Kardiyomiyopati Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kalp kası hastalıkları olarak tanımlanan kardiyomiyopatinin nedenlerini, belirtilerini, tiplerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Kardiyomiyopati Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Genellikle damar tıkanıklığı yüzünden ortaya çıkan kardiyomiyopati, en çok çocuklarda görüldüğü ve anlaşılamadığı için oldukça tehlikelidir. Bu yüzden içeriğimizde hastalık hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik. Yazımızda kardiyomiyopati nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir, tipleri nelerdir, tedavisi ve ameliyatı nasıl olur gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte kardiyomiyopati hakkında bilinmesi gerekenler...

Kardiyomiyopati Nedir?

Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati, kalp yetmezliğinden ve kalp kası bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Kalp kasının kasılma gücünün azalmasıyla birlikte ortaya çıkan kalp kası hastalığı çeşitli nedenler sonucunda meydana gelebilir. Yapılan gözlemler sonucuna göre kardiyomiyopatilerin yaklaşık %50’si 2 yaş altında başladığı belirtilmektedir.

Kardiyomiyopati birçok kalp hastalığını nitelendiren genel bir terimdir. Kalp kasının zarar görmesiyle birlikte kalp fonksiyonunda meydana gelen bazı bozulmalar kardiyomiyopatinin başlıca nedenlerindendir.

Kardiyomiyopati Neden Olur?

Kardiyomiyopati

Kalp kası hastalığı birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Damar tıkanıklığından genetik etkenlere kadar birçok unsurun etkili rol oynadığı kardiyomiyopatide 4 tip bulunması bu nedenlerin kişiden kişiye değişkenlik göstermesine neden olmaktadır.

Ailesinde kalp kası hastalığı geçmişi olan kişiler risk grubunda yer almaktadır. Ayrıca kalp damarı tıkanıklığına bağlı kalp krizi, diyabet, bazı zehirlenmeler, bazı iltihabi hastalıklar, ritim bozukluğu, hipertansiyon, düzensiz beslenme, kokain kullanımı, alkol ve sigara tüketimi gibi unsurlar kardiyomiyopati hastalığının başlıca nedenlerindendir.

Kalp Kası Hastalığı Belirtileri

Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati hastalığını göstermiş olduğu birkaç belirti sayesinde anlayabiliriz. Göğüs ağrısı, halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı, çarpıntı, bacaklarda görülen şişkinlik (ödem) ve bayılma bu belirtiler arasında en sık rastlanılanıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilerden birkaçını kendinizde ya da çocuğunuzda görüyorsanız bir an önce doktora başvurmanız gerekiyor. Doktor bu belirtilerin kaynağını yapacağı testler sayesinde tespit edecek ve buna uygun bir tedaviyi başlatacaktır.

Kardiyomiyopati Tipleri

Kalp kası hastalığının dört farklı tipi bulunuyor. Bunlar dilate, hipertrofik, restriktif ve aritmojenik kardiyomiyopatilerdir.

Dilate Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati

100 bin kişiden 30’unda görülen bu hastalık, en sık görülen kardiyomiyopati tipi olarak nitelendirilmektedir. Kalbin genellikle sol ve bazı durumlarda sağ tarafının kasılma fonksiyonun güçsüzleşmesiyle birlikte genişlemesidir.

Sol veya sağ ventrikülün genişlemesiyle birlikte kalbin kan pompalama fonksiyonunda azalma görülür. Her yaş grubundaki bireyde gözlenebilen dilate kardiyomiyopati, genellikle orta yaş grubunda sıkça karşımıza çıkar. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık ortaya çıkan bu hastalık, ailesinde dilate kardiyomiyopati hastası olan kişilerde daha fazla görülmektedir.

Kardiyomiyopati

Dilate kardiyomiyopati hastalığın herhangi bir evresinde ortaya çıkabilmektedir ve bazı durumlarda belirti vermeyebilir. Halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı, bayılma ve ciddi ritim bozuklukları dilate kardiyomiyopatinin belirtileri olarak sıralanabilir. Belirtilerin arasında yer alan ciddi ritim bozukluğu ani ölümlere neden olabilir. Bu yüzden oldukça dikkatli olmalı ve tedaviyi aksatmamalıyız.

Dilate kardiyomiyopati hastalığının oluşma nedenleri ise kalp damar tıkanıklığı, kororer arter hastalıkları, kalp kapağı hastalıkları, kanser, viral enfeksiyonlar, kemoterapi, radyoterapi ve genetik etkenlerdir. Bu nedenler yüzünden bireyde dilate kardiyomiyopati rahatsızlığı oluşabilmektedir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati

Genetik bir hastalık olduğu belirtilen hipertrofik kardiyomiyopati, kalbin sol ventrikülün duvar kalınlığının aşırı artış göstermesidir. 500 kişinden 1’inde gözlemlenen hipertrofik kardiyomiyopati, kalınlaşma ve büyüme nedeniyle kalbin sol ventrikül odacığının daralmasına neden olur.

Çocukluk döneminde ortaya çıkan hipertrofik kardiyomiyopati daha şiddetli seyretmektedir. Ancak herhangi bir yaşta da oluşabilmektedir. Hastalığın bu tipinde genetik etkenler önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle ailesinde hipertrofik kardiyomiyopati hastası bulunan kişiler risk grubunda yer alırlar.

Kardiyomiyopati

Hipertrofik kardiyomiyopati hastalarının hayati tehdit oluşturan kalp ritim problemi taşımaları oldukça önemli ve ciddi bir durumdur. Ailede ani kalp ölümü olması, kalp duvar kalınlığının artması, efor gerektiren egzersiz sonucunda tansiyon düşmesi ve bayılma gibi durumlar ani ölüm riskini yükselten unsurlardandır.

Hipertrofik kardiyomiyopatinin belirtileri ise nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve bayılmadır. Bu belirtiler çoğu kalp hastalıkları ile aynı olduğu için karıştırılabilmektedir. Bu durumda belirtileri gördüğünüz anda doktora görünmeniz gerektiğini söyleyelim.

Restriktif Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati

Kalp kasının daha sert olması nedeniyle her kalp atışı sırasında kalbin kanla dolması zorlaşır. Bir başka deyişle bu hastalıkta kalbin içine dolacak kanda sorunlar meydana geldiğini söyleyebiliriz. Sıklıkla yaşlılarda gözlemlenen bu durum hemen hemen her yaş grubunda ortaya çıkabilir.

Çeşitli kalp hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabileceği düşünülen bu tip kardiyomiyopatinin kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Toplumda görülme sıklığı oldukça az olan bu hastalığın ilerleyen dönemlerinde tek tedavisi kalp naklidir.

Restriktif kardiyomiyopatinin belirtileri vücudun çeşitli bölgelerinde görülen ödem, fonksiyon kaybı ve karnın su toplamasına bağlı karın şişliğidir. Bu belirtiler bireyde restriktif kardiyomiyopati olduğunu haber vermektedir.

Aritmojenik Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati

Kalp yetmezliğine neden olan aritmojenik kardiyomiyopati, genellikle kalbin sağ ventrikülünün ucunda yağ birikimi ile belirti vermektedir. Aritmojenik kardiyomiyopati kalp yetmezliğinin yanı sıra fonksiyon kaybına da neden olmaktadır. Nedeni henüz kesin olarak bilinmeyen aritmojenik kardiyomiyopatinin genetik geçişli olabileceği düşünülmektedir.

Kardiyomiyopati Tedavisi

Kardiyomiyopati

Kardiyomiyopati yani kalp kası hastalığının tedavisi türüne göre değişkenlik göstermektedir. Tek bir tedavi yöntemi bulunmayan kardiyomiyopatinin seyri, evresi ve türüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Damar tıkanıklığının söz konusu olması durumunda balon yöntemi veya bypass ameliyatı uygulanabilir. Kalınlaşmanın neden olduğu tıkanıklıklarda ise uygulanan ilaç tedavileri ile kasın gevşemesi ve tıkanıklığın azalması amaçlanır.

Uygulanan ilaç tedavileri kalbin daha rahat çalışmasını sağlarken kan basıncının düşmesine de yardımcı olur. Kullanılan ilaçların arasında yer alan kan sulandırıcılar ise damar tıkanıklığını en aza indirerek felç riskini önler.

Uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise kalp pilidir. Hastaya takılan kalp pili ile ritim bozukluğu önlenir ve kalbin vuruş yönü değiştirilerek kalınlaşmaya bağlı tıkanıklık en aza indirilir. Bir diğer kalp pili uygulaması ise 3 odacığa yerleştirilen kalp pilidir. Bu yöntem kalp yetmezliğinin tedavisinde oldukça önemlidir. Implantable cardioverter defibrillatör (ICD) ismindeki cihazlar ile hayati risk taşıyan ritim bozuklukları tedavi edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kalp Spazmı Nedenleri ve BelirtileriKalp Yetmezliği Nedir?
Kronik Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir?Kalp Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi
Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir?İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

Kardiyomiyopati ne demek?

Kalbin işlevlerini yerine getirememesine neden olan kalp kası hastalıklarına kardiyomiyopati denmektedir. Kalp nakli ile tedavisi mümkün olan bu hastalık, oldukça tehlikeli olduğu için bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Kardiyomiyopati kimlerde görülür?

Bu hastalık çoğunlukla çocuklarda ve genç erişkin bireylerde karşımıza çıkmaktadır. Bu bireylerde kalp kası kalınlaşır ve kalbin şeklini bozar. Bunun sonucunda da kalp duvarı sertleşerek kalbe kan pompalamakta zorlanır.

Kardiyomiyopati geçer mi?

Kardiyomiyopati hastalığı iyileşebilmektedir. Çoğunlukla ergenlik döneminde ortaya çıkan hastalığın belirtileri herhangi bir zamanda nüksedebilmektedir. Ancak uygulanan tedaviler sayesinde kardiyomiyopatiden kurtulmak mümkündür.

En tehlikeli kalp hastalığı nedir?

En tehlikeli kalp hastalığı kalp rahatsızlıkları arasında en yüksek ölüm oranına sahip olan koroner arter hastalıklarıdır. Bu hastalık kalbin çevresinde bulunan ve onu besleyen damarlarda meydana gelen tıkanmalar sonucunda oluşmaktadır.

Kalp kası düzelir mi?

Hasar gören kalp kası hücreleri kendilerini yenileyemez. Bu yüzden de hastalık kendi kendine geçmez. Ancak uygulanacak tedavi yöntemleri sayesinde hasar gören kalp adalesinin eski işlevine kavuşması sağlanabilmektedir.

Kardiyomiyopati nasıl teşhis edilir?

Hastalığın teşhisi için alanında uzman bir Kardiyoloji doktoruna başvurmak gerekiyor. Doktor yapacağı özellikle EKO gibi tetkikler sayesinde hastalığın tanısını koyacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.