Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ayak bileği kireçlenme belirtileri nelerdir ve neden olur? Günümüzde pek çok kişinin sağlık sorunlarından bir tanesi olan ayak bileği kireçlenmesi nedir?
Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir?

Ayak bileği kireçlenmesi sıkça yaşanılan bir durumdur. Dünyada bu durum sakatlığın önde gelen nedenlerinden olarak görülmektedir. Ayakta 28 adet kemik ve 30'dan fazla eklem bulunmaktadır. Bu kemiklerini birbirine bağlayan kaslar ve bağlar vardır. Bu bağlara ligament denilmektedir.

Ayak Bileği Kireçlenmesi

Kireçlenme birden fazla eklemde görebilir. Bu durum yürüme ve dengeyi etkilemektedir. Yürüme ve dengeyi engelleyen bir hastalıktır. Ayak bileği ekleminde kaval kemiği ve talus adında ayak kemikleri bulunur. Bu kemikler büyük bir eklemdir.

Ayak arkasında 3 adet kemik ve 2 adet kemik bulunur. Ayak ortası ise tarsal kemiklerden oluşmaktadır. Ayak önünde 5 adet metatarsal ve 14 adet falanks isimli kemikler bulunmaktadır. Ayak bileği kireçlenmesi farklı nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Ayak bileği kireçlenmesinde yaygın olarak görülen bazı sebepler vardır. Bu neden 3 farklı şekilde tanımlanmaktadır.

Ayak Bileği Kireçlenme Belirtileri

Ayak bileğinde kireçlenme olan kişilerde genellikle ağrılar yaşanır. Bu ağrılar hastalığın durumu ve derecesine göre şiddetini arttırabilir. Kişinin kireçlenme olan bölge ve çevresinde hassasiyet oluşur. Bazı vakalarda şişmeler sıklıkla görülür.

Ayak Bileği Kireçlenmesi

Hareket etmede sorunlar meydana gelir. Kişiler hareket etmede zorluk çeker ve hareketleri kısıtlanır. Yürümede zorluk görülür. Kişinin ayağına yük bindiğinde yani ayağına üzerinde fazla durduğu ya da ağırlığını kireçlenme olan ayağına verdiğinde zorluk hissedilir. Bu şekilde şikayetleri daha artar. 

Ayak Bileği Kireçlenme Nedenleri

Ayak bileğinin kireçlenmesinin birçok nedeni vardır. Obezite, eklem kıkırdığında soyulmalar, kırıklar, yaralanmalardan sonra eklem kıkırdağındaki kemiklerin birbirine sürtmesi gibi nedenlerden dolayı ayak bileğinde kireçlenme ortaya çıkabilir.

Osteoartrit ve Artoz

Bu durum ileri yaşlarda ve obezite sorunu olan kişilerde görülmektedir. Genel olarak erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Eklem kıkırdağında soyulmalar ve kaymalar nedeniyle meydana gelmektedir. Eklemin bozulması ve kemiklerin birbirine sürtme durumu yaşanır. Bu durum sonrasında kişide farklı şikayetler oluşur. Bunlar ağrı, şişlik ve sertlik olarak yaşanmaktadır.

Ayak Bileği Kireçlenmesi

Romatoid Artrit

Romaoid artrit sistematik bir rahatsızlıktır. Sistematik ve romatizmal bir hastalıktır. Bu durumda immun sistemi etkilenmektedir. Sonucunda eklem kıkırdakları yıkım oluşur. 

Post-Travmatik Artoz

Kırık ve yaralanmalardan sonrası eklem kıkırdağında meydana gelen durum sonucunda ayak bileğinin kireçlenmesine neden olmaktadır. 

Ayak Bileği Kireçlenme Tedavisi

Ayak bileğinde kireçlenme bulguları olan kişi ilk olarak ortopedi bölümüne başvurmalıdır. Daha sonra doktoru tarafından bu şikayetlerin teşhisi konulması gerekir. Bu nedenle röntgen, MR ve BT istenilir. Sonuçlarına göre tanı koyulmaktadır. Tedavi sürecinde hastalığın derecesi önemlidir. Bu yüzden erken teşhis önem taşımaktadır.

İlk olarak kişinin ağrılarını azaltmak amacıyla bir takım yöntemler uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ilk yöntem olarak uygulanır. Bununla beraber ortopedik ayakkabılar kullanılması önerilir.

Aynı zamanda hastanın ayak bileğinin dinlendirilmesi gerekir. Bunların yanı sıra fizik tedavi yöntemi doktor tarafından önerilen br diğer tedavi yöntemidir fakat bazı vakalar ilaç tedavisi ve fizik tedavi gibi kolay tedavi yöntemleriyle bu hastalıktan kurtulamayabilir.

Ayak Bileği Kireçlenmesi

Bu nedenle cerrahi müdahale uygulanılır. Cerrahi müdahale 3 farklı yöntemden oluşmaktadır. Bu yöntemler eklem temizliği, eklem dondurma ve eklem protezi olarak adlandırılmaktadır. 

Eklem Temizliği (Atroskopik Debridman)

Eklem içi kireçlenme dokular temizlenir. Erken teşhiste rahatlama sağlayan bir yöntemdir. 

Eklem Dondurma (Artrodez)

Eklem tamamen dondurulmaktadır. Bu durumda hareketi ortadan kaldırılarak vida, plak ve K telleri tespit edilerek dondurulmaktadır. 

Eklem Protezi (Artroplasti)

Eklem protezi yerleştirilir. Bu şekilde kişide kireçlenme sorunu ortadan kaldırılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayak Ödemi Nedir? Yol Açtığı HastalıklarAyak Mantarından Kurtulmanın Yolları
Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir?Yalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları
Doğuştan Çarpık Ayak Nedir? TedavisiAyak Kokusuna Son Verecek Yöntemler
Ayak Üşümesinin Nedenleri ve TedavisiAyak Terlemesine Ne İyi Gelir?
Ayak Uyuşması NedenleriEl ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Ayak bileği kireçlenme nasıl geçer?

Ayak bileğindeki kireçlenmeyi geçirmek için besin takviyeleri, egzersiz, fizik tedavi, ayak bilek ortezi ile dinlendirme, ortopedik ayakkabılar, şişliği ve ağrıyı azaltmak için ilaç tedavisi, baston kullanma, eklem içi ilaç kullanımı ayak bileği kireçlenmesini geçirir.

Ayak bileği kireçlenmesi nasıl anlaşılır?

Ayak bileği kireçlenmesi anlamak için bileğinizde ağrı olup olmadığını kontrol edin. Ayak bileğinizi hareket ettirdiğinizde acıyorsa, yürüme güçlük çekiyorsanız, şişlik veya sertlik varsa ayağınızda kireçlenme olabilir.

Ayaklarda kireçlenme belirtileri nelerdir?

Ayaktaki kireçlenmenin belirtileri arasında; ağrı, eklem yerinde şişlik, ödem, hareket ettirememe, kemiklerde şekil bozukluğu, ayağa yük verdikçe ağrının artması, yürümede zorluk kireçlenmenin belirtileri arasındadır.

Ayaktaki kireçlenme nasıl tedavi edilir?

Ayaktaki kireçlenmeyi ortadan kaldırmak için doktora başvurmalısınız. Daha sonrasında doktorunuzun size vermiş olduğu losyon, krem, ilaç vb. tedavileri uygulamalısınız. Fizik tedavi uzmanı ile beraber eklemlerinizin etrafındaki kasları güçlendirmeye yönelik hareketler sayesinde kireçlenme düzeltilebilir.

Yürüyüş yapmak kireçlenmeye iyi gelir mi?

Yürüyüş yapmak, eklemdeki ve ayaktaki kasların güçlenmesini sağlayacaktır. Ayağınızı aşırı derecede zorlayarak uzun mesafe yürüyüşleri yapmak kireçlenmeyi hızlandıracaktır. Bu yüzden ayak kireçlenmesi olan kişiler kısa mesafe yürüyüş yapmalıdır.

Kireçlenme olduğunu nasıl anlarız?

Kireçlenme olduğunu anlamak kolaydır. Ayak bileğinizi oynatmada zorluk yaşıyorsanız, eklem etrafında şişme veya ağrı varsa, ayağınızın üzerine basamıyorsanız, ekleminizi büktüğünüzde sesli geliyorsa ayak bileği kireçlenmesine yakalanmış olabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum