depolar ve kardiyovasküler sistemine zarar verir. Ayrıca süzme peynirin güvenli olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Sadece bir fincan süzme peynir 700 miligram tuz taşıyabilir.

3. Konserve Sebzeler

kalp krizine neden olan yiyecekler

Daha fazla sebze yemenin genel sağlığımızı iyileştirmeye yardımcı olacağını düşünebiliriz ama bu konuda artı parantez olarak taze sebzeler diye eklemeliyiz. Bu kuralın istisnası ise bir kutudan çıkan sebzelerdir. Onlar vitaminler ile paketlenmiş olabilir ama lezzetini koruması için içerisine çok miktarda sodyum depolanmıştır. Bu yüzden “düşük sodyum” yazan teneke kutularını tercih edin ve yemekten önce sebzeleri yıkadığınızdan mutlaka emin olun.

4. Domates Sosu

kalp krizine neden olan yiyecekler

Günlük yemeklerin çoğunda kullandığımız bir başka konserve ise domates sosudur. Koyu kırmızı kıvamdaki bir kutu sos, 830 miligramlık sodyum içerir. Konserve sebzelerde olduğu gibi alternatif olarak “düşük sodyumlu” eklenen cam kavanoz sosları tercih etmelisiniz. Yarım fincan porsiyon başına 350 miligramdan az sodyumla işaretlenmiş konserveleri tavsiye ediyoruz.

5. Dondurulmuş Pasta

kalp krizine neden olan yiyecekler

Bir pasta pişirmek kolay bir iş değildir. Bu yüzden bazılarımız sıfırdan pişirmek yerine önceden hazırlanmış ve dondurulmuş pastaları kullanmayı tercih ediyoruz. Fakat insanların genelde farkında olmadığı şey dondurulmuş pastaların marketteki her şeyden daha fazla miktarda trans yağ içerdiğidir. Kalp için aşırı tehlikeli bu yiyecekten mutlaka uzak durmalısınız.

6. Dondurulmuş Gıdalar

kalp krizine neden olan yiyecekler

Marketin yine en sağlıksız bölümüne geldik. Bu reyonun en sağlıklı seçenekleri bile 700 miligram sodyum içermektedir. Evet çok lezzetli olabilir ama bütün organlarımızı kireçlemeye değer mi diye düşünmeliyiz. Bunların vereceği zararı minimuma indirmek için porsiyon başına 500 mg'dan daha az sodyum içeren yiyecekleri tercih etmelisiniz.

7. Kahve Kreması

kalp krizine neden olan yiyecekler

Türkler kahveyi çok severle, ama çoğumuz geleneksel olarak bolca tüketiyoruz. Fakat kahvesini kremalı tüketmeyi sevenler için tehlike kapıda. Çünkü kremalı kahveler aşırı derecede şeker ve trans yağ içeriyor.

8. Harmanlanmış Kahveler

kalp krizine neden olan yiyecekler

Bu tabi ki sürpriz olmayacak ama Frappeler ve Dunkaccinos gibi harmanlanmış kahveler tüketebileceğiniz en yağlı içeceklerdir. Bu şekerli içecekler şurup, şeker, çırpılmış krema ve diğer soslar ile kaplıdır.

9. Margarin

kalp krizine neden olan yiyecekler

Kaçınılması gereken bir başka bariz yiyecek ise herkesin bayılarak yediği margarindir. Bu besin, kalbinizi neredeyse birden durdurabilecek zarara sahiptir. Bu yüzden bir an önce margarini hayatınızdan çıkarın.

10. Ketçap

kalp krizine neden olan yiyecekler

Farkında değiliz ama kan basıncını ve kalp sağlığını düzenlerken kullandığımız her yemeğe hatta her sosa dikkat etmeliyiz. Bu soslar üzerindeki yeniden ölçeklendirme, tansiyonun düşmesine sebep olabilir.

11. Bulyon

kalp krizine neden olan yiyecekler

Tipik olarak çorba pişirirken ekstra bir lezzet dozu için ekstra bulyon küplerine ihtiyaç duyarız. Ne yazık ki, bütün bulyon küpleri, sodyum ve kimyasal olarak monosodyum glutamat (MSG) gibi tatlandırıcılardır. MSG sadece iştahı arttırmaz aynı zamanda vücudumuza yağ depolayan hormon insülini pompalamasını sağlar. Bunu yapacağınıza kemik ve eti suda kaynatın. Ardından bu suyu buz paketlerine koyup dondurucuya atın. Her yemekte doğal olarak kullanabilirsiniz.

12. Meyve Suları

kalp krizine neden olan yiyecekler

Meyve suyu doğal, C vitamini ile doldurulmuş ama aynı zamanda kupa başına 36 gram kadar şeker içeren bir besindir. Daha sağlıklı bir şey arıyorsanız, şişelenmiş meyve sularından daha iyi seçenekler vardır. Satın alınan mağaza yerine, kendi suyunuzu sıkmayı deneyin ve kalbinize zarar vermeyin.

13. Diyet Soda

kalp krizine neden olan yiyecekler

Yıllar boyunca ele aldığımız birçok etkili reklam kampanyasına ve akılda kalıcı reklamlara rağmen, diyet sodanın bizim düşünmemizi istedikleri gibi mucize içecek olmadığı gerçeğini biliyoruz. Hiçbir soda sizin için iyi değildir. Hatta kalorisi olmayan diyet sodası, sindirim sistemimizi uzun vadede etkileyebilecek garip katkı maddeleri ile doludur.

14. Dondurma

kalp krizine neden olan yiyecekler

Dondurma, sıcak bir yaz gününde lezzetli bir ikramdır ama sağlıklı bir yiyecek değildir. Ayrıca kolesterolün de ikincil bir kaynağıdır. Bu yüzden kalbinize zarar veren yiyeceklerden olan dondurma tüketimini sınırlandırın.

15. Bisküvi

kalp krizine neden olan yiyecekler

Tütsülenmiş bisküvi bağımlıları sağlıklarını büyük ölçüde tehlikeye atıyorlar. Bu durum, özellikle yukarıdaki margarin bölümünü okuyanlara sürpriz olmamalı. Ancak birçok bisküvi karışımı markası, ürünlerini kalbe zarar verebilecek trans yağlarla üretmektedir. Bu yüzden bisküviyi daha az tüketmeye özen gösterin.

16. Pastırma ve Sucuk

kalp krizine neden olan yiyecekler

Bisküviler size yeterince kötü bir sürpriz olmadıysa, o zaman daha kötü bir haberimiz daha var! Tadına çıldırdığımız pastırma ve sucuk da kalbimizi mahvediyor. Bu lezzetli yiyecekler aşırı derecede nitrat içermektedir.

17. Beyaz Pirinç

kalp krizine neden olan yiyecekler

Çoğu kepekli tahıllar, kalp hastalığımızın olma riskini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltabilirken rafine beyaz pirinç de durum tam tersidir. Kalp krizi riskini arttıran beyaz pirinç tüketimini sınırlandırarak daha fazla bulgur tüketmenizi öneriyoruz.

18. Çin Yemeği

kalp krizine neden olan yiyecekler

Çin yemekleri kalbi hakkında endişelenenler için hiç de harika bir fikir değiller! Bu restoranlarda birçok seçenek, şekerli soslar ve derin yağda kızartılmış ekmekler var. Kalp krizi riskini arttıran bu birbirlerinden zararlı besinlerden uzak durun.

19. Sığır Eti

kalp krizine neden olan yiyecekler

Tuzlu sığır eti yüzyıllardır denizciler ve yürüyüş meraklıları için muazzam bir tercihti. Sığır etleri aşırı derecede tuzla dolu etlerdir. Bu da kalp sağlığınızı tehlikeye atmak için oldukça yeterli. Her türlü eti taze tüketin.

20. Kızarmış Tavuk

kalp krizine neden olan yiyecekler

Kalbe zarar veren yiyeceklerin sonuncusu ise kızarmış tavuktur. Türkiye'de tüm zamanların en sevilen lezzetlerinden biri olan kızarmış tavuğu herkesin dikkatli bir şekilde tüketmesini öneriyoruz. Çünkü bu yiyecek oldukça yüksek kolesterol oranına sahiptir. Bu da kalbimiz için hiç de iyi değildir.


İlginizi Çekebilir
Kalp Krizi Belirtileri ve TedavisiKalp Çarpıntısına İyi Gelen Besinler

Kalp krizi nasıl geliyorum der?

20 dakikadan fazla süren ve boyun, omuz, kollara yayılan şiddetli göğüs ağrısı kalp krizinin yaklaşmakta olduğunun habercisidir. Bunun yanında nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi, bayılma, kusma, mide bulantısı, soğuk terleme ve çarpıntı gerçekleşiyorsa bir an önce sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Kalbe hangi yiyecekler zarar verir?

Kalbe zarar veren yiyecekler arasında kızarmış tavuk, sığır eti, Çin yemeği, beyaz pirinç, pastırma, sucuk, bisküvi, dondurma, diyet soda, meyve suyu, bulyon, ketçap, margarin, kahve kreması, harmanlanmış kahveler, dondurulmuş gıdalar, dondurulmuş pasta, domates sosu, konserve sebzeler, peynir ve soğuk kesim yiyecekler bulunuyor. Bu tarz yiyecekleri tüketmeyi bırakarak kalp fonksiyonlarınızın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Kalp krizine hangi yiyecekler iyi gelir?

Kalbe iyi gelen besinler sarımsak, domates, ıspanak, elma, kuru fasulye, yeşil çay, nohut, mercimek, ceviz, badem ve fındıktır. Bu besinleri tüketerek kalbinizin daha iyi çalışmasına destek olabilirsiniz. Bu sayede kalp krizi oluşma riski en düşük seviyeye iner.

Kalp krizini tetikleyen şeyler nelerdir?

Sağlıksız beslenme, ağır ve tuzlu yemek yemek, aşırı alkol tüketimi, uyuşturucu ve sigara kullanımı kalp krizine neden olabilecek şeyler arasındadır. Bu yüzden bir an önce hayatınızdan bu tarz alışkanlıkları çıkartın.

Kalp krizi olup olmadığını nasıl anlarız?

Kalp krizi belirtileri göğüste ağrı, nefes darlığı, bulantı, kusma, ani baş dönmesi, terleme, halsizlik ve yorgunluktur. Eğer bu belirtiler sizde varsa kalp krizi yaşama olasılığınız normal insanlara göre daha yüksektir. 20 dakikadan fazla süren göğüs ağrısı ise kalp krizi geçirdiğinizi haber vermektedir. Bu durumda sakinleşmeli ve bir an önce hastaneye gitmelisiniz.

Kalp krizi geçiren kişinin nabzı kaç olur?

Yapılan araştırmalara göre dinlenme durumunda bir dakika sürede kalp atışı 76'nın üzerinde olan kişilerin kalp krizi dahil olmak üzere kalp hastalıklarına yakalanma oranının yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu atış 62 ve altında ise risk daha azdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum