Mate Çayı Nedir? Mate Çayının İnsan Sağlığına 10 Faydası

Zayıflatıcı etkisiyle bilinen mate çayının faydaları ve kullanımına dair bazı araştırmalar yaptık. İşte Mate çayının mucizevi 10 faydası...
Mate Çayı Nedir? Mate Çayının İnsan Sağlığına 10 Faydası

Mate Çayının Faydaları

Güney Amerika’da yetişen ve “Yerba Mate” olarak adlandırılan ağacın yapraklarından elde edilen mate çayı, zayıflatıcı etkisiyle bilinmektedir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan mate çayı, içeriğinde 24 vitamin, 15 amino asit ve çeşitli antioksidanlar barındırmaktadır.

A grubu vitaminleri, C, B1, B6 ve niasin gibi vitaminleri içeren mate çayı aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum gibi birbirinden önemli minerallerde sahiptir. Yerba mate ağacı, 12 ay boyunca yapraklarını çok fazla dökmeyen bir ağaç çeşididir. Tropik veya yarı tropik iklimlerde yetişen mate çayı, Avrupa’da “yeşil altın” olarak adlandırılmaktadır.

Mate Çayının Faydaları Listesi

SıraFaydaEtki
1Canlılık KatarHücre Yenilenmesi
2Bağışıklığı GüçlendirirEnfeksiyon Önler
3İştahı AzaltırZayıflamaya Yardımcı
4Uykuyu DüzenlerStres Azaltır
5 Metabolizmayı HızlandırırKilo Verdirir
6Yağları EritirKaraciğer Sağlığını Korur
7Depresyonu ÖnlerPsikoloji Düzenler
8Kalp-Damar Sağlığını KorurDüzenli Kan Dolaşımı
9Mideyi KorurMikrop Koruyucu
10İdrar SöktürürEnfeksiyon Önleme

İşte mate çayının vücudumuza sağladığı 10 fayda...

1. Canlılık Kazandırır

Mate Çayı Faydaları

Vücudun yenilenmesi ve yeni hücrelerin üretilmesi için besleyici bir ürün olan Mate çayı bu özelliği sayesinde cilde etki eder ve gençleşme sağlar. Vücudumuzun dengesini sağlayan bu çay sayesinde hem cildinizde hem de saçlarınızda bir canlılık fark edeceksiniz. Ayrıca bu canlılık enerjinize ve hayatınıza da yansıyacaktır.

2. Bağışıklığı Güçlendirir

Mate Çayı Faydaları

Bağışıklık sistemine direkt etki eden Mate çayı, mikroplara karşı savaşarak bağışıklık sağlar. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Mate çayı, özellikle kış aylarında tüketilerek enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.

3. İştahı Azaltır

Mate Çayı Faydaları

Zayıflamak isteyenlerin sıklıkla tükettiği Mate çayı içerdiği besinler sayesinde vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Bu sayede vücudumuzun açlık hissiyatı düşer. Bu durumda diyet yapanlar için oldukça pozitif bir durumdur. Diyetlerinize Mate çayını eklemenizi tavsiye ediyoruz.

4. Uykuyu Düzenler

Mate Çayı Faydaları

Sağlıklı beslenmenin getirdiği enerji, vücudun fonksiyonlarını düzene sokar ve ihtiyacınız olan uykuyu doğru zamanda almanıza yardımcı olur. Her gün tüketeceğiniz bir fincan Yerba Mate çayı, geceleri düzenli ve deliksiz bir uyku çekmenizi sağlayacaktır. Düzenli çalışan bir vücut stresten uzak olacağı için uykunuz bölünmeyecektir.

5. Metabolizmayı Hızlandırır

Mate Çayı Faydaları

Kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandıran bu bitki çayı, vücudun enerji üretimini arttırır. Bu sayede kilo verme işlemi daha kolay hale gelir. Ayrıca sağlıklı beslenme de düzenli çalışan bir metabolizmadan geçmektedir. Gün içerisinde zinde olmanın ilk yolu ise yine canlı bir metabolizmadan geçiyor.

6. Yağları Eritir

Mate Çayı Faydaları

Kilo vermek isteyenler için önerdiğimiz Mate çayı vücudumuzda biriken yağların ortadan kaybolmasını sağlıyor. metabolizmayı ve kan dolaşımını tetikleyen çay, vücudun sürekli olarak enerji üretmesini destekliyor. Bu sayede yağ enzimleri yakılarak enerji ortaya çıkartılıyor. Ayrıca karaciğer yağlanması gibi durumlarda da mate çayı kullanımı tavsiye edilmektedir.

7. Depresyona İyi Gelir

Mate Çayı Faydaları

"Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" atasözünü hatırlatarak Mate çayının depresyon etkilerinden bahsedelim. İlk olarak vücudumuzun düzenli çalışmasını sağlayan Mate çayı, sağlık açısından oluşan problemleri ortadan kaldırır ve zinde bir vücut sunar.

Bu durumda direkt olarak psikolojimizi pozitif yönde etkiler. Hastalıklardan ırak ve sağlam bir uyku çeken insanların negatif enerjiye kapılmaları oldukça düşük bir ihtimaldir.

8. Kalp-Damar Sağlığına Katkı Sağlar

Mate Çayı Faydaları

Kan damarlarına iyi gelen Mate çayı, metabolizmayı canlandırarak kan dolaşımının düzenli bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu durumda direkt olarak kalp sağlığına etki etmektedir. Damar tıkanıklığı gibi problemlere önceden etki eden mate çayı, bu sayede adeta bir hayat kurtarıcı olarak tasvir edilebilir.

9. Mideye İyi Gelir

Mate Çayı Faydaları

Sindirimi ve hazımsızlığı ortadan kaldıran Mate çayı, bağışıklık sistemini koruduğu gibi boşaltım sistemindeki aksaklıklara da geçit vermez. Bu durumda midenin düzgün bir şekilde çalışmasına olanak sağlar. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarını tetikleyen stresi ortadan kaldıran mate çayı, midede biriken mikroplarla da savaşır.

10. İdrar Söktürücüdür

Mate Çayı Faydaları

İdrar yolu enfeksiyonları ile karşı karşıya kalanlar için önerilen bitki çaylarından biri olan Mate çayı, boşaltım sistemindeki aksaklıkları düzenler. Enfeksiyonlara ve mikroplara karşı savaşan bu çay, içerdiği mineraller sayesinde idrar söktürücü görevi görmektedir.


En İyi Mate Çayı Listesi

SıraMarkaHacim/Adetneoldu Puanı
1Arifoğlu150 g10/9.9
2Beta Tea Mate50 g10/9.8
3Nurs Mate42 Adet10/9.6
Amazon
Fiyatlarını Gör
Mate
Çayı Markaları
Aradığın
Fiyatları Gör

Mate Çayı Tavsiyesi

İçeriğimizin bu kısmında tamamen organik olan mate çayı ürünlerini inceleyeceğiz. İşte en iyi mate çayı ürünleri.

1. Arifoğlu Mate Yaprağı Bitki Çayı

Mate Çayı

Amazon
Fiyatını Gör
Arifoğlu
Mate Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Taze Mate yapraklarından elde edilen ve özenle paketlenen Arifoğlu mate çayını günlük olarak tüketebilirsiniz. Bu sayede gün içerisinde ihtiyaç duyduğunuz enerji ve şifayı alabilirsiniz. Birçok hastalığın şifası olan mate çayını demleme yöntemi ile hazır hale getirebilirsiniz. Arifoğlu mate çayını kaynatılmış suyun içerisine dökerek 5 dakika bekletin ve sonrasında afiyetle için.

2. Beta Tea Mate Bitki Çayı (Arjantin Çayı) Dünya Çayları

Mate Çayı

Amazon
Fiyatını Gör
Beta
Mate Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Güney Amerika kıtasında asırlardır şife niyetiyle kullanılan Mate yapraklarından hazırlanan bu ürün, insan sağlığına birçok faydası ile biliniyor. Arjantin'de günlük olarak tüketilen bu bitki çayı, son yıllarda ülkemizde de tercih edilir oldu. Mide rahatsızlıkları, kilo verme, aşırı yağlanma ve uykusuzluk problemlerine karşı Beta Tea markasının üretmiş olduğu bu bitki çayını kullanabilirsiniz.

3. Nurs Mate Yapraklı Karışık Bitki Çayı

Mate Çayı

Amazon
Fiyatını Gör
Nurs
Mate Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör

Poşet çay veya dökme çay formunda hazırlanan ve Nurs markası altında satışa sunulan Mate çayı, günlük olarak tüketilebilmektedir. Meta çayının yararları kadar zararları da göz önüne alındığında orijinal markaların kullanımı sizler için daha doğru olacaktır. Nurs mate çayını günlük hayatın stres ve sıkıntısından kurtulmak ve sağlıklı bir metabolizmaya sahip olmak adına kullanabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Rezene Çayının Mucizevi FaydalarıSarımsak Çayının Faydaları
Yeşil Çayın FaydalarıAda Çayının İnsan Sağlığına Faydaları
Karabaş Otu Çayının FaydalarıAltın Otu Çayının Mucizevi Faydaları
Kuşburnu Çayının Bilinmeyen FaydalarıDemlikteki Çay Posasının Faydaları

Mate çayı ne işe yarar?

Mate çayı kan şekerini düşürür, diyabetin yaratmış olduğu kalp çarpıntısı, bulanık görme, ciltte kuruluk, yorgunluk hissi gibi durumları ortadan kaldırır. Sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır. Uykusuzluk, stres gibi problemleri azaltır.

Mate çayı ne zaman içilmeli?

Mate çayı günde 2 fincandan fazla tüketilmemelidir. Tüketildiği taktirde vücuda zarar verir. Aç karna tüketildiğinde etkisini daha iyi gösteren mate çayı akşam veya öğle saatlerinde de içilebilir.

Mate çayı nedir?

Paraguay yağmur ormanlarında doğal olarak yetişen yerba mate ağacından elde edilen mate çayı aynı zamanda “paraguay çayı” olarak da bilinmektedir. Kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içeren mate çayı, obezite tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.

Mate çayı faydaları nelerdir?

Vücut sağlığına önemli katkılarda bulunan mate çayı, Latin Amerika yerlileri tarafından sihirli çay olarak nitelendirilmektedir. Zayıflatıcı etkisiyle bilinen mate çayı, susuzluğu ve açlığı giderdiği gibi vücudun güç kazanmasına da yardımcı olur.

Mate çayı zayıflatır mı?

Mate çayı obezite tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Güney Amerikalı Guarani yerlileri tarafından çok eski yıllardan beri kilo ve iştah kontrolü amaçlı kullanılmaktadır. Birçok araştırmaya konu olan mate çayı, zayıflamaya yardımcı olan çayların başında gelmektedir.

İsviçre’de Lozan Üniversitesi’nde yapılan araştırmada mate çayı tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere kıyasla enerji üretmek için daha fazla yağ yaktıkları belirtilmiştir.

Mate, susana ve guarana karışımından oluşan bitkisel formülü kullanan kişilerin kullanmayan kişilere kıyasla daha hızlı kilo verdikleri bazı araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Bu bitkisel karışımın daha uzun süre tok tuttuğu ve kişilerin daha çabuk doymasını sağladığı ifade edilmektedir.

Mate çayını kimler tüketemez?

Hamilelerin, emziren annelerin ve düzenli ilaç kullanan kişilerin mate çayı tüketiminden kaçınmaları önerilmektedir. Yaşlı bireylerin de tüketmesi sağlıklı değildir.

Daha çok metabolizması yavaş çalışan kişiler için ideal bir bitki çayıdır. Obezite tedavisinde sıkça kullanılan mate çayı, vücuttaki yağ emilimini engeller ve yağların daha hızlı yakılmasına yardımcı olur.

Mate çayı, kafein benzeri özelliklere sahip olsa da kafeinin kötü etkisine sahip değildir. Oldukça güçlü bir içeriğe sahip olan mate çayı, 196’ya yakın etken madde barındırmaktadır. Bu etken maddeler göz önünde bulundurulduğunda yeşil çay ile benzerlik gösterir. Mate çayı tüketimi ile daha enerjik ve zinde hissetmenizi sağlayabilirsiniz.

Mate çayı zararlı mıdır?

Yapılan araştırmalarda mate çayının içeriğinde 20 adet zararlı madde bulunmuştur. Bu zararlı maddelerin alkol veya sigara ile birleşmesi sonucunda kanserli tümör oluşumu meydana gelmektedir.

Kanser riskini arttıran bir diğer unsur ise mate çayının ızgara yemeklerinden sonra tüketilmesidir. Uzmanlar uzun süre sıcak olarak tüketilen mate çayının gırtlak kanseri riskini arttırdığını belirtmektedir.

Mate çayının yan etkileri nelerdir?

Mate çayını kullanmadan önce doktorunuza başvurmalı ve onay almanız durumunda tüketmeniz önerilmektedir. Mate çayının önerilen doz ve şekilde kullanılması durumunda herhangi bir sorunla karşılaşılması söz konusu olmaz.

Önerilen dozda tüketilen mate çayı bağırsakların düzenli çalışmasını sağlarken; aşırı tüketilen mate çayı, kabızlığa neden olabilir. Mate çayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken temel unsur tüketim miktarıdır.

Aksi halde geçici olarak kan basıncının yükselmesine ve kalp çarpıntısına neden olabilir. Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi yan etkiler de görülebilir.

 
<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum