Yüksek Tansiyon Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

İnsanların genel olarak hayatında karşısına çıkan hastalıklar arasında yer alan tansiyon, pek çok kişiyi olumsuz şekilde etki etmektedir. Tansiyon hakkında ayrıntılı bilgiyi bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
İnsan vücudunda kan dolaşımında büyük rol oynayan tansiyon, kalbin kanı vücuda dağıtırken kullandığı en büyük yardımcılardan bir tanesidir. Fakat tansiyon bazı hastalıklara yol açabilir. Bu içeriğimizde tansiyon nedir? Tansiyonun nedenleri nelerdir? Tansiyon hastaları nelere dikkat etmeli? Tansiyon'un belirtileri nelerdir? Sekonder Hipertansiyon nedir? İlaç tedavisi olmadan yüksek tansiyon nasıl engellenir? Tansiyonu tetikleyen besinler nelerdir? Gibi soruların yanıtlarını bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yüksek Tansiyon Nedir?
Kalbin, kanı vücuda dağıtırken kullandığı büyük yardımcısına tansiyon denir. Vücudumuzda kan dolaşımı için tansiyon çok önemli bir yere sahiptir. Sol kalbin kanı vücuda dağıtırken kullandığı güce büyük tansiyon denir. Kan dağıtımı bittikten sonra damarlarda oluşan basınca küçük tansiyon denir. Kan basıncının olması gerekenden yüksek olmasına ise hipertansiyon denir. Normal kan basıncı olması gereken 120/80 altıdır. 140/90 üstü ise hipertansiyondur.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Yüksek tansiyonun belirtileri her zaman çok net değildir. Bu yüzden çoğu kişi yüksek tansiyon rahatsızlığını rutin bir doktor kontrolünde fark eder. Kişi önceden bu hastalığı anlayamadığı için de kalp ve böbreklerde problemler ortaya çıkabilir. Ancak çok şiddetli baş ağrısı, kusma, bulantı, görme de bozukluk gibi belirtiler ortaya çıkarsa, mutlaka ciddiye alınmalıdır çünkü bu belirtileri, malign hipertansiyon olan, tansiyonun tehlikeli türüdür. Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasının en büyük belirtilerinden biri de, yaş faktörüdür. Yaş ilerledikçe yüksek tansiyonun ortaya çıkması muhtemeldir. Nedeni de yaşlandıkça damarların esnekliğinin gitmesidir. Yüksek tansiyon başka hastalıklara da yol açabilmektedir. Bunlardan bazıları, böbrek yetmezliği, kalp krizi, inmedir.
Yaş Faktöründen Başka Yüksek Tansiyon Nedenleri;
- Vücuttaki su ve tuz oranı
- Böbrek ve sinir sistemi damarlarının durumu
- Hormonlar
Yüksek Tansiyonu Tetikleyen Durumlar;
- Obezite
- Stres
- Alkol tüketimi
- Tuz tüketimi
- Genetik nedenler
- Şeker hastalığı
- Sigara kullanımı
Sekonder Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?
Kişide ortaya çıkan yüksek tansiyonun nedeninin bilinmemesi mümkündür. Bu tansiyona da primer hipertansiyon denir. Sebebi bilinen tansiyona ise sekonder hipertansiyon denir.
Sekonder hipertansiyona neden olabilecek sebepler;
- Böbrek rahatsızlığı
- Böbrek üstü bezleri hastalığı
- Hiperparatiroidi
- Gebelik
- Bazı çeşitli ilaçlar ( doğum kontrol hapları, zayıflama ilaçları gibi.)
- Böbreğe kan aktarımı yapan damarlarda oluşan darlık
Yüksek Tansiyonu Kontrol Altına Almak İçin Yapılması Gerekenler
- Öncelikle yüksek tansiyonu olan kişi bunu öğrendikten sonra hemen bir doktora gitmelidir.
- Kişi, tansiyonunun sağlık açısından ne gibi problemler ortaya çıkaracağını öğrenmelidir.
- Tansiyonunun kaça düşmesi gerektiğini öğrenmelidir.
- Eğer erkenden bu rahatsızlığı farkettiyseniz ilaç tedavisine gerek kalmadan, hayatınızda yapacağınız birkaç değişiklikle tansiyonunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.
- Eğer ilaç tedavisi uygulanacaksa, doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
İlaç Tedavisi Olmadan Yüksek Tansiyon Nasıl Engellenir
Yüksek tansiyonunuzu ilaç tedavisine gerek kalmadan kontrol altında tutmak için, hayatınızda yapacağınız düzenlemeler;
- Beslenme biçiminize dikkat etmek ve bol su tüketmek
- Kalbinize dost besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz ( potasyum ve lif içeren besinler)
- Düzenli egzersiz yapmak
- Sigarayı bırakmak
- Alkolu mümkünse hayatınızdan çıkarmak
- Hayatınızdan tuzu çıkarmak
- Stresten uzak durmak
- Kilolarınızdan kurtulmak
Yüksek Tansiyon Tedavisi
Öncelikle hastanın hastalığını kabul etmesi gereklidir. Hipertansiyon tedavisindeki ilk amaç, hastadaki kalıcı hasarı ve ölüm riskini önlemektir. Hastada yüksek tansiyona bağlı oluşmuş rahatsızlıklar incelenmeli ve öncelikle bu problemler tedavi edilmelidir. Hipertansiyon tedavisinin olumlu sonuç ve başarı vermesini istiyorsanız, yukarıda da saydığımız gibi yaşam biçiminin mutlaka değiştirilmesi gereklidir. Hasta yaşam biçimini değiştirmediği sürece, yüksek tansiyon ilaçları kullansa bile tedavi olumlu sonuç vermeyecektir.
Yüksek Tansiyonu Düşürmek İçin Yapılması Gerekenler
- Soğuk su ile elinizi, kolunuzu ve ayaklarınızı yıkamak rahatlamanızı sağlayacaktır. Tansiyonunuzun düşmesine yardımcı olacaktır.
- Limon da yüksek tansiyonun düşmesine yardımcıdır. Tansiyonunuz yükseldiğinde sulandırdığınız limon suyunu için.
- Tuzsuz ayran da tansiyonunuzun düşmesini sağlayacaktır.
- Nar suyu da tansiyonu düşürür ve normal seviyelere gelmesini sağlar.
- Sarımsak da tansiyonunuzun düşmesini ve dengelenmesini sağlayacaktır.
Tansiyonun Yükselmesine Neden Olan Besinler
- Tuzlu besinler: Yüksek tansiyon hastaları tuzlu yiyecekleri hayatlarından çıkarmalıdırlar.
- Şekerli besinler: Şeker ve şekerli besinler tansiyonun yükselmesine sebep olup, kalp hastalıklarına da davetiye çıkarır.
- Çay ve kahve: İçerisinde bulunan kafeinden dolayı, çay ve kahve tansiyonun yükselmesini sağlayan besinlerdendir.
- Kolalı içecekler: İçinde çok miktarda şeker bulunması nedeniyle, kolalı içeceklerin de tansiyonu yükselttiği bilinmektedir.
- Margarin, tereyağı: Tereyağı ve margarinin tansiyonu yükselttiği gibi bir kesin bilgi yoktur. Ancak sıvı yağ tüketen kişilerde hipertansiyonun düşük olduğu bilinmektedir.
- Alkol: Alkol hipertansiyonu olan kişilerin uzak durması gereken maddelerdendir.
Önerilen İçerik;
► Kanser Hastalığına Neden Olan 7 Eşya!
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
Neoldu.com / Sosyal Fayda
- Yorumlar 0