Ayak Ödemi Nedir, Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Çoğu zaman önemsiz olarak algılanan ayak ödemleri ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. İşte, ayak ödemleri ile gelen hastalıklar...
Ayak Ödemi Nedir, Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Ayak Ödeminin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Ayak ödemi birçok hastalığı beraberinde getirebilmektedir. Eğer ayaklarınızda sürekli şişlik meydana geliyor, iyileşmiyor ve sizi rahatsız ediyorsa ayak ödemi olabilirsiniz. Peki ayak ödemi hangi hastalıklara yol açar?

İşte ayak ödeminin yol açtığı hastalıklar;

1. Varis

Ayak Ödeminin Yol Açtığı Hastalıklar

Bu hastalık ayaklarda kirli kan bulunması bacaklarda bozulmalara sebep olabiliyor. Ödemler varisin işareti olarak çok sık rast gelinen durumlardandır. Önceleri ödemler dikkat çekmeyecek kadar nazik olur. Yalnız hastalık ilerledikçe şişkinlikler net şekilde görülür.

2. Kalp Yetmezliği

Ayak Ödeminin Yol Açtığı Hastalıklar

Kalp yetmezliği problemi kalbin vücuda kan pompalama görevini tam olarak yerine getirememesinden ortaya çıkıyor. Bunun neticesinde kan sıvı dokularda birikiyor. Kalp yetmezliğinde sıvılar öncelikle bacaklarda yığılıyor. Bu şekilde şişmeler ortaya çıkıyor. Kalp yetmezliğine bağlı şişmelerde; hastalarda nefes alma güçlüğü, dudaklarda morarma ve ciltte solgunluk ortaya çıkar.

3. Böbrek Hastalıkları

Ayak Ödeminin Yol Açtığı Hastalıklar

Böbrek rahatsızlıklarına bağlı şişkinlikler ayaklarda aynı zamanda yüzde de ortaya çıkabilir. Şişmeler kısa sürede artar ve beraberinde bitkinlik, baş ve bel ağrısı, idrar renginde belirgin değişmeler meydana gelir.

4. Fil Hastalığı (Lenfödem)

Ayak Ödeminin Yol Açtığı Hastalıklar

Bu hastalıkta ayaklarda çok ciddi ödemler meydana gelir. Ayaklar fil ayağını andıran bir yapıya bürünür.  Bu rahatsızlık lenf damarlarının tıkanarak enfeksiyon kapmasına neden olur.

5. Guatr

Ayak Ödeminin Yol Açtığı Hastalıklar

Bu hastalık öncesinde de ayaklarda ödemlere rastlanılır. Beraberinde bitkinlik, kilo alma, uyuşmalar, boşaltım sistemi sorunları yaşanabilir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayak Üşmesinin NedenleriAyak Mantarından Kurtulmanın Yolları
Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir?Yalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları
Doğuştan Çarpık Ayak Nedir? TedavisiAyak Kokusuna Son Verecek Yöntemler
Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir?Ayaklar Neden Üşür?
Ayak Uyuşması NedenleriEl ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Ayak ödemi nedir? 

Fazla sıvının dokularda birikmesine şişme (ödem) denir. Ayaklarda yaşanan şişmeler sağlıklı insanlarda da ortaya çıkabilir. Şişmelerin sebepleri genel olarak bunaltıcı sıcaklar, ayağınızı sıkan ayakkabı tercihi, çok sıvı tüketmek, hamilelik, sürekli ayakta kalmak olarak gösterilebilir. 

Bu durumda şişmelerden kurtulmak için ayakları yukarı kaldırıp biraz uzanmak, kontrast ayak banyoları (sırasıyla sıcak ve soğuk suyla yıkamak) ve ayak yıkama suyunuza deniz suyu da eklemek faydalı olacaktır.

Ayak masajı yapmak da yarar sağlar ve ödemlerden kurtulabilirsiniz. Ancak ayaklarınızda sürekli şişlikler meydana geliyor, sizi rahatsız ediyorsa ve iyileşme göstermiyorsa hekiminize müracaat edin.

Ayakta oluşan ödem nasıl geçer?

Ayakta oluşan ödemi ortadan kaldırmak için basit uygulamalar denenebilir. Soğuk ayak masajı, bacakların kalp seviyesinden daha yüksekte tutulması ödemi rahatlatır ve hafif ödemi kısa sürede geçirir.

Ayaklarda ödem neden olur?

Kaslar uzun süre boyunca hareketsiz kaldığında kan venlerde toplanır, sıvıyı dokulardan kan damarlarına aktarmak zorlaşır. Sıvı dokularda birikir, bunun sonucunda da ödem oluşur. Özellikle uçak veya otobüs yolculuğu gibi uzun süre hareketsiz kalınması gereken durumlarda ayak bileğinde ve ayaklarda tutulum gözlenir.

Ayak bileğinde ödem nasıl tedavi edilir?

Ayak bileğindeki ödemin iyileşebilmesi için ayak tabanınıza dikkat etmeniz gerekir. Ayaklarınızı her gün orta sertlikte sıvı sabun ve ılık suyla yıkamak ayak bileğindeki ödeme iyi gelecektir. Yumuşak bir havluyla ayaklarınızı ve parmak aralarınızı kurutmayı da ihmal etmeyin.

Ayaklarda şişme neden olur?

Ayaklarda şişme yaralanmalar veya enfeksiyon sonucu meydana gelebilmektedir. Ayağı, bacağı, bileği etkileyen bir yaralanma sonucunda bölgeye giden kan akışında artış olur. Bunun sonucunda şişme meydana gelir.

Ödem nasıl yok edilir?

Ödemi yok etmek için ödemin olduğu bölgelere masaj yapmayı deneyin. Gün içerisinde tükettiğiniz tuz miktarını azaltın. Fazla kilolarınız varsa egzersiz yaparak kilolarınızdan kurtulun. Potasyum ve magnezyum açısından zengin gıdalar tüketin.

Hızlı ödem atmak için ne yapmalı?

Ödemi hızlı bir şekilde atmak için çeşitli bitkiler tüketilebilir. Bu bitkileri veya besinleri tükettikten sonra ödem şişliği inecektir. Kiraz sapı, maydanoz, yeşil çay, ananas ve yoğurt tüketerek ödemi hızlıca vücuttan atabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.