Alibaba ve AliExpress Hakkında Sıkça Sorulan Sorular | 2024

Türkiye üzerinden Alibaba ve AliExpress'te alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların merak ettiği soruları yanıtladık.
Alibaba ve AliExpress Hakkında Sıkça Sorulan Sorular | 2024

Çinli e-ticaret platformları hakkında kafanızdaki tüm soru işaretlerini giderecek Alibaba ve AliExpress sıkça sorulan sorular ve cevaplarını sizler için yanıtladık.

Alibaba Group bünyesinde hizmet vermekte olan Alibaba ve AliExpress siteleri hakkında sıklıkla karşımıza çıkan soruları yanıtladık. İşletmeler ve tüketiciler için hizmet vermekte olan her iki sitede, milyonlarca ürün yelpazesiyle dünyanın en çok tercih edilken e-ticaret platformları arasında yer alıyor. Türk kullanıcılar tarafından sıklıkla merak edilen Alibaba ve AliExpress sıkça sorulan sorular (SSS) rehberi sizlerle!

Aliexpress Türkiye GirişAlibaba Türkiye Giriş

Alibaba

Alibaba AliExpress Sıkça Sorulan Sorular

Çin'den toptan mal sipariş etmek isteyen kullanıcıların en çok ziyaret ettiği e-ticaret platformu Alibaba alışveriş sitesini ziyaret etmek için buraya tıklayınız.

Alibaba Nedir?

Alibaba, internet üzerinden veya mağazadan satış yapmak isteyen işletmelerin toptan ürün ithal edebileceği en alternatif çevrimiçi alışveriş platformudur. Dropshipping hizmeti sunmayan site, işletmelerin yüzlerce veya binlerce toptan ürün sipariş etmesine olanak sağlamaktadır. Eğer işletmeniz için kaliteli ve uygun fiyata toptan ürün satın almak istiyorsanız Alibaba.com'u ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Toptan ürün satışı konusunda uzman olan Alibaba, AliExpress sitesine nazaran çok daha ucuz fiyatlarla hizmet vermektedir. Alibaba hakkında detaylı bilgi için "Alibaba Nedir?" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Alibaba Toptan Nedir?

Alibaba toptan, Alibaba Group bünyesinde hizmet vermekte olan Alibaba.com'u kapsamaktadır. Bireysel kullanıcıların yanı sıra şirket ve işletmelerin faaliyet gösterdiği bu çevrimiçi pazarda milyonlarca ürün çeşidini en ucuz fiyata toptan olarak satın almanıza olanak sağlamaktadır. 

Alibaba'dan Alışveriş Güvenli mi?

Alibaba, dünyanın en çok tercih edilen e-ticaret platformları arasında yer almaktadır. Çinli e-ticaret devi olarak bilinen site, dünyanın dört bir yanında ki üretici ve işletmeleri buluşturan ortak bir nokta olarak bilinmektedir. Her daim güvenle alışveriş yapabileceğiniz site, "Ticaret Güvencesi" kapsamında alıcısını korumaktadır. Alibaba güvenlik politikası hakkında detaylı bilgi için "Alibaba Güvenli mi?" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Alibaba Ticaret Güvencesi Nedir?

Alibaba Ticaret Güvencesi, Alibaba.com tarafından ticarette güven yaratmak için tasarlanmış ücretsiz bir hizmettir. Alibaba Ticaret Güvencesi sayesinde Çin'den sipariş edeceğiniz tüm toplu alımlarda koruma altında tutulacaksınız. Adeta AliExpress Alıcı Koruması'na benzeyen bu sistem, alıcının sevkiyat, ödeme ve ürünlerini koruma altına almaktadır. Tedarikçilerin isteğe bağlı olarak sunduğu bu hizmet, temel olarak alıcı ve tedarikçi arasındaki güveni oluşturmak için tasarlanmıştır. Ticaret Güvencesi, siparişin vaat edilen sürede gönderilmemesi veya ürünlerin sipariş sözleşmesinde belirtilen şartlara uymaması durumunda, tedarikçinin alıcıya geri ödeme yapmasını zorunlu kılmaktadır.

Alibaba Kullanarak Dropship Yapabilir miyim?

Son zamanların en popüler işleri arasında gösterilen dropship hizmeti, birçok e-ticaret platformunda aktif olarak kullanılmaktadır. Alibaba Group'a ait AliExpress sitesinde de kullanılabilen bu hizmet, Alibaba için aktif değildir. Alibaba'da dropship bulunmamasının sebebi ürünleri toptancılardan direkt olarak alma imkanınızın olmasıdır. 

Alibaba'dan Sipariş Nasıl Verilir?

Alibaba web sitesinde herhangi bir alışveriş sepeti bulunmamaktadır. Site üzerinden sipariş vermek isteyen kullanıcıların e-posta, sohbet veya sorgulama formu yoluyla tedarikçilerle iletişime geçmesi gerekmektedir. Tedarikçilerden bilgi almak için Teklif Talebi (RFQ) formu gönderebilirsiniz. Sipairş işlemlerinizden önce her tedarikçiyle fiyat, nakliye, ödeme ve ürün kalitesi hakkında müzakere etmeniz gerekecektir ve sipariş süresi AliExpress'e göre daha uzun sürebilmektedir. Alibaba sipariş işlemleri hakkında detaylı bilgi için "Alibaba Toptan Ürün Nasıl Alınır?" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır?

Çin üzerinden toptan ürün sipariş etmek isteyen kullanıcıların adresi Alibaba, B2B paltformunda toptan ve perakende ürün satışı gerçekleştirmektedir. Aradığınız her şeyi en hesaplı fiyata satın alabileceğiniz Alibaba.com, Türkiye üzerinden toptan ürün siparişi vermek isteyen işletmelerin en çok ziyaret ettiği e-ticaret platformu olarak hizmet veriyor. Çinli üreticilerden aradığınız her şeyi en hesaplı fiyata satın alabileceğiniz Alibaba ile karlı bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz. Alibaba'dan sipariş vermek isteyen kullanıcıların;

1. Bir Alibaba hesabı oluşturun ve doğrulayın.

2. Kategoriler yardımıyla ürün araması gerçekleştirin

3. Tedarikçilerle iletişime geçin.

4. Minimum sipariş miktarını görüşün ve satın almak istediğiniz ürün sayısını belirleyin.

5. Sürpriz masraflardan kaçınmak için tedarikçinizle anlaşın.

6. Sipariş fiyatını ve ödeme yöntemini kararlaştırın.

7. Toplu alımlardan önce numune ürün isteyin.

8. Tedarikçi tarafından gönderilen örnek üzerinden ürünün kalitesini kontrol edin.

9. Satın alma işleminizi belirtilen kural ve şartlar çerçevesinde gerçekleştirin.

Alibaba üzerinden sipariş vermek isteyen kullanıcıların "Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır?" adlı içeriğimize göz atmasını öneririz.

Aliexpress

Alibaba AliExpress Sıkça Sorulan Sorular

Milyonlarca ürünü en ucuz fiyata satın alabileceğiniz AliExpress alışveriş sitesini ziyaret etmek için buraya tıklayınız.

AliExpress Nedir?

AliExpress, Türk kullanıcıların üreticilerden ve satıcılardan hesaplı fiyata alışveriş yapabileceği e-ticaret platformudur. Alibaba'da olduğu gibi minimum sipariş kriteri bulunmayan AliExpress, satın almak istediğiniz herhangi bir üründen bir adet almanıza izin vermektedir. Bu durumda eğer bir deponuz ya da büyük bir işletmeniz yoksa, AliExpress alışveriş sitesi üzerinden siparişlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Perakende satış hizmeti sunmakta olan AliExpress, Alibaba sitesine nazaran daha yüksek fiyatlar içermektedir. AliExpress hakkında detaylı bilgi için "AliExpress Nedir?" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

AliExpress'ten Alışveriş Güvenli mi?

AliExpress'teki birçok ürün, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki mağazalarda bulunan eşdeğer ürünlere ödeyeceğiniz fiyatlardan çok daha makul ve kalitelidir. AliExpress, alıcı koruması programı kapsamında müşteri destekli bir hizmet sunmayı hedeflerken, ürünün gelmemesi ya da belirtildiği şekilde teslim edilmemesi durumunda tam para iade garantisi sunmaktadır.

Tüm bu özellikleriyle AliExpress sitesi güvenilir bir alışveriş olanağı sağlamaktadır. AliExpress güvenlik politikası hakkında detaylı bilgi için "AliExpress Güvenli mi?" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

AliExpress Alıcı Koruması Nedir?

AliExpress Alıcı Koruması, Alibaba Group tarafından müşterilere ücretsiz olarak sunulan bir çeşit güvenlik politikasıdır. Her alıcının ücretsiz olarak yararlandığı bu sistem, siparişi vermenizin ardından aktif hale gelmektedir. Alıcı Koruması, sipariş tarafınıza ulaşmazsa veya ürün tanımlandığı gibi değilse %100 geri ödeme güvencesi sağlamaktadır. 

AliExpress Kargo Süresi Nedir?

AliExpress, satın aldığınız ürünlerin kargo takip işlemlerini 4 aşamada değerlendirmektedir. Siparişim bölümünde yer alan "Gönderi Bilgisi" seçeneğine tıklayarak AliExpress kargo takip sürecini izleyebilirsiniz. AliExpress'in gönderi bilgisi sayfasında yer alan "Gönderi Sevk Edilmeye Hazır", "Menşe Ülkesinden Yola Çıktı", "Varış Ülkesine Ulaştı", "Teslimat Başarılı" aşamalarını izleyerek ürününüzün Çin'den Türkiye'ye teslimatını görüntüleyebilirsiniz.

Siparişler ortalama 60 ile 90 gün aralığında tarafınıza ulaştırılıyor olsa da bazı ekstra durumlarda ürün gecikmesi yaşanabilmektedir. AliExpress kargo süresi hakkında detaylı bilgi için "AliExpress Kargo Takip Nasıl Yapılır?" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

AliExpress Vergi Oranları Ne Kadar?

AliExpress üzerinden sipariş vermek isteyen kullanıcılar, satın aldığı ürünlerin Türkiye vergi ücretini merak etmektedir. Çin üzerinden satın aldığınız ürünlerde geçerli %20 vergi ödemesi be son değişikliklere göre 8 TL gümrük sunum ücreti + 0,70 TL damga pulu vergisi ödemeniz gerekmektedir. Kısacası AliExpress üzerinden satın alacağınız her sipariş işlemi için bu ödemeleri yapmanız zorunludur.

AliExpress üzerinden gerçekleştireceğiniz sipariş işlemlerinden doğan vergi oranlarını hesaplamak için "AliExpress Vergi Oranları Ne Kadar?" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark nedir?

Alibaba,  B2B girişiminde hizmet veren ve üreticiden veya tedarikçiden işletmelere toptan ürün satışı gerçekleştiren bir çeşit e-ticaret platformudur. Alibaba'dan gerçekleştireceğiniz alışveriş işlemlerinde sepete ekle ve satın al seçenekleri bulunmamaktadır. Site satın alma işlemlerinde tedarikçiyle görüşmenizi ve müzakerede bulunmanızı istemektedir.

AliExpress ise B2C girişiminde hizmet vermekte olup, bireysel kullanıcıların aradığı her ürünü kolaylıkla satın almasına olanak sağlamaktadır. A'dan Z'ye milyonlarca ürünü barındıran AliExpress, üreticiden veya tedarikçiden kullanıcıya ürün satışı gerçekleştirmektedir. Alibaba ve AliExpress arasındaki farklar hakkında detaylı bilgi için "Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark Nedir?" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


Aliexpress vergi oranı ne kadar?

Aliexpress üzerinden satın alınan siparişlerin "Gümrük Sunum Ücreti, Damga Pulu Vergisi, ÖTV ve KDV" ödemeleri alıcı tarafından gerçekleştirilmektedir. Aliexpress Gümrük Vergisi ve Aliexpress Vergi Hesaplama hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.

RFQ Nedir?

RFQ, alıcıların aynı anda birden çok tedarikçiden fiyat teklifi almasına yardımcı olan bir çeşit teklif talebidir. Teklif TAlebi anlamına gelen RFQ formu, fiyat teklifi almak istediğiniz tedarikçileri tek tek bulmanızı ve iletişim kurmanızı hızlandırmaktadır.

CNF Nedir?

Cost and Freight olarak bilinen CNF, Türkçe'de "Malive ve Navlun" alamına gelmektedir. Dış ticaretle alaka bu kavram, ihracatçının taşıma maliyetlerini üstlendiği anlamına gelmektedir. Maliye; ürünün taşımasından doğan giderleri kapsamaktadır. Navlun; ürünün bir yerden diğer yere gemiyle taşınmasından doğan ücretleri kapsamaktadır.

FOB Nedir?

Free on Board olarak bilinen FOB, bir çeşit taşıma şeklidir. Alibaba'da sıklıkla karşımıza çıkan bu terim, satın alınan ürünlerin yalnızca deniz yolu taşımacılığıyla teslim edileceği anlamına gelmektedir. Ürün teslimatı yükleme yapılacak ve teslimatın gerçekleştirileceği limanın adıyla birlikte anılmaktadır. Yani İstanbul'dan yüklemenin gerçekleştirileceğini düşünürsek FOB İstanbul olarak geçmektedir.

MOQ Nedir?

Minimum Order Quantity olarak bilinen MOQ, minimum sipariş miktarı anlamına gelmektedir. Alibaba'da sıklıkla karşılaşılan bu terim, bir tedarikçinin satmayı istediği en düşük stok miktarını kapsamaktadır. Belirli bir ürün grubunu satın almak için ilk olarak MOQ miktarını kontrol etmeniz gerekmektedir.

DDP Nedir?

DDP, tedarikçi tarafından sunulan fiyatlandırmanın her şeyi içerdiği anlamına gelmektedir. DDP içerisinde malların fiyatı, Türkiye'ye gönderim, Çin'de yerel ihracat maliyeti, Türkiye'de gümrük ödemeleri, KDV, ithalat vergisi ve diğer masraflar yer almaktadır. DDP, Alibaba üzerinden toplu sipariş vermek isteyen kullanıcılar için en avantajlı yöntem olarak bilinmektedir.

CIF Nedir?

Cost, Insurance Freight olarak bilinen CIF, bir çeşit teslim şeklidir. FOB kadar sık tercih edilen bu yöntem, navlun ücreti ve malların en yakın limana teslim edilmesi için sağlanan sigortaları içermektedir. Maliyet, sigorta ve navlun bedellerini fiyata dahil ederek fiyat teklifini hazırlamaktadır. Bilmeniz gerken şey ise bu durumun yalnızca limanla sınırlı olmasıdır. Bu noktadan itibaren tüm sevkiyat sorumlulukları alıcıya ait olacaktır. 

EXW Nedir?

Alibaba'da sıklıkla karşılaştığımız terimler arasında yer alan EXW "Fabrikadan Teslim" anlamına gelmektedir. Her türlü taşıma işlemi için geçerli olan EXW, alıcının tüm ödemeleri yapmak koşuluyla malı satıcının kapısından almasını ön görmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum