İskemik Kalp Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Kalbin fonksiyonlarını yapamamasına sebebiyet veren iskemik kalp hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
İskemik Kalp Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Gelişmiş ülkelerde en etken ölüm sebebi olan iskemik kalp hastalığı, erken teşhis ve tedavi ile iyileştirilebilir bir rahatsızlıktır. Bu yüzden hastalıktan şüphelenmeniz durumunda bir an önce doktora görünmelisiniz. İçeriğimizde iskemik kalp hastalığı hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsettik.

İşte istemik kalp hastalığı hakkında tüm bilgiler...

İskemik Kalp Hastalığı Nedir?

İskemik Kalp Hastalığı

İskemik kalp hastalığı, kalp kasının çeşitli nedenlerden dolayı beslenememesi durumunda ortaya çıkan rahatsızlığa denmektedir. Bu hastalık kalbi besleyen koroner damarların, damar sertliği nedeniyle tıkanma ve daralması yüzünden oluşur.

Tıkanma sebebiyle kalp gerekli olan oksijeni ve besin maddelerini alamaz. Bu nedenle kalbin fonksiyonları bozulur ve çeşitli şikayetlerin oluşmasına neden olur. Bu durum kronik iskemik kalp hastalığı olarak adlandırılmaktadır.

İskemik Kalp Hastalığı Belirtileri

İskemik Kalp Hastalığı

İskemik kalp hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Göğüste baskı, boyun ağrısı, kol ağrısı, karın bölgesinde ağrı, çene ve dişlerde ağrı, çarpıntı, nefes darlığı ve yorgunluk hastalığın göstermiş olduğu belirtilerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler iskemik kalp hastalığına yakalanan bireylerde görülen genel semptomlardır. Bu belirtilerden birkaçını kendinizde ya da çevrenizdeki birinde görüyorsanız bir an önce doktora başvurmalısınız. Doktor gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra hastalığı teşhis edecek ve tedavi sürecini başlatacaktır.

İskemik Kalp Hastalığı Nedenleri

İskemik Kalp Hastalığı

İskemik kalp hastalığı çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Ancak bu hastalığın oluşmasının altında yatan ana nedeni kalbi besleyen damarların tıkanması ve daralması olarak ifade edebiliriz.

İskemik kalp hastalığının oluşmasına sebebiyet veren diğer nedenler ise kalp spazmı, iltihaplanma, doğumsal bozukluklar, kalp duvarlarının kalınlaşması ve kansızlıktır. Bu nedenlerden biri dahi siz de olsa iskemik kalp hastalığı ortaya çıkabilir. Bu yüzden hastalığın belirtilerini iyi takip etmelisiniz.

İskemik Kalp Hastalığı Kimlerde Görülür?

İskemik Kalp Hastalığı

İskemik kalp hastalığı özellikle gelişmiş ülkelerde en fazla ölüme neden olan kalp hastalığıdır. Bu hastalık cinsiyet fark etmeksizin hem erkeklerde hem de kadınlarda oluşma ihtimali olan ciddi bir rahatsızlıktır.

Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık erkeklerde daha genç yaşlarda görülürken, kadınlarda menopoz sonrasında oluşur. İskemik kalp hastalığı ani ölümlere neden olduğundan bir an önce tedavi edilmelidir. En sık da kadınlarda ölümlere sebebiyet verir.

İskemik Kalp Hastalığı Tedavisi

İskemik Kalp Hastalığı

İskemik kalp hastalığının tedavisinde iki farklı amaç vardır. Bunlar hastalığın şikayetlerinin azaltılması ve hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Şikayetlerin azaltılması için doktorlar ilaç tedavisi uygulamaktadır.

İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Cerrahi yöntemlerde ise stent ya da balon takılmaktadır. Bu süreçte doktorun da onayıyla hasta ilaç kullanımına devam edebilir. İlaçlar hastanın şikayetlerinin azalmasında yardımcı olarak tedaviye de destek olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kalp Spazmı Nedenleri ve BelirtileriKalp Yetmezliği Nedir?
Kronik Romatizmal Kalp Hastalığı Nedir?Kardiyomiyopati Belirtileri ve Tedavisi
Kalp Büyümesi Neden Olur?Mitral Kapak Hastalıkları Nelerdir?

İskemik kalp hastalığı iyileşir mi?

İskemik kalp hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Hastalar ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi yöntemleri sayesinde iyileşebilmektedir. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yeterli olurken bazılarında kalbe stent ya da balon takmak gerekebilir.

İskemik kalp hastalığı nasıl anlaşılır?

İskemik kalp hastalığının var olduğunu anlamak için göstermiş olduğu bulgulara bakmamız gerekiyor. Kişide göğüs ağrısı, baskı, yanma ve sıkışma varsa iskemik kalp hastalığında şüphelenilmelidir. Eğer bu bulgular boyun, omuz ve çenede de görülüyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

İskemi kalp krizine neden olur mu?

Bazı bölgelerde gerçekleşen damar tıkanıklarının ciddi sonuçları olabilir. Örnek olarak kalp damarlarında gerçekleşen iskemi, düzensiz kalp atışına ve kalp yetmezliğinin yanı sıra kalp krizine de neden olabilmektedir.

İskemik ağrı nasıl olur?

İskemik ağrı göğüs ortasında baskı, göğüs duvarına basınç hissi ve sanki biri göğüs üzerine çıkıp otururmuşçasına ağrı olarak tanımlanmaktadır. Bu ağrı kalp kasının oksijen ihtiyacını arttıran aktivite ya da durumlarda oluşmaktadır.

İskemik kalp hastalığı neden olur?

Kalbi besleyen koroner damarların ateroskleroz yüzünden tıkanması ya da daralmasını sonucunda kalbin ihtiyaç duyduğu besin ve oksijeni alamaması fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olur. Bu duruma iskemik kalp hastalığı denmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum