Yalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yalın ayak dolaşmak hasta olmanıza ve ayağınızın tahriş olmasına sebep olur. Yalın ayak dolaşmanın zararları olduğu gibi bir çok faydası vardır.
Yalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Günümüzde insanların sıkça akıllarına gelen sorular arasında yer alan bir konu olan yalın ayak yürümek veya çıplak ayak yürümek sağlık açısından faydalı mıdır? Çıplak ayak yürümek aslında sağlık açısından oldukça faydalıdır. Fakat faydalarının yanında zararları da bulunmaktadır. Bu içeriğimizde çıplak veya yalın ayak yürümenin insan sağlığına olan yararları ve zararları hakkında ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz.

Yalın Ayak Yürümenin Faydaları

Yalın ayak yürümek, çoğu insanı ilk başlarda rahatsız etse de alışınca kişiyi ciddi bir şekilde rahatlatır. Ayakkabı giymek, ayağımızın doğal hareket kabiliyetini kısıtlar ve esnekliği azaltır. Bu yüzden de ayak hastalıklarına ve rahatsız olmamıza neden olur. Yalın ayak yürümek pek çok açıdan da sağlımıza yararlıdır.

1. Kan dolaşımını Hızlandırır

Yalın Ayak Yürümenin Faydaları

Yalın ayak yürümek, kan dolaşımını artırır. Bu kişinin daha rahat nefes almasına yardımcı olur.

2. Enerjiyi Arttırır

Yalın Ayak Yürümenin Faydaları

Yolda veya kumda yürümek ayaktaki baskı noktalarını uyarır ve ilk başlarda biraz rahatsız edici gibi gelse de enerjik bir hal almanızı sağlar.

3. Ağrılara İyi Gelir

Yalın Ayak Yürümenin Faydaları

Ağrı hayatımızın vazgeçilmez sorunlarından birisidir. Yalın ayak yürümek bir çok şeye iyi geldiği gibi kadınlarda mide ağrılarına, baş ağrılarına ve kilo alımına, sivilcelere dahi iyi gelmektedir.

4. Kronik Ağrıları Azaltır

Yalın Ayak Yürümenin Faydaları

Kronik ağrılar yaşam kişinin yaşam kalitesini ciddi bir şekilde düşürebilmektedir. Uzun süredir ağrınız varsa çıplak ayak yürümek size çok iyi gelebilir. Rahatlamanızı ve ağrılarınızı hafifletmeyi sağlar.

5. Stresi Azaltır

Yalın Ayak Yürümenin Faydaları

Yapılan bazı araştırmalara göre çıplak ayakla yürümek enerji seviyesini artırır. Toprağın çıplak ayakla buluşması stresi azaltır. İnsan vücudunun huzura ermesine yardımcı olur. Kişi kendini daha rahat hisseder.

Yalın Ayak Yürümenin Zararları

Yalın ayak yürümenin yararları olduğu kadar zararları da vardır. Evde ayakkabı giymek veya sıcak havalarda çorap giymek tercih ettiğimiz bir şey değildir. Eve girdiğinde çoğu insan çoraplarını çıkartmayı, rahat bir şekilde gezmeyi ister. Peki çıplak ayak yürümenin zararları nelerdir? İşte çıplak ayak yürümenin zararları;

1. Ayaklarınız Bakteriye Maruz Kalır

Yalın Ayak Yürümenin Zararları

Yerleri yeni temizlemiş olsanız dahi bakterilerden tamamen arınamaz. Zemin temiz gözükse de birçok mantar ve bakteri hala daha yüzeydedir. Çıplak ayakla dolaştığınızda ayaklarınız yerdeki bakterilere ve mantarlara direkt olarak temas eder. Ayağınızda herhangi bir hastalığın oluşma olasılığı yüksektir. Tırnaklarınızın enfekte olması, sararması ve kırılması söz konusu olabilir.

2. Sert Yüzeyler Ayaklara Zarar Verir

Yalın Ayak Yürümenin Zararları

Sert zeminde çıplak ayak yürümek ayaklarınızda ağrıya ve acıya neden olabilmektedir. Yumuşak yüzeyler ayaklarınızın şekil almasını sağlar, içini destekleyerek rahat etmenize yardımcı olur. Sert zeminler bir yerden sonra topuklarınıza zarar verir.

3. Yaralanmanıza Neden Olur

Yalın Ayak Yürümenin Zararları

Yalın ayak gezmek kas çekilmelerine ve yaralanmalara neden olur. Çıplak ayak gezmek yerdeki kesici maddelere karşı savunmasız olmanıza sebebiyet verir. Yalın ayak yürümek, çok zararlıdır. Ayağınız betonla temas edeceği için tahriş olur ve ayağınızda yaralar ve nasır meydana gelir.

4. Hasta Olursunuz

Yalın Ayak Yürümenin Zararları

Yaz veya kış demeden evde yalın ayak yürümek başınızın ve karnınızın ağrımasına, hasta olmanıza neden olur. Çıplak ayak gezmek kas çekilmelerinin en büyük nedenidir. Karnınızın şiddetli ağrıması çıplak ayaktan dolayıdır.

5. Nasır Oluşumuna Sebebiyet Verir

Yalın Ayak Yürümenin Zararları

Çıplak ayak dolaşmak nasir problemini ortaya çıkarır. Nasır, ayağınızda oluşmuş olan tahrişi korumak amacıyla ortaya çıkmaktadır. Çıplak ayak dolaştığınızda nasır olan yer aşınmaya başlar. Aşınmasıyla birlikte ayağınız daha da acır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayak Ödemi Nedir? Yol Açtığı HastalıklarAyak Mantarından Kurtulmanın Yolları
Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir?Ayaklar Neden Üşür?
Doğuştan Çarpık Ayak Nedir? TedavisiAyak Kokusuna Son Verecek Yöntemler
Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir?Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir?
Ayak Uyuşması NedenleriEl ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Yalın ayak yürümek nasır oluşturur mu?

Yalın ayak yürümek nasır oluşturmaktadır. Yalnız ayak yürüdüğünüzde ayaklarınız tahriş olur. Nasır da tahrişi iyileştirmek için çıkmaktadır. Nasır sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılır. Sert nasır büyük ağrı ve rahatsızlığa yol açabilir. Yumuşak nasır ise sizi fazla rahatsız etmez fakat kötü görüntü oluşturur.

Nasıra sebebiyet veren şeyler nelerdir?

Ayak yapınıza uygun olmayan ayakkabılar, Çok yüksek topuklu ayakkabılar, Yalın ayak yürümek, Yanlış ayak basma hareketi, Dar veya sıkı ayakkabı giymek, Sert zeminde oluşan sürtünme, İki parmağın birbirine sürtmesi nasırın oluşumuna neden olur.

Nasır tedavisi nasıldır?

Nasırı tedavi etmek için doktora başvurmanız gerekir. Bir krem yardımıyla sert olan nasırları yumuşatmak mümkündür. Nasırları kesmek son derece tehlikeli bir harekettir. Nasıra iyi gelen kremleri kullanarak  giderebilirsiniz.

Nasırı evde tedavi edilir mi?

Nasırı çözüme kavuşturmak için ilaç kullanmanızı öneririz fakat kendinizde nasırı tedavi edebilirsiniz. Evde soda, muz kabuğu, elma sirkesi tedavisi, epsom tuzu ve pompa taşı, Hint yağı kullanarak nasırı evde iyileştirebilirsiniz.

Deri sertleşmesi nedir?

Deri Sertleşmesi olan bölge normalden daha kalındır ve çoğunlukla 20 - 50 yaş arasındaki insanların yaşadığı bir sorundur. Deri Sertleşmesi sadece ayaklarda görülmez. El, yüz ve kollarda görülebilir. Fakat çoğunlukla ayaklarda görülür.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.