Teravih Namazı Kaç Rekat ? - Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan ayında kılınan teravih namazının kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığını merak ediyorsanız içeriğimizi okuyabilirsiniz. İşte teravih namazı...
Teravih Namazı Kaç Rekat ? - Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca kılınan ve Sünnet-i Müekkede olan bir namazdır. Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınır ve camide cemaatle kılınması sünnettir. Tek başına da kılınabilir ama cemaatle kılındığı zaman çok daha makbul olan bir namazdır. Teravih, 4 rekat olarak yatsı namazının vitrinden önce kılınır. Yatsı namazıyla birlikte teravih namazı 20 rekattır.

On bir ayın sultanı Ramazan'ın gelmesiyle birlikte Müslümanlarda teravih namazı heyecanı başlamıştır. Bu yıl ilk kez 22 Mart'ta kılınan teravih namazı, peygamberimizin kıldığı sünnet bir namazdır. Mübarek Ramazan ayı boyunca cemaatle kılınan Teravih namazı insana huzur vermektedir. Bu huzuru tatmak isteyen Müslümanlar teravih namazının kaç rekat olduğunu ve nasıl kılındığı merak etmektedir. Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz teravih namazı hakkında merak edilenlere ışık tutmaktadır.

Teravih Namazı Nedir?

Teravih Namazı Kaç Rekat ve Nasıl Kılınır?

Ramazan ayı boyunca Müslümanlar tarafından kılınan Teravih, Ramazan-ı Şerife özel bir namazdır. Kadınların da camiye giderek kıldığı Teravih namazı, tüm İslam aleminde Ramazan boyunca yatsı namazıyla beraber kılınmaktadır. Farz namazı olmadığından dolayı kazası olan bir ibadet değildir. Yani günü geçtikten sonra bir sonraki gün kılınmaz. Yatsı ve vitir namazı ile birlikte 20 rekat olan teravih namazı, 2 rekatta veya 4 rekatta bir selam verilerek kılınabilir.

Peygamber efendimiz teravih namazı için, “Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için ramazan gecelerini (teravih vb.) ibadetlerle geçiren kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, Teravih, 1 (2008); Müslim, Namaz, 173 (759). buyurmuştur. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca sevap kazanmak isteyenler teravih namazı kılmalıdır.

İmam ile birlikte kılınan teravih namazlarında Fatiha süresinden sonra ya zammı sure okunur. Bu nedenle imamla kılınan namazlarda kabul edilen genel görüş, cemaati yormayacak şekilde ve çok uzun olmayacak şekilde namazların kıldırılmasıdır.

Yatsı namazı kılınmadan teravih namazı kılınmaz. Teravih namazı, vitirden önce ya da vitirden sonra kılınabilir. Yatsı namazından hemen sonra teravih namazını kılmak istemeyen ya da kılamayan kişiler sabah ezanına kadar herhangi bir vakitte teravih namazını eda edebilirler.

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih Namazı Kaç Rekat ve Nasıl Kılınır?

Teravih namazının diğer nafile namazlardan bir farkı yoktur. Yani, iki rekat namaz nasıl kınıyorsa teravih namazı da o şekilde kılınır. Teravih namazı 2 rekatta veya 4 rekatta bir selam verilerek kılınabilir. Dört rekatta bir selam verilerek cemaat ile kılınan teravih namazı şu şekildedir:

Niyet:

Eüzu Besmele çekerek niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama, diyerek niyet eder ve imam tekbir getirdikten sonra Allahuekber diyerek tekbir alır ve ellerini bağlar.

1. Rekat:

İmam ve cemaat içinden Sübhaneke'yi okur ve Sübhaneke bitince, imam içinden besmele çekerek sesli bir şekilde Fatiha ve zammı sure veya zammı sure yerine geçecek bir sure okur. Sonrasında cemaatle birlikte rüku ve secde yapılır.

2. Rekat:

İkinci rekatta imam içinden Besmele çeker ve sesli bir şekilde Fatiha okur. Fatiha’nın ardından bir süre daha okur ve cemaat ile birlikte rüku ve secde yapılır. Bu rekatta oturulur. İkinci rekatın sonunda ki bu ilk oturuşta imam ve arkasında ki cemaat Ettehiyyatü duasını okur ve Alluekber diyerek üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat:

İmam Allakuekber diyerek Sübhaneke, Fatiha ve bir zammı sure okur. Arından rükü ve secdeye gidilir.

4. Rekat:

Dördüncü rekatta yani son rekatta imam içinden Besmele çeker ve sesli bir şekilde Fatiha okur. Fatiha’nın ardından zammı sure okur ve cemaat ile birlikte rüku ve secde yapılır. Ardından oturulur ve Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okuduktan sonra önce sağa sonra sola selam verilir.

Evde Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih Namazı Kaç Rekat ve Nasıl Kılınır?

Niyet:

Eüzu Besmele çekerek niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya dedikten sonra Allahuekber diyerek tekbir alınır ve eller bağlanır.

1. Rekat:

Önce Sübhaneke arından Fatiha ve zammı sure okunur. Sonrasında rüku ve secde yapılır.

2. Rekat:

İkinci rekatta Besmele çekerek Fatiha okunur. Fatiha’nın ardından bir süre daha okunur rüku ve secde yapılır. Bu rekatta oturulur ve ikinci rekatın sonunda ki bu ilk oturuşta Ettehiyyatü duasını okunur. Ardından Alluekber diyerek üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat:

Ayağa kalkıldıktan sonra Allakuekber diyerek Sübhaneke, Fatiha ve bir zammı sure okur. Arından rükü ve secdeye gidilir.

4. Rekat:

Son rekatta Fatiha okunur ve Fatiha’nın ardından zammı sure okunur. Daha sonra rüku ve secde yapılır. Bu son rekat olduğu için oturulur ve Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena duaları okuduktan sonra önce sağa sonra sola selam verilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ramazan İbadetleriYatsı Namazı
Tesbih Namazı

Teravih namazı yatsı namazından önce mi kılınır?

Teravih namazı yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınır.

Teravih kaç rekattır?

Teravih namazı, yatsı ve vitir namazıyla beraber toplam 20 rekattır.

Evde teravih namazı en az kaç rekat kılınır?

Evde teravih namazı kılmak isteyenler en az 8 rekat kılınmalıdır.

Teravih namazında ilk ne kılınır?

Teravih namazında ilk olarak yatsı namazının sünneti ardından sırayla yatsı namazının farzı, son iki sünneti, teravih namazı ve vitir namazı kılınır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.