Spor Sonrası Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsimi deyince akla getirdiği ilk meyve belki de karpuz olur. Kıpkırmızı, soğutulmuş ve kocaman bir karpuz dilimini spor sonrasında yediğiniz zaman ne olur? Karpuz sever sporcular için araştırdık. İşte detaylar...
Spor Sonrası Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Yaz mevsimi denince akla ilk gelen meyvelerden biri olan karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Ülkemizin çoğu yerinde yetiştirilebilen karpuz hem lezzetiyle hem de fiyatıyla tüketicileri memnun ediyor. Yaz sofralarının vazgeçilmez unsuru olan bu meyvenin %98' i sudan oluşuyor. Sıcak günlerde hem serinleten hem de susuzluğu gideren harika bir besin olarak sevenlerin gönlünde taht kuruyor.

karpuz-006.jpg

Karpuzun büyük çoğunluğu sudan oluşuyor olsa da içeriğinde bol miktarda antioksidan madde yer alır. Antioksidanlar vücudun biriktirdiği zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Son yıllarda yaygınlaşan detoks diyetleri, toksinlerin atılmasını kolaylaştıran beslenme şekilleridir. Karpuz da detoks diyetlerinin en önemli meyveleri arasında yer alır. Karaciğeri ve böbrekleri temizleyerek sağlığınızın korunmasında yardımcı olur. Karpuzun diğer bir faydası da içeriğindeki mineraller sayesinde yüksek tansiyona iyi gelmesidir. Yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklarda tansiyonu olan kişiler zorluk çekerler. Yüksek tansiyon ile baş edebilmek için tüketilmesi gereken en önemli besinler arasında karpuz yer alır. İçerdiği potasyum, kalsiyum ve demir tansiyonun dengelenmesinde rol oynar. Sulu yapısı sayesinde tansiyon hastalarının ilaç niyetine yiyebileceği nadide besinlerden biridir.

karpuz-003.jpg

Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor demiştik. Karpuz cinsel gücü arttıran yiyeceklerden biridir. Arginin, sitrülin ve şekerli yapısı cinsel isteği artırırken vücuda enerji verir. Dolaşım sistemini rahatlatır ve damarları gevşetir. Kan dolaşımının düzene girmesi ve vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması sayesinde baş ağrısını giderdiği yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir. Cinsel isteksizlik yaşayan kişilere yaz aylarında bol karpuz yemeleri tavsiye edilir. Karpuzun faydalarından bir tanesi de yağ yakımına yardımcı olmasıdır. Lifli yapısı sayesinde açlığı bastırır. Yüksek lif içeriği sindirim organlarına faydalıdır. Ayrıca vücudun su, mineral ve şeker ihtiyacını karşıladığı için diyetlerin bir numaralı destekçisidir. Yağ yakımını kolaylaştıran ve kilo vermeyi hızlandıran besinlerdendir. Tadının diğer meyvelerle uyumlu olması sebebiyle meyve karışımlarına iyi uyum sağlar ve eklendiği tariflere lezzet katar.

karpuz


Vücut Geliştirme Ve Karpuz İlişkisi

Vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişiler, beslenmelerine son derece önem veren kişilerdir. Bu sporda birinci öncelik sıkı çalışma ve disiplinli antrenman yapma ise ikinci öncelik düzgün beslenmedir. Bu sporu yapanlar günlük aldıkları besinlerin kalori değerlerine çok dikkat eder. Ayrıca alınan kalorinin ne kadarı proteinden, ne kadarı karbonhidratlardan ve ne kadarı yağlardan geliyor, tek tek hesabını tutarlar. Bu sporda disiplinli olmak başarı için önemlidir.

karpuz-ve-kas.jpg

Beslenmesine böyle önem veren kişiler için karpuz gibi meyveler bulunmaz nimetlerdir. Yukarıda saydığımız gibi karpuzun içinde lif, şeker, mineraller ve vitaminler bulunur. Büyük ebadı ve lezzeti de cabasıdır. Vücut geliştiricilerin yoğun antrenmanlarının ardından enerji ihtiyaçları olur. Bu enerjinin büyük kısmını protein olarak temin ederler. Proteinlerin tek başına alınması onların işlenişini zorlaştırır. Belli oranda karbonhidrat ile birlikte alınmaları gerekir. İşte bu karbonhidrat açığını kapatmak için karpuz harika bir meyvedir. 

kasli-adam-karpuz.jpg

Büyük ağırlıklar ile çalışan ve tek antrenmanda tonlarca ağırlık kaldıran vücut geliştiriciler yoğun ter atar. Bu ter, vücutlarındaki suyun eksilmesi demektir. Kasların inşa edilmesi ve hayati fonksiyonların devam edebilmesi için su önemlidir. Bu noktada karpuzun %98 oranında su bulunan yapısı imdada yetişebilir. Antrenman sırasında su tüketilmesi ihmal edilmemelidir ve antrenmandan sonra karpuz ile gerekli sıvı takviyesi yapılabilir. Lezzetli bir karpuz ile susuzluğu gidermek gibisi yoktur. Karpuzun vücut geliştiriciler için diğer önemli özelliği ise vitamin, mineral içeriği ve damarları yumuşatma özelliğidir. Karpuz, B ve C vitaminleri açısından zengindir. B vitamini büyüme hormonunu tetikleyen vitaminlerdendir. Büyüme hormonu demek kas inşasının artması ve kemik yapısının dayanıklı olması demektir. C vitamini içeriği ise hastalıklara karşı korur ve antrenmanların aksamasını ve güç kaybını engeller. Ayrıca potasyum, sodyum, kalsiyum ve demir içeren yapısıyla dolaşım sistemini destekler. Damarların genişlemesini ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Bu saydıklarımız bir vücut geliştirmeci için muazzam etkilerdir.

lezzetli-karpuz.jpg

Son olarak eklemek gerekirse vücut geliştirmecilerin disiplinli çalışan ve sıkı diyet yapan kişiler olduğundan bahsetmiştik. Her ne kadar nefisleriyle mücadele içinde olsalar da onların da insan olduğunu unutmamak gerekir. Karpuz gibi lezzetli bir meyveyi sevmeyen insan çok nadir çıkar. Yazın sıcak günlerinde ferahlatan, serinleten ve kendine özgü lezzetiyle keyif veren bir meyveyi tüketebilmek vücut geliştiriciler için bulunmaz fırsattır. Karpuzun yüksek şeker içerdiğini ve her şeyin olduğu gibi karpuzun da fazlasının zararlı olduğunu hatırlatalım.

karpuzun spor ile ilişkisi


Vücut Geliştiriciler İçin Pratik Karpuzlu Tarifler

Sıkı bir idmanın ardından yorulan vücudunuza ve kaslarınıza iyi gelecek, ayrıca harika lezzetiyle sizi mest edecek karpuzlu tariflerden birkaç örnek sunuyoruz. İşte kolayca ve hızlıca hazırlayabileceğiniz karpuzlu tarifler:


1. Proteinli Karpuz Smootie

Protein tozunu su ile tüketen kişiler için ufak dokunuş yaparak onu zenginleştirmek iyi gelecektir. Spor sonrasında protein tozunuzu normal tüketmek yerine içine karpuz ve dondurma ekleyerek harika bir lezzet elde edebilirsiniz. Blendırın içine ihtiyacınız kadar protein tozunu koyduktan sonra birkaç buz parçası, bir top limonlu dondurma ve göz kararı ekleyeceğiniz karpuzu karıştırarak lezzetli bir protein bombası elde edebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken protein tozlarının aromalı olmamasıdır. Aromalı tozların kullanımı tadı hoş olmayan bir karışım ortaya çıkarabilir. Sadece çilek aromalı protein tozu bu karışımın tadına uyum sağlayacaktır.

karpuzlu-protein-shake.jpg


2. Karpuzlu Mineral Bombası

Ter ile attığınız sıvıyı ve mineralleri vücuda geri kazandırmanın yolu mineral suyu ve karpuzun birleşiminden geçer. İlk olarak göz kararı karpuzu blendırda parçalayarak karpuz suyu elde edilir. İçine yarım limon sıkılır. Ardından sade soda karışıma ilave edilir. Kaşık yardımıyla yavaşça karıştırılır ve bardağa alınarak afiyetle tüketilir. İçeriğe konulacak karpuz ve limon miktarı damak tadına göre ayarlanabilir. Bu nedenle belli bir ölçek vermeyi uygun bulmuyoruz.

karpuz-ve-maden-suyu.jpg


3. Karpuzlu Frozen

Buz ile birleşen ve yazın sıcak günlerinde serinlemenize yardımcı bu hafif içecek ile ferahlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzemeler sadece karpuz, buz ve birkaç yaprak nane... Nanenin ferahlık etkisi ve buzun serinliğini bir de karpuz ile deneyin. Öncelikle karpuzları çekirdeklerinden ayırıp, küp küp doğradıktan sonra blendırın içine buz ve nane ile birlikte ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra bekletmeden tüketin.

naneli-karpuz.jpg


4. Karpuzlu Limonata

Yazın en sevilen içecekleri arasında şüphesiz limonata ilk 3 içinde yer alır. Bu lezzeti karpuz ile birleştirince ortaya çıkan muhteşem lezzete daha önce şahitlik etmediyseniz vakit kaybetmeden denemelisiniz. İhtiyacınız olan malzemeler birkaç limon ve karpuzdan ibaret. Limonların suyunu bir kaba sıkıp, bir tanesinin kabuklarını rende ile suya ekleyin. Buzdolabında soğuttuğunuz karpuzun çekirdeklerini ayırıp blendırın içine ekleyin. Karpuzu iyice parçalayıp limon suyunu ve bir miktar soğuk suyu ekleyip hafifçe karıştırın. Damak tadınıza göre suyun miktarını sonradan ilave ile arttırabilirsiniz.

karpuzlu-limonata.JPG

Önerilen İçerik;

 Karpuz Çekirdeğinin İnanılmaz 15 Faydası!

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.