Aritmi Nedir? Kalp Ritim Bozukluğu Sebepleri ve Tedavisi

Pek çok kişinin başına gelen ve korkutan bir rahatsızlık olan kalp ritmi bozukluğunun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Aritmi Nedir? Kalp Ritim Bozukluğu Sebepleri ve Tedavisi

Tıp dilinde aritmi olarak adlandırılan kap ritim bozukluğu günümüzde sıkça rastlanan sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Kalbin çok hızlı veya çok yavaş atması sonucu ortaya çıkan bir tür hastalık olan kalp ritim bozukluğunun nedenlerini, belirtilerini, türlerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.

İşte kalp ritim bozukluğu hakkında bilinmesi gerekenler...

Kalp Ritim Bozukluğu Nedir?

kalp ritim bozukluğu

Kalp ritim bozukluğunun tıptaki adı aritmidir. Aritmi, kalbin hızlı, yavaş ya da düzensiz bir şekilde atması demektir. Kalp ritim bozukluğu her yaşta görülebilecek bir rahatsızlıktır. Ancak çok ciddi sorunlara neden olan bir rahatsızlık değildir.

Bazı durumlar aritmiye neden olmaktadır. Örneğin, istirahat ettiğinizde kalbiniz, dakikada 60 ya da 100 kez atar. Egzersiz yapıyorsanız kalbiniz çok daha hızlı atabilir. Bunların dışında, alkol, sigara, stres ve çok sık yapılan egzersizler aritmiye neden olmaktadır.

Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri

kalp ritim bozukluğu

Kalp ritim bozukluğunun nedenleri potasyum ve minerallerin anormal şekilde vücutta oluşu, geçmişte geçirilen kalp krizi, doğuştan olan kalp hastalığı, kalp büyümesi ve yetmezliği, akciğer hastalığı, anemi, stres, tansiyon, alkol, sigara, kullanılan bazı ilaçlar, depresyon ve hava kirliliğidir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenleri hayatınızdan çıkardığınız takdirde kalp ritim bozukluğu problemini hayatınızdan çıkarabilirsiniz. Tek yapmanız gereken hayatınızda yapabileceğiniz değişiklikleri yapmaktır.

Kalp Ritim Bozukluğu Belirtileri

kalp ritim bozukluğu

Kalp ritim bozukluğu ara ara ortaya çıkabileceği gibi sürekli olarak da kendini gösterebilir. Kişi kalp ritim bozukluğunu bazen hissedemeyebilir ya da sadece aktif olduğu anlarda hissedebilirler. Kalp ritim bozukluğu belirtileri ise yavaş ya da hızlı kalp atımı, göğüste ağrı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma, yorgunluk, soluk cilt ve terlemedir. Eğer kendinizde bu belirtilerden bir ya da birkaçını görüyorsanız mutlaka bir doktora gitmenizi öneririz.

Kalp Ritim Bozukluğu Türleri Nelerdir?

kalp ritim bozukluğu

Kalp ritim bozukluğunun birkaç tane türü bulunuyor. Bunlardan ilki olan Sinüs Taşikardisi kalp atışının hızlı atması anlamına gelir. Birden ortaya çıkabildiği gibi egzersiz sırasında da ortaya çıkabilir. Sinüs Bradikardisi ise kalp atışının yavaş olması anlamına gelir. Sporcularda çok sık görülmektedir. Vücut ısısı düştüğünde, uyku anında, soğukta kendini gösterir. Kalp atışı yavaş olduğu zamanlarda kendinizi her an bayılacakmış gibi hissedersiniz.

Ektopik kalp atışı, ekstra ortaya çıkan kalp atışıdır. Ektopik kalp atışında bir atış atlanmış gibi olur ve daha sonraki atış, yumruk gibi güçlüdür. Atriyal Fibrilasyon, çok sık görülen aritmi şekillerinden bir tanesidir. Atriyal fibrilasyonda ise kalp normalden hızlı olarak atar.

Supraventriküler Taşikardi, kalp kapakçıklarında ortaya çıkan elektrik akımıdır. Bu tip aritmide kalp atması gerekenden hızlı atar. Ventriküler Taşikardide ise kan çok hızlı bir şekilde pompalanır. Kalp durması bu tip aritmide gerçekleşir.

Ventriküler Fibrilasyonda kalp atımı çok hızlı ve düzensiz şekilde gerçekleşir. Ölümcül kalp durmalarının gerçekleştiği türdür. Kalp Bloğunda ise elektrik uyarımları kalp kapakçıklarına giderek problemle karşılaşır. Hasta Sinüs sendromu kalbin önce çok yavaş atıp daha sonra birden hızlanmasına neden olur.

Kalp Ritim Bozukluğu Olanlar Nasıl Beslenmeli?

kalp ritim bozukluğu

Amerikan Kalp Sağlığı Derneği (AHA), kalp ritim bozukluğuna sahip olan kişilerin doymuş yağlardan, kolesterol ve tuzdan mümkün olduğu kadar uzak durmasını öneriyor. Diyette ise meyve, sebze, kepekli tahıllar, yağsız et, kuruyemişler ve az yağlı ya da yağsız süt ürünleri tüketilmelidir. Beslenme şeklinizi buna göre ayarladığınız takdirde kalp ritim bozukluğu hastalığınızın tedavisine destek olabilirsiniz.

Kalp Ritim Bozukluğu Tedavisi

kalp ritim bozukluğu

Aritmiler genelde ciddi görülmez ve tedaviye ihtiyaç kalmaz. Bunun için doktorunuz muayenenizi yapar. Daha sonra tedavi gerektirecek bir durum varsa, çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Aritmi teşhisi için holter EKG, efor EKG, ekokardiografi ve kalp kateterizasyonu yöntemleri kullanılır. Doktorunuz bu tedavi yöntemlerini kullanarak kalp ritim bozuklarını ortadan kaldırır. Bu yöntemlerin yanında doktorunuz hayat tarzınızda değişiklik yapmanızı da isteyebilir.


İlginizi Çekebilir
Kalp Krizi Belirtileri ve TedavisiKalp Çarpıntısına İyi Gelen Şeyler

Kalp ritim bozukluğunun sebebi nedir?

Kalp ritim bozukluğunun nedenleri doğumdan gelen kalp rahatsızlıkları, önceden kalp krizi geçirmiş olmak, sonradan oluşan kalp rahatsızlıkları, stres, anksiyete, depresyon, vitaminsizlik ve kansızlıktır. Bu nedenlerden bir ya da birkaçı sizde varsa kalp ritim bozukluğu bu yüzden ortaya çıkmıştır.

Kalp ritim bozukluğu nelere yol açar?

Kalp ritim bozukluğu tedavi edilmediği taktirde kişinin hayat kalitesini bozmaktadır. Hastalarda ilk olarak yoğun endişeye neden olan çarpıntı ve bayılma oluşur. Sürekli olarak çarpıntı ortaya çıkması durumunda bu yakınmalar ani ölüme veya kalp yetmezliğine neden olabilir. Bazı özel ritim bozukluklarında ise beyne pıhtı atması sonucu hasta felç olabilir.

Ritim bozukluğu ne zaman tehlikelidir?

Bayılma, baş dönmesi, geçici görme kaybı, kalbin yerinden çıkacakmış gibi yakınmalarla birlikte yaşanan ritim bozukluğu oldukça tehlikelidir. Bu tür yakınmaları kendinizde gördüğünüz takdirde bir an önce uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Ritim bozukluğu olduğu nasıl anlaşılır?

Ritim bozukluğu rahatsızlığın en büyük belirtisi çarpıntıdır. Bunun yanı sıra tekleme hissi, baş dönmesi, göz kararması, fenalık, göğüste sıkıntı hissi, baskı veya ağrı, şuur kaybı ve kalp vuruşlarının düzensiz hissedilmesi ritim bozukluğunu anlayabileceğiniz belirtilerdir.

Kalp ritim bozukluğu nasıl teşhis edilir?

Bu rahatsızlığın teşhis edilebilmesi için doktorunuz sizden elektrokardiyografi (EKG) isteyecektir. Bu tetkik kalbin elektriksel atımları ile ilgili bir grafik oluşturur. Bu grafik yardımıyla da kalpte ritim bozukluğu olup olmadığı öğrenilir.

Kalp ritim bozukluğu tedavi edilebilir mi?

Her ne kadar çoğu kalp ritim bozukluğu rahatsızlığı masum sebepler yüzünden ortaya çıksa ve zararsız olsa da bazı hastalarda durum ciddi olabilir. Bu durum hastanın bir an önce tedavi olması gerekir. Bu durumda doktor hastaya başta yaşam tarzınızda yapacağı değişiklikler olmak üzere birçok tedavi yöntemini önerir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum