Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Ayak terlemesi ve beraberindeki kötü kokular oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bu içeriğimizde ayak kokusunu önleyen bitkisel tedavileri sıraladık...
Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir? Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Ayak Terlemesine 10 Doğal Çözüm Önerisi

Düzenli olarak ayak bakımı yapılması, gerek kötü kokuların oluşması gerekse ayakta oluşabilecek mantar ve benzeri enfeksiyonların engellenmesi için oldukça önemlidir. Ayak terlemesi oldukça normal bir durumdur. Ter bezlerinin ısısını koruyabilmesi için terleme olayı gerçekleşir. Ter, aslında kokusuz bir salgıdır. Ancak bakteriler nedeniyle rahatsız edici bir koku oluşmaktadır.

Ayak Terlemesine Çözümler Listesi

SıraDoğal YöntemlerFaydasıUygulama
1Domates SuyuBakterileri Yok EderMasaj
2PatatesAyak Kokusu KesilirMasaj
3Mısır Nişastası ve KarbonatTerleme AzalırMasaj
4Siyah Çaydaki Mucize: Tannik AsitAyak Sağlığını KorurMasaj
5SirkeKoku Azalırİçilerek
6Hindistan Cevizi YağıTerleme AzalırMasaj
 Sodyum BikarbonatBakterilerden KurtarırBekletme
8Biberiye, Nane ve AdaçayıBakterileri ÖldürürMasaj
9Meşe KabuğuKokuyu KeserBekletme
10Kekik Yağı ve PudraMikroplardan ArındırırMasaj

İşte ayak terlemesine iyi gelen 10 doğal yöntem...

1. Domates Suyu

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Bir ya da iki domatesi ezerek ayaklarınıza sürebilirsiniz. Ilık suyla yıkayıp duruladığınızda birkaç gün içinde aradaki farkı göreceksiniz. Domates sayesinde ayaklarda biriken mantar ve diğer kötü bakteriler yok olacaktır.

2. Patates

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Ezilip suyu çıkarılan çiğ patates, ayaklara uygulanıp bekletildiğinde aynı domates gibi içerisindeki enzimler sayesinde ayaklarınızdaki terlemeyi azaltacaktır. Patates suyu içerisindeki antibakteriyel özellik sayesinde ayaklarınızda oluşan mantar ve diğer kötü bakterileri de ortadan kaldırır. Ayak kokusunu da büyük oranda gideren patates suyunu haftada 2-3 kez uygulayabilirsiniz.

3. Mısır Nişastası ve Karbonat

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Ilık su ile yıkadığınız ayaklarınızı mısır nişastası ve karbonat karışımıyla ovup, bir saat bekletip duruladığınızda ayak terlemesi probleminizin önüne geçebilirsiniz. Mısır nişastası derideki aşırı su kaybını düzenler ve fazla terlemeyi ortadan kaldırır. Karbonatın içerisindeki antibakteriyeller ise mikropların ayaklarınızdan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır.

4. Siyah Çaydaki Mucize: Tannik Asit

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Siyah çay içerisinde bulunan Tannik asit, demlenmiş ve süzülmüş çay yaprakları ile ayaklara masaj yapıldığında cilde geçer. Bu sayede koku probleminiz büyük oranda azaltır. Çay yaprağındaki antimikrobik etki sayesinde ayak sağlığınızı koruyan bu uygulama terlemeyi de kolayca kontrol altına almaktadır. Terlemeyi önleyen siyah çay sayesinde bakterilerin gelişimi için gerekli olan ortamda kaybolmuş olacaktır.

5. Sirke

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Bir bardak ılık su içerisine iki çay kaşığı ekleyeceğiniz sirkeyi her gün düzenli olarak tüketmeniz ayaklarınızdaki terleme problemini ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Buna alternatif olarak, bir leğen suya eklenecek birkaç kaşık sirkede ayaklarınızı bekletmeniz ayak terlemesi ve buna bağlı olarak oluşan ayak kokusunun önüne geçebilir.

6. Hindistan Cevizi Yağı

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Ayaklarınızı yatmadan önce bu yağ ile ovduğunuzda terleme probleminiz büyük ölçüde azalacaktır. Aynı ayak kokusu problemini de ortadan kaldıran hindistan cevizi yağı, mantar ve diğer kötü bakterilerin gelişmesini de önler.

7. Sodyum Bikarbonat

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Sodyum bikarbonat ürünü terleyen ayaklarınızı nötralize eden ve zararlı bakterilerden kurtaran bir kürdür. Başta mantar olmak üzere ayak kokusuna neden olan bakteriler, sodyum bikarbonatın içerisinde bulunan astrenjan ve antiseptikler sayesinde ortadan kalkar. Bu kürü hazırlamanın tarifi ise; 750 ml kaynamış suyun içerisine 3 yemek kaşığı sodyum bikarbonat dökülür ve çözülünceye kadar karıştırılır. Haftada 3 kez 20 dakika bu kürün içerisinde ayaklarınızı bekletmeniz halinde terleme ve koku şikayetlerinden kurtulacaksınız.

8. Biberiye, Nane ve Adaçayı

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Antibakteriyel özelliğe sahip olan bu bitkiler zararlı bakterileri öldürerek ter kokusunun önüne geçer. Ayrıca bu kür sayesinde fazla terleme şikayeti de ortadan kalkar. Bir miktar kaynamış suyun içerisine biberiye, nane ve adaçayı bitkilerini atıp karıştırın. 15 dakika sonrasında karışımın suyunu süzün ve ayaklarınızı bu suyun içerisinde 20 dakika bekletin.

9. Meşe Kabuğu

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Antibakteriyel özelliğe sahip olan meşe kabuğu, ayaklarınızdaki ter ve kötü koku şikayetlerini ortadan kaldıracak mükemmel bir bitkisel kürdür. Ufalanmış meşe kabuklarını 4 su bardağı su ile 20 dakika kaynatın. Sonrasında ayaklarınızı 15 dakika bu kürün içerisinde bekletin.

10. Kekik Yağı ve Pudra

Ayak Terlemesine Doğal Çözüm Önerileri

Kekik yağının antibakteriyel özelliği sayesinde ayaklarınız mikroplardan arınırken, pudra sayesinde yumuşacık ve yenilenmiş bir cildiniz olacak. Bu yöntem ayak kokusunu ve terlemesini önlemek için etkili bir doğal yoldur. Kekik yağı ve pudra kürünün hazırlanışı ise; 7 damla kekik yağına 1 yemek kaşığı pudra eklenerek hazırlanır.

Ayak Bakım Ürünleri Listesi

SıraÜrünlerEtkisineoldu Puanı
1Neutrogena Norveç FormülüNasırı Yok Eder10/9.9
2Lapitak Ayak Bakım KremiBakım Yapar10/9.8
3Scholl Koku Önleyici Ayak SpreyiKokuyu Önler10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Ayak
Bakım Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

Ayak Bakım Ürünleri

Siz değerli okurlarımıza özel ayağınızı terlemeden ve kokudan kurtaracak en kaliteli ürünleri araştırdık, makalemizde bir araya getirdik.

1. Neutrogena Norveç Formülü Nasırlaşmış Ayaklar İçin Ayak Kremi

Ayak Bakım Ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Neutrogena
Ayak Bakım
Aradığın
Fiyatı Gör

Cilt bakımı konusunda öncü markalardan biri olan Neutrogena piyasaya sunduğu ayak bakım kremi ile nasırlaşan, mantara yakalanan ve aşırı terleyen ayaklarınızı tedavi edebilirsiniz. Nemlendirici özelliği ile topuk çatlaklarına dahi iyi gelen bu krem düzenli kullanım sonrası ayak sağlığını düzenleyerek koku oluşumunu engeller.

2. Lapitak Ayak Bakım Kremi

Ayak Bakım Ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Neutrogena
Ayak Bakım
Aradığın
Fiyatı Gör

Lapitak ayak kremi günlük kullanımda cildin yenilenmesi ve pürüzsüz bir yapı kazanmasını sağlar. Doğal nem dengesini sağlayan bu krem kurumuş ve nemini kaybetmiş ve hasar görmüş ayakları onarır. İçerdiği e vitamini sayesinde tırnakların sağlıklı uzamasına da yardımcı olur.

3. Scholl Koku Önleyici Ayak Spreyi

Ayak Bakım Ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Scholl
Ayak Bakım Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör

Aşırı terlemeyi önleyen ve koku gidermeye yardımcı olan bu ürün gerektiğinde ayaklara sıkılarak kuruluk sunar. Bu sayede aşırı terlemenin önüne geçilerek kötü koku oluşması engellenir. Ayrıca kokuya sebep olan ayakkabıların içerisine de sıkılan bu sprey bu sebeple oluşan kötü kokularında önüne geçer.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayak Ödemi Nedir? Yol Açtığı HastalıklarAyak Mantarından Kurtulmanın Yolları
Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir?Yalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları
Doğuştan Çarpık Ayak Nedir? TedavisiAyak Kokusuna Son Verecek Yöntemler
Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir?Ayaklar Neden Üşür?
Ayak Uyuşması NedenleriEl ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Ayak terlemesinin nedenleri nelerdir?

Ayak terlemesinin başlıca nedenlerinden biri el ve ayaklarda çok sayıda bulunan ter bezlerinin aşırı çalışmasıdır. Vücut ısısının sabitlenmesi adına ter bezleri faaliyete girer ve kimi zaman aşırı çalışır.

Bu durumlarda terleme problemi çok sık kendini gösterir. Özellikle ayaklarda, ellerde çok sayıda ter bezlerinin bulunması el ve ayak terlemesini arttırmaktadır. Ayak terlemesinin bir diğer nedeni ise mevsimine uygun ayakkabı seçilmemesidir. Vücut ısısını yükselten ayaklar terlemeye neden olur.

Suni deriden yapılan ayakkabılar ayakların hava almamasına neden olur. Ayakların hava almaması ayak terlemesine neden olmaktadır. Aynı zamanda kalın çoraplar giyilmesi ayak termesinin başlıca nedenleri arasındadır.

Ayakların uzun süre kapalı ve havasız kalması terlemeye neden olabileceği gibi aynı zamanda kötü kokuların oluşmasına da neden olmaktadır. Uzun süre kapalı ayakkabıda kalan ayaklar terler ve bakteriler nedeniyle kötü kokuya neden olur.

Aynı zamanda bu bakteriler mantar ve benzeri enfeksiyon oluşumuna sebebiyet verir. Ayak terlemesinin nedenlerinden biri de kronik rahatsızlıklardır. Obezite, tiroid ve diyabet hastalarında ayak terlemesine sıkça rastlanılmaktadır.

Ayak terlemesi nasıl önlenir?

Ayak terlemesinin önlenmesine öncelikle uygun ayakkabı seçimi ile başlanmalıdır. Mevsimine uygun ve hava alabilen ayakkabılar, ayak terlemesinin en aza inmesinde etkili rol oynamaktadır.

Mevsime uygun ayakkabıların yanı sıra çorap seçimi de ayak terlemesinin önlenmesi için oldukça önemlidir. Sıcak havalarda kalın çorap giyilmesi ayak terlemesine ve çeşitli bakteri oluşumuna neden olmaktadır.

Aynı çoraplar iki gün üst üste giyilmemeli ve ayakkabılar sürekli olarak havalandırılmalıdır. Obezite, terleme sorununun başlıca nedenlerindendir. Kilo oranınızı dengelemeli ve fazla kilolardan kurtulmalısınız.

Alınan tüm önlemlere rağmen terlemede azalma görülmüyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

El ve ayak terlemesi neyin belirtisi?

El ve ayak terlemesi stresli bir gün geçirdiğinizin belirtisi olabilmektedir. Vücutta en sık olarak el, ayak ve koltuk altında bulunan ter bezleri kişi heyecanlandığında veya strese girdiğinde artabilmektedir.

Ayak terlemesi normal mi?

Ayak terlemesi normal bir şeydir. Eğer ayaklarınız gün boyu hava almayacak şekilde ayakkabının içerisinde duruyorsa terleme normaldir. Sosyal yaşantıyı ve psikolojik durumu etkileyecek düzeyde ise aşırı ayak terlemesi gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayak terlemesi aşırı olmadığı sürece sağlıklıdır.

Ayak terlemesi için ne yapmalı?

Ayağı normalden daha fazla terleyen bireyler kalın çoraplar yerine nemi emen çoraplar tercih etmelidir. Çoraplarını günde 2 kez değiştirmelidir. Özellikle yaz aylarında ayaklarının hava almasını sağlayacak şekilde ayakkabı giymelidir.

Ayak altı terlemesi neden olur?

.Ayak altının terlemesi stres ve heyecan gibi duygu değişimleri sonucunda oluşmaktadır. Egzersiz yaptığınızda da ayak terlemesi görülebilir. Ayak altı terlemesi kişiye rahatsız verebilen, ayakkabı ve çorap arasında sıkıştığı için kolay kolay buharlaşmayan sinir bozucu bir ter şeklidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum