Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark Nedir? | 2024

Dünyanın en popüler e-ticaret platformlarından Alibaba ve AliExpress arasındaki farkları araştırdık. Çinli iteleri hakkında merak edilenler..
Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark Nedir? | 2024

Alibaba ve AliExpress online alışveriş siteleri, Çinli e-ticaret devi Alibaba Group güvencesi altında hizmet vermekte olan dünyanın en popüler çevrimiçi pazarıdır. Başta Çin olmak üzere dünyanın en büyük ve tanınmış çevrimiçi pazarları arasında yer alan Alibaba ve Aliexpress, hem toptan hem de perakende satış hizmeti sunmaktadır. Perakendeciler ve satıcılar hangi site üzerinden ürün satmalarının daha iyi olacağını düşünürken, kullanıcılar ise hangi sitenin daha ucuz fiyata satış gerçekleştirdiğini merak ediyor.

Aliexpress ve Alibaba Arasındaki Farklar

SıraKriterAlibabaAliexpress
1FiyatlandırmaSon derece düşük ve pazarlık edilebilirBiraz daha yüksek ve pazarlık edilemez
2Minimum SiparişYüksek, genellikle en az 100 ürünYok
3Kargo ÜcretiSatıcıya göre değişiklik gösterirGenellikle Ücretsiz
4İşletmelere AçıkEvetEvet
5Tüketicilere AçıkHayırEvet
6Alıcı KorumasıSınırlı%100 Alıcı Koruması
7Üretim Süresi15-45 gün7-45 gün
8KolaylıkÇokÇok
9Daha Fazla BilgiAlibaba ziyaret etAliExpress ziyaret et

Alibaba vs Aliexpress Arasındaki 6 Fark

Alibaba ile AliExpress arasındaki fark nedir? Merakla beklenen sorunun cevabını detaylı bir şekilde inceledik.

İşte Alibaba ve Aliexpress arasındaki farklar:

1. Alibaba.com, 1999 yılında Çinli grup tarafından hizmete açılan ilk çevrimiçi pazardır. Site, Amazon ve eBay gibi müşterilerin elektronikten giyime, oyuncaktan gıdaya, oto yedek parçadan bahçe malzemelerine kadar geniş ürün yelpazesine sahip 40'ın üzerinde kategoride hizmet vermektedir. B2B girişiminde hizmet vermekte olan site, üreticiden veya tedarikçiden işletmelere toptan ürün satışı gerçekleştirmektedir.

2. AliExpress.com, 2010 yılında hizmete açılan perakende satış sitesidir. B2C girişimine sahip site, bireysel kullanıcıların aradığı her ürünü kolaylıkla satın almasına olanak sağlamaktadır. A'dan Z'ye milyonlarca ürünü barındıran AliExpress, üreticiden veya tedarikçiden kullanıcıya ürün satışı gerçekleştirmektedir. 

3. Alibaba.com üzerinden alışveriş yapacak olan kullanıcıların ilk olarak satıcıyla iletişime geçmesi gerekmektedir. Satıcıyla yapılan görüşmeler ürünün kalitesi, minimum satın alma sayısı, ödeme seçenekleri, pazarlık ve numune teklifi gibi ön görüşmeleri içermektedir. 

4. AliExpress.com üzerinden alışveriş yapacak olan kullanıcılar, beğendiği ya da satın almak istediği ürünü sepete ekleyerek 3 adımda sipariş işlemini gerçekleştirebilmektedir. Satın alma işlemlerinde herhangi bir minimum sayı bulunmamaktadır. 

5. Alibaba alışveriş sitesi üzerinden sipariş edilen ürünler toplu alıma girmesinden dolayı belirli ödemelere tabi tutulmaktadır. Siparişin Türkiye'ye ulaşmasının ardından anlaşmalı lojistik firmasıyla mallar kara yoluyla ya da hava yoluyla işletmeye ulaştırılmaktadır. Öte yandan Alibaba üzerinden gerçekleştirilen alışveriş işlemleri sonrasında KDV ve ÖTV ödemelerinin gerçekleştirlmesi gerekmektedir. 

6. AliExpress alışveriş sitesi üzerinden satın alınan siparişlerin Türkiye'ye ulaşmasının ardından %20 vergi ödemesi zorunludur. Öte yandan satın alınan ürünün bedeli her ne olursa olsun 8 TL gümrük vergisi ve 0,70 TL damga vergisi ödenmelidir. Eğer satın alınan ürün cep telefonuysa 1.500 TL açtırma parası vermeniz gerektiğini unutmayınız. (Aliexpress'ten satın alacağınız toplu siparişler için KDV ve ÖTV ödemeniz zorunludur.)

Alibaba vs Aliexpress: Hangisi Daha Ucuz?

Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark

Alibaba ve AliExpress diğer e-ticaret platformlarıyla karşılaştırıldığında son derece uygun fiyata alışveriş yapabileceğiniz çevrimiçi platformlardandır. eBay ve Amazon gibi diğer büyük sitelere göre çok daha ucuz fiyata ürün satışı gerçekleştiren Çinli siteleri, hem toptan hem de perakende alımlar için birbirinden farklı fiyat seçenekleri sunmaktadır. 

Alibaba, toptancılar için hizmet vermekte olan bir çeşit B2B platformudur. Bu durumda ürünlerin fiyatlandırması toptan ele alınarak hesaplanacaktır. Büyük miktarda mal almak isteyen işletmeler bu sebeple Alibaba'yı ziyaret etmektedir. Aliexpress ise perakende satış hizmeti sunmakta olan bir çeşit B2C platformudur. Bu durumda kullanıcılar satın almak istediği ürünü bir kereliğine daha az miktarda sipariş edebilmektedir.

Alibaba vs AliExpress: Kargo Süresi

Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark

Alibaba sipariş teslimi, satın aldığınız ürünün büyüklüğüne, satın aldığınız ürüne, tedarikçinin hızına ve gümrüğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genellikle ödeme yapılmasının ardından bir ay içerisinde tedarikçi ürünleri göndermektedir. Öte yandan Alibaba sipairş iptalleri, teklif süreci, doğru tedarikçiyi bulmak son derece zaman alacaktır.

AliExpress kargo süreci, satın aldığınız ürünün hangi nakliye firmasıyla gönderildiğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bazen satıcı kaynaklı sorunlarında yaşanabileceği teslimat aksaklıklarında ürünün türü, büyüklüğü ve vergi ödemelerine göre süreç değişiklik gösterebilmektedir. 

Alibaba vs AliExpress: Minimum Sipariş

Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark

Alibaba minimum sipariş sayısı üretici veya tedarikçiye göre değişiklik göstermektedir. Alibaba satıcıları genellikle ürünlerini çok düşük fiyata sattığı için  50 ile 1.000 parça arasında minimum sipariş zorunluluğu sunmaktadır. Bu ilk bakışta sizi ürkütse de Alibaba'nın B2B platformunda hizmet vermekte olan internet toptancısı olduğunu unutmayın.

AliExpress B2C platformunda hizmet vermekte olana online çevrimiçi pazardır. Bu AliExpress'in tüketicilere yönelik bir site olduğu anlamına gelmektedir. Her kullanıcının minimum sipariş bedeli gözetmeksizin sipariş verebileceği AliExpress sitesi, genellikle Alibaba'dan daha pahalıdır. Alibaba satıcıları düşük fiyata çok mal satışı yaparken AliExpress perakende satış hizmeti sunmaktadır.

Alibaba vs AliExpress: Kullanım Kolaylığı

Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark

Alibaba ve AliExpress, aradığınız ürünü bulmak ve site içerisinde gezinmek için son derece kolay kullanıma sahiptir. Her iki sitede mobil uyumluluğa sahip olmasından dolayı iOS ve Android cihazlarda kolaylıkla kullanılabilmektedir. Öte yandan kaliteli tema yapısı ve kategorileriyle dikkat çeken Çinli siteler, farklı dil seçenekleriyle dünyanın dört bir yanında ziyaretçilerine kolay ve pratik bir alışveriş deneyimi sunmaktadır. Eğer toptan sipariş verme konsun da deneyimli değilseniz AliExpress daha kolay gelecektir. Alibaba doğrudan tedarikçilere ulaşmanız ve anlaşmanız için bir dizi işlem gerektirmektedir.

Alibaba vs AliExpress: Hangisi Daha İyi?

Alibaba ve AliExpress Arasındaki Fark

Alibaba ve AliExpress sitelerini karşılaştırdığımızda hangisi daha iyi veya daha kötü gibi bir sonuç elde etmemiz mümkün olmayacak. İki site arasında ki en büyük fark birinin B2B diğerinin B2C girişiminde hizmet vermesidir. Alibaba toptan ürüns atın almak isteyenlere yönelik fırsatlar sunarken AliExpress bireysel müşterilere perakende satış hizmeti sağlamaktadır.

İşletmeniz için toptan ürün mü almak istiyorsunuz? Öyleyse Alibaba.com'u ziyaret etmeniz yeterli olacak. Genellikle Çinli üreticilerin yer aldığı sitede birbirinden hesaplı tekliflerle karlı bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz. Eğer ki satın almak istediğiniz ürünlerden teker teker satın alacaksanız sizin için en doğru adres AliExpress.com olacak. Alibaba'ya göre daha pahalı olan site, bireysel alışverişleriniz için oldukça hesaplı fiyat seçenekleri sunmaktadır.


Benzer Tavsiyeler
Aliexpress Nasıl Alışveriş Yapılır?Alibaba Alışveriş Nasıl Yapılır?

Alibaba Nedir?

Alibaba, internet üzerinden veya mağazadan satış yapmak isteyen işletmelerin toptan ürün ithal edebileceği en alternatif çevrimiçi alışveriş platformudur. 

Dropshipping hizmeti sunmayan site, işletmelerin yüzlerce veya binlerce toptan ürün sipariş etmesine olanak sağlamaktadır. Eğer işletmeniz için kaliteli ve uygun fiyata toptan ürün satın almak istiyorsanız Alibaba.com'u ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Toptan ürün satışı konusunda uzman olan Alibaba, AliExpress sitesine nazaran çok daha ucuz fiyatlarla hizmet vermektedir. Alibaba alışveriş sitesini ziyaret etmek için buraya tıklayınız.

AliExpress Nedir?

AliExpress, Türk kullanıcıların üreticilerden ve satıcılardan ahesaplı fiyata alışveriş yapabileceği e-ticaret platformudur. Alibaba'da olduğu gibi minimum sipariş kriteri bulunmayan AliExpress, satın almak istediğiniz herhangi bir üründen bir adet almanıza izin vermektedir.

Bu durumda eğer bir deponuz ya da büyük bir işletmeniz yoksa, AliExpress alışveriş sitesi üzerinden siparişlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Perakende satış hizmeti sunmakta olan AliExpress, Alibaba sitesine nazaran daha yüksek fiyatlar içermektedir. AliExpress alışveriş sitesini ziyaret etmek için buraya tıklayınız.

Aliexpress vergi ücreti ne kadar?

Aliexpress üzerinden satın alınan siparişlerin "Gümrük Sunum Ücreti, Damga Pulu Vergisi, ÖTV ve KDV" ödemeleri alıcı tarafından gerçekleştirilmektedir. Aliexpress Gümrük Vergisi ve Aliexpress Vergi Hesaplama hakkında detaylı bilgi için buraya tıklayın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum