Öğle Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır?

Öğle namazının kılınışı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımız için ayrıntılı bir öğle namazı içeriği hazırladık. İşte, öğle namazının kılınışı...
Öğle Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır?

İslam dininde namaz, insanların Allah'a yakınlaşması için en temel ibadetlerden biridir. Beş vakit namaz, Müslümanlar için hayatlarının önemli bir parçasıdır ve her namazın kendine özgü bir zamanı vardır. Öğle namazı, güneşin tam ortadan geçtiği vakitlerde kılınan ve beş vakit namazın ikincisi olan bir ibadettir.

Bu yazıda, öğle namazının nasıl kılınacağına dair tüm detayları öğrenecek ve uygun bir şekilde namaz kılmayı öğreneceksiniz. İşte, öğle namazının nasıl kılınacağına dair bilmeniz gereken tüm detaylar...

Öğle Namazı Nedir? Kaç Rekattır?

Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

Öğle namazı, Müslümanlar tarafından beş vakit namazın ikincisi olarak kılınan bir ibadettir. Diğer vakit namazları gibi farz bir ibadettir ve İslam dininde önemli bir yere sahiptir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından öğretilen namaz, İslam'ın beş şartından biridir.

Günün ikinci namazı olan öğle namazı, 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekattır. Öğle namazının kılınması, Müslümanlar için önemlidir. Namaz, İslam dininin temel şartlarından biridir ve müminlerin Allah'a yaklaşması için bir vesiledir. Namazın kılınması, manevi açıdan kişinin Allah'la olan bağını güçlendirir ve kişinin kendisini Allah'a yakın hissetmesini sağlar.

Öğle Namazı Vakti Ne Zaman?

Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

Öğle namazı, güneşin gökyüzündeki konumu itibariyle tam ortadan geçtikten sonra kılınan bir namazdır. Güneşin tam gökyüzünün ortasında bulunduğu vakitte ise hiçbir vakit namazı kılınmamalıdır. Öğle namazı genellikle sabah namazından 7-8 saat sonrasında kılınır.

Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

Öğle Namazı Dört Rekat Sünnetinin ve Farzının Kılınışı

Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

1.Rekat

1. "Niyet ettim Allah rızası için Öğle namazının dört rekat sünnetini/farzını kılmaya" diye niyet ederiz

2. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

3. Sübhaneke'yi okuruz

4. Euzü-besmele çekeriz

5. Fatiha Sûresini okuruz

6. Kur'an'dan bir sure okuruz

7. Rüku'ya gideriz ve 3 kere Sübhane rabbiyel azim deriz.

8. Secde'ye giderek 3 defa Sübhane rabbiyel a'la deriz ve doğrulup tekrar Secde'ye giderek yine 3 kere Sübhane rabbiyel a'la deriz. Kıyama kalkarız.

2. Rekat

1. Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

2. Besmele çekeriz

3. Fatiha Sûresini okuruz

4. Kur'an'dan bir sure okuruz

5. Rüku'ya giderek 3 defa Sübhane rabbiyel azim deriz.

6. Secde'ye gideriz ve 3 kere Sübhane rabbiyel a'la diyip doğruluruz. Sonra tekrar Secde'ye gideriz ve 3 defa Sübhane rabbiyel a'la deriz.

7. Oturarak Ettahiyyatü okuruz ve ardından tekrar kıyama kalkarız.

3. Rekat

1. Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

2. Sübhaneke duasını okuruz ve besmele çekeriz

3. Fatiha Sûresini okuruz

4. Kur'an'dan bir sure okuruz

5. Rüku'ya gideriz 3 defa Sübhane rabbiyel azim deriz.

6. Secde'ye gideriz ve 3 kere Sübhane rabbiyel a'la diyip doğruluruz. Sonra tekrar Secde'ye gideriz ve 3 defa Sübhane rabbiyel a'la deriz. Kıyama kalkarız.

4. Rekat

1. Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

2. Besmele çekeriz

3. Fatiha Sûresini okuruz

4. Kur'an'dan bir sure okuruz

5. Rüku'ya gideriz ve 3 kere Sübhane rabbiyel azim deriz.

6. Secde'ye giderek 3 defa Sübhane rabbiyel a'la deriz ve doğrulup tekrar Secde'ye giderek yine 3 kere Sübhane rabbiyel a'la deriz.

7. Oturarak Ettahiyyatu ve Salli, Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

8. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.

Öğle Namazının İki Rekat Son Sünneti Kılınışı

Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

1. Rekat

1. "Niyet ettim Allah rızası için Öğle namazının iki rekat son sünnetini kılmaya" diye niyet ederiz

2. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

3. Sübhaneke'yi okuruz

4. Euzü-besmele çekeriz

5. Fatiha Sûresini okuruz

6. Kur'an'dan bir sure okuruz

7. Rüku'ya gideriz 3 kere Sübhane rabbiyel azim deriz.

8. Secde'ye giderek 3 defa Sübhane rabbiyel a'la deriz ve doğrulup tekrar Secde'ye giderek yine 3 kere Sübhane rabbiyel a'la deriz.

2. Rekat

1. Ayağa kalkarak Kıyama dururuz

2. Besmele çekeriz

3. Fatiha Sûresini okuruz

4. Kur'an'dan bir sure okuruz

5. Rüku'ya giderek 3 kere Sübhane rabbiyel azim deriz.

6. Secde'ye gideriz ve 3 defa Sübhane rabbiyel a'la deriz. Sonra doğrulup tekrar Secde'ye giderek yine 3 defa Sübhane rabbiyel a'la deriz.

7. Oturarak Ettahiyyatu ve Salli, Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.

8. "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye önce sağa sonra sola selam vererek namazı tamamlarız.

Öğle Namazının Faziletleri Nelerdir?

Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

Öğle namazının faziletleri Müslümanlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Peki, öğle namazı sünnetinin faziletleri nelerdir?

Öğle namazı Peygamber Efendimiz S.A.V tarafından bir kez bile terk edilmemiştir.

Peygamber Efendimiz S.A.V öğle namazını uzun uzun kılarmış. Bunun nedeni olarak da şöyle buyrulmuştur; “Benim de Rabbime ilticalarım o saatte yükselmektedir.”

Öğle namazından sonra kılınan iki rekatlık sünnet Peygamber Efendimiz tarafından kılınmıştır ve kılınan bu rekatın oldukça bereketli olduğu belirtilmektedir.

Öğle namazının son sünnetinin 2 rekatı selam verilmeden kalkılıp bir kez daha 2 rekat kılınıp toplamda 4 rekata tamamlanırsa, büyük müjdelerin habercisi olabileceği belirtilmiştir.

Peygamber Efendimiz S.A.V öğle namazının sünnetinin kılınması için şöyle buyurmuştur; “ Öğle namazının son sünnetini 4 rekat kılan kişilerin vücutları cehenneme haramdır.”

"Hz. Peygamber cuma namazından önce dört, cuma namazından sonra dört rekat namaz kılar, rekatlar arasını selâm ile ayırmazdı" (Zeylaî, Nasbur-Râve, II, 206).

Öğle vaktinde namaz kılmak sadece Peygamberimiz’e (s.a.v.) has olmayıp, diğer birçok peygamberin namaz kıldığı bir vakittir. Sevban (r.a.) anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) günün yarısından sonra öğle namazının farzından önce namaz kılmayı tercih ederdi. Bunu gören Hz. Aişe (r.a.) Resulullah’a (s.a.v.): “Ya Resulullah! Görüyorum ki özellikle bu saatte namaz kılmayı tercih ediyorsun. (Bunun sebebi nedir?) diye sordu. Resulullah’ ta (s.a.v.): “O saatte gök kapıları açılır. Allah tebareke ve Teâlâ yaratıklarına rahmet nazarıyla bakar. Bu namaz Adem, Nuh, Hud, İbrahim, Musa ve İsa (a.s.)'nın devamlı kıldıkları bir namazdır” buyurmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Namazlar Kaç Rekat?Sabah Namazı
İkindi NamazıAkşam Namazı
Yatsı Namazı

Öğle namazı hangi saatler arasında kılınmalıdır?

Öğle namazı, güneşin en yüksek olduğu ve gölgesinin en kısa olduğu zamanda kılınmalıdır. Bu genellikle öğle vaktinde olur, fakat şehre ve mevsime göre değişiklik gösterebilir.

Namaz kılarken nelere dikkat etmeliyiz?

Namaz kılarken, bedenin ve elbiselerin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca, namazın belirli bir ritüeline ve hareketlerine uygun olarak kılınması gerekmektedir. Namaz kılmak için sakin bir ortam seçmek ve konsantrasyonu korumak da önemlidir.

Namaz kılmadan önce abdest almak gerekiyor mu?

Evet, namaz kılmadan önce abdest almak gerekir. Abdest, bedenin temizlenmesi ve manevi açıdan arınması için yapılır. Abdest almak için önce eller yıkanır, sonra ağız ve burun çalkalanır ve sonra yüz, kollar, baş ve ayaklar yıkanır.

Namazın kazası nasıl yapılır?

Namazın kazası, özürsüz olarak kaçırılan veya geç kalan namazların sonradan kılınmasıdır. Kazası gereken namazlar, zamanı gelince kılınmalıdır. Eğer birden fazla namaz kaza edilmişse, önce en eski kaza edilen namazdan başlayarak kılınmalıdır.

Namaz kılmak zorunlu mudur?

Evet, İslam dininde namaz kılmak zorunludur. Namaz, İslam'ın beş temel şartından biridir ve müminlerin Allah'a yakınlaşması için bir vesiledir. Namaz kılmak, bir Müslümanın imanının temel unsurlarından biridir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.