Kutuplarda Namaz Vakitleri Nasıl Belirlenir?

Biliyoruz ki kutuplarda 6 ay gündüz ve 6 ay gece yaşanıyor; bu durumda namaz vakitleri nasıl ayarlanıyor?
Kutuplarda Namaz Vakitleri Nasıl Belirlenir?

Hep merak etmişizdir “acaba kutuplarda neye göre namaz kılınır” diye. Gece ve gündüz sürelerinin bizden farklı olan kutuplarda, namaz ve oruç vakitlerinin nasıl tespit edileceğini İslam alimleri aralarında müzakere ederek bir sonuca bağlamıştır. Fetva ve takva olarak birbirinden ayrılmıştır.

İlk olarak; ibadetin ancak vaktiyle farz olduğunu vakit girmeyince, ibadet farz olamayacağı yönündedir. Bunu göz önüne alırsak kutuplarda bulunan insanlar, ne kadar uzun günde olurlarsa olsunlar, sadece o günün namazını kılarlar ve bize göre bir ay kadar uzun bir zaman içinde sadece bir günlük ibadet yaparlar. Namazın kılınabilmesi için vaktin girmiş olması gerekir, vakit girmemesi durumunda namaz da olmaz.

Bu hükümden dolayı kutuplarda yaşayanlar hangi vakit olursa olsun o vaktin namazını kılarlar ve geriye kalan vaktin gelmesine kadar beklerler bu fetva tarafıdır. Böylelikle ibadetler yapılamaz.

Namaz Vakitleri Buna Göre Belirlenmeli

kutuplar

Kutuplarda namaz konusunda takva hükmü dediğimiz boyutta şu şekildedir; Kutuplarda uzun gün, uzun gece yaşayan insanlar, ibadet vakitlerini kendilerine yakın çevreye bularak tespit etmeleri gerekecektir. Yani 45 enlemlerindeki namaz vakitlerini esas almaları gerekecektir. Böylelikle 24 saat içinde 5 vakit namaz kılmış olacaklardır. İslam alimlerinin bu hükmü takva boyutundadır. Buradaki bir konuya açıklık getirmekte fayda vardır. İslam ülkeleri, vakitleri 45 derecedeki enlem içerisindedir.

Yapılan araştırmalarda her hep gündüz olsa da namaz vakitlerinin ayarlanması için illaki güneşin doğup batmasına gerek yoktur. Önemli olan vakittir. Her ne kadar gün ağrımasa da aslında o vakit gelmiştir.

Görüş;

Bir din alimi değilim, bunu bağdaştırmam doğru mu bilemiyorum. İslam alimleri  her ne kadar gün aydın olsa da namaz vakitlerinin kendisini belli ettiğini söylüyor. Örneğin; hamile kadınlar 9 ay boyunca adet olmazlar. Ancak her ay başında adet olacaklarmış gibi bir ağrı hissederler. Yani illaki hep gündüz ya da hep gece olması namazın kılınmasına engel değildir. Mutlaka o gündüzlerin içinde de vakitler vardır.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Şahmeran Duası

İstihare Namazı

Ayet-el Kürsi Duası

Sehiv Secdesi

Kunut Duaları

Tilavet Secdesi

Teheccüd Namazı

Kuşluk Namazı

Kerahat Vakitleri

İslam'ın 32 Farzı

İslam'ın 5 Şartı

Kandiller ve Anlamları

Cuma Günü Neden Mübarektir?

Mezhep Nedir? Kaça Ayrılır?

Sünnet Nedir?

Vacip Nedir?

Abdest Nasıl Alınır?

Şükür Namazı

Kaza Namazı

Seferi Namazı

Bayram Namazı

Hangi Namaz Kaç Rekattır?

Sabah Namazı

Öğle Namazı

İkindi Namazı

Akşam Namazı

Yatsı Namazı

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.