Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Dinimizin direği olan, Allah tarafından farz kılınan namaz, hangi vakitlerde, nasıl kılınır ve kaç rekattır? İşte vakit namazlar hakkında bilgiler...
Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

İslam Dini için günde 5 vakit namaz kılmak farzdır. Kılınan namazların her vaktinin rekatları birbirinden farklıdır. Müslümanlar bir gün içerisinde 40 rekat namaz kılmaktadır. Bu içeriğimizde vakit namazların rekatları hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca farz namazlar, kılınması gereken namazlar ve rekatların hangilerinin farz veya sünnet olduğunu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

İşte, vakit namazların rekat adetleri ve namazların nasıl kılındığına dair bilgiler...

Namazın Farzları Nedir?

Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Namazın toplamda 12 farzı vardır. Bunlar namazın içindeki farzlar ve dışındaki farzlar olarak iki bölüme ayrılır. Namazın dışındaki (Namazın şartları) farzlar namaza başlamadan önce yapılması gereken kuralları kapsar. Namazın içindeki (Namazın rükünleri) farzlar ise namaz kılarken yapılması gereken kurallardır. Bu nedenle namazın farzlarından biri bile eksik olduğunda namaz geçerli sayılmamaktadır.

Namazın dışındaki farzlar yani namazın şartları, hadesten taharet, Necasetten taharet, setr-i avret, istikbal-i kıble, vakit ve niyettir.

Namazın içindeki farzlar yani namazın rükünleri ise iftitah tekbiri, kıyam kıraat, rüku, secde ve ka'de-i ahire

5 Vakit Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Her namazdan önce abdest alınır ve namaz kılınacak yer ile giysilerin temizliği kontrol edilir. Namaza başlamadan önce niyet edilir ve ilk tekbir ile eller erkekler için avuç içleri karşıya bakacak şekilde yukarı kaldırılır. Kadınlar ise ellerinin içi kıbleye parmak uçları ise omuzlarına gelecek şekilde yukarı kaldırır.

Sonrasında ise erkekler göbek altına, kadınlar ise göğüs üstüne eller birbirine bağlanır. Daha sonra sübhaneke duası okunur, euzubesmele çekilir ve sırasıyla önce fatiha sonra zammı sure veya Kur'an'dan herhangi bir ayet okunur.

Kıyam kısmı bitince tekrar tekbir alınır ve ruküya eğilinir. Burada 3 defa "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denir. Doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh" cümlesi söylenir ve tekrar kıyama kalkılmış olur. Burada "Rabbenâ leke'l hamd" dendikten hemen sonra tekbir alınarak secdeye gidilir.

Secdede ise 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" denir. ikinci defa secde tekrar edilir ve Allahuekber denilerek kıyama kalkılır. Böylece bir vakit namazın ilk rekatı tamamlanmış olur. Bu kaideler diğer rekatlarda da aynı şekilde uygulanır.

İkinci rekatta kıyama kalkmadan önce oturulur ve Ettehiyyatü duası okunup tekrar kıyama kalkılır. Aynı kaidelere uyarak son iki rekatta kılınır. Son rekatta secdeden kalktıktan sonra oturulur ve Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okunur. Ardından önce sağa sonra sola ''Esselamü aleyküm ve rahmetüllah'' diyerek selam verilir ve namaz bitirilir.

1. Sabah Namazı Kaç Rekat?

Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Sabah namazı, takvimlere baktığınızda İmsak vakti ile güneşin doğuşu arasındaki vakitlerde kılınır. Sabah Namazı 4 rekattır. İlk 2 rekat sünnet, sonraki 2 rekat ise farzdır. Sabah namazı nasıl kılınır? başlıklı içeriğimizden sabah namazında neler yapılması gerektiğini ve hangi surelerin okunduğunu öğrenebilirsiniz.

2. Öğle Namazı Kaç Rekat?

Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Öğle namazı güneşin tam tepeye çıktığı vakit yani halk dilinde öğle vakti olarak bilinen zamanda kılınır. Namaz saatleri günlerin uzaması ya da kısalmasıyla farklılık gösterir, her zaman aynı dakikada namaz kılınmaz. Öğle Namazı 10 rekattır. Bu namaz 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz ve 2 Rekat son sünnet olarak 3 bölümde kılınır. Öğle namazının detaylı kılınışını linke tıklayarak görebilirsiniz.

3. İkindi Namazı Kaç Rekat?

Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

İkindi namazı öğle namazı vaktinin bitiminden sonra kılınır. İkindi vaktini erken kılmak son derece önemlidir çünkü bu vaktin son 45 dakikası kerahat vaktine yani güneşin batışına denk gelmektedir. Kerahat vaktinde namaz kılmak mekruhtur. Eğer zor durumda kalmış ve ancak bu vakit müsait olmuşsanız o zaman sadece ikindi namazının farzını kılmanız gerekecektir. İkindi Namazı 8 rekattır. İlk 4 Rekat sünnet, ikinci 4 Rekat ise farzdır. İkindi namazı hakkında detaylı açıklama yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

4. Akşam Namazı Kaç Rekat?

Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Akşam namazı vakti güneşin tamamen batmasıyla başlar. Akşam namazı diğer namazlar gibi kılma zamanınızın uzun olacağı bir aralığa sahip değildir. Kısa bir zaman dilimi olan bu vakitte, namazınızı ezandan sonra hemen kılmaya çalışmalısınız. Yoksa bir bakmışsınız vakit geçmiştir. Akşam Namazı 5 Rekattır. İlk 3 rekat farzdır, sonraki 2 rekat ise sünnet namazdır. Akşam namazı hakkında bilinmesi gereken diğer bilgilere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5. Yatsı Namazı Kaç Rekat?

Namaz Nasıl Kılınır? Namazlar Kaç Rekattır?

Yatsı namazı akşam namazından sonra kılınır. Yatsı namazını diğer namazlardan ayıran bir fark vardır. Bu fark ise yatsı namazının hemen sonrasında kılınan 3 rekatlık vitr namazıdır. Aslında vitr namazını illaki yatsı namazı ile aynı anda kılmak gerekmiyor. Bazı rivayetlere göre Peygamber efendimiz vitr namazını yatsı namazından ayrı, yatmadan hemen önce kılarmış. Yatsı Namazı 10 rekattır. Bu 10 rekatın peşine 3 rekat da vitr namazı kılınır. 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz 2 rekat son sünnet ve 3 rekat vitr namazıdır. Yatsı namazı hakkında diğer sorularınız için detaylı bilgilerin yer aldığı içeriğimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tesbih NamazıTeravih Namazı
Ramazanda Yapılacak İbadetler

5 vakit namaz kaç farzdır?

5 vakit namazın toplam farzı 17'dir. Bunlar; sabah namazı 2 rekat, öğle 4 rekat, ilkindi 4 rekat, akşam 3 rekat ve yatsı 4 rekattır.

En uzun namaz kaç rekattır?

En uzun namaz, Müslümanların ömürlerinde en az bir kere kılması gereken tesbih namazıdır. Aslında kendisi 4 rekattır fakat kılınışından dolayı en uzun namazdır. 5 vakit namazların içinde en uzun namaz ise 13 rekatla yatsı namazıdır.

1 günde kaç tane namaz kılınır?

1 günde toplam 5 vakit namaz kılınmaktadır. Bunlar; sabah, öğle, ilkindi, akşam ve yatsıdır.

Secdede ne denir?

Secdeye gidildiğinde 3 defa Sübhane Rabbiyel-a'lâ denir.

5 vakit namaz kılmak şart mı?

Belli bir akıl olgunluğuna gelmiş her Müslümana 5 vakit namaz kılmak farzdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum