İlaç Çeşitleri

Günlük hayatta hastalandığımız zaman bir sürü ilaç içiyoruz. Peki, ya ilaç çeşitlerinden haberimiz var mı? Buiçeriğimizde ilaç çeşitlerini araştırdık ve derledik. İşte günlük hayatımızda sıkça kullandığımız ilaçların çeşitleri.
İlaç Çeşitleri Nelerdir?
Günlük hayatımızda hasta olduğumuz da veya sağlığımızı korumak istediğimizde ilaçlar tüketiriz. Peki ya tükettiğiniz ilacın hangi tür ve hangi çeşit bir ilaç olduğunu biliyor musunuz? İnsanların bilinçsiz ilaçlar kullandığında belirli hastalıkların meydana geldiğini biliyor muydunuz peki? Bilinçsiz ilaç kullanımı, mide bulantısı, baş dönmesi, sindirim sistemi bozuklukları, zehirlenme, baş ağrısı, depresyon, hatta bazı ölümcül hastalıkları da meydana getirebilmektedir. Bu içeriğimizde günlük hayatımızda kullandığımız ilaç çeşitlerini araştırdık ve derledik.
İlaç Çeşitleri Nelerdir?
- Tablet İlacı
- Efervesan Tablet
- Kapsül
- Flakon
- Ampul
- Krem
- Merhem
- Şampuan
- Transdermal Sistem
- İnhaler Sistem
- Şurup
- Fitil
- Lasyon
- Damla
- Sprey
1. Tablet
Tablet formunda bir veya daha fazla etken madde yardımcı maddelerle birlikte genellikle toz şeklinde baskı ile veya kaplanarak katı hale getirilirler. Şeker kaplı renkli olanlarına draje denir. Kontrollü salınan ve uzun süre etkin olanları vardır. Oral yolla yutularak, dil altı, vaginal ve makattan kullanılanları vardır. Ağızdan kullanımda bir ilaç mide, bağırsak ve kalınbağırsakta emilebilir.
2. Efervesan Tablet
Aslında tablet halinde hazırlanır, farklı olarak suda eritilerek kullanılan preparatlardır.
3. Kapsül
İlacın içeriğinin belli bir bölgeye kadar gastrointestinal sisteme karışmaması veya uygun formulasyon kaygısı gibi nedenlerle bazen ilaç etken maddesi dolgu maddesiyle birlikte değişik materyallerden yapılmış kapsüller içinde verilir.
4. Flakon
Üstü lastik kaplı küçük steril çam şişecik. Çoğunlukla içinde enjeksiyonluk toz bulunur. Bu tozlar çözelti içersinde bozulabileceğinden ampul yerine, flakona konur. Yanlarında genellikle izotonik enjeksiyon sıvağı içeren ampul bulunur. Bazı demir preparatları oral yolla kullanılan flakonlar halindedir.
5. Ampul
Enjeksiyon uygulamalarında kullanılan ilaçların saklanmasında kullanılır. Çoğunlukla im (kas içine) ve iv (damar içine) uygulanır. Steril ve izotonik hazırlanırlar.
6. Krem
Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatlardır. Su bazlıdır.
7. Merhem
Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatlardır. Yağ bazlıdır.
8. Şampuan
Özellikle kepeğe karşı ketakonazol içeren preparatlarda tercih edilir. Vizkoz sıvı preparatlardır.
9. Transdermal Sistem
Deri üstüne yapıştırılan bant. Bant ile deri içersinde ilaç muhafaza eder. İlacı kontrollu salması avantajıdır. Uygulama bölgesinde hassasiyete neden olabilir. Günümüzde çoklukla nikotin ve nasır bantlarında kullanılmaktadır.
10. İnhaler Sistem
Genellikle içinde toz bulunan havanın bazen de spreylerin çekilmesi esasına dayanan preparat. Solunum yolları hastalıklarında sıklıkla tercih edilir.
11. Şurup
Sıvı halde bulunan ve oral yoldan kullanılan ilaçların çoğunlukla saklamak için kullanılır. Genellikle 40-200 ml şişeler içinde bulunan çözelti, emülsiyon veya süspansiyonlardır.
12. Fitil
Genel olarak makattan kullanılan yarı katı ilaç formu.
13. Losyon
Çoklukla saç ve deriye uygulanan sıvı preparatlardır.
14. Damla
Genellikle çözelti ve emülsiyon formunda göze, kulağa, ağza ve buruna lokal uygulanan steril preparatlardır.
15. Sprey
Cilde veya ağıza uygulanabilen sıvı preparatlardır.
Önerilen İçerik;
► Şimdiye Dek Hiç Görmediğiniz 15 Fantastik Görüntü
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com / Sosyal Fayda
- Yorumlar 1