Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren annelerin ortak sorunlarından biri emzirme döneminde ilaç kullanımıdır. Sizin için emzirme döneminde kullanılabilen ilaçları sıraladık.
Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de kullanılan ilaçlara çok dikkat etmeli ve mümkün olduğunca doktor izni olmadan ilaç kullanılmamalıdır. Hem anne hem de bebek sağlığı için oldukça önemli olan emzirme, bebek için en değerli beslenme şeklidir.

Emzirme döneminde annenin beslenme şekli ve kullandığı ilaçlar bebeği doğrudan etkiler. Bu nedenle annenin vücuduna giren maddelerin birçoğu süte geçerek bebeğin de etkilenmesine neden olur. Annenin bilinçsiz ilaç kullanımı bebeğinin gelişimini ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği gibi aynı zamanda sütünün azalmasına da sebebiyet verebilir.

Emziren annelerin hangi ilacı içip içmeyeceğini bilmesi çok önemlidir. Emziren anneler ilaç kullanabilir mi, hangi ilacı içebilir, hangi ilacı içemez? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler unutmamalılardır ki, bebeklerinin bağışıklık sistemi ve dayanıklılıkları kendileri gibi değildir. Kullanılan ilaçlar bebek için zararsız olsa da bebeğin bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemiş olması ve kimyasallara karşı korumasız olması bebek üzerinde çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle emziren anneler ilaç kullanmadan önce mutlaka prospektüsü detaylıca okumalı ve mümkün olduğunca doktora danışmalılardır.

Emzirme döneminde çeşitli sağlık sorunları veya mecburiyetlerden dolayı ilaç kullanmak zorunda olan anneler öncelikle olarak doktorlarından gerekli bilgiyi almalı ve doktorun verdiği reçeteye uygun olarak hareket etmelilerdir. Bu dönemde doktorların güvenli gördüğü bazı ilaçlar bulunur.

İşte emziren annelerin kullanabileceği ilaçlar:

1. Ağrı Kesici

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emzirme döneminde en çok tereddüt yaşanan konulardan biri de ağrı kesici ilaç kullanımıdır. Hamilelik döneminde olduğu gibi kullanılacak ağrı kesicinin parasetamol grubuna ait olması önerilmektedir. Parasetamol en çok kullanılan ve en güvenilen ilaç olarak kabul edilmektedir. Ağrı kesicinin dozu ve kullanım sıklığı doktorlara danışılarak öğrenilebilir.

2. Grip İlacı

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler grip gibi hastalıklara yakalandıklarında mutlaka doktora danışmalıdır. Birçok grip ilacı emzirme döneminde kullanılmaya uygundur. Doktorların tavsiye ettiği antiviral bir ilaç emzirme döneminde kullanılabilir. İbuprofen gibi grip belirtilerini azaltmaya yardımcı olan ilaçlar büyük oranda anne sütüne geçmezler. Bu sebeple güvenlidirler.

3. Antibiyotik

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler sıklıkla antibiyotik kullanılması gereken rahatsızlıklar yaşayabilir. Sanılanın aksine birçok antibiyotik emzirme döneminde de kullanılabilmektedir. Antibiyotiğin içinde bebeğe zarar verecek maddeler bulunmaz. Tabii bu bazı antibiyotikler için geçerlidir. Hangi antibiyotiğin kullanılabileceğine doktor karar verir.

4. İnsülin

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Diyabeti olan anneler rahatlıkla insülin kullanabilir. Çünkü insülin anneden bebeğe süt yoluyla geçmez. Uzmanlara göre diyabetli anneler bebeklerini sağlıklı bir şekilde emzirebilir. Annelerin insülin tedavisi bırakmaması, şekerini kontrol altında tutması önemlidir.

5. Epilepsi İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Emziren anneler epilepsi gibi ciddi rahatsızlıkları için endişe etmemelidir. Doktorların önerdiği dozda epilepsi ilaçlarının kullanılmasında sakınca yoktur. Bu ilaçlar emziren anneler tarafından da kullanılabilir. Bu ilaçlar sütle bebeğe geçebilir ancak bebeğe zarar vermeyecek dozlardadır.

6. Tiroid İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Tiroid ilaçlarının çoğu emzirme döneminde de kullanılabilir. Ancak mutlaka annenin tiroid hormonlarının takip edilmesi ve belirli sıklıkla bebeğin tiroid fonksiyonlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bir sıkıntı görülmedikçe tiroid ilaçlarına devam edilebilir.

7. Alerji İlaçları

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Setrizin etken maddesiyle üretilen bazı alerji ilaçları süte çok az miktarda karışır. Bu sebeple emzirirken gerekli durumlarda kullanılabilir. Ancak antihistaminik ve montelukast içeren ilaçlar bebek için güvenli değildir ve emzirirken kullanılması önerilmez. Doktora danışarak emzirmeye uygun alerji ilacı bulabilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Anne Sütünü Azaltan İlaçlar Hangileridir?

Emziren Anneler Hangi İlaçları Kullanabilir?

Bazı ilaçlar anne sütünü azaltarak bebeğin beslenmesini engellemektedir. Anne sürünü azaltan ilaçlar arasında migren, idrar söktürücü, uyku ilacı, zayıflama ilacı, dozu yüksek B6 vitamini, doğum kontrol hapları, antihistaminikler ve bazı burun açıcı ilaçlar bulunur. Bu tür ilaçların emzirme döneminde kullanılmaması önerilir.

Kullanılan ilaçlardan bazıları da anne sütünün tadını değiştirebilir ve bebeğin emmeyi reddetmesine neden olabilir. Bu durum bebeğin yeterli besini alamamasına neden olur. Bu nedenle emzirme döneminde ilaç kullanılması gerekiyorsa öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır.

Emziren annelerin ilaç kullanmasını gerektirecek dönemlerde emzirdikten hemen sonra ilacı alabilir ve bir sonraki emzirmeye kadar ilacın etkisinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Emzirme döneminde kullandığınız ilaç, vücutta uzun süre etki sağlıyorsa bu uygulama yeterli olmaz. Gece uyku öncesinde bebeğinizi emzirdikten sonra ilacı almanızı öneririz. Böylece bebeğiniz uyanana kadar ilacın etkilerinde azalma olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hastayken Kullanılan İlaç ÇeşitleriAspirin Nedir?
Dil Altı Hapı Nedir?Hamileyken Kullanılabilen İlaçlar

İlaç aldıktan kaç saat sonra bebek emzirilir?

İlaç kullandıktan birkaç saat sonra sütte geçen ilaç miktarı en üst noktalara ulaşır. Bu sebeple emzirdikten hemen sonra ilaç kullanılması ya da ilaç kullanıldıktan 4 saat sonra bebeğin emzirilmesi daha güvenlidir. Süte geçen ve bebeğe zarar verecek ilaçların kullanılmaması önerilir.

Emziren anneler ilaç kullanabilir mi?

Emziren anneler de ilaç kullanabilir. Emzirmeye uygun bazı ilaçlar bulunur. Bu ilaçlar doktor kontrolünde ve önerilen dozda kullanılabilmektedir. Ancak bebek için tehlike yaratacak ve süte geçen bazı ilaçlar da bulunur. Bu ilaçların emzirme döneminde kullanılmaması, mümkünse ayı etkiyi gösterecek alternatif ilaçlara başvurulması gerekir.

Emziren anneler neden ilaç kullanamaz?

Emziren annelerin bazı ilaçları kullanamamasının nedeni annenin tükettiği birçok şeyin sütüne geçmesindir. Süt kanalları yoluyla ilaçlardaki bazı kimyasallar bebeğe geçebilir. Bu sebeple gerekli olmadıkça ve mecbur kalınmadıkça emzirirken ilaç kullanılması önerilmez. Çok gerekli olduğu durumlarda doktora danışılarak ilaç alınabilir.

Parol anne sütüne geçer mi?

Parol gibi parasetamol içeren ilaçlar anne sütüne geçse bile zararlı değildir. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar emzirme döneminde kullanılabilmektedir. Ancak basit gibi görülse de ağrı kesici kullanırken de doktora danışmak gereklidir. Doktorun önerdiği sıklık ve dozda ağrı kesici kullanılması daha güvenlidir.

Antibiyotik anne sütüne geçerse ne olur?

Antibiyotiklerin çoğu emzirme döneminde kullanılabilen güvenli yapıdaki ilaçlardır. Doktor tavsiyesiyle emzirme döneminde antibiyotik kullanılabilir. Anne sütüne antibiyotik karışsa bile bebeğe zarar vermez. Çok gerekli olduğu durumlarda anneler de antibiyotik kullanarak rahatsızlıklarını tedavi edebilirler.

Hastalıklar sütten bebeğe geçer mi?

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar süt yoluyla bebeğe geçmez. Hastalıkların bebeğe geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece bazı ilaçlar anne sütüne karışabilir, bunlar arasında da güvenli ve güvensiz ilaçlar bulunur. Hasta olduktan sonra emziren annelerin ilaç kullanımına dikkat etmeleri gerekmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum