Ayak Uyuşmasına Neden Olan 8 Faktör

Birçok hastalığın veya sorunun belirtisi olarak ortaya çıkan ayak uyuşması hakkında bazı araştırmalar yaptık ve konu olarak ele aldık.
Ayak Uyuşmasına Neden Olan 8 Faktör

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Gerek kişinin hatalı hareket ve pozisyonları gerekse bazı hastalıkların belirtisi olarak meydana gelen ayak uyuşmaları duruş bozukluğu, yanlış ayakkabı kullanımı, sinir sıkışması, sinir hasarı ve beyinde meydana gelen sorunlarından dolayı kaynaklanabilir.

Ayak uyuşmalarına neden olan faktörlerden bir diğeri ise enfeksiyonlar ve travmalar sonucunda da meydana gelebilir. Ayak uyuşmalarının çoğunluğu tehdit eden hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkmasa da tümör ve inme sonucunda ayak uyuşmaları meydana gelebilir.

1. Duruş Bozukluğu

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Genellikle kısa süreli olup kendiliğinden düzelen ayak uyuşmaları duruş bozukluğu nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kan dolaşımını olumsuz yönde etkileyen oturuş ve pozisyonlar ayak uyuşmasına neden olan başlıca faktörlerdendir.

Bacakların üzerine oturulması veya otururken ayakların sıkıştırılması kan dolaşımının yavaşlamasına veya durmasına neden olarak ayak uyuşmalarını tetiklemektedir. 

2. Yanlış Ayakkabı Seçimi

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Duruş bozukluğuna neden olmakla birlikte ayak uyuşmalarına neden olduğu bilinen yanlış ayakkabı seçimleri aynı zamanda ayağın genel yapısına da zarar vermektedir. Bu nedenle ayak uyuşmalarından şikayetçi olan kişilerin yüksek topuklu ve dar ayakkabı giymekten kaçınmaları önerilmektedir.

Yanlış ayakkabı seçimlerinde ayak tabanına uygulanan baskı nedeniyle kısa veya uzun süreli uyuşmalar meydana gelebilir.

3. Beyin Hastalıkları

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Ayak uyuşmasına neden olan faktörler arasında beyinde meydana gelen sorunlar ve çeşitli beyin hastalıkları gelmektedir. Sinir sistemini doğrudan etkileyen sorunlar beynin sinyal iletimini etkileyerek ayak uyuşmalarına neden olmaktadır.

Buna örnek olarak migren, inme ve tümör gibi beyinde meydana gelen rahatsızlıklar sayılabilir.

4. Sinir Sistemi Hastalıkları

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Ayak uyuşmalarına neden olan bir diğer durum ise sinir sistemi hastalıklarıdır. MS (Multiple Skleroz) hastalığı merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Sinir sistemini doğrudan etkileyen bir hastalık olan MS, ayak uyuşmalarına neden olan başlıca hastalıklardandır.

5. Kan Dolaşımı

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Kalp ve damar sağlığı konusunda problem yaşayan ve kan dolaşımının normalden yavaş olduğu gözlemlenen kişilerde ayak uyuşmalarına sıkça rastlanılmaktadır. Bu tip ayak uyuşmalarında öncelikle kan dolaşımının tedavi edilmesi gerekmektedir. Kan dolaşımının düzelmesi ile birlikte ayak uyuşmalarında da düzelme gözlemlenecektir.

6. Sinir Sıkışması

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen sinir sıkışmaları ayak uyuşmalarına neden olan faktörlerdendir. Yanlış ayakkabı seçiminde olduğu gibi ayağın bir bölümünde meydana gelen baskı, ayağın uyuşmasına neden olan başlıca nedenlerdendir. Genellikle çarpma, burkulma ve yaralanmalara bağlı olarak meydana gelen sinir sıkışması geçici ayak uyuşması nedenlerindendir.

Sinir sıkışmasına neden olan bir diğer unsur ise omurgada bulunan fıtıktır. Omurgada bulunan fıtığın yanı sıra omurilik daralması da sinir sıkışmasına neden olarak bacak ve ayaklarda uyuşmalara neden olmaktadır.

7. Bacak Üstüne Oturma

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Çarpma ve yaralanmaların yanı sıra bacakların üzerine oturulması da ayak uyuşmasına neden olmaktadır. Sinir sıkışması nedeniyle kişi ayağının üzerine bastığında batma ve yanma gibi durumlarla karşılaşır. Ayaktaki baskının azalması ve sinir fonksiyonlarının normale dönmesiyle birlikte uyuşma ortadan kalkar.

8. B12 Eksikliği

Ayak Uyuşmasına Neden Olan Faktörler

Ayak uyuşmalarının nedenlerinden bir diğeri ise B12 eksikliğidir. Halsizlik, kas ağrıları ve uyuşmalara neden olan B12 eksikliği, özellikle el ve ayak uyuşmalarında önemli bir rol oynamaktadır. El ve ayak uyuşmalarının büyük çoğunluğu  B12 eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yapılan tahlil ve tetkiklerde B12 oranın düşük çıkması durumunda doktor onayı alarak B12 takviyesi alabilir veya B12 bakımından zengin besinlerle beslenebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayak Ödemi Nedir? Yol Açtığı HastalıklarAyak Mantarından Kurtulmanın Yolları
Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir?Yalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları
Doğuştan Çarpık Ayak Nedir? TedavisiAyak Kokusuna Son Verecek Yöntemler
Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir?Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir?
Ayak Üşümesi Hakkında Bilinmesi GerekenlerEl ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Ayak uyuşması nedir?

Genellikle vücudun herhangi bir bölümünde meydana gelen sorunun belirtisi ortaya çıkan ayak uyuşmaları, tek ayağınızda meydana gelebileceği gibi iki ayağınızda da meydana gelebilir. Uyuşma sonrasında ayakta karıncalanma oluşur, ayağa kan gitmez, hareket ettirmek zorlaşır, ayağınız yokmuş hissine kapılırsınız.

Ayak uyuşması neden olur?

Ayağınıza kan dolaşımında meydana gelen sorun nedeniyle ayağa kan gitmemesi veya sinirlerin hasar görmesi sonucunda ayak uyuşmaları görülmektedir. Aynı şekilde ayak üstüne oturmak, ayağa kan gitmesini engelleyecek pozisyonda durmak ayak uyuşmasına neden olur.

Ayak uyuşması belirtileri nelerdir?

Karıncalaşma, hissizlik, iğne batması ve yanma gibi belirtilerle kendini göstererek ayak uyuşması, uzun süre devam ediyor ve çok sık meydana geliyorsa bir an önce bir uzmana başvurmalısınız. Ayak uyuşması sorunu için iç hastalıkları ve nöroloji doktoruna başvurmanız önerilmektedir.

Ayak uyuşması nasıl önlenir?

Ayak uyuşmalarını önlemek adına uzun süreli ayakta kalmaktan kaçınmalı ve ayakların üzerine uzun süreli oturulmamalıdır. Aksi halde bacaklardaki kan dolaşımının azalmasına neden olarak beraberinde ayak uyuşmalarını getirmektedir. 

Sürekli ayağı uyuşanlar ne yapmalı?

Uzun süreli olarak ayak uyuşmasından şikayetçi olan kişiler dar ayakkabı giymekten kaçınmalı ve uzun süre ayakta kalmamalılardır. Aksi halde ayak uyuşmalarını tetikleyen ve ayağın yapısına zarar veren bu durum yürümek ve araba sürmek gibi eylemlerin gerçekleştirilmesini zorlaştırmaktadır.

Ayak uyuşması için ne yapılır?

Ayak uyuşmasını kısa süre içerisinde geçirmek için bir leğene su ve bol miktarda tuz konulur. Daha sonrasında ayaklar bu leğenin içerisine sokulur, uyuşma geçene kadar beklenir. Bu işlemi yapmanız ayaktaki kan akışını yavaşlatacak, ayaklarda oluşan uyuşmaları durduracak ve rahatlamanızı sağlayacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum