Yüksek Tansiyon Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kan basıncının olması gerekenden fazla olması yüzünden ortaya çıkan yüksek tansiyonun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Yüksek Tansiyon Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

İnsan vücudunda kan dolaşımında büyük rol oynayan tansiyon, kalbin kanı vücuda dağıtırken kullandığı en büyük yardımcılardan bir tanesidir. Fakat bazı durumlarda bu durum olması gerektiği gibi gerçekleşmez ve yüksek tansiyon adını verdiğimiz rahatsızlık ortaya çıkar. Bu içeriğimizde yüksek tansiyon nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte yüksek tansiyon hakkında bilinmesi gerekenler...

Yüksek Tansiyon Nedir?

Yüksek Tansiyon

Kalbin, kanı vücuda dağıtırken kullandığı yardımcısına tansiyon denir. Vücudumuzda kan dolaşımı için tansiyon çok önemli bir yere sahiptir. Sol kalbin kanı vücuda dağıtırken kullandığı güce büyük tansiyon denir. Kan dağıtımı bittikten sonra damarlarda oluşan basınca ise küçük tansiyon denir. Kan basıncının olması gerekenden yüksek olmasına ise hipertansiyon denir. Normal kan basıncı olması gereken 120/80 altıdır. 140/90 üstü ise hipertansiyondur.

Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?

Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyonun belirtileri her zaman çok net değildir. Bu yüzden çoğu kişi yüksek tansiyon rahatsızlığını rutin bir doktor kontrolünde fark eder. Kişi önceden bu hastalığı anlayamadığı için de kalp ve böbreklerde problemler ortaya çıkabilir.

Baş ağrısı, kusma, bulantı, görmede bozukluk, burun kanaması, kulak çınlaması, sık idrara çıkma, bacaklarda şişlik, halsizlik ve nefes darlığı şiddetli bir şekilde yaşanan hipertansiyonun belirtileridir. Bu belirtileri kendinizde fark ettiğiniz anda mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Yüksek Tansiyon Nedenleri Nelerdir?

Yüksek Tansiyon

Hipertansiyon nedenleri aşırı tuzlu gıdalarla beslenme, kafa içi basıncının yüksek olması, Aort damarının kalpten çıktığı bölgenin dar olması, böbrek tümörleri, gebelik, kullanılan bazı ilaçlar, tiroid bezi hastalıkları, şeker hastalıkları ve kolesterol yüksekliğidir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüksek tansiyonun sebebidir. Eğer bu nedenlerden biri ya da birkaçı sizde bulunuyor ve belirtileri gösteriyorsanız tansiyon seviyeniz yükselmiş olabilir. Yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklik ile ise tansiyonunuzu kontrol altına alabilirsiniz.

İlaçsız Yüksek Tansiyon Tedavisi

Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyonu ilaçsız tedavi etmek için beslenme biçiminize dikkat etmeli, bol su tüketmeli, düzenli egzersiz yapmalı, kalp dostu besinleri tüketmeli, sigarayı bırakmalı, alkol kullanmamalı, stresten uzak durmalı, hayatınızdan tuzu çıkarmalı ve ideal kilonuzu korumalısınız.

Yukarıda saymış olduğumuz önerileri uyguladığınız takdirde ilaç tedavisine gerek kalmadan tansiyonunuzu düşürebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu önerilere harfiyen uymaktır. Çoğu öneriyi yerine getirdiğiniz zaman tansiyonunuz olması gereken seviyede kalacaktır.

Yüksek Tansiyon Tedavisi

Yüksek Tansiyon

Hipertansiyon tedavisindeki ilk amaç, hastadaki kalıcı hasarı ve ölüm riskini önlemektir. Hastada yüksek tansiyona bağlı oluşmuş rahatsızlıklar incelenmeli ve öncelikle bu problemler tedavi edilmelidir. Hipertansiyon tedavisinin olumlu sonuç vermesini istiyorsanız, yukarıda da saydığımız gibi yaşam biçimini mutlaka değiştirmeniz gerekiyor. Hasta yaşam biçimini değiştirmediği sürece, yüksek tansiyon ilaçları kullansa bile tedavi olumlu sonuç vermeyecektir.

Doktorunuz yukarıda saymış olduğumuz gibi önerileri sizlere verecektir. Bu önerileri kullanarak tansiyonunuzu düşürebilirsiniz. Bunun yanında doktorunuz tansiyonunuzu düşürmek için ilaç da reçete edebilir. Bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanırsanız yüksek tansiyondan kurtulabilirsiniz.

Yüksek Tansiyonu Düşüren Yiyecekler

Yüksek Tansiyon

Tansiyonunuz olması gerekenden yüksekse greyfurt, portakal, limon, somon ve diğer yağlı balıklar, pazı, kabak çekirdeği, fasulye, mercimek, koyu renkli meyveler, Antep fıstığı, havuç, kereviz, domates ve yoğurt ile olması gereken seviyelere indirebilirsiniz. Bu yiyeceklerin yanında doktorunuzun size reçete edeceği ilaçları ya da farklı tedavi yöntemlerini de kullanmalısınız.

Tansiyon Yükselten Yiyecekler

Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyona neden olan besinler tuzlu diyetler, aşırı çay tüketimi, kafein içeren içecekler, fastfood ürünleri, margarin ve diğer yağlar, sık alkol tüketimi ve şarküteri ürünleridir. Bu besinlerin tüketimini sınırladığınız takdirde tansiyon seviyesinin olması gereken yere düşeceğini söyleyebiliriz.


İlginizi Çekebilir
Tansiyon Aleti ÖnerileriYüksek Tansiyona Ne İyi Gelir?

Yüksek tansiyonda ne yapmak gerekir?

Tansiyonunuz yükselmesi durumunda yapabileceğiniz şeyler arasında başınızı soğuk suyla yıkamak, kekik tüketmek, yemekleri sarımsaklı tercih etmek, yoğurt veya ayran tüketmek ve yemekleri limonlu tercih etmek yer alıyor. Bu önerileri uygulayarak yüksek tansiyonunuzu düşürebilirsiniz.

Tansiyon kaç olursa tehlikeli olur?

Kan basıncının normal değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul edilmektedir. Eğer basınç 140/90 mmHg seviyesinin üstünde ise hipertansiyon olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla tansiyon seviyeleriniz 140/90 seviyesinin üstünde ise tehlikelidir. Bir an önce tansiyonunuzu düşürmeniz gerekir.

16 10 tansiyon yüksek mi?

Sağlıklı bireylerde büyük tansiyonun 120-130 mmHg, küçük tansiyonun 70-90 mmHg aralığında olması gerekir. Dolayısıyla 16 10 tansiyon oldukça yüksek bir tansiyondur ve bir an önce düşürülmelidir.

Evde tansiyon nasıl düşer?

Evde tansiyonunuzu düşürmek istiyorsanız sarımsak tüketebilir, başınızı soğuk suyla yıkayabilir, yoğurt yiyebilir, ayran içebilir, havuç tüketebilir, limon suyu içebilir ve koyu renkli meyvelerden faydalanabilirsiniz.

Tansiyonu en hızlı ne yükseltir?

Tansiyonu hızlı bir şekilde yükselten şeyler arasında tuzlu ayran, kahve, zeytin, biberiye bal, kuru üzüm ve ıspanak yer alıyor. Bu besinlerden uzak durarak tansiyonunuzun aniden fırlamasına engel olabilirsiniz.

Tansiyonun yüksek olduğu nasıl anlaşılır?

Baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, halsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, kalp ritminin düzensiz olması, kalp ağrısı ve burun kanaması yaşıyorsanız tansiyonunuz olması gerekenden yüksektir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.