2024 Yılı İçin AliExpress Vergi Oranları

AliExpress'ten aldığınız ürünlere ne kadar vergi ödeyeceğinizi örnekli anlatım ve güncel vergi oranlarıyla birlikte listeledik. Örnek hesaplama tablosu...
2024 Yılı İçin AliExpress Vergi Oranları

AliExpress'ten alacağınız her ürün için ürün bedelinin %30'si gümrük vergisi, 16 TL gümrük sunum ücreti, 1 TL damga pulu vergisi ödemeniz gerekmektedir. Yani 100 liralık bir ürün 147 liraya gelmektedir. Eğer ürün ÖTV kapsamında ise %20 ÖTV ile birlikte tutar talep edilmektedir.

2024 Yılı Aliexpress Vergi Oranları

VergiTutar
Gümrük Vergisi%30
Gümrük Sunum Ücreti16 TL
Damga Pulu Vergisi1 TL
ÖTV Kapsamındaki Ürünler İçin+ %20

Gümrük vergisi hesaplamasında malın hangi ülkeden geldiği göz önünde bulundurularak Avrupa Birliği ülkeleri için %18, Avrupa Birliği harici ülkeler için %30 gümrük vergisi alınmaktadır. Bu oran 30 kg ve altı ürünler için geçerlidir. Tüm bunlara ek olarak siparişiniz 30 kg ağırlığını geçiyorsa gümrük ticari kanunlarına tabi tutulacaktır. Yani 30 kg üstü siparişlerinizde ekstra %48 oranında gümrük vergisi uygulanmaktadır.

Aliexpress Vergi Hesaplama 2024

aliexpress-indirim-kuponu-012.jpg

Vergi Tutar Gümrük Vergisi %30 Gümrük Sunum Ücreti 16 TL Damga Pulu Vergisi 1 TL ÖTV Kapsamındaki Ürünler İçin + %20

6 Adımda Aliexpress gümrük vergisi ne kadar? Örnekli Anlatım:

1. Ürün bedeli; 100 TL

2. %30 Gümrük Vergisi; + 30 TL

3. %20 (130 TL'nin %20'si) Özel Tüketim Vergisi; + 26 TL (Bazı ürünlerde geçerli.)

4. 16 TL Gümrük Sunum Ücreti; + 16 TL

5. 1 TL Damga Pulu Vergisi; + 1 TL

6. TOPLAM: 147 TL (ÖTV hariç)


Aliexpress Vergisi Nasıl Ödenir?

AliExpress üzerinden satın aldığınız ürünler için geçerli vergi tutarını, PTT kargo şirketinin kapıda teslimatı sırasında ödeyebilirsiniz.

Aliexpress üzerinden satın aldığınız ürünlerin gümrüğe takılıp takılmadığını PTT kargo takip sayfasından görüntüleyebilirsiniz. Ürününüz UKİM'de (Uluslararası Kargo İletim Merkezi) uzun bir süre bekletiliyorsa muhtemelen gümrüğe takılmış olacaktır.

Özel tüketim vergisine tabi ürünler için ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Aliexpress Gümrüğe Takılan Ürünler Neler?

Kullanıcılarına 40'ın üzerinde farklı kategoride milyonlarca ürün yelpazesi sunmakta olan Aliexpress, elektronik eşyadan kozmetiğe, madeni kaynaklardan kimyasal maddelere kadar aradığınız her ürünü bulabileceğiniz bir platform haline gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre belirlenmiş bazı ürünlerin ülke sınırından girişi yasaklanmıştır.

Aliexpress üzerinden satın alma işlemini gerçekleştirdiğiniz ancak gümrüğe takılacak olan ürünler arasında;

  • İlaçlar
  • SIM kart
  • Tarihi Eserler
  • Canlı hayvanlar
  • Kumar makineleri
  • Kuran-ı Kerim

Patlama özelliğine sahip kimyasal maddeler

Yukarıda belirtmekte olduğumuz yasaklı ürünler dışında sipariş edeceğiniz Aliexpress ürünlerine kolaylıkla sahip olabilirsiniz.

AliExpress'te Alışveriş Limiti Ne Kadar?

AliExpress üzerinden satın alacağınız ürünler için herhangi bir fiyat sınırlandırması bulunmamaktadır. Kullanıcıların her şeyden önce satın alma işlemini gerçekleştireceği Aliexpress mağaza güvenliği konusunda emin olması gerekmektedir.

Aliexpress.com'dan sipariş verdiğiniz ürün tutarı bu meblaları geçmesi durumunda gümrük vergisi ödeme zorunluluğuna sahip olacaksınız. Ürünlerinizin bedeli ne olursa olsun 1 Euro dahi olsa "Gümrük Sunum Ücreti" ve "Damga Vergisi" için 8,80 TL ödeme işlemi yapmanız gerekecektir.

Aliexpress Gümrük Vergisi Nedir?

Milyonlarca ürün çeşidini en ucuz fiyata sarın alma fırsatı sunmakta olan Aliexpress.com, her geçen gün Türkiye pazarında gösterdiği ürün tedarikleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre yurt dışından satın aldığınız ürün ya da ürünlerin gümrük vergisi ödeme koşulu bulunmaktadır. Daha önce ki dönemlerde sınırlı bir alışveriş kotası bulunan Aliexpress Türkiye alışverişlerinde yeni bir dönem başlatıldı.

Gümrük dairesi, belirli bir ülkeden ihraç edilen veya ithal edilen uluslararası mal trafiğinin akışını kaydetmek ve borçlu oldukları vergileri toplamak amacıyla ülke sınırında kurulan bir kamu dairesi veya mali kuruluştur. Aliexpress üzerinden satın aldığınız ürünler, gümrük kapısında uygulanan kontroller sonrasında Türkiye'ye giriş yapmaktadır. Satın aldığınız ürünün gümrük kontollerinden geçmesinin ardından "Aliexpress Gümrük Vergisi" ödeme hükmünüz başlatılmış olacaktır.

Aliexpress'te Kargo Takibi Nasıl Yapılır?

AliExpress, satın aldığınız siparişlerinizin tarafınıza ne zaman ulaşacağı hakkında bilgi edinmenize olanak sağlamaktadır. Ürününü çeşidi ve kargolama şekline göre değişiklik gösteres Aliexpress teslimat süresi, ücretsiz gönderimlerde 15-60 gün, hızlı kargo seçeneklerinde 1-3 hafta içerisinde tarafınıza ulaştırılmaktadır.

Siparişlerinizin durumunu detaylı bir şekilde görüntülemek için Aliexpress Kargo Takip Nasıl Yapılır? adlı içeriğimize göz atınız.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
203 Yorum