Lavanta Yağının Vücuda, Saça ve Cilde Sağladığı 17 Fayda

Lavanta yağı, cilt sağlığından sindirim sistemine kadar birçok alanda etkili koruma ve tedavi imkanı sunmaktadır. İşte lavanta yağının faydaları;
Lavanta Yağının Vücuda, Saça ve Cilde Sağladığı 17 Fayda

Lavanta Yağının Faydaları

Hoş bir kokuya sahip olan lavanta yağı, geçmiş çağlardan bu yana birçok hastalığın tedavisinde yer almıştır. Kokusuyla tanınan ve birçok parfümün içeriğinde yer alan lavanta yağı, sağlıktan vücut bakımına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Peki lavanta yağının faydaları nelerdir?

İşte lavanta yağının vücuda, cilde ve saça faydaları;

1. Tahrişe ve Akneye İyi Gelir

Lavanta Yağının Faydaları

Zengin içeriği ve güçlü antioksidan kaynağı olması ile birçok cilt problemine karşı etkili koruma ve tedavi imkanı sağlamaktadır. Özellikle akne tedavisinde sıkça kullanılan lavanta yağı, ciltteki tahrişi ve akneyi yok ederek enfeksiyonlara karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. 

2. Mikroplara Karşı Etkilidir

Lavanta Yağının Faydaları

Güçlü antioksidan özelliği ile mikroplara karşı etkili direnç sağlayan lavanta yağı, enfeksiyon tedavisinin yanı sıra yara ve yanıkların tedavisinde de kısa sürede iyileşme sağlar.

3. Cildi Nemlendirir

Lavanta Yağının Faydaları

Nemlendirici özelliği ile cildin nemlenmesini sağlar ve kuruluk nedeniyle oluşan cilt çatlaklarının önüne geçer.

4. Mantara İyi Gelir

Lavanta Yağının Faydaları

Enfeksiyon tedavisinde oldukça etkili olan lavanta yağı aynı zamanda mantar tedavisinde de etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle ayak mantarının tedavisinde etkili sonuçlar veren lavanta yağı yağını her akşam ayaklarınıza masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

5. Yaşlanma Karşıtıdır

Lavanta Yağının Faydaları

Yaşlanma karşıtı olarak nitelendirilen lavanta yağı, ciltteki kırışıkları önler ve daha sağlıklı bir görünüm kazandırır. Genç ve sağlıklı bir cilt görünümü için lavanta yağı yağından sıkça yararlanılmaktadır. Birçok kozmetik ürünün içeriğinde de lavanta ve lavanta yağına rastlanılmaktadır. 

6. Yarayı ve Yanığı Geçirir

Lavanta Yağının Faydaları

Antibakteriyel özelliği ile yara tedavisinde etkili sonuçlar veren lavanta yağı aynı zamanda böcek ısırması gibi sorunların tedavisinde de kullanılmaktadır. Yanıkların üzerine sürülen lavanta yağı yağı kısa sürede iyileşme sağlamaktadır.

7. Dudakları Nemlendirir

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağı Yağının sık kullanıldığı alanlardan biri de dudak bakımıdır. Gerek hava koşulları gerekse kuruluk nedeniyle çatlayan dudakların nemlenmesi ve çatlakların giderilmesi adına lavanta yağı yağından faydalanılmaktadır.

8. Saçı Dolgunlaştırır ve Parlatır

Lavanta Yağının Faydaları

Besleyici ve nemlendirici özelliğe sahip olan lavanta yağı, içeriğindeki zengin vitaminler ile saçları besler ve daha sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar. Saç ve saç derisini besleyen lavanta yağı, saçların dökülmesini önler, sağlıklı uzamasını sağlar ve canlılık katar.

9. Kepeklenmeyi ve Bitlenmeyi Giderir

Lavanta Yağının Faydaları

Aynı zamanda saç derisinde oluşan kepeklenme sorununa karşı etkili bir tedavi yöntemi sunar. Saç ve saç derisini besleyen lavanta yağı aynı zamanda saç derisinin dezenfekte olmasını sağlayarak bit ve sirkelerden arındırılmasına yardımcı olur.

Bitlerden korunmak adına kullanılan lavanta yağı yağının miktarında ve kullanımında oldukça dikkatli olunmalıdır. Bit tedavisinde kullanmadan önce uzmana başvurmak gerekir.

10. Saçkırana İyi Gelir

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağı Yağının saç sağlığına katkılarından bir diğeri ise saçkıran ve benzeri hastalıklara karşı koruma ve direnç sağlamasıdır. İçerisinde biberiye, kekik, sedir ağacı ve lavantanın bulunduğu karışımın saçlara düzenli olarak uygulanması saçkıran ve benzeri hastalıkların tedavisini sağlar.

Ancak bu tip kürlerin doğru oranlarda ve doğru şekillerde uygulanması oldukça önemlidir. Aksi halde çeşitli yan etkilere neden olabilir. Saç ve cilde uygulanacak bitkisel tedavi kürlerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanız ve onay almanız oldukça önemlidir.

11. Stresi ve Siniri Azaltır

Lavanta Yağının Faydaları

Kokusu ve içeriği ile rahatlatıcı özelliğe sahip olan lavanta yağı, sinirleri yatıştırır ve stresin etkilerini en aza indirir. Sakinleştirici özelliğine sahip olan lavanta yağı rahatlama sağlayarak uykuya geçişi kolaylaştırır ve rahat bir uyku imkanı sunar. 

12. Rahatlamanızı Sağlar

Lavanta Yağının Faydaları

Uzmanlar lavantanın depresyona karşı koruma sağladığını ve stresin etkilerini azalttığını belirtiyor. Rahatlamayı sağlayan ve sakinleştiren lavantayı odanızda bulundurmanız etkilerini sürekli olarak hissetmenize yardımcı olur.

13. Migren Etkilerini Azaltır

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağının bir diğer faydası ise migrene karşı oldukça etkili olmasıdır. Sakinleştirici özelliğine sahip olan lavanta yağının yemeklere katılıp tüketilmesi migrenin etkilerini azaltmaktadır.

14. Boyun ve Baş Ağrılarını Dindirir

Lavanta Yağının Faydaları

Boyun ve alın kısmına uygulanan lavanta yağı yağı, ağrılarınızın dinmesine yardımcı olacaktır. Baş ağrılarının yanı sıra duş alırken durulanma suyuna katılan lavanta yağı, rahatlamanıza, yorgunluğunuzun azalmasına ve kas ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

15. Sindirim Sistemini Düzenler

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağının sindirime karşı olan faydaları uzun yıllardan beri bilinmektedir. Hazmı kolaylaştıran ve sindirim sisteminde meydana gelen ağrıları hafifleten lavanta yağı, sindirim sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır.

Yapılan araştırmalarda lavantanın hazımsızlığı önlediği ve gastrit ülsere karşı etkili bir koruma sağladığı ve önlediği belirtilmektedir. Gaz ve kabızlık gibi sorunlara karşı oldukça etkili olan lavanta yağı sindirim sisteminde meydana gelen sorunlardan dolayı oluşan ağrıları yatıştırarak rahatlama sağlar. 

16. Bağırsakları Çalıştırır ve Şişkinliği Azaltır

Lavanta Yağının Faydaları

Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemli olan bağırsakların düzenli çalışması ve şişkinliklerin azaltılması adına lavanta yağı kullanılabilir. Bağırsakta biriken bakterilerin atılımını sağlayarak şişkinlikleri en aza indirir. 

17. Mide Bulantısını Geçirir

Lavanta Yağının Faydaları

Geçmek bilmeyen ve sizi oldukça rahatsız eden mide bulantısı tedavisinde lavanta yağı yağından yararlanabilirsiniz. Kulak arkasına ve göbek altına sürülen lavanta yağı, kısa sürede etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Papatya Yağı Ne İşe Yarar?Okaliptüs Yağı Kullanım Alanları
Fındık Yağının Sağlığa Olan FaydalarıKayısı Çekirdeği Yağının Faydaları
Hindistan Cevizi Yağının Cilde ve Saça FaydalarıJojoba Yağının Cilde ve Saça Faydaları
Havuç Yağının Cilde ve Saça FaydalarıSarımsak Yağının Sağlığa Faydaları
Keten Tohumu Yağının FaydalarıCeviz Yağının Bilinmeyen Faydaları
Greyfurt Yağının Vücuda ve Saça FaydalarıZambak Yağının Saça ve Sağlığa Faydaları

Lavanta nedir?

Yüksek ve kırsal kesimlerde yetişen lavanta, yaklaşık 40-50 cm uzunluğunda olup yeşil ve gri renkli yapraklara sahip mor çiçekli bir bitkidir. Özellikle Karadeniz bölgesindeki yüksek bölgelerde sıkça rastlanılmaktadır. 

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan lavanta gerek yağ gerekse çay olarak tüketilebilir. A ve C vitaminlerinin yanı sıra protein, kalsiyum ve demir bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan lavanta birçok rahatsızlığın tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir. Lavantanın faydalarından bir diğeri ise ruh ve sinir sağlığına olan katkılarıdır.

Lavanta yağı ne işe yarar?

Lavanta yağı sivrisinekleri uzak tutar, kötü kokuları ortadan kaldırır, ağrıları hafifletir, saçlarınızı parlak tutar, sindirim sistemine destekte bulunur, kötü kokuları ortadan kaldırır, çeşitli cilt hastalıklarını ortadan kaldırır.

Lavanta yağı cinsellikte nasıl kullanılır?

Lavanta yağını cinsellikte kullanmak için su dolu küvetin içerisinde lavanta yağı damlatabilirsiniz. Araştırmalara göre lavanta yağı gevşemeye yardımcı olur. Cinsel ilişkide iki tarafında daha iyi zevk almasını sağlar.

Lavanta yağı nerelerde kullanılır?

Lavanta yağı yanık, yaralı ve kesik bölgelerin kısa süre içerisinde iyileşmesinde kullanılır. Uyku sorunu yaşayan kişiler de yastıklarına bir iki damla lavanta yağı damlatarak uyuyabilir. Sivilce, egzama, akne gibi çeşitli cilt sorunlarını da ortadan kaldırmak için lavanta yağı kullanılabilir.

Lavanta yağı yüze sürülür mü?

Lavanta yağı cilde direkt olarak sürülebilen bir yağdır. Cilt için uygun bir yağ olduğu için sürülmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Lavanta yağı yüze en iyi gelen yağlardan birisidir.

Lavanta yağını kimler kullanamaz?

Alerjik bünyeye sahip olan kişiler öncelikle olarak doktorlarına danışmaları ve onay aldıktan sonra kullanmalılardır. Aksi halde cilde bilinçsizce uygulanan lavanta yağı yağı tahrişe neden olabilir. Alerji nedeniyle ciltte oluşan yan etkilerin yanı sıra nefes darlığı, öksürme ve hapşırma gibi durumlar da söz konusu olabilir.

Gebelik döneminde lavanta yağı kullanımdan önce mutlaka doktordan onay alınmalıdır. Depresyon, panik atak ve aşırı stres nedeniyle ilaç kullananlar ayrıca lavanta yağı kullanmamalılardır. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.