Doğru Köpek Seçimi: Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Hayatınıza yeni alacağınız yol arkadaşınızı nasıl seçeceğiniz konusunda en doğru kararı vermeniz son derece önemlidir.
Doğru Köpek Seçimi: Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Doğru Köpek Seçimi: Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Yeni bir köpek sahiplenmeye mi karar verdiniz? Size uygun doğru ırkı nasıl seçeceğiniz konusunda kararsızlık mı yaşıyorsunuz? Evet yeni bir yol arkadaşı seçmek ilk bakışta zor görünebilir ancak her şeyden önce yaşam tarzınıza ve yaşam şartlarına uygun doğru cinsi bulduğunuza emin olmanız gerekiyor. Yazımızın öncesinde www.kopekdunyasi.com sitesine tıklayın seçiminizde size farklı alternatifler sunuyor. Sonuçta tüm yaşamı boyunca size bağlı olarak yaşayacak bu sevimli dostunuz için en iyi yaşam koşullarını sağlamanız gerekiyor. Yeni sahiplenecek olan bireyler, "Ne tür bir köpek almalıyım?", "Benim için en iyi köpek türü nedir?", "Köpeğimiz bizimle birlikte uyum içerisinde yaşayabilir mi?" gibi soruların cevabını araştırmaktadır. Unutmayın, iyi bir köpek ebeveyni olmanın ilk adımı size uygun köpek ırkını seçmek ile başlamaktadır. Sahiplenmeden önce Köpek Dünyası web sitesine önden bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz.  Peki size uygun ırkı nasıl seçeceksiniz? Araştırmalarımıza dayanan bu yazımızda size uygun doğru köpek seçimini yapmanıza yardımcı olacağız.


Nasıl Bir Köpek İstediğinize Karar Verin!

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Yapılan araştırmalar insanların kendilerine benzeyen köpekleri seçme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Tüm bunların yanı sıra size benzemeyen bir cins seçimi de yapabilirsiniz ama ne tür bir ırk istediğinize karar vermeniz gerekiyor. İnsanlar genellikle:

  • Sportif ve yüksek enerjili ırklar,
  • Aile dostu ırklar,
  • Sakin ırklar,
  • Oyuncu ırklar,
  • Avcı, koruyucu ırkları arasında seçim yapmaktadır. Siz ne tür bir köpek istiyorsunuz? Buna karar vermenizin ardından nerede besleyeceğinize geçebiliriz.

Yavru mu, Yetişkin Köpek mi?

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Köpek sahiplenmek isteyen ebeveynler genellikle yavru sahibi olmak istemektedir. Bu son derece doğal bir seçim olarak görülse de nasıl eğiteceğiniz konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Özellikle ilk kez sahiplenecek kişilerin eğitimi konusunda profesyonel bir eğitim merkezinden destek alması önerilmektedir. Öte yandan yavru daha fazla vakit ayırmanız gerektiğini ve itaat derslerini doğru bir şekilde vermeniz gerektiğini unutmayın.

1-484.jpg

Yavru köpekler, evde eğitim, sosyalleşme ve itaat eğitimi için daha fazla zamanın yanı sıra daha sık beslenme, egzersiz ve denetim gerektirmektedir. Yetişkinler ise genellikle bazı temel komutlarını bilmesinden dolayı daha kolay uyum sağlamaktadır. Tüm bunların yanında büyük ve yüksek enerjili köpekler daha büyük alana ihtiyaç duymaktadır. Eğer ki küçük bir apartman dairesinde yaşıyorsanız bu tarz cins seçimleri sizin için doğru olmayacaktır.


Köpeğinizin Büyüklüğüne Karar Verin!

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Sahiplenmek istediğiniz köpeğin boyutları, aile üyeleriyle mutlu bir yaşam sürmesi için son derece önemlidir. Öncelikle bir apartman dairesinde mi yoksa bahçeli bir evde mi besleyeceğinize karar verin. Bu noktada evin büyüklüğü, yapısı, bahçe kullanımı ve komşu ilişkileri son derece önemli bir konu olacaktır. Örneğin büyük bir ırk almaya karar verdiyseniz evinizin ne kadar büyük olduğu konusunda emin olmanız gerekmektedir. Öte yandan dolaşmak, keşfetmek ve oyunlar oynamak isteyeceğini göz önüne alarak bahçe kullanımınız hakkında bilgi alın. Tüm bu durumları netliğe kavuşturmanız durumunda size uygun köpek boyutları arasında:

  • Oyuncak ırk,
  • Küçük ırk,
  • Orta ırk,
  • Büyük ırk seçimini yapabilirsiniz.

Masraflarını Ödemeye Hazır Olun!

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Bir köpeğin yaşamı boyunca ortalama 50.000 TL'den fazla masrafı olduğunu biliyor muydunuz? Bu seçeceğiniz mamanın kalitesine, rutin aşılarının, olası bir tıbbi duruma, diş temizliği ve kişisel bakım ürünlerine göre değişiklik göstermektedir. Öte yandan ihtiyacı olan temel aksesuarları (tasma,kulübe, oyuncak vb.) satın almanız gerektiğini de unutmayın. Ayrıca yaşamı boyunca mutlu ve uyum içerisinde yaşaması için profesyonel bir eğitim merkezi ve itaat merkezine başvurmanız gerektiğini göz önünde bulundurun.


Köpek Seçiminde İpuçları

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Köpeklerde 3 ile 14 haftalık dönem, kritik sosyalleşme dönemi olarak adlandırılmaktadır. Yavrunun bu süre içerisinde sosyalleştirme çalışmalarının yapılması, hayatının geri kalanındaki davranışları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Evinize ikinci bir evcil hayvan alıyorsanız, yeni sahiplendiğiniz köpeğinizin eski hayvanlarınızla nasıl anlaşabileceği konusunda bilgi almanız gerekmektedir. Bazı yaşlı evcil hayvanlar, yavrulara karşı daha az tolerans gösterebilir. Veteriner hekiminize veya eğitmene yavru köpeğiniz ile diğer evcillerle tanıştırmasını isteyin.

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Mümkün olduğunca köpek besleyen diğer ebeveynlerle tanışın. Bu size eğitimi ve davranışları konusunda geniş bir fikre sahip olma olasılığı tanıyacaktır.

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Yavru bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız 8 ile 10 hafta arasında ki yavrular yeni evle tanışmak için ideal bir yaştadır.

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Özellikle Köpeğiniz dişi ise meme kanseri, rahim kanseri ve yumurtalık kanseri, erkek ise testis tümörü ve prostat sorunlarını engellemek için doğru zamanda kısırlaştırma yaptırınız. Kısırlaştırma konusunda veterinerinden bilgi alabilirsiniz.

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Köpeğinizin apartman hayatında mı yaşayacağı yoksa bahçeli bir alanda mı yaşayacağını göz önünde bulundurarak artık hangi ırkın sizin için daha uygun olduğu konusunda fikir sahibi olmuş olmalısınız. Şimdi cins seçimi yaparken bilmeniz gereken birkaç önemli ipucundan bahsedeceğiz.

Köpeğinizin mutlu, sağlıklı ve uyum içerisinde bir hayat sürmesi için temel itaat eğitimi ve sosyalleşme çalışmalarını yapmayı ihmal etmeyin. İtaat eğitimleri her daim yavruluktan itibaren başlatılmalıdır. Araştırmalarınız sonrasında uygun bir Pet Okulu seçebilirsiniz.

Sizin İçin Hangi Köpek Irkı Uygun?

Eğer daha daha önce bir köpek sahiplenmediyseniz, kaliteli bir yaşam sürmesi için en iyi bilgilere sahip olduğunuzdan emin olun. Özellikle sahiplenmeye karar verdiğiniz cinsin bakımı, beslenmesi, eğitimi ve tıbbi ihtiyaçları konusunda destek alın. Köpek sahiplenmeden önce kendinize şu soruları sorun:

  • Hak ettiği sevgiyi ve ilgiyi verebilecek zamanım var mı?
  • Günlük egzersizlerini ve diğer cinler ile etkileşime geçmesini sağlayabilir miyim?
  • Mama, veteriner kontrolü, kişisel bakımı ve ilaç gibi olası tıbbi masraflarını karşılayabilir miyim?
  • Nerede yaşayacak?
  • Diğer evcil hayvanlarımla anlaşabilir mi?
  • Evde aile üyeleriyle uyum içerisinde yaşayabilir mi?

Neoldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum