Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır, Hangileri Kullanılmaz?

Anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan biri de hamilelik döneminde ilaç kullanımıdır. Bu konudaki tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır, Hangileri Kullanılmaz?

Hamile anne adayı bebeğini karnında hissettiği an annelik duygusuyla birlikte büyük bir endişeye kapılmaktadır. Anne adayları için hayattaki en değerli şey şüphesiz ki bebekleridir. Bebeğinin sağlığı konusunda oldukça dikkatli davranan anne adayları, bebeklerinin sağlıklarını tehlikeye atacak her türlü durumdan kaçınmaktadırlar. Bunların başında ilaç kullanımı gelir.

Anne adayları hamilelik dönemlerinde çeşitli nedenlerden dolayı ilaç kullanmak zorunda kalabilir. Bu durum hamilelik döneminde ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerden dolayı olabileceği gibi anne adayının kronik veya geçici hastalıklarından dolayı da olabilir. Hamilelik döneminde yaşanan hormonsal değişiklikler ve dolayısıyla bağışıklık sistemi, bazı ilaçlara karşı reaksiyon gösterebilir.

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Anne adayı hamilelik döneminde kullanması gereken her ilacı öncelikle doktoruna danışmalıdır. Gereken onayı aldıktan sonra gerek kullanım şekli gerekse kullanım miktarı hakkında bilgi alıp öyle kullanmalıdır. Aksi halde hamilelik öncesinde kullanıldığında herhangi bir zararı dokunmayan ilaçlar hamilelik döneminde plasentadan bebeğe geçerek bebeğin zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde en basit ve en hafif ilaç dahi, doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır.

Bazı ilaçlar hamilelikte doktorlar tarafından güvenli bulunur. Hamilelerin kullanmasının uygun görüldüğü ilaçları sizin için sıralayalım.

İşte hamileyken kullanılabilen ilaçlar:

1. Ağrı Kesici, Ateş Düşürücü

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Ağrı kesiciler hamilelik döneminde en çok kullanılan ve güvenilir olarak kabul edilen ilaçlardır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar içerisinde gebelikte kullanılması önerilen parasetamol her ne kadar güvenilir olarak kabul edilseler de mutlaka doktor onayı alındıktan sonra kullanılmalılardır.

Bilinçsiz ve yüksek dozlu ağrı kesicilerin kullanılması bebek ölümlerinin yanı sıra annenin hayatını da tehlikeye atabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde kullanılan ağrı kesicilerin düşük dozlu olmasına dikkat edilmelidir.

2. Bazı Antibiyotikler

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Gebelik döneminde en çok kullanılan ve en güvenilir antibiyotikler genellikle penisilin türevi olanlardır. Uzun yıllardan beri hamilelik döneminde kullanılmaya devam eden penisilin türevi antibiyotiklerin anne ve bebeğin sağlığı açısından herhangi bir tehdit oluşturmadığı belirtilmektedir.

Penisilin türevi antibiyotiklerin kullanımının yanı sıra anne adayları herhangi bir gribal enfeksiyon karşısında doktor onayı olmadan antibiyotik kullanımına yönelmemelidir. Bu yanlış davranış hamile değilken bile yapılmamalıdır. Bu durum gerek annenin gerekse bebeğin sağlığı açısından risk oluşturabilecek bir davranıştır.

3. Antidepresan

antidepresan.webpHamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Hamilelik döneminde ilaç kullanımıyla ilgili en çok merak edilen konulardan biri de antidepresan kullanımıdır. Yapılan araştırmalara göre antidepresan ilaçların büyük bir çoğunluğu hamilelik döneminde kullanıma uygundur. Antidepresan kullanımının bebeğe herhangi bir zararı olmadığı belirtilse de birçok uzman antidepresanların mutlaka doktor kontrolünde, düşük dozlu ve kısa süreli kullanılması gerektiğini vurguluyorlar.

Antidepresanların uzun süreli ve bilinçsizce kullanılması bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler ve bebekte doğumdan sonra sık sık ağlama, ürperme, korku, endişe, huzursuzluk, beslenme zorluğu, morarma ve nöbet geçirme gibi ciddi sorunlar meydana gelebilir.

4. Tansiyon İlacı

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Hamilelikte anne adayları tansiyon sorunları yaşayabilmektedir. Doktorlar hamilelikte tansiyon ilacı kullanımına pek sıcak bakmasa da bazı tansiyon ilaçlar hamileler için uygundur. Çok gerekli görüldüğü durumlarda hamileler tarafından tansiyon hapları içilebilir. Ancak bunun mutlaka doktor kontrolünde yapılması ve tansiyonu düşürecek başka bir yol bulunmadığı zamanlarda uygulanması gerekmektedir.

5. Alerji İlacı

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Hamilelik döneminde alerjik reaksiyonlarda artış görülebilir, zaten var olan alerjiler daha çok etki gösterebilir. Bu durumda hamileler ilaç kullanabilir çünkü hamilelikte birçok alerji ilacının kullanımında bir sakınca yoktur. Doktorların belirleyeceği alerji ilaçlarını hamileler rahatlıkla kullanabilir.

6. Astım İlaçları

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Hamilelikte kullanılan astım ilaçları hem anne hem de bebek için güvenlidir. Bu ilaçların bebek üzerinde hiç bir zarar bulunmadığı gibi kullanılması da gereklidir. Çünkü astım belirtileri hem anneyi zora sokar hem de bebeğe zarar verebilir. Bunları hafifletmek için ilaçların düzenli olarak doktor kontrolünde kullanılması gerekir.

7. Mide İlaçları

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Hamilelikte mide sorunları da sıkça yaşanan rahatsızlıklar arasında yer alır. Bunun için bazı mide ilaçları kullanılabilir. Hamileler için güvenli olarak üretilen birçok mide ilacı bulunur. Bunlardan bazıları Rennie ve Gaviscon'dur. Bu ilaçların doktor önerisiyle ve doktorun önerdiği miktarda kullanılması önemlidir.

Hamileliyken Hangi İlaçlar Kullanılmaz?

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Hamilelerin bazı ilaçları kullanması sakıncalıdır. Hamilelerin kullanmaması gereken ilaçlar arasında aspirin, ibuprofen, akne ilacı, bazı bipolar ve anksiyete ilaçları, burun tıkanıklığı ilaçları, mide ilaçları ve bazı güçlü antibiyotikler bulunur. Bu ilaçların hamilelikte de kullanılabilecek alternatifleri de bulunabilir, bunun için doktora başvurmak şarttır.

FDA Gebelik Kategorileri Nelerdir?

Hamileyken Hangi İlaçlar Kullanılır?

Food And Drug Administration (FDA) ABD'nin ilaç ve gıda denetleyici kuruludur. Bu kurul hamilelerin kullanabileceği ilaçları risklerine göre kategorize eder. Hamileler bu kategorilere bakarak ilaçların güvenliği hakkında bilgi sahibi olabilir. FDA gebelik kategorisini sıralayalım:

1. A Kategorisi

A kategorisindeki ilaçlar hamileler için güvenlidir. Hamileler üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre A kategorisine ait ilaçların hamilelik boyunca fetüse herhangi bir zarar vermediği gözlemlenmiştir.

2. B Kategorisi

B kategorisine ait ilaçlar hamile hayvanlarda denenmiş ve hamile hayvanların fetüsüne herhangi bir zarar vermemiştir. Ancak bu durum hakkında insanlar üzerinde bir çalışma yapılmamıştır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda olumsuz bir etkiye rastlanılmışsa bile insanlar üzerinde herhangi bir riski bulunmamış ilaçlar da B kategorisinde yer alır.

3. C Kategorisi

C kategorisindeki ilaçlar insanlar üzerinde denenmemiştir. Ancak hayvan testlerinde bazı olumsuz sonuçlara rastlanmıştır. Bu durum riskli olarak kabul edilebilir.

4. D Kategorisi

D kategorisindeki ilaçlar anne adaylarının hayatını tehlikeye sokan durumlarda kullanılabilen ilaçlardır. Bu ilaçların bebeğe yani fetüse karşı olumsuz bir etkisi gözlenmemiştir.

5. X Kategorisi

X kategorisindeki ilaçlar hamileler tarafından kullanılmaması gereken ilaçlardır. Yarardan çok ilacın birçok ciddi riskleri bulunur. Fetüse zarar verebilen ilaçlar bu grupta yer alır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hastayken Kullanılan İlaç ÇeşitleriAspirin Nedir?
Dil Altı Hapı Nedir?Hamilelikte Hastalıklar
Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Parol gebelik kategorisi nedir?

Parasetamol etken maddesi ile üretilen Parol FDA gebelik kategorisinde B grubunda yer alır. Parol gibi ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar genellikle hamileler tarafından kullanılabilir ve güvenli olarak kabul edilir. Yine de doktora danışarak ağrı kesicinin dozunu ve kullanım miktarını öğrenmeniz gerekir.

Hamilelikte soğuk algınlığı ilacı kullanılır mı?

Hamilelikte ibuprofen etken maddeli ilaçlar kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar hem anne hem de bebek için güvenli değildir. Soğuk algınlığı ve grip için doktorun tavsiye edeceği alternatif ilaçlar ve hamileyken kullanılması güvenli olan ilaçlardan yardım alınabilir. Hamilelikte yaşanan rahatsızlıklarda bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır.

Ağrı kesici bebek düşürür mü?

Çoğu ağrı kesici hamileler için güvenlidir. Ancak bunlar parasetamol içeren ağrı kesicilerdir. Diğer etken maddeli ağrı kesiciler düşük yapma oranını 2,4 kat arttırmaktadır. Bu sebeple basit gibi görünen bu ilaçları kullanırken dikkatli olunmalı, hamileler için güvenli olup olmadığı araştırılmalıdır.

Hamilelikte hangi ağrı kesici kullanılır?

Hamilelikte parasetamol içeren ağrı kesicilerin tümü güvenlidir. İbuprofen ve asetilsalisilik asit gibi farklı etken maddelerle ağrı kesen ilaçlar ise tehlikelidir. Sadece parasetamol içeren bazı ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu ağrı kesicilerin miktarı ve dozu da önemlidir. Bunun için doktorunuza danışmanız gerekir.

Rennie hamileler kullanabilir mi?

Mide ilaçlarından olan ve sıklıkla kullanılan Rennie hamileler için de güvenlidir. Ancak önerilen doz ve sıklıkta kullanılması gerekir. Fazla doz ve bilinçsiz kullanım bazı riskleri ortaya çıkarabilir. Doktor önermedikçe bu ilacın kullanılmaması gerekir. Mide yanması gibi şikayetlerde doktora başvurulmalı, hamilelik hakkında bilgi verilmesi ve buna göre ilaç kullanılması şarttır.

Hamilelikte gaviscon içilir mi?

Gaviscon hamileler için güvenli olarak kabul edilen mide ilaçları arasında yer alır. Doktor önerisi ve yönlendirmeleriyle gaviscon kullanılabilir. Hamilelerin neden olabileceği mide rahatsızlıkları bu tür ilaçlar ile giderilebilir. Bu ilaçların yalnızca gerekli durumlarda kullanılması ve dozunun aşılmaması büyük önem taşır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum