Hasta Olduğumuzda Kullandığımız 15 İlaç Çeşidi

Günlük hayatta hastalandığımız zaman ilaç içiyoruz. Peki, ya ilaç çeşitlerinden haberimiz var mı? Bu içeriğimizde ilaç çeşitlerini araştırdık ve derledik.
Hasta Olduğumuzda Kullandığımız 15 İlaç Çeşidi

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Günlük hayatımızda hasta olduğumuzda veya sağlığımızı korumak istediğimizde ilaçlar tüketiriz. Peki ya tükettiğiniz ilacın hangi tür ve hangi çeşit bir ilaç olduğunu biliyor musunuz? Sizler için ilaçların çeşitlerini detaylıca araştırdık.

İşte günlük hayatımızda kullandığımız ilaç çeşitleri;

1. Tablet

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Tablet formunda bir veya daha fazla etken madde yardımcı maddelerle birlikte genellikle toz şeklinde baskı ile veya kaplanarak katı hale getirilirler. Şeker kaplı renkli olanlarına draje denir. Kontrollü salınan ve uzun süre etkin olanları vardır. Oral yolla yutularak, dil altı, vaginal ve makattan kullanılanları vardır. Ağızdan kullanımda bir ilaç mide, bağırsak ve kalınbağırsakta emilebilir. 

2. Efervesan Tablet

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Aslında tablet halinde hazırlanır, farklı olarak suda eritilerek kullanılan preparatlardır. Bu tablet günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Mide, bağırsak hastalıkları, kemik erimesi, diyabet, ağrı kontrolü, gribal enfeksiyonların tedavisinde bu tabletler kullanılmaktadır.

3. Kapsül

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

İlacın içeriğinin belli bir bölgeye kadar gastrointestinal sisteme karışmaması veya uygun formulasyon kaygısı gibi nedenlerle bazen ilaç etken maddesi dolgu maddesiyle birlikte değişik materyallerden yapılmış kapsüller içinde verilir.

4. Flakon

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Üstü lastik kaplı küçük steril çam şişecik. Çoğunlukla içinde enjeksiyonluk toz bulunur. Bu tozlar çözelti içersinde bozulabileceğinden ampul yerine, flakona konur. Yanlarında genellikle izotonik enjeksiyon sıvağı içeren ampul bulunur. Bazı demir preparatları oral yolla kullanılan flakonlar halindedir.

5. Ampul

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Enjeksiyon uygulamalarında kullanılan ilaçların saklanmasında kullanılır. Çoğunlukla im (kas içine) ve iv (damar içine) uygulanır. Steril ve izotonik hazırlanırlar.

6. Krem

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatlardır. Su bazlıdır. Aynı zamanda cildi dış etkenlerden korumak ve yumuşak tutmak amacıyla üretilmiştir. İçeriklerinde bulunan yağlı maddeler cilde iyi gelir.

7. Merhem

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatlardır. Yağ bazlıdır. Birçok etkili maddenin karıştırılmasıyla elde edilmiş olan merhem, yumuşak ya da koyu kıvamda olur. Yağlı ya da yağsız ilaç çeşididir.

8. Şampuan

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Özellikle kepeğe karşı ketakonazol içeren preparatlarda tercih edilir. Vizkoz sıvı preparatlardır. Şampuan saça uygulandığında suyla birlikte köpürerek saçı temizler. Saç derisinin temizliğini de yapar.

9. Transdermal Sistem

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Deri üstüne yapıştırılan bant. Bant ile deri içersinde ilaç muhafaza eder. İlacı kontrollu salması avantajıdır. Uygulama bölgesinde hassasiyete neden olabilir. Günümüzde çoklukla nikotin ve nasır bantlarında kullanılmaktadır.

10. İnhaler Sistem

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Genellikle içinde toz bulunan havanın bazen de spreylerin çekilmesi esasına dayanan preparat. Solunum yolları hastalıklarında sıklıkla tercih edilir. Akciğerlere ve akciğerler aracılığıyla vücuda ilaç salımı içim kullanılan bir cihazdır. KOAH hastalığı ve astım tedavisinde tercih edilir.

11. Şurup

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Sıvı haldedir ve oral yoldan kullanır. Genellikle 40-200 ml şişeler içinde bulunan çözelti, emülsiyon veya süspansiyonlardır. İçerisinde şeker de barındıran şuruplar koyu sıvı kıvama sahiptir.

12. Fitil

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak makattan kullanılan yarı katı ilaç formu. Bazı rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarda tercih edilen fitiller genelde bağırsak problemlerini ortadan kaldırır. Makattan ve vajinadan alınan fitil ilacı son derece etkilidir.

13. Losyon

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Çoklukla saç ve deriye uygulanan sıvı preparatlardır. Deri ve saç bakımında kullanılan losyonlar güzel kokuya sahiptir. Aynı zamanda alkollü veya alkolsüz olarak satılabilir. Saç derisini besleyici yapıya sahip olan losyonların nemlendirme özelliği de vardır.

14. Damla

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Genellikle çözelti ve emülsiyon formunda göze, kulağa, ağza ve buruna lokal uygulanan steril preparatlardır. Göze uygulanırsa kızarıklığı, şişliği gideren damlalar kulağa uygulandığında iltihabı söker, ağızda ise boğazı rahatlatır.

15. Sprey

İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Cilde veya ağıza uygulanabilen sıvı preparatlardır. Spreyler ağıza uygulandığında boğazı korur, öksürüğü azaltır, soğuk algınlığında yatıştırıcı etki gösterir. Cilde uygulandığında da nemlendirici ve koruyucu etki yaratır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dil Alt Hapı Nedir?Aspirin Nedir?
Hamileyken Kullanılabilecek İlaçlarEmziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

İlaç çeşitleri nelerdir?

İlaç çeşitleri arasında; tablet ilacı, efervesan tablet, kapsül, flakon, ampul, krem, merhem, şampuan, transdermal sistem, inhaler sistem, şurup, fitil, lasyon, damla, sprey vardır.

İlaçlar kaç gruba ayrılır?

İlaçlar içermiş oldukları etken madde sayısına göre iki gruba ayrılır. Birinci olan yalın ilaç şekilleri tek etken madde içerir. İkinci karışım ilaç şekilleri ise birden çok etken maddeyi içerisinde barındırmaktadır.

İlaç grupları nelerdir?

İlaçlar anabolik steroidler, analjezikler, anestezikler, antidiyabetikler, antienfeksiyon ajanlar, antiseptikler, kas gevşeticiler, dekonjestanlar, hormonal ajanlar, seksüel disfonksiyon ilaçları, mide asiditesini azaltan ilaçlar, kemoterapik ajanlar, barbitüratlar olarak birbiri içerisinde gruplara ayrılır.

Neden ilaç kullanıyoruz?

Mevcut şikayetlerin biraz daha hafiflemesi, zaman içerisinde düzelmesi için düzenli olarak ilaç kullanmamız gerekir. Doğru amaç uyuşturmak ve geçiştirmek değil, tedavi etmektir. İlaç kullanmadığımız taktirde hastalıkların geçmesi pekte mümkün değildir.

İlaç isimleri nasıl verilir?

Her ilacın en az üç ismi vardır. İlk olarak kimyasal isim, daha sonra jenerik isim ve son olarak ticari isim göz önünde bulundurulur. Bunların sonucunda da ilacın isminin ne olacağı ortaya çıkar. Kimyasal isim ilacın atomik ve moleküler yapısını tanımlar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum