Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir ve Neden Olur?

Düz tabanlığın tam tersi olan çukur ayak nedir? Çukur ayak neden olur ve tedavisi nasıl yapılır? İşte, çukur ayak ile ilgili detaylar...
Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir ve Neden Olur?

Çukur Ayak (Pes Kavus) Nedir?

Tıp dilinde “pes kavus” olarak adlandırılan çukur ayak, ayak kavisinin normalden fazla olması durumudur. Nörolojik hastalıklar sonucunda meydana gelen çukur ayak deformitesi, aynı zamanda travma sonucunda da ortaya çıkabilir. Travma sonrası yanlış kaynama başlıca örneklerdendir. Çukur taban problemi genetik olarak meydana gelebilir.

Çukur Ayak (Pes Kavus)

Ayak tabanındaki kavis, yaylanmanın gerçekleşmesinde oldukça önemlidir. Ayak tabanında “tibialis posterior tendon” olarak adlandırılan bir tendon mevcuttur. Bu tendonun çalışmaması durumunda düz tabanlık meydana gelirken, bu tendonun veya aşil tendonun aşırı gergin olması durumunda da pes kavus olarak adlandırılan çukur ayak vakası gelişir. 

Ayak içindeki parmaklarla topuk arasında bir çukur vardır. Ayak kavisini oluşturan bu çukur, “longitudinal ark” olarak adlandırılmaktadır. Normal bir ayakta ayak içi çukuru 1,5 cm yüksekliğine sahipken, çukur ayak vakalarında bu yükseklik daha fazladır.

Ayak kavisinin gereğinden fazla yüksek olması durumunda kişiler ayağın dış tabanına basarak yürürler. Bu nedenle ayağın dış tabanında nasırlaşma ve sertleşme meydana gelebilir.

Çukur Ayak (Pes Kavus) Neden Olur?

Çukur ayak, genellikle nörolojik nedenlere bağlı olarak meydana gelebileceği gibi genetik ve fizyolojik nedenler sonucunda da ortaya çıkabilir. Çukur ayak vakalarının %70’inde nörolojik nedenlere rastlanılırken; %30’unda fizyolojik nedenlere rastlanılır.

Bu nedenle çukur ayak vakaları hem nöroloji uzmanı hem de ortopedi uzmanı tarafından ayrı ayrı incelenmelidir. Çukur ayak deformitesi, birçok nörolojik hastalığın sonucunda görülebilir. Poliomyelit (çocuk felci), serebral palsi (beyin felci) ve Charcot-Marie-Tooth hatsalığı (CMT) gibi bazı nörolojik hastalıklara bağlı olarak çukur ayak problemi meydana gelebilir.

Çukur Ayak (Pes Kavus)

Ancak çukur ayak vakasının yapısal veya genetik etkenler sonucunda oluşabileceği de ifade edilmektedir.

Çukur ayak, nörolojik nedenlere bağlı olarak gelişebileceği gibi sinirsel etkenler sonucunda da meydana gelebilir. Sinirsel etkenlerden kastımız uzuvları besleyen sinirlerdir. Uzuvları yani parmakları besleyen sinirlerin hasara uğraması veya çeşitli nedenlerden dolayı olumsuz yönde etkilenmesi sonucunda çukur ayak meydana gelebilir.

Çukur Ayak (Pes Kavus) Belirtileri Nelerdir?

Çocukluktan itibaren gelişimsel olarak ortaya çıkan vakalar genellikle nörolojik kökenli olmaktadır. Bu tip vakalarda belirtiler çocukluk döneminde görülmeye başlar ve çocuklarda yürüme zorluğu ile birlikte sık sık düşme gibi problemler görülür. Ancak çukur ayak belirtileri çocukluk dönemi itibarıyla görülmeye başlansa da genellikle ergenlik döneminde fark edilir.

Çukur ayak problemi bulunan çocukların büyümesiyle birlikte taban çukurluğu daha belirgin hale gelir. Ayak kavisi arttıkça topukta içe dönme ve parmaklarda pençeleşme gibi sorunlar ortaya çıkar.

Çukur Ayak (Pes Kavus)

Bu tip belirtiler hastalığın ilerlemesiyle doğru orantılı olarak ortaya çıkar. Çukur ayak vakalarında kişi yürürken ayağın çukurluğu farkedilmez. Ancak ayak havada iken ayak kavisi daha belirgin hale gelir. Hastaların bazılarında dize kadar yayılabilen ağrı, topuklarda sızı, nasırlaşma, çabuk yorulma ve çekiç parmak gibi belirtiler gözlemlenir. 

Çukur Ayak (Pes Kavus) Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Çukur ayak teşhisi fizik muayene ve radyografik tetkikler sonucunda kolayca konulabilir. Ancak fizik muayene sonrasında çukur ayak teşhisi konulduktan sonra altta yatan nedenin belirlenmesi için mutlaka EMG (elektromiyografi) testi, MR (manyetik rezonans) görüntüleme ve kan tahlilleri gibi tetkikler de istenir.

Ancak çukur ayak vakaları nörolojik hastalıkların sonucunda oluşabileceğinden hasta, iyi bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Çukur Ayak (Pes Kavus)

Çukur ayak tedavisinden önce probleme neden olan faktörler belirlenir. Hastalığa neden olan bu unsurlar göz önünde bulundurularak en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Öncelikle çukur ayak problemine neden olan hastalık veya hastalıklar tedavi edilir.

Sinirsel bir hastalığa bağlı olarak gelişen vakalarda ise cerrahi müdahale uygulanır. Cerrahi müdahale ile kemiklerin kesilerek yerine konması ve tendon transferi yapılabilir.

Her hastalıkta olduğu gibi çukur taban probleminde de erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Erken evrede farkedilen çukur ayak vakalarında kemik ameliyatı veya tendon nakli ile iyileşme sağlanabilir.

Çukur ayak tedavisinde dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri ise ayakkabı seçimidir. Hastalar mutlaka ortopedi uzmanının tavsiye ettiği ayakkabıları kullanmalılardır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ayak Ödemi Nedir? Yol Açtığı HastalıklarAyak Mantarından Kurtulmanın Yolları
Ayak Üşümesinin Nedenleri ve TedavisiYalın Ayak Yürümenin Faydaları ve Zararları
Doğuştan Çarpık Ayak Nedir? TedavisiAyak Kokusuna Son Verecek Yöntemler
Ayak Bileği Kireçlenmesi Nedir?Ayak Terlemesine Ne İyi Gelir?
Ayak Uyuşması NedenleriEl ve Ayak Üşümesine Ne İyi Gelir?

Çukur ayak nedir?

Çukur ayak rahatsızlığı ayaktaki arkın yaylamasına sebep olmaktadır. Ark yapısını besleyen tendonun görevini düzgün bir şekilde yerine getirememesi sonucunda çukur ayak rahatsızlığı ortaya çıkar.

Çukur taban ayak nasıl olur?

Çukur ayak tabanını ayağınızı ıslatarak ve bir kağıda basarak kendiniz teşhis edebilirsiniz. Çukur taban rahatsızlığı olan bir ayakta parmakların kökü ile topuk arasında çok dar bir nokta kalır. Normal ayaklarda ise çukur boyunca daha geniş bir iz olur.

Çukur taban nasıl ayakkabı giymeli?

Çukur taban ayaklarda ayakkabı seçimi oldukça önemlidir. Ayakkabı tabanının kalın olması, seçerken düztabanın aksine kavis olmaması gerekir. Ayakkabıda burun kısmının yuvarlak olmasına ve parmakların rahat hareket etmesine dikkat edilmelidir.

Ayak çukuru neden ağrır?

Özellikle üst kısımdan dar olan ve sık ayakkabılar basınç yaratır. Parmakların üzerinde baskı uygular, bu nedenle de ayak altı ağrısı meydana gelir. Ayağın altındaki ayak kemerini desteklemekle görevli olan parmak bağları iltihaplandığında ortaya çıkar.

Çukur taban polisliğe engel mi?

Düz tabanlık veya çukur tabanlık polisliğe engel değildir. Ortopedi ve Travmatoloji başlığı A dilimi 12. maddesine göre düz tabanlık ya da çukur tabanlık polisliğe, polis öğrenciliğine engel olmaz.

Ayak çukurunda ağrı nasıl geçer?

Ayak çukurundaki ağrıyı geçirmek için ayağınız üzerindeki bir buzu 10 ile 15 dakika kadar bekletiniz. Daha sonrasında denemiş olduğunuz buzu bitene kadar yediriniz. Ağrıların hafiflediği fark edeceksiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum