Dünyanın En Büyük B2B Platformu Alibaba Nedir?

Alibaba, Çinli üreticileri uluslararası alıcılarla buluşturmak amacıyla faaliyet gösteren dünyanın en popüler çevrimiçi e-ticaret platformudur.
Dünyanın En Büyük B2B Platformu Alibaba Nedir?

Alibaba, dünyanın en büyük B2B e-ticaret pazarına sahip olan ve Alibaba Group'un bir parçası olarak hizmet veren online alışveriş platformudur. 

Alibaba Group'un bir parçası olarak hizmet vermekte olan site, uluslararası işletmelere bağlı tedarikçileri tüm dünyadaki alıcılarla tek bir pazarda birleştirmektedir. Alibaba aynı zamanda Taobao, Tmall ve Aliexpress online alışveriş sitelerini de işletmektedir. Dünyanın en popüler toptan alışveriş platformu Alibaba Türkiye sayfasına giriş yapmak için buraya tıklayınız.

Alibaba Nedir?

Alibaba Nedir

Alibaba alışveriş sitesi, 1999 yılında kurulan ve Çinli üreticileri uluslararası alıcılarla buluşturmak amacıyla faaliyet gösteren dünyanın en popüler çevrimiçi e-ticaret platformudur. Dünya üzerinde her geçen gün artış gösteren e-ticaret platformları, müşterilere dilediği zaman dilediği ürünü satın alma imkanı sunmaktadır.

Uluslararası alanda dünyanın en büyük çevrimiçi parakendecisi olarak bilinen Amazon ve eBay firmalarının toplamından daha fazla müşteri ve satışa sahip olan Alibaba, dünyanın dört bir yanında ki aktif üyesiyle her geçen gün büyümeye devam etmektedir.

Günümüzde dünyanın en popüler alışveriş sitesi olarak bilinen Alibaba Group Holding Limited şirketi, Çin'den e-ticaret ve çevrimdışı portallar aracılığıyla tüketiciden tüketiciye, işletmelerden tüketiciye ve işletmelerden işletmelere ürün satışı ve çeşitli diğer hizmetler sağlayan dünyanın en büyük platformudur.

Alibaba Group bünyesinde hizmet vermekte olan Alibaba.com alışveriş sitesi, "Business to Business" açılımına sahip B2B yani şirketler arası pazarlama hizmeti sunmaktadır.

Tedarikçiye Sorulacak Sorular Nelerdir?

Alibaba Nedir

Alibaba üzerinden iletişim kurduğunuz veya kurmak istediğiniz tedarikçilere sormanız gereken sorular olduğunu asla unutmayınız. Bu durum yalnızca satın almak istediğiniz ürün hakkında detaylı bilgi almanızla kalmayacağı gibi aynı zamanda yeni tedarikçinizle güvenilir ve özverili bir iş ahlakı kazanılmasına yardımcı olmaktadır. Tedarikçinize sormanız gereken sorular arasında;

  • Bu ürünün geçmişi nedir?
  • Numune için fiyat talebi?
  • Ürünün devamlılığı nedir?
  • Ürünün garanti süresi ve doğruluğu?

Yukarıda belirttiğimiz gibi Alibaba tedarikçileriyle yapacağınız alışveriş işlemlerinde, her daim güvenli ve doğru bir iletişim için satın almak istediğiniz ürün ve ürünler hakkında kalıcı ve mantıklı sorular sormanız gerektiğini asla unutmayın.

1. Tedarikçilerle pazarlık yapın

Çalışmak istediğiniz ve satın almaya karar verdiğiniz ürün ya da ürün grupları olduğunda ilk yapmanız gereken şeylerden bir tanesi de tedarikçilerle pazarlık yapmak olacaktır. Çoğu tedarikçi, fiyatlandırmalarında %10'a kadar pazarlık payına açık olduğu gözlenmektedir. Her daim ürün hakkında mantıklı bir teklif vermeniz, tedarikçinin aklında kalmasına ve size olumlu dönüşte bulunmasına  yardımcı olacaktır. 

2. Numune isteyin

Bir satıcıyla ilişki kurmanızın hemen ardından satın almak istediğiniz ürün ya da ürünler için numune almanız sizin için daha güvenli olacaktır. İlk olarak ürün kalitesinin beklentilerinizi karşıladığından emin olmanız gerekmektedir. İkincisi ürünün ne kadar hızlı üretildiğini ve size gönderildiğini görmeniz son derece önemlidir. 

3. Lojistik ve nakliye

Alibaba kullanıcılarının bilmesi gereken son durum ise ürünlerin nakliye hizmetini tedarikçiler vasıtasıyla ayarlaması gerekmektedir. Tedarikçiniz sizin için bazı yöntemleri ayarlayabilir ancak deniz yoluyla ürünleri satın almak ve sonrasında kamyonla malı teslim almak istiyorsanız lojistik firması kiralamanız gerekmektedir. 


Alibaba güvenilir mi?

Alibaba e-ticaret sitesi tıpkı AliExpress'te olduğu gibi son derece güvenli bir alışveriş imkanı sunmaktadır. AliExpress'te müşterileri alıcı koruması kapsamında güvence atına alan Alibaba Group, bu kez de Alibaba.com'da tedarikçiler ile satıcıların güvenirliğini koruyan birbirinden farklı güvenlik politikası izlemektedir. 

Son zamanlarda tedarikçiler tarafından sıklıkla tercih edilen Alibaba sitesi, Türkiye Alibaba sitesinin açılmasının ardından ülke esnafımıza Alibaba güvenli mi? sorusunu beraberinde getirmiştir. Her daim Alibaba tedarikçilerinin güvenilir olduğundan emin olmak için şirket profilini inceleyebilirsiniz.

Alibaba Türkiye nedir?

Alibaba Türkiye, ülkemizde ki yerel işletmelerin sıklıkla kullandığı Çin merkezli e-ticaret sitesidir. Alibaba Group'un dil bozukluklarını ortadan kaldırmak adına geliştirdiği Türkçe Alibaba sitesi, Türk işletmelerin küresel perakendecilik ve uluslararası ticaretin geleneksel iletişim engelini ortadan kaldırmaktadır. 

Dil engeli aşmak adına Alibaba Türkiye'yi faaliyete açan Çinli şirket, uluslararası ticaretin en büyük zorluğunu ortadan kaldırmaya yarayacak birbirinden farklı web sitesi geliştirmiştir. Alibaba'nın Türkçe dil seçeneğinin yanı sıra tedarikçilerin tercih ettiği ve dili İngilizce olmayan işletmelerle bağlantı kurmasına yardımcı olmak için 14 farklı dil sitesi kullanmaktadır.

Alibaba'da ürün nasıl bulunur?

Alibaba'ya girdikten sonra ürününüz için bir tedarikçi bulmanın iki farklı yolu bulunmaktadır.

1. Ürün Arama: Alibaba ana sayfasında ki arama çubuğuna bulmak istediğiniz ürünü veya ilgili anahtar kelimeleri girebilirsiniz. Alibaba aradığınız şeye en yakın ürün yelpezesini sunmaktadır.

2. Fiyat Teklifi Talebi (RFQ): Alibaba'da ürün aramak için kullanacağınız RFQ yöntemi, üretmek istediğiniz ürün için bir reklam yayınlamayı ve ilgili satıcıları doğrudan Alibaba hesabınız üzerinden sizinle iletişime geçmeye davet etmektedir. Fiyat teklifi talebinde bulunmak isteyen kullanıcıların "My Alibaba" simgesine tıklayarak "RFQ gönder" seçeneğini tıklaması ve bilgilerini girmesi gerekmektedir. Yanıtlar genellikle 24 saat içerisinde tarafınıza iletilecektir.

Alibaba en çok satan ürünler neler?

Alibaba'nın bir B2B web sitesi olduğunu daha önce bahsetmiştik. Çinli firmanın B2B kapsamında şirketler arası satış işlemi gerçekleştiren bir platform olduğunu göz önüne alındığında, en çok satanlar genellikle seri üretim yapabilecek ve şirketler için envanteri yenilemek için toptan satılan ürünlerdir. Çinli e-ticaret sitesi Alibaba.com bünyesinde satışa sunulan makinelerden imalat hizmetlerine, tüketici elektroniğinden ev gereçlerine, telefon ve aksesuarlardan spor malzemelerine, giyimden oyuncağa hatta ev tekstilinden güvenlik malzemelerine kadar üreticiden satıcıya toptan mal siparişi ve satışı gerçekleştirilmektedir.

Alibaba Group kimdir?

Alibaba Group, dünyanın en büyük ve en zengin şirketleri sıralamasında yerini almayı başarmış Çinli iş insanı Jack Ma tarafından kurulmuştur. Alibaba başlangıçta Amazon ve eBay'a benzeyen, işletmeden tüketiciye (B2C), işletmeden işletmeye (B2B) ve hatta tüketicilerden tüketicilere (C2C) ürün hizmet ve satışına olanak sağlayan dünyanın en popüler alışveriş platformudur. Alibaba Grup bünyesinde hizmet vermekte olan bu işlevler üç ayrı sitede hizmet vermektedir. 

  • Taobao: eBay'e benzer C2C sitesi
  • Tmall: Amazon'a benzer B2C sitesi, yabancı şirketlerin Çinli tüketicilere satış yapmalarına izin verir.
  • AliExpress: Alibaba grubun bir parçası olarak hizmet vermekte olan Aliexpress, B2C girişi sayesinde işletmeden tüketiciye milyonlarca ürün yelpazesi sunmaktadır. 

Alibaba nasıl kullanılır?

Çin merkezli e-ticaret sitesi Alibaba hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunuza göre, Alibaba'yı nasıl kullanmanız gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. Daha önce AliExpress.com'da olduğu gibi kullanıcıların en kolay ve en pratik kullanım kılavuzu bu yazımızda yer alıyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum