Damar Sertliğine İyi Gelen Besinler, Bitkiler ve Çaylar

Damar sertliği hastalığına iyi gelecek besinler, bitkiler, içecekler ve bitki çayları, meyveler, sebzeler sizlerle.
Damar Sertliğine İyi Gelen Besinler, Bitkiler ve Çaylar

Günümüzde genellikle ileri ki yaşlarda görülen bir hastalık olan damar sertliği hastalığı damar yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Türkiye'de son dönemde sıkça rastlanan bir hastalık olan damar sertliğine iyi gelen besinler arasında çilek, badem, lahana, ıspanak, yoğurt, ahududu, balık, domates, yulaf, tarçın ve kuşkonmazdır.

Damar Sertliğini Giderecek Bitkiler

Damar Sertliğine İyi Gelen Besinler

Damar sertliğine iyi gelen bitkiler arasında melisa otu, zerdeçal, kuşkonmaz, tarçın, keşişkülahı, sarımsak, yaban mersini yer almaktadır.

Sizlere bahsetmiş olduğumuz şifalı bitkiler sayesinde damar sertliği ortadan kaldırılır. Düzenli olarak tüketilmesi ve yeterli miktarda alınması gerekmektedir. Bol miktarda alınırsa da sakıncalıdır. Damar kireçlenmesi, damar sertliği, damar tıkanıklığı gibi sorunlar önerdiğimiz bitkiler ile sorun olmaktan çıkacaktır. 

Damar Sertliğine Faydalı Bitki Çayları ve İçecekler

Damar Sertliğine İyi Gelen Besinler

Damar sertliğine iyi gelen bitki çayları ve içecekler içerisinde yeşil çay, ada çayı, zerdeçal, kahve, elma suyu, portakal suyu, nar suyu, soğan suyu, ayran, limon suyu vardır. 

Yukarıdaki içecekler ve bitki çayları sayesinde kan pıhtılaşması gibi sorunlar önlenir. Damarlar rahatlar, kan temizlenir, damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi hastalıklarının önüne geçilir. Sizlere önerdiğimiz içecekler bol bol tüketilmelidir. Aşırıya kaçılmadığı sürece vücuda birçok faydası vardır.

Damar Sertliğini Önleyen İlaçlar

Damar Sertliğine İyi Gelen Besinler

Kolestrolü yüksek seviyede olan hastalarda görülmüş olan damar sertliği tedavisinde kolestrol düşürücü ilaçlar tercih edilmektedir. Yüksek tansiyon hastalarında ise tansiyon düşürücü kullanılmaktadır. Kan şekeri yüksek damar sertliği olan hastalarda da diyabete yönelik ilaç tedavisi uygulanır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz kolestrol, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklardan birine sahipseniz mutlaka aile hekiminize başvurup ilaç kullanın.

Damar Sertliğini Onaran Besinler

Damar Sertliğine İyi Gelen Besinler

Damar yapısının bozulmasına neden olan damar sertliği hastalığının önlenmesi için çilek, yaban mersini, fasulye, balık, domates, soğan, yoğurt, zencefil, tarçın, keten tohumu, lahana, brokoli, ıspanak, pancar, yulaf gibi besinler tüketilmelidir.

Yukarıdaki besinler, damar sertliğini hafifletmeye yardımcıdır. Tıkanmış arterlerin açılmasını sağlar, kan şekeri düzeyini düşürür, diyabete karşı korur. Kan damarları içerisindeki iltihabın azalmasını sağlarlar.

Damar Sertliğine Yararlı Meyveler ve Sebzeler

Damar Sertliğine İyi Gelen Besinler

Damar sertliğine iyi gelen meyve sebzeler pazı, lahana, ıspanak, marul, roka, maydanoz, pancar, lahana, brokoli, karnabahar, zencefil, limon, domates, çilek, yaban mersini, ahududu olarak bilinmektedir.

Damar sertliği hastalığı konulmuş kişiler düzenli olarak sağlık taraması yaptırmalı, doğru besinleri tüketmelidir. Damar sertliğine iyi gelecek olan meyve ve sebzeleri tüketerek bu hastalığı etkisini azaltabilir. 


Damar sertliği nedir?

Damarların esnekliğini kaybetmesi haline damar sertliği denilmektedir. Damar sertliği tıp dilinde ateroskleroz olarak adlandırılmaktadır. Damar sertliği oluştuktan sonra damarın iç kısmına doğru plaklar meydana gelmektedir. Bu plakların adı ateromatözdür. Bu plaklar damarın tıkanmasına ve damar yapısının bozulmasına neden olmaktadır.

 Damarlar genellikle esnek yapıdadır fakat bu durum sağlık problemi olmayan kişiler için geçerlidir. Atar damarların esnekliği aynı zamanda vücudun denge durumuna göre değişmektedir. Vücudun denge durumuna göre damarlar genişler ya da daralır. Bu şekilde damarlardan geçen kan miktarı ayarlanmaktadır. Bazı nedenlerden dolayı atardamarlarda duvarı bağ dokusu ile kaplanma durumunda damarlar esnekliğini kaybetmektedir.

Damar sertliği nelere neden olur?

Bu hastalık farklı hastalıklara neden olabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Kişide hasarlar ve ölümlere neden olabilir. Belirti ya da bulguları görülen kişi tedavi altına alınmalıdır. 

Damar sertliği belirtileri nelerdir?

Damar sertliği hastalığı ilk olarak kendini göstermektedir. Herhangi bir bulgu ya da belirti vermez fakat kontroller sonrasında tespit edilmektedir. Damar kapaklarında zedelenmeler hastalığın ilk aşaması olarak bilinmektedir. Damar sertliğinin ilk olarak kalpte görülmesi tehlikeli bir durumdur. Bu durum nedeniyle kalp kası düzenli olarak kasılıp, gevşemede zorluk çekerek belirti vermektedir. Göğüs sıkışmaları birçok kişide görülen belirtiler arasındadır. Bu durum kişide şiddetli ağrılar hissedilmesine neden olmaktadır. Kalp ritmi bozuklukları damar sertliği hastalığının en büyük belirtisidir. Bacaklarda görülen damar sertliği ise kasılmalar halinde görülmektedir. Bacakta kramplar halinde belirti vermektedir. 

  • Kalp ritmi bozuklukları
  • Kalp kapaklarında zedelenmeler
  • Göğüs sıkışması
  • Göğüste ağrı
  • Bacaklarda kramp
  • Bacaklarda kasılma

Damar Sertliği Nedenleri

Damar sertliğine neden olan faktörler arasında genetik durumlar, çok sigara tüketmek, yüksek tansiyon, diyabet hastalığı, düzensiz beslenme gelmektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı damar sertliği ortaya çıkar.

Damar sertliği genlerden dolayı oluşur mu?

Damar sertliğinin en büyük etkeni genetik durumlardır. Genetik nedenler kontrol edilemeyen damar sertliği olarak adlandırılmaktadır. Damar sertliği kişinin ailesinin genlerinden dolayı meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genel nedenlerinden biri ise yaşa bağlıdır. Yaşın ilerlemesi ile bazı kişilerde damar sertliği sıklıkla görülür. 

Damar sertliği kimlerde daha sık görülür?

Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Cinsiyete bağlı nedenlerde görülmektedir. Kadınlarda ise genellikle menopoz sonrasında görülür. Nedeni ise hormonal durumlardır. Damar sertliğinde en önemli etkenlerden biri de yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyon, damar sertliğine neden olan bir hastalıktır.

Diyabet hastalığı damar sertliğine neden olur mu?

Aynı zamanda diyabet hastalığı da damar sertliğine neden olmaktadır. Bunların yanı sıra düzensiz beslenme her hastalığa yol açtığı gibi bu hastalığa da neden olmaktadır.

Sigara damar sertliğini tetikler mi?

Diğer bir faktör ise sigaradır. Sigara damar sertliği hastalığına etkisi olan bir durumdur. Aşırı tüketilen sigaralar damar sertliğine sebebiyet vermektedir. Aynı zamanda sigara içilen ortamlarda bulunmak dahi damar sertliğine neden olabiliyor. Bu durumu yaşayan kişilere pasif içici denilmektedir. Pasif içici kişilerin damar sertliği hastalığına yakalanma riski oldukça yüksektir.

Damar sertliği tedavisi nasıl olur?

Damar sertliği teşhisinde ultrason yöntemi kullanılmaktadır. Bu şekilde damarlar incelenmektedir. Tıkanıklık olup olmadığı tespit edilir ve bunun sonucuna göre tedavi uygulanmaya başlanır. Damar sertliği tedavisi hastalığın derecesine ve damarların durumuna göre belirlenmektedir. Eğer damar sertliği hafif ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır fakat damar sertliği ileri boyutlarda ise cerrahi müdahale uygulanmalıdır. Bu durumda bypass ameliyatı yapılmaktadır. 

Damar sertliği olabilecek kişiler kimlerdir?

Damar sertliğine yatkın olan kişiler 50 yaş üzeri insanlar, yüksek tansiyonu olanlar, kan yağlarının yüksek değerlerde olması, yüksek kan homosist düzeyi, diyabet hastaları ve sigara kullananlardır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.