Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar ve Dinlenme

Çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklarda kaç gün evde dinlenilmesi gerektiği hakkında merak edilenler...
BULAŞICI HASTALIKLARA YAKALANAN ÇOCUK KAÇ GÜN SONRA OKULA GİDEBİLİR?
Çocuk hastalıkları arasında bulaşıcı olanlardan birini geçiren bir çocuk, ayrıca kardeşleri, okul çağında iseler, hasta yataktan kalkar kalkmaz değil, ancak belli bir süre sonra okula gönderilir.
Başlıca hastalıklarda bu süreler şöyledir:
Boğmaca
Ötüşü andıran kesik kesik öksürükler tamamıyle kayboluncaya kadar çocuk okula gönderilmez. Hasta çocuğun boğmaca geçirmemiş kardeşleri ise, hastadan ayrıldıktan sonra 10 gün okula gitmezler.
Çiçek
Bütün kabuklar kaybolmalı, hiçbir hastalık belirtisi görülmemelidir. Bunun için, çiçekte okula gönderilmemek süresini günle tespit edemeyiz. Bütün belirtilerin kaybolması beklenecektir. Hastalık başlar başlamaz, hasta kardeşten ayrılmıştır, o günden sonra 14 gün okula gönderilmezler. Yalnız, hastayla temas etmiş kardeşler en geç ertesi gün aşılanmışlarsa bu aşıların iyice tuttuğu güne kadar okula gönderilmezler, o günden sonra gidebilirler.
Difteri
Serumlarla, antibiyotik ilaçlarla hastalığın bulaşma tehlikesi bugün çok azalmıştır. Difteri geçiren bir öğrencinin okula gönderilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. Boğazdan ve burundan birer hafta arayla yapılan mikrop muayenesi temiz çıkarsa çocuk okula gidebilir; yalnız gene de 4-5 gün göndermemek mümkün olur. Mikrop muayenesi yapılmazsa çocuğun hastalık başladıktan 4 hafta sonrasına kadar okula gönderilmemesi uygundur. Kardeşler, hastayla temas eden bazı çocuklar, boğazdan mikrop muayenesi temiz çıkarsa okula gidebilirler.
Kabakulak
Bütün şişler 2 hafta içinde iner. Bu 14 gün içinde de çocuk okula gönderilmemelidir. Kardeşler kabakulak geçirmemişlerse 3 hafta okula gönderilmezler, eğer geçirmişlerse okula gidebilirler.
Kızamık
Hafif geçen bir kızamıkta hasta çocuk 7 gün, ağır geçenlerinde de 14-21 gün okula gönderilmez. Ayrıca, okullarda kızamık çıktığında nezlesi olan, gözleri kızaran, yaşaran çocuklar da, bu durum geçinceye kadar okula alınmazlar.
Kızıl
Bütün görüntüler, hastalık belirtileri, halsizlik kaybolmadıkça çocuk okula gitmemelidir. Hastanın kardeşleri, hiçbir belirti göstermiyorlarsa, hastayla temaslarını kestikten bir hafta sonra okula gidebilirler. Öğretmenler ve yakınlar için de aynı tedbirlerin alınması gerekir.
Suçiçeği
Bütün kabuklar düşmedikçe, çocuk okula gönderilmez. Suçiçeği geçirmemiş kardeşler de 2 hafta okula gitmezler.
0-6 Yaş Çocukların Geçirdiği Hastalıklar
0-6 yaş çocukların hem ruhsal hemde fiziksel olarak gelişimleri için en önemli dönemdir. Anne ve babalar ne kadar beslenme, hijyen gibi konularda hassas davranırlarsa davransınlar yine de çocuklar hastalıklara yakalanabiliyorlar.
Daha çok 6 aydan büyük olan çocuklarda genellikle kış sonu ve bahar aylarında meydana gelen;
- Kızamık
- Yüksek ateş
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Nezle
- Öksürük
- Göz kızarıklığı ve ağızda lekelerin oluşumu ile kendini gösterir.
- Boğmaca
- Çocuk Felci
Genellikle 6 yaşından ufak çocuklarda görülen boğmaca en sık rastlanan bulaşıcı hastalıklardan biridir. Öksürük atakları ile kendini gösterir. Bu ataklar dakikalarca sürebilir. Çocuklarda renk değişikliği, yüzde kızarma ya da morarma görülebilir.
Çocuk felci hastalığının nedeni polio virüsü denilen bir mikroptur. Bu mikrop, sinir sistemini istila ederek kalıcı felçlere veya ölüme neden olabilir VE 3 yaş altındaki çocukları çok fazla etkilemektedir. Felçler genel olarak çocuğun ayağa kalkamaması ve yürümesinde güçlük şeklinde kendini gösterir. Çocuk felcinden, çocuğun korunmasının en etkili yöntemi çocuk felci aşısıdır. Çocukların sağlığı için aşıyı ihmal etmeyin ve en ufak bir belirtide hemen doktora başvurun.
NeOldu.com / Sağlık
- Yorumlar 0
- Çocuklarda Geniz Eti ProblemiÇocuklarda geniz eti problemi ve tedavisi haberimizde..17 Ağustos 2015 Pazartesi 10:02