Alibaba'dan Alışveriş Nasıl Yapılır? Çin'den Toplu Sipariş

Dünya üzerinde milyonlarca aktif kullanıcıya sahip Alibaba'dan alışveriş nasıl yapılır? Alibaba Türkiye alışveriş rehberi
Alibaba'dan Alışveriş Nasıl Yapılır? Çin'den Toplu Sipariş

Alibaba üzerinden satın alınan siparişlerin "Gümrük Sunum Ücreti, Damga Pulu Vergisi, ÖTV ve KDV" ödemeleri alıcı tarafından gerçekleştirilmektedir. Alibaba Gümrük Vergisi ve Alibaba Vergi Hesaplama hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır?

Alibaba İndirim Kuponu

Alibaba, ürünleri toplu olarak uygun fiyata satın alabileceğiniz toptan bir pazar olarak faaliyet göstermektedir. Dünyanın en büyük e-ticaret platformu olarak kabul edilen site, milyonlarca aktif satıcısıyla dünyanın dört bir yanına toptan ürün gönderimi gerçekleştirmektedir. 

Aliexpress'te olduğu gibi milyonlarca ürün çeşidine sahip Alibaba sitesi, yalnızca toptan ürün satışı değil tedarikçiyle pazarlık yapmanız durumunda perakende satış hizmeti de vermektedir. Peki ya Alibaba üzerinden hiç alışveriş yaptınız mı? Çinli e-ticaret sitesi Alibaba'dan ilk kez alışveriş yapacak kullanıcıların yapması gereken işlemleri adım adım anlattık. 

Alibaba, işletmelerin ve bireylerin hem uluslararası hem de yerel olarak ürün alıp satmasını sağlayan çevrimiçi bir pazardır. Ülkemizde Turkish Alibaba bünyesinde hizmet vermekte olan site üzerinde 200 ülkeyi aşkın 3.5 milyon şirket faaliyet göstermektedir. Dünyanın en popüler toptan alışveriş platformu Alibaba Türkiye sayfasına giriş yapmak için buraya tıklayınız.

1. Alibaba kullanıcı hesabı oluşturun

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba üzerinden alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların ilk olarak üyelik hesabı oluşturması gerekmektedir. Alibaba üyelik işlemlerinizi "Alibaba Türkiye" sayfasına giriş yaparak yalnızca birkaç adımda gerçekleştirebilirsiniz. Alibaba ana sayfasına giriş yapmanızın hemen ardından sağ üst köşede yer alan "Ücretsiz Katıl" butonuna tıklayın. Hesabınızı tamamlamak için ekrandaki talimatları izleyin. Alibaba ücretsiz üyelik için buraya tıklayınız.

2. Hesabınızı onaylayın

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba üyelik işlemlerinizi tamamlamak için e-posta adresinizi doğrulamanız ve kişisel bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu işlem "Verification", "Information" ve "Complete" olmak üzere üç aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Verification kısmında e-posta adresinizi girerek işleminizi doğrulamanız gerekmektedir. Hemen ardından ad, soyad ve adres bilgilerinizi girerek üyelik işleminizi tamamlayın.

3. Ürün arayın

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba üyelik işlemlerini gerçekleştirmenizin hemen ardından ihtiyacınız olan ürün çeşidini kolaylıkla bulabilirsiniz. Alibaba, aradığınız ürünleri bulmak için birden fazla yöntem sunmaktadır. Ürün bulmanın en temel yolu, site üst kısmında yer alan "Search" butonuna tıklayarak arama çubuğu üzerinden ürün adı ve anahtar kelime yazmak olacaktır. Aynı zamanda site sol kısmında yer alan "Kategoriler" seçeneğine tıklayarak aradığınız ürün sayfasına doğrudan giriş yapabilirsiniz. Dilerseniz Alibaba'nın yeni eklentisi olan "search by images" butonuna tıklayarak aradığınız ürünün  fotoğraflarını ekleyerek benzer ürün yelpazesini görüntüleyebilirsiniz.

4. Arama sonuçlarını filtreleyin

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba, milyonlarca tedarikçiyi içerisinde barındıran geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Aradığınız ürün ya da ürünleri kolayca bulmak için site sol üst köşesinde yer alan "Kategoriler" sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. İlgili kategori sayfasına giriş yapmanızın ardından binlerce ürün arasından size uygun olan ögeyi bulmak için arama sonuçlarını filtreleyebilirsiniz. Aramalarınızı daraltmak ve daha spesifik sonuçlar görüntülemek için açılan sayfanın üst kısmındaki seçenekleri kullanabilirsiniz. 

5. Tedarikçiye göre arama yapın

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Çinli toptan alışveriş sitesi Alibaba, ürüne göre arama yapmak yerine, tedarikçiye göre arama yapma hizmeti sunmaktadır. Tedarikçiye göre arama yapmak için arama çubuğunun sol kısmında yer alan butona tıklayarak "Tedarikçiler" seçeneğini tercih etmeniz gerekmektedir. Tedarikçiye göre arama yapma seçeneği, satın almak istediğiniz üründe uzmanlaşmış satıcıyı doğrudan bulmanıza yardımcı olacaktır.

6. Fiyat teklifi gönderin

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba, tedarikçilerden satın almak istediğiniz ürün ya da ürün gruplarını en hesaplı fiyata satın almanız için RFQ hizmeti sunmaktadır. RFQ, 24 saat içerisinde birden fazla fiyat teklifi alabileceğiniz "Teklif Talebi Gönder" seçeneğidir. Alibaba teklif talebi hizmetinden yararlanarak satın almak istediğiniz ürünün numunesini isteyebilir veya birden fazla tedarikçinin ürün tekliflerini kolaylıkla karşılaştırabilirsiniz. Alibaba Türkiye sayfası üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların "Benim Alibaba" sekmesine giriş yaparak, sayfanın en alt kısmında yer alan "Teklif Talebi Gönder" seçeneğine tıklaması gerekmektedir. 

Not: Alibaba alışverişlerinizi en hesaplı fiyata satın almak için "Alibaba Satıcısıyla Pazarlık Nasıl Yapılır?" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

7. Tedarikçi güvenliğini inceleyin

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba üzerinden güvenli bir satıcı bulmak için doğrulama rozetlerini kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Arama çubuğu veya RFQ (Teklif Talebi) aracılığıyla bulduğunuz tedarikçinin güvenilir olduğunu doğrulamak için profil sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Tedarikçi profilinin kontrol etmeniz, Alibaba tarafından doğrulanmış ve güvenli satış gerçekleştiren tedarikçileri bulduğunuzdan emin olmanın en pratik yolu olacaktır. 

8. Şirket profilini görüntüleyin

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Güvenli alışverişi en üst düzeye taşımak isteyen Alibaba, ürün satışı gerçekleştiren şirketlerin profil incelemesini görüntüleme imkanı sunmaktadır. Alibaba üzerinden satın almak istediğiniz ürün sayfasına giriş yapmanızın hemen ardından sağ kısımda yer alan tedarikçi profiline tıklayınız. Açılan sayfa üzerinden tedarikçinin yatırım oranını, puanlamasını, geri bildirimlerini, işlem geçmişini, ticaret kapasitesini, üretim kapasitesini, AR-GE kapasitesini ve tüm şirket bilgilerini kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda tedarikçi profili üzerinden satıcıya e-posta aracılığıyla merak ettiğiniz soruları yöneltebilirsiniz.

9. Ülkenizde deposu bulunan bir tedarikçi arayın

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba'da yapacağınız ürün aralamaları, dünyanın dört bir yanında hizmet vermekte olan 3.5 milyon üzerinde satıcıyla doğrudan iletişime geçmenize olanak sağlamaktadır. Satın almak istediğiniz ürün ya da ürün gruplarını doğrudan tedarikçi aramasıyla filtreleyebileceğinizi anlatmıştık. Aynı zamanda Alibaba, satın almak istediğiniz ürün satıcısının ülkenizde deposu olup olmadığını kontrol etmenize olanak sağlamaktadır. Alibaba'da satın alacağınız ürünün ülke seçimini yapmak için ana sayfa üzerinde yer alan "Supplier Country/Region" butonuna tıklayarak kolaylık filtreleyebilirsiniz. Türkiye Alibaba deposu bulunan mağaza satıcılarını bu yöntemle bulabilirsiniz.

Alibaba Tedarikçisiyle İletişim Nasıl Kurulur?

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Çinli e-ticaret sitesi Alibaba üzerinden gerçekleştireceğiniz alışveriş işlemlerinizde, %100 güvenli ve eksiksiz bir hizmet almak en büyük hakkınız olacaktır. Her daim güvenilir satıcılar seçtiğinizden emin olmanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını açıkladık. Aynı zamanda sipariş öncesi tedarikçiyle nasıl iletişime geçeceğiniz, ürün hakkında nasıl detaylı bilgi alabileceğinizi ve nasıl pazarlık yapacağınızı sırasıyla anlattık. Alibaba tedarikçiyle iletişime geçme süreci hakkında tüm merak edilenler.

1. Tedarikçiyle iletişime geçin

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba, toptan ürün satın almak isteyen kullanıcıların site içerisinde ki tedarikçilerle iletişime geçmesine olanak sağlamaktadır. Alibaba web sitesine giriş yapmanızın hemen ardından "Tedarikçiyle İrtibata Geçin" butonuna tıklayınız ve konuyla alakalı iletmek istediğiniz mesaj formunu doldurunuz. Mesaj içeriği satın almak istediğiniz ürün ve talepleriniz hakkında ki sorularınızı içermelidir.

2. Minimum sipariş miktarını görüşün

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Çinli e-ticaret sitesi üzerinde hizmet vermekte olan tedarikçilerin ürüns atış kriterlerini öğrenmeniz son derece önemlidir. Satın almak istediğiniz ürün adetini göz önünde bulundurarak Alibaba satıcısına minimum sipariş miktarı hakkında bilgi mesajı talep edebilirsiniz. Tedarikçiyle yapacağınız görüşmeler sipariş sayısı hakkında bilgi sahibi olmanıza olanak sağlayacağı gibi ürün pazarlığı yapmanıza da fırsat verecektir.

3. Fiyatı doğrulayın

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba satıcısıyla yapacağınız ticaretin en önemli sorularından bir taneside fiyat doğrulama işlemidir. Gönderilen ürünlerin fiyatının FOB (Free On Board) mu yoksa gemide ücretsiz mi olduğunu doğrulamanız gerekmektedir. FOB: tedarikçinin ürünü nakliye yapılacak olan geminin güvertesine taşıyana kadar ki sorumluluğunu içermektedir. Bu durumda fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafı ile liman gümrüğü ve liman masraflarının tümü tedarikçiye ait olacaktır. Siparişin gemiye taşınmasının ardından gelecek olan masraflar alıcıya aittir. 

4. Ödemeniz gereken tutarı görüşün

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba'dan satın alacağınız malzemelerin ödemesini hangi para birimiyle ya da ne tür bir ödeme yöntemiyle gerçekleştireceğinizi tedarikçinizle görüşebilirsiniz. Tedarikçi, satın almak istediğiniz ürünün birim fiyatına ve maliyetine göre bir fiyat belirtecektir. Satıcıdan en iyi fiyat teklifini almak için "Bu ürün için yapabileceğiniz en iyi fiyat nedir? Tane başına 1 USD yapabilir misiniz? Teklifimi kabul etmeniz durumunda gelecekte ki alışverişlerimizde sizden gerçekleştirebilirim." gibi mesaj gönderimlerinde bulunabilirsiniz.

5. Numune talep edin

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Toptan ürün siparişi etmek isteyen kullanıcıların Alibaba tedarikçisiyle iletişim kurmasının hemen ardından ürün numunesi istemesi son derece önemli olacaktır. Özellikle büyük miktarda sipariş verecek olan işletmelerin ürün kalitesi ve satıcı güvencesinden emin olmak için ürünün numunesini talep etmesi önerilmektedir. Bu durum satın almak istediğiniz ürün ya da ürünlerden doğabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmanın en kolay yolu olacaktır. 

Not: Alibaba toptan sipariş sitesi üzerinden güvenli alışveriş işlemleri gerçekleştirmek için "Alibaba Ticaret Güvencesi Nedir?" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

6. Satıcıya mesaj gönderin

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Yukarıda belirttiğimiz konuları dikkate alarak oluşturacağınız mesaj işlemini bitirmenizin ardından tüm yazdıklarınızın okunur ve anlaşılır olduğundan emin olunuz. Türkiye Alibaba kullanıcılarının tedarikçilere göndereceği mesajlarda İngilizce dil kullanması gerekmektedir. Bu hususu göz önünde bulundurarak oluşturacağınız mesajı göndermek için "Gönder" seçeneğine tıklayınız. Mesajınızın tedarikçiye gerçekten gönderildiğinden emin olmak için gönderi kutunuzu ziyaret edebilirsiniz.

Alibaba Sipariş Nasıl Verilir?

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

İşletmelerin toptan alışveriş işlemlerini gerçekleştirdiği Alibaba e-ticaret sitesi üzerinden gerçekleştireceğiniz sipariş işlemleri öncesinde yapmanız gerekenleri yukarıda anlattık. Son olarak her şeyin istediğiniz gibi olduğundan emin olmanız durumunda Alibaba siparişinizi verebilirsiniz. Alibaba sipariş işlemini gerçekleştirmek için yapmanız gerekenleri adım adım açıkladık. Alibaba güvenli ödeme yöntemi, navlun maliyeti hesaplama, gümrük komisyoncusu, teslimat, şikayet ve sahte ürünler hakkında bilmeniz gerekenler aşağıda ki gibidir.

1. Güvenli ödeme yöntemi kullanın 

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Tedarikçinizle kurduğunuz iletişimde, satın alacağınız malları ne tür bir ödeme yöntemi kullanarak yapmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Alibaba e-ticaret sitesi kullanıcılarına Kredi Kartı, Banka Havalesi, Pay Later, VISA, Master Card, Online Bank Payment ve Western Union ödeme seçeneklerini kullanmaktadır. Sizin için en güvenli ödeme aracını seçerek Alibaba tedarikçinizle paylaşmanız gerekecektir.

Not: Alibaba'nın Ticaret Güvencesi kapsamında geçerli olan güvenilir ödeme yöntemleri hakkında bilgi almak için "Alibaba Ödeme Yöntemleri" adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

2. Navlun maliyetinizi hesaplayın ve ödeyin 

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Alibaba'nın navlun lojistik hizmetleri, tedarikçinin uluslararası mal taşıma maliyetlerini belirlemesine ve ödemesine yardımcı olmaktadır. Navlun: deniz ya da nehir yoluyla taşınan bir ürünün taşıma bedeli karşılığında gemi şirketine ödenen ücrettir. Teslim şekline göre alıcıya veya satıcıya ait olabilen navlun, resmi bir tarifeye veya sözleşmeye göre ücretlendirilmektedir.

3. Gümrük komisyoncusu kiralayın

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Gümrük komisyoncusu, Çin'den yada farklı bir ülkeden satın aldığınız toptan malların ülke sınırlarına girerken uygulanması gereken prosedürleri ayarlamakla görevlidir. Belli bir ücret karşılığında kiralayabileceğiniz gümrük komisyoncusu, gümrük vergilerinden ürünlerin lisans durumuna kadar tüm işlemleri sizin yerinize gerçekleştirmektedir. Gümrük komisyoncusunun en büyük avantajı, gümrük ihlali durumlarında yüksek para cezaları ve yasal sonuçlarla karşılaşma riskinizi en aza indirgemektedir.

4. Mallarınızı varış noktasından teslim alın

Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır

Mallarınızın konteynırlarla gönderiliyorsa, siparişinizi limandan teslim almak için nakliye hizmetine başvurmanız gerekmektedir. Alibaba'nın lojistik sayfası, bulunduğunuz ülke ve şehre bağlı olarak ürünlerinizin FedEx veya demiryoluyla taşımasıyla karadan göndermenize yardımcı olmaktadır. Mallarınızı teslim alacağınız limana yakın yaşıyorsanız, kamyon taşımacılığı kiralayarak mallarınızı hesaplı yolla teslim alabilirsiniz.

5. Olumsuz bir durumda itiraz edin 

Alibaba Alışveriş

Alibaba'dan sipariş ettiğiniz malları aldıktan sonra, ürünlerin kalitesini ve sayısını kontrol etmeyi unutmayınız. Eğer aldığınız mallar gösterilen kaliteye sahip değilse veya yanlış miktarda gönderilmişse bu durumu Alibaba Yardım Merkezi ile görüşmeniz gerekmektedir. 

6. Sahte ürün satın almayın 

Alibaba Alışveriş

Alibaba.com'da satışa sunulan sahte ürünleri almaktan kaçınınız. Markalı olarak üretilen fakat firmanın kendi üretimi olmayan imitasyon ürünleri satın almanız, sonraki süreçte yasal sorunlar doğurabilmektedir. Perakende satış yapmak için toptan ürün siparişi veriyorsanız markalı ürünleri doğrudan üretici firmadan almanız daha doğru olacaktır.

Alibaba, Çin merkezli e-ticaret şirketi Alibaba Group'un sahibi olduğu popüler B2B alışveriş platformudur. Site, dünyanın farklı noktalarında hizmet vermekte olan işletmelere toptan alışveriş imkanı sunmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum